Video oyunlarına sempati duyan pek çok kişi bir senenin tüm aylarının aynı zenginlikte geçmediğini bilecektir. AAA diye tabir edilen büyük bütçeli video oyunları genelde o yılın son çeyreğinde çıkışını gerçekleştirir. Tabii bazı istisnalar farklı ayları tercih ederler lakin Eylül ayıyla birlikte bir nevi coşku yaşanır video oyunu dünyasında. Yalnız, 2019 senesinde bu durumun farklı bir boyutu yaşanacak. Sonbahar aylarında yaşanan yoğunluğun bir benzerini 2019 senesinin ilk aylarında göreceğiz. Bu yazının devamında, 2019 senesinin ilk aylarında çıkışını gerçekleştirecek oyunlarla birlikte neden böylesine bir tarih kaymasıyla karşılaştığımızın yanıtlarını aramaya beraberce çalışalım dilerseniz.

2019 senesinin başında bizleri bolca video oyunu bekliyor ama neden?

2019 senesinin ilk çeyreği diğer yıllardan farklı mı?

Fazla uzağa gitmeden şöyle hızlıca 2017 ve 2018 senelerinin ilk aylarına kısaca bir göz atalım dilerseniz. Hemen bir hatırlatma yapayım: Giriş kısmında sonbahar aylarında büyük bütçeli yapımların çıktığını söylemiştim ama bütün oyunlar yılın son aylarında çıkmıyor haliyle. Video oyunu geliştiricileri ve yayıncıları aldıkları kararlar doğrultusunda yılın farklı zamanlarına yayılımlar yapabiliyorlar. Bazı firmalar da her sene belli dönemlere bazı oyunlarını saklıyor. Misal olarak Sony, EA ve Ubisioft gibi video oyunu sektörünün dev isimlerinin önemli bir kozlarını kış sonu ya da ilkbahar aylarına taşıdığını görebiliyoruz.

Örneğimizi biraz daha derinleştirirsek, firmaların adları ve yılın ilk aylarında çıkardıkları oyunlara kısaca bir göz atalım. Bu konuda en istikrarlı olan ekiplerden birisi Sony. Zamanda geriye doğru yolculuğa çıkmadan, şöyle 2016 ve 2017 senelerinde önemli hamlelerini o yılın ilk aylarında gerçekleştirdiklerini görebiliyoruz. Örneğin Horizon: Zero Dawn isimli video oyunu 28 Şubat 2017 tarihinde, God of War isimli video oyunu ise 20 Nisan 2018 tarihinde çıkışını gerçekleştirdi. Hemen hatırlatalım, bu iki video oyunu da çıkışını gerçekleştirdikleri sene içerisinde verilen pek çok ödülün sahibi oldu.

Sony tarafından yapılan bu güçlü hamleler karşısında diğer büyük firmaların da ellerinin armut toplamadığını söyleyebiliriz. Buradaki en büyük fark, Sony cephesinin PlayStation 4 platformu için çıkarttığı oyunların çok daha fazla ses getirmesi ve o sene içerisinde yaptıkları en güçlü hamleler olmasıydı. Bununla birlikte, EA ve Ubisoft taraflarının da Sony kadar olmasa da bazı hamlelerini yılın ilk aylarına sakladığı görülmekteydi. Bu oyunlar için de kısaca örnekler verelim.

Mesele EA tarafı, Mass Effect: Andromeda oyununu 21 Mart 2017 tarihinde, A Way Out isimli video oyununu da 23 Mart 2018 piyasaya sürdü ve bu iki yılın ilk aylarını boş geçmedi. Benzer şekilde fakat biraz daha büyük bütçeli yapımlarla duruma Ubisoft tarafı da karşılık verdi. Takvimler 14 Şubat 2017 tarihini gösterdiğinde For Honor ve takvimler 27 Mart 2018 tarihini gösterdiğinde Far Cry 5 gibi önemli yapımlar oyuncularla buluşmuştu.

Sony öncülük etti, diğer video oyunu şirketleri de harekete geçti

Tabii ki yılın ilk aylarında önemli yapımların piyasaya sürülmesi yalnızca yukarıda saydığım firmalarla sınırlı kalmadı. Yine son iki yıla baktığımızda Nintendo markasının da yeni Nintendo Switch konsoluyla birlikte The Legend of Zelda: Breath of the Wild isimli yapımı 3 Mart 2017 tarihinde oyun severlerin beğenisine sunarak önemli bir hamle gerçekleştirdiğini görebiliriz. Bu durum, yeni nesil konsolların piyasaya sürülme tarihiyle ilişkilendirilebilir. The Legend of Zelda: Breath of the Wild aslında Nintendo Wii U konsoluna çıkacakken biraz bekletilerek Nintendo Switch için bir çıkış oyunu olarak piyasaya sunulmuştu.

Yılın ilk ayları demişken, Capcom tarafının da seneye güçlü hamlelerle başlangıç yaptığını söyleyebiliriz. Takvimler 24 Ocak 2017’yi gösterirken Resident Evil 7 çıkışını gerçekleştirmişti. Bu video oyunu beklentilerin üzerinde bir başarı göstererek özellikle korku türünü sevenlerin takdirini kazanmıştı. Resident Evil 7 oyununun çıkışından 1 yıl sonra ise Capcom tarafından yine önemli bir hamle geldi. Bu hamle de Monster Hunter: World isimli yapımın 26 Ocak 2018 tarihinde çıkışını gerçekleştirmesiydi.

Yılın ilk aylarında çıkan oyunlara baktığımızda 2018 senesinde büyük sükse yaparak çıkan ve farklı eleştiriler alan bir bağımsız video oyunu daha aklımıza gelebilir. Açık dünya temalı rol yapma ve aksiyon oyunu Kingdom Come: Deliverance, 13 Şubat 2018 tarihinde çıkışını gerçekleştirdi. Piyasadaki açık dünya oyunlarının azlığı ve türü sevenlerin beklentileriyle gelen bu video oyunu ortalamanın üzerinde inceleme puanları almayı başarmıştı.

Lafı biraz uzattım ama 2019 senesinden önceki 2 sene içerisinde video oyunu dünyasındaki hareketlere örnekler vermeden geçmek istemedim. Kaleme aldığım örneklere bakarsak belli başlı firmaların bu dönemi kullandığı fakat büyük bir ağırlığın yaşanmadığını ifade edebiliriz. Oysa 2019 senesi, birazdan vereceğim örneklerde göreceğiniz üzere oldukça yoğun başlayacak. Normalde 2018 senesinin son çeyreğinde görmeyi beklediğimiz yapımların, sıkışık bir takvimle 2019 senesinin ilk çeyreğinde çıkışını gerçekleştirdiğini göreceğiz.

2019 yılının ilk çeyreğindeki video oyunu takvimi yoğunluğu

Bir liste halinde 2019 senesinin ilk çeyreğinde çıkacak oyunları sıralamak istemiyorum. Bu tarz yerine, üst kısımda örneklendirdiğimiz video oyunu üreticileri ve dağıtıcıların yapacağı hamlelere dem vuracağım. 3 büyük firmanın zaten senenin ilk aylarını boş geçirmediğini ifade etmiştik. Sony, EA ve Ubisoft tarafları aynı alışkanlıklarına devam edecekler. Bunlara Capcom şirketinin de benzer alışkanlıkları dahilinde destek vereceğini söyleyebilirim.

Dilerseniz takvimsel sıraya göre 2019 senesinin oyunlarına ve bahsettiğim firmaların tutumlarına kısaca bir göz atalım. Capcom şirketi alışkanlığını bozmayıp yine Ocak ayının son haftası için kozunu oynayacak; 25 Ocak 2019 tarihinde Resident Evil 2 oyununun yeniden yapım sürümünü piyasaya sürecek. Bunda şaşılacak bir taraf bulunmuyor çünkü son 2 yılda da aynı tarihlerde hamleler yapıldığını görüyorduk.

Takvimler 29 Ocak 2019’a geldiğindeyse Kingdom Hearts III isimli yapım oyuncularla buluşacak. Bu video oyunu türünün ve serinin hayranlarının merakla beklediği bir yapım olduğunu söyleyebilirim. Bu takvim kalabalığı Şubat ayında artarak devam edeceğini söyleyebiliriz. Özellikle E3 2018 sonrasında küçük çaplı bir 22 Şubat krizi ortaya çıkmıştı. Video oyunu geliştiricileri tarafından yapılan açıklamalar neticesinde tam 4 tane büyük bütçeli oyunun 22 Şubat 2019 tarihinde çıkışını gerçekleştireceği belirtilmişti.

Bu oyunların; Anthem, Days Gone, Cracdown 3 ve Metro Exodus olduğunu hatırlatarak sözlerime devam edeyim. Sonradan gerçekleşen değişimler nedeniyle, yalnızca EA tarafından piyasaya sürülecek olan Anthem isimli yapımın bu tarihte çıkışını gerçekleştireceğini belirteyim. Metro Exodus, 15 Şubat 2019 tarihinde; Crackdown 3 ise Şubat 3019 içerisinde çıkışını gerçekleştirecek. Sony tarafından yapılan açıklamalar doğrultusunda bir PlayStation 4 özel oyunu halindeki Days Gone oyununun çıkışıysa 26 Nisan 2019 tarihine ertelenmiş durumda.

Red Dead Redemption 2 etkisi mi?

Saydığımız yapımlarla video oyunlarının takvim kalabalığı bitti mi, hayır. Ubisoft tarafından sürpriz bir duyuruyla Far Cry: New Dawn isimli yapımın 15 Şubat 2019 tarihinde çıkışını gerçekleştireceği açıklandı. Far Cry 5 oyununun devamını konu alan bu video oyunu ayrıca satılacağı için listelerde kendisine yer bulabiliyor. Bununla birlikte öncesinde yapılan açıklamalar sayesinde Ubisoft tarafının 2019 senesinin ilk çeyreği için başka bir kozunu oynayacağını biliyorduk. Bu oyun ise 15 Mart 2019 tarihinde çıkışını gerçekleştirecek olan Tom Clancy’s The Division 2 olacak.

Mart 2019 aralığına geçmişken yılın 3. Ayının da birçok önemli yapımım çıkışını bünyesinde barındıracağını bildireyim. Capcom tarafının bir diğer hamlesi olan Devil May Cry 5, 8 Mart 2019 tarihinde çıkacak. Dark Souls serisi ve Bloodborne gibi yapımlarla adından saygıyla söz ettiren FromSoftwere tarafından geliştirilen Sekiro: Shadows Die Twice ise 22 Mart 2019 tarihinde oyuncularla buluşacak. 2019 senesinin yaz aylarını görmeden; Mortal Kombat 11 oyununun 23 Nisan 2019, RAGE 2 isimli oyunun da 14 Mayıs 2019 tarihinde çıkacaklarını sözlerime eklemek istiyorum.

Nihayetinde 2019 senesinin henüz yaz aylarını görmeden pek çok önemli yapımlar karşılaşacağımızı söylemek mümkün. Bu takvimsel sıkışmanın nedenlerinden bir tanesinin Red Dead Redemption 2 oyununu çıkışı olduğu yorumları yapılmaktaydı. Red Dead Redemption 2 ile aynı dönemde piyasaya sürülme riskine giremeyen pek çok video oyunu çıkış tarihlerini geriye almış ya da ertelemişlerdi. Bunlardan belki de en önemlisinin Call of Duty: Black Ops IIII olduğunu hatırlatalım.

Toparlamak gerekirse birkaç büyük bütçeli video oyunuyla idare ettiğimiz senenin ilk yarıyılını, gayet fazla sayıda büyük yapımla geçireceğiz ve bu durumdan şikayetçi olduğum söylenemez. Bir God of War, Horizon Zero Dawn veya The Legend of Zelda: Breath of the Wild gibi efsanevi yapımların yerini tutacak mı bu oyunlar bilmiyorum ama oyuncular olarak sıkılmayacağımız bir döneme girdiğimizi rahatlıkla söyleyebilirim.