Güzel bir 2018 ve 2019 için zamanında teşekkür ettim ama böyle bir başlık aslında ilk defa kulağa garip geliyor. Bunun sebebi ise tabii ki 2020’nin pek de güzel geçmemiş olması. Yani, Mavi Kol için söylemiyorum bunu, genel anlamda dünya için kötü bir seneydi. Bu sene birbirinden önemli insanları kaybettik, COVID-19 ile savaştık ve daha fazlasını yaşadık. Bu sırada internet sitem de sene boyunca sürekli dalgalandı durdu. Bazen performans çok iyiydi, bazen de çok kötüydü. Ayrıca, artık teşekkür etmiyoruz, teşekkür ediyorum çünkü 2020, yönetimin tek kişiye düştüğü sene oldu. Artık 1’den fazla kişi adına konuşmak biraz garip kaçıyor.
Geçen senelerin teşekkür yazılarında olduğu gibi bu yazımda da öncelikle 2020 senesine değineceğim. Mavi Kol hakkında bazı istatistikler sunacağım size, umarım bu tip şeyleri seviyorsunuzdur. İstatistiklerden sonra bu sene internet sitemde yaptığım bazı değişikliklerden bahsedeceğim, bazıları için nedenler sunacağım ve ardından da hem 2020’nin son kalan birkaç gününde, hem de 2021’de genel olarak neler olacağını sizlere söyleyeceğim. Bu sefer sizleri bolca değişiklik ve yenilik bekliyor olacak; siteyle alakalı tüm işleri aynı dönemde halledebilmek için yaklaşık 6 aydır planlarımı bu dönem için bekletiyordum.
Mavi Kol genelinde en çok neler okundu?
2018 ve 2019 ile kıyasladığım zaman 2020’de tabii ki Mavi Kol çok daha fazla ziyaretçi gördü. Aslında, geçen seneye göre bu sayıda %100 gibi bir artış var ama yine de kendisi benim istediğim kadar fazla değildi. Buna hırs, açgözlülük, memnuniyetsizlik veya çok daha güzel şeyler diyebilirsiniz; benim genel anlamdaki beklentilerim tam olarak karşılanmadı. Buna karşılık, 2020 senesinde çok güzel bir şey yaşandı ve internet sitemiz, 1 milyon kere görüntülendi. Yani, önemli bir baraj geride kaldı. Hatta, sene boyunca biraz daha yüksek performans gösterebilseydik, 2 milyon görüntülenmeye bile ulaşacaktık.
Geçen senenin en çok okunan içerikler sıralamasında rehberlerin, haberlerin, incelemelerin ve fikir yazılarının karıştığı bir liste görmüştünüz. 2020 senesini ise rehberler adeta esir aldı. Senenin başından beri birçok farklı rehber, internet sitemi taşıyan içerikler oldu. Bu sırada tabii ki çok popüler incelemeler, haberler ve fikir yazıları da gördüm ama dediğim gibi rehberlerin popülerliği oldukça baskındı. Aslında hemen aşağıdaki listeden de bunu rahatlıkla görebilirsiniz. Yalnız, geçen sene olduğu gibi incelemeleri ayrıca göstermek istedim ve bu yüzden de ana listedeki incelemeleri çıkarttım, kendilerine ayrı bir liste hazırladım.
En çok okunan içerikler
- NBA 2K20: Rozetlerin Türkçe karşılıkları nedir, ne işe yararlar?
- eFootball Pro Evolution Soccer 2020: Yeni başlayanlar için taktikler ve ipuçları
- NBA 2K20: Özel hareketler nasıl yapılır?
- Call of Duty: Warzone – En iyi fare ve grafik ayarları
- FIFA 20: Yeni ve güncellenen kontrol ayarlarının detayları
- Call of Duty: Warzone – En iyi ve en güçlü silahlar
- eFootball Pro Evolution Soccer 2020 Lite nedir?
- PlayerUnknown’s Battlegrounds oyunundaki MP5K, hangi haritalarda bulunur?
- Call of Duty: Warzone – En fazla hasar veren silahlar
- PlayerUnknown’s Battlegrounds oyununa gelecek rütbe sistemi detaylandırıldı
En çok okunan incelemeler
- NBA 2K20
- eFootball Pro Evolution Soccer 2020 Lite
- eFootball Pro Evolution Soccer 2020
- F1 2019
- FIFA 20
- Need for Speed Heat
- The Sims 4: StrangerVille
- WWE 2K20
- Age of Empires II: Definitive Edition
- Fall Guys: Ultimate Knockout
2020’de neler yaşandı?
2020, Mavi Kol için oldukça hareketli geçti. Bu konudaki en büyük olay, en azından benim adıma yönetim tarafında tek kalmamdı. Belki biliyorsunuzdur, bu internet sitesi iki yönetici tarafından ilerletiliyordu ama bu durum 14 Kasım 2020 tarihinde değişti. Bundan sonra bu internet sitesi sadece benim tarafımdan yönetilecek ve yönetim tarafında muhtemelen daha fazla değişiklik olmayacak. Bu arada, sadece yönetimde değil, koskoca internet sitesinde de tek kaldım; an itibariyle ekipte kimse bulunmuyor. 2020 içerisinde tabii ki birlikte çalıştığım yazarlar oldu ama kimse uzun süreli bir maceraya atılamadı.
Yönetim tarafındaki değişiklik haricinde 2020 aslında biraz sessiz geçti. Sene boyunca internet sitemi sadece iki kere güncelledim. İlk güncellemede kalpler ve yan sekmeleri kaldırmıştım; içerik sayfalarını genişletmiştim, harf boyutlarını düzenlemiştim ve içerik sonlarına ifadeler eklemiştim. Aslında bu söylediklerimden bazıları, 2021 için hazırladığım güncelleme dahilinde değişti bile ama kendilerinden daha sonra bahsedeceğim. Her neyse, ikinci güncellemede ise yorum yapma deneyimini biraz iyileştirmiştim. Sanıyorum ki bu senenin en iyi özelliklerinden bir tanesi de buldu; ben bu yeni deneyimden oldukça memnunum.
2021’de neler yaşanacak?
İçerik dengesi, incelemeler ve yazı serileri
2021’de öncelikle Mavi Kol tarafından sizin karşınıza çıkartılacak olan içeriklerin dengesi değişecek. Normalde, benim önceliğim her zaman haberlerdeydi. Yalnız, önümüzdeki seneden itibaren haberler, incelemeler ve rehberler neredeyse aynı seviyede olacak. Özellikle tek çalıştığım zamanlarda haberlere ve rehberlere ayrı ayrı günlerde önem vereceğim. Yani, bazı günlerde çok haber yazıldığını göreceksiniz, bazı günlerde ise haberler yerine rehberler baskın olacak. Bu sırada belli bir düzende incelemeler de yayımlanacak. Geriye kalan diğer tüm kategoriler ise herhangi bir düzene sahip olmayacak.
Bu noktada inceleme kategorisinden ayrıca bahsetmek istiyorum. Mavi Kol, önümüzdeki sene boyunca yeni yazarlara kapısını açabilir. Ekip sayısına göre bu söyleyeceklerim değişebilir ama tek başıma çalıştığımı varsayacak olursak, en azından her hafta 1 adet oyun incelemesi yayımlamayı planlıyor olacağım. Bu sırada, donanım incelemelerini de unutmayacağım ama orada haftada değil, ayda 1 adet donanım incelemesi yayımlanacak. İncelenecek olan ürün tipi ise imkanlara göre değişecek. Eskiden monitörlere önem veriyordum ama artık işin içine bütün oyuncu ürünleri girecek.
2021 boyunca düzenli olarak yayımlanacak olan içeriklerden bir tanesi de her ayın en önemli oyunları olacak. Normalde, her ay için çıkacak olan oyunların listesini sizlere sunuyorduk. Yalnız bu listeler benim hoşuma gitmiyordu. Bu tip içeriklere biraz da kişilik katabilmek adına kendilerini Ocak 2021 için hazırlanacak olan yazıdan itibaren değiştireceğim. Artık, her ay içerisinde çıkacak olan en önemli oyunları sizlere listeleyeceğim. Ayrıca her listede videolar, bilgi kartları ve daha fazlası yer alacak. Yalnız bu durum da ufak bir problem oluşturacak. O problemi çözebilmek adına sevilmeyecek bir adım atacağım.
O adımdan bahsetmeden önce özelleştireceğim bir başka yazı serisine değinmek istiyorum. Her sene, fikir yazısı olarak en iyi oyun listesi hazırlıyorum. İşte, bu senenin en iyi aksiyon oyunları veya şu senede oynamanız gereken her oyun gibi. Video oyunu sektörü o kadar hareketli ki bir süre sonra bu yazılar, 20-30 oyun ile doluyordu. Bu tip dolu yazıları da kontrol edip, güncelleyip, düzenlemesi çok can sıkıcı oluyor. Bu sebepten ötürü artık o yazılardaki oyun sayısını ciddi anlamda azaltacağım. Yani, az ama öz oyunların bulunduğu listeler üretilecek. O yazılarda da yine videolar ve bilgi kartları yer almaya devam edecek.
Bölünecek içerikler, bir kere daha incelemeler ve gönüllü yazarlık
Şimdi de 2021’in bir başka yeniliğine gelelim. Yukarıda dediğim gibi yazı serilerinin içeriğini az ama öz olmak üzere hazırlayacağım. Yalnız bu tip içeriklerdeki videolar ve bilgi kartları, sayfa hızını yerin dibine sokuyor. Videolar ve bilgi kartları olmadan da insanlar aradıklarını bulamıyor. Bu işin ortasını bulabilmek adına uzun içerikleri sayfalara böleceğim. Yani, diyelim ki 2021 senesinin en iyi aksiyonu oyunu listesini hazırladım. Bu listede 20 adet oyun bulunuyorsa, yazıyı 4 farklı sayfaya böleceğim ve her sayfada 5 adet oyundan bahsedeceğim. Bu sayede sayfa hızlarını da biraz da olsa dengelemiş olacağım.
Bilgi kartlarından bu kadar bahsetmişken, işi inceleme yazılarına bir kere daha bağlamak istiyorum. 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren yayımlanacak olan tüm inceleme yazılarının başında bilgi kartları yer alacak. Bu kartlarda oyunun çıkış tarihi, platformları, fiyat etiketi ve benzer bilgiler yazacak. İncelemelerin en sonunda kullanılan puanlama kısmında ise son sözü sileceğim. Şimdi, inceleme yazılarının son paragraflarını zaten final kısmı olarak kullanıyordum. Yalnız, o paragraflardan hemen sonra aynı şeyleri puanlandırma kısmına da yazmak biraz garip kaçıyordu. Bu şekilde her şey daha mantıklı görünecektir.
2018 senesinde Mavi Kol açıldığı zaman gönüllü yazarlarla çalışıyorduk. 2019 ve 2020 içerisinde ise ücretli yazar çalıştırabilecek bir imkan vardı. 2021 senesinde ise gönüllü yazarlık sistemine geri döneceğim. Bunun iki sebebi var. İlk sebep, ücretli olarak çalışan yazarlardan hiç başarılı bir performans alamamış olmam. İşin içinde bir maddi kazanç olmayınca insanların çalışmaması benim anlayabileceğim bir şey ama maddi kazanç varken, bir insan eğer çalışmıyorsa, ben daha fazla ne yapabilirim? İkinci sebep ise maddi kaynakları yazarlardan ziyade, internet siteme çekecek olmam. Bunu biraz daha detaylandırmam gerekecek.
Daha önce de söyledim gibi Mavi Kol, iki kişi tarafından yönetiliyordu. Durum o şekildeyken iki farklı maddi kaynak yaratabilmek kolay oluyordu. Şimdi ise tek olduğum için maddi kaynaklar da teke düşüyor. Ben de bu kaynağı, internet sitemi hayatta tutmak için kullanacağım. Yani, gelirler direkt olarak sunucuya ve internet sitesinin diğer harcamalarına gidecek. Bu giderler çıktığı zaman da yapılabilecek bir ödeme kalmıyor ortada. Tabii ki bu, gönüllü çalışanlar hiçbir şey kazanmayacak demek olmuyor. İnceleme amaçlı olsa da ücretsiz video oyunları çok büyük bir avantaj olacak. Ayrıca, giderlerden kalan para da her zaman paylaştırılacak.
Reklamlar, giden nedirler ve tasarım
2021 senesinde Mavi Kol, reklamlara bir tık daha önem verecek. Bugüne kadar internet sitemizde sadece dört farklı reklam kullandım. Öncelikle, içeriğin üstünde ve altında reklamlar yer aldı. İçeriğin en sonuna öneri kutusu olarak da reklamları ekledim. Sayfa geçişlerinde de reklam çıkmaya başladı ve son olarak da mobilde başı boş dolaşan reklamlar oldu. Bana soracak olursanız, bu reklamların hiçbiri okuma deneyimini olumsuz bir şekilde etkilemedi. İçeriğin kendisine olabildiğince reklam koymamaya çalıştım ve 2021 senesinde de bu geleneğim devam edecek ama reklam sayısı yükselecek.
Mavi Kol, artık çok daha fazla gelire ihtiyaç duyuyor. Bunun için de öncelikle sayfaların sol ve sağ köşelerinde reklamlar görmeye başlayacaksınız. Bu reklamlar yine içerikleri hiçbir şekilde etkilemeyecek. Yanlarda çıkan reklamlar haricinde, ekranın en altında da yatay bir reklam göreceksiniz. Bu reklam, belki ekranı biraz boğabilir ama aksinin yaşanması için uğraşacağım. Son olarak, ekranın sol veya sağ alt köşesinde bir de videolu reklamlar çıkacak. Yani, ekran birazcık reklamlarla dolacak ama yine de içerikleri rahatça okuyabileceksiniz. Reklamlar sadece kenarlarda duracak, içeriğe karışmayacak.
Aynı zamanda Mavi Kol, “Nedir?” kategorisine de veda edecek. Tek kişi en fazla kaç kategori ile ilgilenebilir ki? Bu konuda rekor kırmaya çalışmak istemiyorum ve bu sebepten ötürü de en az kullanılan ve artık çok gerek olmayan bu kategoriyi kapatıyorum. Bu kategori kapanacak ve kategoriye ait 60 küsür içerik de, “Haberler” kategorisine taşınacak. Gelecekte aynı tipte içerikler üretmeye devam edeceğim ama kendileri artık birer haber olarak yayımlanacak. Yani, ortadan sadece bir kategori kalkmış olacak. Kategoriye ait içeriklere ve o tip içeriklere verilen desteğe herhangi bir değişiklik yapılmayacak.
İçeriklere verilen önem değişmişken, önemli bir kategori de aramızdan ayrılıyorken, tasarıma dokunmazsam, olmazdı. İnternet sitemin ana sayfası ve kategori sayfaları birazcık değiştirilecek. Bu değişikliklere alışmak belki biraz zaman alabilir ama yine de sayfaların temel mantığı değişmeyecek. Ayrıca bu tasarım değişimi sayesinde sayfalar da biraz hafifleyecek ve yeni reklam tiplerine daha güzel destek verilecek. İçerik sayfalarının kendisinde ise Mayıs 2020 içerisindeki güncellemesi ile gelen ifadeler kaldırılacak. Kendilerinin kullanımı beni pek memnun etmedi ve insanların yorumları kullanmasını da tercih ederim.
2021’e ait değişiklikler ne zaman gerçekleşecek?
2021 senesinde yaşanacağını belirttiğim değişikliklerin tamamı, 1 Aralık 2020 ile 1 Şubat 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Özellikle de ufak tefek olan değişiklikleri Aralık 2020 içerisinde tamamlamak istiyorum ve hazır video oyunu sektörü de tatil yapıyorken, ben de daha az çalışmak istiyorum. Hatta, siz bu satırları okurken bile bazı değişiklikleri sitede yayımladım ve bazılarını da arka planda hazır tutuyorum. Reklamlar ve gönüllü yazarlık gibi daha büyük değişiklikler ise önümüzdeki birkaç hafta içerisinde yaşanacak. Yani, aslında bahsetmiş olduğum tüm bu şeyler, sadece 1 ay içerisinde yaşanmış olacak.
Daha da gelecek tarihler için herhangi bir plan var mı?
Bu bir ilk olacak: Mavi Kol için şimdilik daha fazla planım bulunmuyor. Bunun sebebi ise öncelikle yapmış olduğum ve yapacağım değişikliklerin sonuçlarını görmek istemem. Bazı değişiklikleri, özellikle reklamları 3-6 ay arasında denemek istiyorum ve buna karşılık Nisan 2020 ve/veya Haziran 2020 içerisinde karşınıza yeni güncellemelerle çıkabilirim. Şimdilik, planladığım her şeyi yaptım/yapıyorum ve kafamı da birazcık boş tutmak istiyorum bu konu hakkında. Yine de rahat duramayıp, bir şeyler yapacak olursam da sitenin problemlerine yönelmeyi düşünüyorum. Yenilik veya değişiklikten ziyade problemleri çözeceğim yani.
Güzel bir 2020 için gerçekten teşekkür ediyorum
Güzel bir 2020 için teşekkür ediyorum dedim ama yazı bitiyor, hala teşekkür etmedim. Bazı hobilerde ve işlerde, başkaları olmasa bile keyif alabilirsiniz ve para kazanabilirsiniz ama internet sitesi yönetip, her gün içerik üretmek, siz olmadan hiçbir anlam taşımıyor. Bu yüzden çok klişe olacak ama siz olmasanız muhtemelen Mavi Kol da olmazdı. Varlığınız için ve internet sitemi ziyaret ettiğiniz için teşekkür ediyorum; en azından bu sitenin güzel bir sene geçirmesini sağladığınız için teşekkür ediyorum ve bir sonraki güncelleme veya fikir yazısında görüşmek üzere diyorum. Artık yazıyı bitireyim; neredeyse 2000 kelime oldu.
Görünen o ki 2020 yılından sizde nasibinizi almışsınız. Sizi 2 yıldan beri takip ediyor ve başarılı olmanızı da temenni ediyordum. Türkiye’nin hem yazılı hem de görsel oyun medyası anlamında ciddi eksiklikleri var, Mavi Kol’un da bu eksiklikleri kapatmasını çok isterim. Lakin planlama konusunda oldukça ciddi yanlışlıklar gözüme çarpıyor.
WordPress ortaya çıktığından beri yaşanan en büyük sorun herkesin websitesi kurup başarabileceğini düşünmesi. Ben de bu kervanın içerisindeyim ve neredeyse 8 yılımı yedim. Ama sonunda websitesi dediğimiz şeyin bir ekip işi olduğunu anladım. Burada ekibi 4 parçaya bölebiliriz. Yazılım, tasarım , içerik , seo. Bunların hepsini tek bir kişi de yapabilir. Tabii her konudan iyi derece anlıyorsa. Ama bu çok zor bir şey.
Mavi kol neredeyse 3 yıllık bir site ve bu süre zarfı boyunca odaklandığı tek şey içerik üretimiydi. Tabii sizde haklısınız. Sonuç olarak yazılım WordPress tarafından, tasarım ise uygun bir fiyata satın alınan tema tarafından halledilebiliyor. Ama pazarlama ne yazık ki 50 dolar verip yapabileceğiniz bir iş değil. Size daha önceden de bu konuda mail atmış birisi olarak sitenizde gördüğüm birçok eksik var. Bu bağlamda yazınızı okuyunca madem yeni yılda köklü bir reforma gideceksiniz. Bunları da gözünüzün önünde bulundurun istedim.
Bu arada belirtmem gerek, bu yazı tamamen yapıcı bir şekilde yazılmıştır ve aşağıda bahsettiğim her şey bir öneridir. Yazım dilinde ses tonu gibi bir ayar olmadığı için bazen yanlış anlaşılmalar olabiliyor.
1-Site isminiz : Ana sayfanız sitenizdeki en değerli sayfadır. Sıralaması en kolay sayfa da budur. Siz bir medya sitesini yönetiyorsunuz ve 3 yıldır oyun haberleri paylaşıyorsunuz. Lakin hala daha oyun haberleri kelimesinde ilk 100’de değilsiniz. E peki o zaman neden haber paylaşıyorsunuz ? Çünkü haberler, sizin de bildiğiniz üzere güncel yazılardır ve birçoğu kısa süre içerisinde değerini kaybeder.
Üstelik bu problemin çözümü de çok basit. Site isminizdeki video oyunu haberleri yazan yeri oyun haberleri yazıyorsunuz ve 10 günde her şey düzeliyor. Biraz daha abartmak istiyorsanız dahili link yapınızdaki anasayfanıza işaret eden internal linkleri bulup bunlarının ismini oyun haberleri olarak değiştirebilirsiniz, kullanıcıların bunu farketmemesini istiyorsanız bir image kullanabilirsiniz.
Üstelik bu kelime ek varyasyonları ile ayda 10 bin aratılan bir kelime. Üstelik son 16 yılda popüleritesini %80 kaybetmiş bir kelime ki bunun dünyada bir örneği yok. Bu ne yazık ki ülkemizdeki medyanın etkisizliğinden kaynaklanıyor.
2-Site hızına kafayı taktığınızı görüyorum. Rica ediyorum takmayın. Şöyle düşünün masaüstü deneyiminiz açısından konuşuyorum. Son 5 yıl içerisinde kaç kere internette normal bir sitenin geç açıldığını gördünüz ve o siteden çıkmak istediniz. Eğer çok ciddi bir hız sorununuz yok ise kafayı takmanıza bile gerek yok. Çünkü sıralamalara etki etmiyor. İnanın bana eğer önemli olsaydı büyük websiteleri bu kadar rahat takılmazlardı. Mobil için ise AMP kurabilirsiniz. Tavsiye ederim.
3-Son dönemler organik trafik odaklı yazılar yazdığınızı görüyorum. Bunun yerine oyun hileleri ve sistem gereksinimleri yazabilirsiniz. Güvenin bana sıralanması çok kolaydır ve çok iyi trafik getirir. Şu andaki site gücünüz ile şu anda elde ettiğiniz trafiğin 10 katını buradan elde edebilirsiniz. Üstelik tek bir yazım ile yıllar boyunca güncelliğini koruyacaklar.
4-Aylık çıkacak oyunlar yazılarını insanların okuduğunu sanmıyorum. Bunun yerine bu listeleri yıllık olarak yapın. Çünkü bir içeriğin google’de sıralanabilmesi için min 1 ay, backlink için ise min 3 ay süreye ihtiyacı var. Google içeriğinizi anlayasıya kadar tarih çoktan değişiyor. Yıllık yaptığınız listeyi içerisinde aylara bölersiniz bu sayede ana anahtar kelimeniz için uzun kuyruklu varyasyonlarda elde etmiş olursunuz.
5-Liste içeriklerini sayfalamak konusunda söylüyorum. SAKIN YAPMAYIN. Bu konudan nice sitenin canı yandı. Bunu Google amca spam olarak algılıyor ve farkederseniz şu anda büyük haber siteleri bile bunu bıraktı. Ya da farklı taktikler ile yapıyor.
6-Reklam konusunda doğru yoldasınız. Sayıyı artırmak her zaman iyidir. Ama reklam boyutlarınız hiç iyi değil. Tahmin ediyorum ki reklam tıklanma oranınız da çok kötüdür. Çünkü bu tarz sitelerde ziyaretçiler reklamlara tıklamıyorlar. Bu yüzden sizde gösterimden para kazanmanın yoluna bakın. Bunu adsense de yapıyor ve doğru bir yerleşim ile kazançlarınızı artırabilirsiniz. Lakin adsense de sadece belirli boyutlardaki reklamlarda gösterim başı kazanç veriliyor. Daha doğrusu sadece o boyutlarda bu tür reklamlar çıkıyor. Bunlar standart 300X250 , 336X280 , 300X600 reklamları. Bu reklamları kullandığınız takdirde %50 oranında gösterim reklamı gösterebilirsiniz. Tahmini Gösterim BGBM değeri 30-40 kuruş aralığında olacaktır. Sayıyı artırdığınızda doğal olarak kazanç da artacaktır. Lakin site hızınız yavaşlayacak. Umursamayın bile.
7- Sitenizde bu kadar fazla değersiz içerik üretiyor olmanız google açısından hiç iyi değil. Çünkü Google direkt olarak sitenize bakıyor ve 1000 içeriğinizin 950 tanesi hiç trafik almıyorsa ürettiğiniz 1001 numaralı içeriğe de bu da kalitesiz olabilir diye bakıyor. Bunu sizde yapmıyormusunuz ? Yeni bir yazar aldığınızda bu da diğerleri gibi fos çıkacak diye illaki düşünüyorsunuzdur.
8-Dahili link yapınızı hiç kullanmıyorsunuz. Önemli içeriklerinizi sitenizde ön plana çıkarın. İnanın bana çok faydası olacak.
9-Bence site tasarımınızı değiştirmelisiniz. Ama altını çiziyorum bence. Bu öznel bir şey. Yine de bu tasarım ile fazla sayıda reklam yerleştiremezsiniz. Bir de bendeki gibi büyük bir monitörünüz var ise yazıyı okurken Mevlana gibi sağdan sola dönebiliyorsunuz.
10, 11, 12 bu liste uzar gider. Ama sektörün içerisindeki birisi olarak sizde şunu çok iyi biliyorsunuz ki başarı en iyi ürünü üretmekle olmuyor Rezil Ubisoft’un yaptığı gibi bir de bunu pazarlayabilmek gerek. Lafı daha da fazla uzatmadan (zaten hayatımda yazdığım en uzun yorum oldu) yeni yılınızı kutlar, 2021’in size , bana , mavi kol ve tüm insanlığa iyi şeyler getirmesini temenni eder ve size iyi çalışmalar dilerim.
Yorumunuz için çok teşekkür ediyorum. Belli ki bayağı zaman ayırmış, düşünmüş ve o şekilde yazmışsınız. Bu yüzden birkaç maddenize cevap vermek istiyorum.
İlk maddedeki isim değişikliğini uygulayacağım, planlarım arasında ama 1’den fazla sayfa üzerinde değişiklik yapacağım için hepsini toplu bir zamanda düzeltebileceğim anı bekliyorum. İkinci maddede masaüstünün hızı pek problem olmuyor ama mobildeki hız beni bile rahatsız ediyor zaman zaman. İlk zamanlarda AMP kullandım fakat bana yarardan çok zararı dokundu. Her sene kendisini biraz test ediyorum ama kendi çözümlerimden memnun kalmazsam mobil için bir kere daha mecburen deneyeceğim zaten AMP. Beşinci maddedeki içerikleri sayfalara bölme konusunda sizin demek istediğiniz kadar büyük bir problem göremedim ben ama tekrar zaman ayırıp, araştırmasını yapacağım.
Söylediğiniz diğer şeylerin bazılarının farkındayım ama uygulamak benim sektöre olan bakış açıma uymuyor ve/veya şimdilik farklı farklı sebeplerden ötürü imkan yok. Bazı şeylerin de farkında değildim, öğrenmiş oldum. Bunun için de ayrıca teşekkür ediyorum. Onlara da önümüzdeki ay boyunca mutlaka göz atacağım, uygulamaya çalışacağım.
Amp’nin size fazlası ile yararı olacağını düşünüyorum. Ama değişikliği yaptıktan sonra sonuçları görebilmek için birkaç ay beklemelisiniz.
İçerikleri sayfalara bölmek konusunu şöyle detaylandırayım. Örneğin en iyi oyunlar diye bir liste yazdınız. Siz bunu sayfalara böldüğünüzde en-iyi-oyunlar-1 // en-iyi-oyunlar-2 diye bir sürü farklı mini sayfa oluşacak. Bu sayfaları google tek sayfa olarak değil ayrı ayrı görüyor. Eskiden olsa sayfaya rel=”next” rel=”prev” etiketi uygulayabilirdiniz, ama Google bunu yanlış hatırlamıyorsam 8 yıldır kullanmıyor. Yani siz bir liste yazdığınızda 10 ayrı sayfanız oluşmuş olacak. Bu hem içeriğinizi zayıf gösterecek, çünkü daha az anahtar kelimeniz olacak ve daha az kelimede sıralanacaksınız. En kötü yanı ise eğer olurda bir backlink alırsanız, bu 10 sayfadan sadece bir tanesine bu link etki ederken diğer sayfalar buradan sönümlenmiş olan linki alacaklar.
Muhtemelen bunu sitede kalma süresini artırmak, bir kullanıcıya daha fazla sayfa göstermek ve de dolaylı olarak reklam gösterim sayısını artırmak için istiyorsunuz, ama inanın bana değmez. Bu arada sitede kalma süresi veya sayfa görüntülenme sayısı da bir sıralama faktörü değil. Bunu ben değil google çalışanı Fatih Ozkosemen söylüyor. Ben de bunu bizzat deneyim ettim. İçinde bulunduğum sektörden dolayı sitelerimin hemen çıkma oranları %20’nin altında sayfa gösterimleri ise 10-20 arası. Ama Rock Paper Shotgun basit bir blog yazısı ile üstümde sıralanabiliyor. Eğer hemen çıkma oranı bir sıralama faktörü olsaydı durum çok farklı olurdu.
Bu arada yapıyor musunuz bilmiyorum ama eğer isterseniz sitenizden backlink alabilirim. Hem kendinize kaynak yaratmış olursunuz, ben ise işimi yapmış olurum.
Anlıyorum, o zaman sayfaların yükünü hafifletmek için başka bir çare düşünürüz. Oradaki amaç, sayfaların yükünü hafifletmek çünkü 20-30 videonun yüklenmesi gerekiyor bazı sayfalarda ve GTMetrix veya benzeri analiz sitelerini geçtim, kendim bile sayfayı ziyaret ettiğim zaman doğru düzgün bir kullanıcı deneyimi yaşayamıyorum videolar yüklenmediği için. Yalnız, SEO tarafındaki etkisi ile benim bahsettiğim problem tabii ki eşit değil, SEO daha ağır basıyor.
Backlink konusunda yardımcı olabilirim. Bağlantının nerede, nasıl verilmesini istediğinizi “kaan@mavikol.com” adresine yazarsanız, en geç yarın akşam size geri dönüş yapmış olurum.