2023 yılı boyunca birbirinden farklı oyunlar oynadım. Hepsi de bir değildi tabii ki. Bazı oyunları bayıla bayıla oynadım, bazılarını zoraki oynadım, bazılarının sonunu bile göremedim… İşte şimdi de 2024 yılına girmeye hazırlanıyorken, oynadığım tüm bu oyunları tekrar göz önüne getirip, bir “2023 yılının en sevdiğim oyunları” listesi yapmak, yılı böyle kapatmak istedim.
Öncelikle sizlere “En sevdiğim oyunlar” listemi sunacağım. Bu listemde sadece 2023 yılında çıkan ve en çok beğendiğim 10 farklı oyun yer alacak. Yalnız, listemde daha farklı oyunlara da yer verebilmek üzere bazı çok büyük, çok başarılı ve çok popüler oyunları bilinçli olarak listeme eklemedim. O oyunları zaten herkesin listesinde göreceksiniz; ben daha farklı oyunlara da ışık tutmak istiyorum bu yazım aracılığı ile.
Daha sonra da “Bahsetmeden geçemeyeceğim oyunlar” listeme geçeceğim. Bu listemde, daha geçmiş yıllarda çıkan ama günümüzde bile seve seve oynadığım oyunlara ve aynı zamanda da bu sene çıkan ama farklı, iyi veya kötü sebeplerden ötürü “En sevdiğim oyunlar” listeme eklemeyi uygun bulmadığım oyunlara yer vereceğim.
Son olarak, “Kalbimi kıran oyunlar” listesi ile tanışacaksınız. Bu listemde ise 2023 yılında çıkan ve gerçekten kalbimi kıran oyunları size sıralayacağım. Bu listem, genel olarak kesinlikle “en sevmediğim” veya “en kötü” oyunlar listesi değil, gerçekten kalbimi kıran oyunlar listesi. Bir video oyununun beni nasıl bu kadar üzmüş olabileceğinden ise listemde bahsedeceğim.
En sevdiğim oyunlar
10 – Season: A Letter to the Future
Season: A Letter to the Future, benim için sürpriz bir oyun oldu. Aslında atmosferinden ötürü oyuna ilgiliydim ama anlattığı hikayesi, akılda kalıcı karakterleri, muhteşem anları ve çok sevdiğim günlük mekaniği sayesinde beklentilerimin çok üstüne çıktı kendisi. Season: A Letter to the Future, uzaktan bakınca belki basit bir yürüme simülatörü olarak görünebilir ama oynadığınız zaman göreceksiniz ki durum kesinlikle öyle değil. Bu oyun çok daha fazlası.
9 – EA Sports PGA Tour
Gerçek hayatta golf ile ilgilenmeyen biri olarak bu sporun oyunlarına her zaman duyduğum ayrı bir ilgi vardı ve seneler sonra EA Sports PGA Tour markasının geri dönmesine çok sevindim. Açıkçası, 2K de kendi serisinde iyi işler başarıyor ama EA Sports, golf alanında simülasyonu ve görselliği ile lider olduğunu bu geri dönen oyun ile tekrar gösterdi. EA Sports PGA Tour oyununu severek oynadım ve serinin geleceğini de merakla bekliyorum.
8 – Assassin’s Creed Mirage
Assassin’s Creed serisinin son yıllarda çıkan 500 saatlik oyunlarından sonra Assassin’s Creed Mirage resmen ilaç gibi geldi. Abartılmış, büyük bir harita yerine çok daha özenle hazırlanmış, orta halli bir haritanın içerisinde sizin ömrünüzü çürütmeyecek sayıda ana hikaye görevleri ve yan içerikleri ile Assassin’s Creed Mirage, benim için ideal Assassin’s Creed oyunu idi. Gelecekte bu seri uzun oyunlara geri dönecek ama umuyorum ki Ubisoft, bu tip kısa deneyimleri de unutmaz.
7 – Coffee Talk Episode 2: Hibiscus & Butterfly
Coffee Talk oyununa bayıldıktan sonra Coffee Talk Episode 2: Hibiscus & Butterfly, devam ettirdiği hikayesi ile birlikte benim kalbimde kalıcı bir yer elde etti. İnanılmaz rahatlatıcı atmosferi, birbirinden benzersiz ve akılda kalıcı karakterleri ve anlattığı fantastik makyajlı gerçek hikayeleri ile uzun bir süre boyunca aklımdan çıkmayacak bir deneyim idi kendisi. Gece vakti, kahvemi alıp, yavaş yavaş diyalogları okurken geçen o güzel zamanı tarif etmem çok zor…
6 – Harmony: The Fall of Reverie
Life is Strange serisinin orijinal geliştiricileri Harmony: The Fall of Reverie ile yine tarif etmekte zorlandığım bir deneyim oluşturdu. Bir kere daha fantastik tema makyajını üstünde bulunduran ama aslında gerçek hikayeler anlatan bu oyun, anlattığı o hikayesi ve karakterlerin sunduğu performans ile beni baştan sona kadar ekranın başına kilitlemeyi başardı. Ayrıca, diyalog seçimleri üzerinden sunduğu farklı mekanik de bu tip oyunlar için bayağı yenilikçi hissettirdi.
5 – Stray Gods: The Roleplaying Musical
Önceki iki oyun gibi Stray Gods: The Roleplaying Musical da hikayesi ve karakterleri ile aklıma kazındı ama bu oyunun farklı olarak yaptığı şey, bir müzikal olmasıydı. Böyle bir oyunda seslendirme ve müzik performanslarının en tepede olması gerekir ve Stray Gods: The Roleplaying Musical, bunu inanılmaz bir şekilde verdi. Ayrıca hikayesi ve karakterleri de beni bayağı etkiledi. Bu oyunda yaşanan anlar aklıma geldikçe hala gözlerim doluyor.
4 – Hogwarts Legacy
Günümüzde film filan hiç izlemiyorum ama çocukken favori serilerimden biri Harry Potter idi ve bu evreni, inanılmaz gerçekçi ve detaylı bir şekilde bir video oyununda, Hogwarts Legacy içerisinde yaşamak beni gerçekten etkiledi. Birbirinden farklı mekanikler, yapacak tonlarca içerik ve eğlenceli, büyü temelli oynanışı ile birlikte bu senenin en iyilerinden biriydi Hogwarts Legacy. Umuyorum ki bir devam oyunu gelir ve bu oyundaki hatalardan güzel bir şekilde ders çıkartılır.
3 – Dead Island 2
Dead Island 2 için senelerce bekledik ve bence beklediğimize de değdi. Görselliği, seslendirme performansları, silah kullanımı, zombi tasarımları, gerçekçi hasar mekanikleri, hikayesi ve aklınıza gelebilecek diğer birçok şey bu oyunda inanılmaz başarılıydı. Ben bir oyunu oynarken bu kadar saf bir eğlence hissettiğimi hatırlamıyorum. Haus isimli ilk genişletme paketi de fena değildi. Bu oyuna ikinci genişleme paketi ile geri dönmek için can atıyorum.
2 – Baldur’s Gate 3
Baldur’s Gate 3, benim bugüne kadar oynadığım en benzersiz video oyunuydu. Ben hayatımda daha önce bu kadar özgürlükçü ve dinamik bir oyun yapısı görmedim, bir daha da görebileceğimi sanmıyorum. Baldur’s Gate 3 bence imkansızı başardı. Ayrıca, CRPG olarak da oynaması oldukça eğlenceli ve taktikseldi. Kendisini birinci sıraya koymamış olmamın tek sebebi, birinci sıradaki oyunu bitirirken daha fazla eğlenmiş olmam. Bu oyun üçüncü perdede beni bir tık sıkmıştı.
1 – Marvel’s Spider-Man 2
Marvel’s Spider-Man 2, kesinlikle heyecanla beklediğime değen bir video oyunu oldu. Peter Parker, Miles Morales, MJ, Venom ve çok daha fazlası derken oyun, 20-30 saatlik şahane bir macera yaşattı bana. Yani, oyunda sıkıldığım tek bir an bile olmadı, inceleme yazımda da belirttiğim gibi Marvel’s Spider-Man 2, Marvel şirketinin hiçbir zaman yapamayacağı nihai süper kahraman filmi gibiydi. Evet, belki çok risksiz adımlar atılmıştı ama sonucunda eğlendim. Her zaman risk almak gerekmez.
Bahsetmeden geçemeyeceğim oyunlar
10 – Diablo IV
Diablo IV, benim çok uzun zamandır heyecanla beklediğim bir video oyunu idi ve oyunun ana hikayesini, haritadaki tüm içeriklerle birlikte bitirmeye çalışana kadar oyun ne yazık ki beni bitirdi. Hikayeyi filan severek bitirdim ama birinci sezon çıktığında hem oyunu oynamak için enerjim kalmamıştı, hem de o sezonda sunulan içerikleri bayağı kötü bulmuştum. İkinci sezonda da geri dönmek istemedim. Bu yüzden kendisini ana listeme değil de yan listeme eklemek istedim.
9 – Citizen Sleeper
Citizen Sleeper, tamamen kör bir şekilde giriş yaptığım bir oyun oldu. Bu yapıt 2022 senesinde ilk çıkışını gerçekleştirdiği zaman benim gözümden kaçmıştı; PlayStation 5 versiyonu 2023 içerisinde çıktığı zaman ilk olarak dikkatimi çekti ve hemen oynayıp, inceledim. Sonucunda elde ettiğim deneyim ise şahaneydi. Hikayesi ve karakterleri ile bu sene oynadığım en iyi rol yapma oyunlarından biriydi kendisi. Yine de bu oyunu yan listeme eklemek istedim; teknik olarak geçen senenin oyunu.
8 – The Crew Motorfest
The Crew serisinin ilk iki oyununa bayılmıştım ama kendilerini öyle çok uzun süreler oynamamıştım. The Crew Motorfest oyununu ise çıktığı günden beri aktif bir şekilde oynuyorum, henüz bırakmış değilim. Tahmin ediyorum ki bu oyunu ikinci sezonu boyunca da oynayacağım. Yine de kendisini ana listeme eklemek istemedim; uygun bir yer bulamadım. Yani, o listedeki herhangi bir oyuna tercih ederim The Crew Motorfest yapıtını ama sırf bu yüzden de oyunun hakkını yemek istemem.
7 – Bus Simulator 21
Benim büyük araç kullanılan simülasyon oyunlarına karşı bir zaafım var ve orijinal olarak 2021 senesinde, PlayStation 5 için de 2023 senesinde çıkan Bus Simulator 21, bu zaafımı bayağı kullandı. Oyunun kendisi çok da kaliteli sayılmaz ve bu senenin de oyunu değil teknik olarak, bu sebeplerden ötürü kendisi yan listemde ama yine de adını geçirmek isteyeceğim kadar eğlendirdi beni. Ayrıca kendisi, rahatlamaya ihtiyacım olan bir dönemde ilaç gibi geldi.
6 – Fernbus Coach Simulator
Bus Simulator 21 gibi Fernbus Coach Simulator da tam zamanında yetişti. O oyunu bırakıp, bu yapıta başladım ve açıkçası bunu daha çok sevdim. Yine aslında oyunun temel kalitesi pek sağlam değil ama o otobüsün direksiyonun başına geçip, yüzlerce kilometre yol yapmak beni günler, hatta haftalar ve aylar boyunca rahatlattı. Yakın zamanda oyunun haritası Danimarka tarafına doğru genişledi, o paketi satın alıp, oyuna geri dönmeyi çok istiyorum.
5 – Forza Horizon 5
2023 içerisinde Forza Horizon 5 oyununa resmen veda ettim. Tam olarak ne zamandı, hatırlamıyorum ama Forza Motorsport için o oyun çıkmadan birkaç ay önce kendisini bırakmıştım. Oyunu bu listeme eklemiş olma sebebim ise kendisini çıkış gününden beri aralıksız bir şekilde oynamış olmam. Forza Horizon 5, arcade-sim alanında bence piyasaya sürülmüş en iyi yarış oyunuydu ve altıncı oyununu da merakla bekliyorum.
4 – Cities: Skylines – Remastered
Cities: Skylines, seneler ve seneler önce bilgisayarımda ve daha sonra da PlayStation 4 konsolunda yüzlerce saat oynadığım bir oyundu. Daha sonra kendisi, Cities: Skylines – Remastered olarak PlayStation 5 için çıktı ve bir o kadar daha oynadım. Bu oyunu ana listeme eklememiş olma sebebim, diğer birçok oyunla aynı; teknik olarak kendisi 2023 senesinin bir oyunu değil. Cities: Skylines II yapıtının konsol çıkışını da büyük bir merakla bekliyorum.
3 – EA Sports FC 24
Golf gibi gerçek hayatta futbola da ilgim yok ama FIFA serisini çocukluktan beri hiç kaçırmadan oynarım. Tabii ki FIFA 23 hariç. O oyunu es geçtikten sonra EA Sports FC 24 ile sahalara geri döndüm ve bu sefer kariyer modu yerine Ultimate Team modunu odak noktama getirdim. Sonucunda ise oyunu çıkış yaptığı günden beri aktif olarak oynuyorum, şimdiden 120 saatin ötesine geçtim ki bu benim için büyük bir rakam. Böyle bir oyunu listemde es geçmek istemedim.
2 – Horizon Forbidden West – Burning Shores
Benim için 2022 senesinin en iyi oyunlarından biri olan Horizon Forbidden West, 2023 içerisinde ilk ve tek ek paketini bize sundu. Burning Shores isimli bu ek paket, yepyeni bir macera sundu ve bir karakter olarak Aloy’u bambaşka seviyelere taşıdı. Yani, sadece hikayesinden ve karakterlerinden ötürü bile bu oyunu listemde belirtmeyi istiyordum ama temel oyunun kalitesini de unutmamak gerekiyor. Burning Shores, her şeyin toplandığı, kaliteli bir ek paketti.
1 – Microsoft Flight Simulator
Microsoft Flight Simulator, Sim Update 13 ile benim için oynanamaz bir hale gelmişti. 1-2 aydır oyunu oynayamıyordum ama yaşadığım hatalar bir şekilde düzeldi ve gökyüzüne geri döndüm. Oyunda sadece gökyüzünde 800 saate yaklaştım ve 2024 senesinin oyunu çıkana dar da durmayı planlamıyorum. Microsoft Flight Simulator, 2020 yılından beri benim için her zaman senenin en iyi oyunlarından biri olmayı başardı ve bu, 2023 yılında da ufak bir probleme rağmen değişmedi.
Kalbimi kıran oyunlar
10 – LEGO 2K Drive
2023 senesinde beni üzen oyunlar da oldu ve onlardan ilki de LEGO 2K Drive. Açıkçası bu oyun için çok bir beklentim yoktu ama ona rağmen sıkıcı ve kendisini sürekli tekrar eden yapısı benim canımı kısa sürede sıktı. Ayrıca, içeriklerin biraz “grind” gerektiriyor olması da oyun hakkındaki olumsuz düşüncelerimi değiştirmemde pek faydalı olmadı. İlk birkaç saat bittikten sonra bu oyundan aldığım zevk tamamen bitti ve araç yapma özelliği de tahmin ettiğim kadar güzel değildi.
9 – Star Wars Jedi: Survivor
Star Wars Jedi: Survivor da beni bu sene hayal kırıklığına uğratan oyunlardan bir tanesiydi. Bu oyunun kötü yanı ise ne yazık ki performansıydı. Çıkışından çok sonra performans iyileştirildi ama oyun beni çoktan kaybetmişti. Açıkçası hikayesini merak ettiğim için gelecekte bu oyuna geri dönmeyi düşünüyorum ama keşke oyun daha hazır bir şekilde piyasaya sürülseydi, bu kadar kritik performans problemleriyle baş etmek zorunda kalmasaydı oyuncular.
8 – Redfall
Redfall, benim için bu senenin en kötü oyunlarından biriydi ama buna rağmen listemde birincilikten uzakta. Bunun sebebi, oyunun zaten pek de iyi bir şey olmayacağını daha çıkışından önce anlamış olmam. Oyuna karşı hiçbir beklentim olmamasına rağmen Redfall, bana berbat bir deneyim yaşattı. Oysa ki ben vampir temalı, Far Cry benzeri bir yapıta normalde bayılırdım. Evet, oyuna birkaç büyük güncelleme geldi ama sorunlar ne yazık ki güncellemeyle düzeltilebilecek kadar küçük değil.
7 – Park Beyond
Park Beyond aslında severek oynadığım bir oyun oldu ama yine de kalbim birazcık kırıldı. Bunun sebebi, oyunun biraz yarım yamalak bir şekilde piyasaya sürülmesiydi. Yani; ekonomi tarafında sıkıntılar vardı, yapay zeka çok saçma hareket ediyordu ve genel olarak oyunda ilerlemek çok zordu. Daha sonra bu problemleri düzelten güncellemeler yayımlandı ama oyun beni çoktan kaybetmişti. 2023 yılının teması bu oldu zaten: Bozuk çıkan, daha sonra düzeltilen oyunlar…
6 – Tourist Bus Simulator
Fernbus Coach Simulator ile çok eğlendikten sonra biraz daha fazla sisteme sahip olduğunu gördüğüm aynı geliştiricilerin bir diğer oyunu olan Tourist Bus Simulator yapıtına bir şans verdim ve bunu verdiğime gerçekten pişman oldum. Fernbus Coach Simulator, beni ne kadar eğlendirdiyse, Tourist Bus Simulator de o kadar eğlendirmedi. Gerçekten kalbim kırıldı bu oyuna. İlk oyun çok daha az mekaniğe sahip olmasına rağmen, bu oyunun kat ve kat ilerisinde hissettiriyor.
5 – Forspoken
Beni hayal kırıklığına uğratan bir diğer video oyunu ise Forspoken oldu. Aslında demo sürümünü oynadıktan sonra oyunun çok da iyi olmayacağını anlamıştım ama tam sürümde işler daha da kötüye gitti. Özellikle de oyunun açık dünyası göründüğünden çok daha boş ve tatsızdı. Ayrıca, içerikler de birbirini çok tekrar edip, pek anlam taşımıyordu. Daha sonra bu oyuna da güncellemeler ve ek içerikler geldi ama yaşadığım deneyim o kadar kötüydü ki geri dönmek istemedim.
4 – Call of Duty: Modern Warfare III
Activision yine şakasını yaptı ve bir genişleme paketini Call of Duty: Modern Warfare III adı altında 70 USD olarak sattı. Hikaye modu yarım yamalak, zombi modu zaten DMZ modunun kopyalanmış hali, çok oyunculu modu da zaten her sene yaşadığımız deneyim olunca Call of Duty: Modern Warfare III hakkında olumlu bir şey söylemek gerçekten çok zor. Ayrıca bu oyunun oyuncuları da sıkıntılı. Her mermi sıktığımda zıplayan veya yere yatan oyunculardan gerçekten sıkıldım…
3 – The Expanse: A Telltale Series
Telltale Games ve onların geliştirdiği oyunlar, benim için benzersiz bir yere sahip kalbimde. Bu yüzden stüdyo, The Expanse: A Telltale Series ile geri döndüğünde çok sevinmiştim ama oyun kritik hatalı bir şekilde piyasaya sürüldü. Beş bölümlük bu oyunun son üç bölümü indirilip, oynanamıyor. Stüdyo, problemi sadece PlayStation 4 için çözdü ve PlayStation 5 sürümleri hala indirilemiyor. Benim oluşturduğum destek talepleri ise tamamen cevapsız bırakılıyor. Yazık…
2 – Starfield
Starfield oyununu aslında inceleme yazısında övmüştüm ve yüksek bir puan da vermiştim ama video oyunu dünyasının tamamı gibi ben de bu oyunu oynadıkça aslında sunulan deneyimin ne kadar vasat olduğunu fark ettim. Hikayeyi ve kalan birkaç önemli yan görev bittikten sonra oyunun yüzüne dönüp, bir daha bakmadım. Hatta üs oluşturma gibi bazı mekaniklerle hiçbir şekilde zaman geçirmedim bile; kendileri bomboş. Starfield, bundan çok daha fazlası olabilirdi ama olamadı.
1 – Forza Motorsport
2023 senesinde beni en çok üzen oyun ise bir Forza fanı olarak Forza Motorsport oldu. Oyuna erken erişim süreci için ekstra para verdik ama bu süreç ilerlemelerin silinmesi gibi kritik bir hata ile başladı ve eğer yanlış hatırlamıyorsam 2.0 sürümlü güncellemeye kadar da net olarak düzeltilmedi. Ben ise toplamda 4-5 saatlik ilerlememi kaybettikten sonra bu oyunu sildim ve arkama bakmadım. Ayrıca oyun temelinde de beni pek eğlendirmedi; yapay zekası tek kelimeyle berbattı.