Video oyunu dünyasında sürekli olarak birileri, birilerini satın alıyor. Son zamanların kayda değer satışları arasında Microsoft cephesinin Bethesda ve Activision Blizzard şirketlerini satın alması; Take-Two Interactive cephesinin de Zynga şirketini satın alması bulunuyor. Peki, sıradaki büyük satın alınma hangi şirkete ait olacak? Birçok oyuncunun tahminine göre aslında büyük şirketlerin satın alması için sıradaki hedef Ubisoft ama bazı analistler, EA tarafını işaret ediyor. Tabii burada özel olarak Microsoft tarafının satın alacağı da belirtilmiyor; Amazon, Meta, Google ve Netflix gibi tarafların da bu yarışa girebilecek güce sahip olduğu belirtiliyor.

Activision Blizzard ardından sıradaki satın alınacak şirket EA olabilir

Video oyunu dağıtımcıları ve markalar için yarışan platformlar, 200 milyar dolarlık oyun sektörünün sürekli bir akış halinde olduğunu biliyor. Bilgisayar ve konsol oyunları hala popüler ancak mobil oyunlar, endüstrinin en hızlı büyüyen kategorisi. Daha fazla oyuncu, oyunları doğrudan satın almak yerine abonelik hizmetleri aracılığıyla deneyimlemeyi tercih ediyor. Markalar da daha uzun süre oyunculara içerik sağlıyor. Şirketler rekabet edebilmek için AAA seviyedeki oyunları olarak bilinen daha yüksek profilli içerik arıyor.

EA, bu tasarıya uyuyor. Redwood City temelli bu şirket, oyuncular arasında popüler olan The Sims and FIFA serilerini üretti. Geçen yıl Glu Mobile ve Playdemic taraflarını toplam 3,6 milyar dolara iki nakit anlaşmayla satın alarak mobil oyun geliştirmeye de akıllıca yatırımlar yaptı. 38 milyar dolarlık bir işletme değeriyle, potansiyel alıcıların derin ceplere ihtiyacı olacak. Bu, teknoloji endüstrisinde bir sorun değil. Apple, 71 kat daha büyük bir kurumsal değere sahip. Amazon, Meta, Google ve Netflix de oyun bölümlerini genişletiyor. Sony de özel oyun portföyünü oluşturma arayışında olabilir ve bu yüzden EA, hedeflere girebilir.

EA şirketinin 500 milyonluk aktif kullanıcı rakamı, Activision tarafının aylık aktif kullanıcı toplamını aşıyor. Ancak EA, oyunculardan para kazanma konusunda daha az başarı sağlıyor. Geçen yılki yüzde 20’nin altındaki faaliyet marjı, Activision tarafının yüzde 35’i ile zayıf bir şekilde karşılaştırılıyor. Aynı zamanda EA, Activision ile aynı problemleri yaşamadı.

Hisseler geçen yıl FIFA tarafının markalaşmasıyla ilgili müzakerelerin kötüye gitmesiyle düştü. Spor kuruluşunun, yıllık 150 milyon dolarlık lisans ücretinin iki katına çıkarılmasını talep ettiği bildirildi; bu, şirketin tahmini yıllık net gelirinin yaklaşık yarısına eşit olacak bir rakam. Ancak oyun, bir marka değişikliğinden ve geri kazanılan hisselerden kurtulacak kadar popüler. Zynga cephesinden daha ucuz ve Activision şirketinden daha az riskli olan EA, çekici bir hedef gibi görünüyor.

Activision Blizzard, Microsoft/Xbox çatısı altında ne yapacak?

Şimdi, haberimizi Activision Blizzard ve Microsoft arasındaki anlaşmaya yöneltmek istiyoruz. Xbox tarafının başkanı olan Phil Spencer tarafından yapılan açıklamaya göre Activision Blizzard, eskiden olduğu gibi sadece Call of Duty markasına odaklanmayacak; bu isim, oyun geliştiricilerine daha fazla özgürlük verecek ve stüdyolar daha farklı markalar üzerinde daha rahat bir şekilde çalışabilecek. Bu sırada, Call of Duty için çalışmalar da tabii ki devam edecek. Bu, aslında çok önemli bir hedef; işin içinde Microsoft yokken, Activision tarafındaki tüm stüdyolar bir şekilde Call of Duty markasında çalışıyordu. Şimdi bu stüdyolar, farklı markalara yönelebilecek.

Hatırlayacak olursanız, geçtiğimiz günlerde Activision Blizzard şirketinin başkanı da Guitar Hero gibi serilerin Microsoft tarafından geri getirilmesini istemişti. Şimdi, Phil Spencer da bu konuda heyecan verici bir açıklama yaptı ve kendisini heyecanlandıran markalar arasında Guitar Hero, King’s Quest ve HeXen olduğunu belirtti. Son olarak Phil Spencer, video oyunu sektöründe Sony ve Nintendo gibi şirketler yerine Amazon, Google ve Meta gibi şirketler ile yarışmak istediğini tekrarladı ve rakip olarak onları gösterdi. Bakalım bu kadar yüksek bütçeli satın alımlar ardından 2022 ve 2023 senelerinde Microsoft, yeni markalar ile neler yapacak?