Artık herhalde duymayan kalmamıştır; Microsoft, Activision Blizzard şirketini satın aldı. Bu işlem, 2023 senesinde tamamen bittiği zaman Xbox Game Studios, yeni geliştirme stüdyoları ve oyun markaları ile genişleyecek. Bu markalar arasında Overwatch, Diablo ve Call of Duty gibi isimler de yer alıyor. Yalnız, satın alınan şirketin tartışmalı başkanı olan Bobby Kotick, Microsoft/Xbox tarafının bazı eski markaları yeniden canlandırmasını da istiyor. Bu markalar arasında da Guitar Hero ve Skylanders bulunuyor. Kendisinin söylediğine göre bu iki marka, zamanında çok popülerdi ama daha sonra birkaç farklı sebepten ötürü bu markaları canlı tutmak oldukça zorlaştı.

Bobby Kotick, üretim tarafında Microsoft şirketinin daha fazla deneyim ve kaynağa sahip olduğu için Guitar Hero gibi bir markanın çok daha başarılı bir şekilde geri dönebileceğini düşünüyor. CEO, aynı zamanda Candy Crush gibi markaların da yine Microsoft şirketinin sosyal deneyimi sayesinde çok daha interaktif bir çok oyunculu deneyim sunabileceğini düşünüyor. Guitar Hero konusuna geri dönecek olursak, Bobby Kotick aslında sıradaki oyun için çok güzel planlara sahip olduğunu ama bunu zamanında kaynak yetersizliğinden dolayı yapamadıklarını belirtiyor. Kişisel olarak ben de umuyorum ki bu oyun serisinin geri dönüşüne şahitlik edebilirim.

Bobby Kotick aynı zamanda, Google ve Sony gibi şirketlerle geçmişte yapılan tüm anlaşmalara saygı duyulacağını da belirtiliyor. Birçok oyuncu, Activision Blizzard şirketi Microsoft tarafından satın alındıktan sonra halihazırda piyasada yer alan oyunların bazı platformlardan kaldırılabileceğini düşünüyordu ama Bobby Kotick, böyle bir şeyin olmayacağını belirtiyor. Geçmişte aynı Minecraft ve Deathloop oyununa saygı duyulduğu gibi Microsoft ve Xbox, halihazırda aktif olan anlaşmaları da bozmayacak. Yani, Call of Duty serisinin oyunları PlayStation konsollarından bir anda kaybolmayacak. Peki, gelecek oyunlarda neler olacak?

Guitar Hero Live

Microsoft, Call of Duty serisi ile ne yapacak?

WSJ tarafından yayımlanan yeni bir rapora göre Sony, Microsoft şirketinin Activision Blizzard cephesine ait çok platformlu oyunlarını aynı şekilde tutacak olmasını tahmin ediyor. Yani, bugüne kadar hiçbir platforma özel olmayan Call of Duty, Microsoft çatısı altında da çok platformlu bir oyun olmaya devam edecek; PlayStation konsolları unutulmayacak. Sony, bu noktada bazı anlaşmalardan da bahsediyor. Bu noktada hiçbir detay verilmiyor ama Sony Interactive Entertainment ile Activision arasında Call of Duty ile çok yıllı bir sözleşme olduğu biliniyor. Tahmin ediyoruz ki şirket, bu anlaşmaları kast ediyor ve bu yüzden, bahsi geçen serinin birkaç sene daha PlayStation konsolları için geliştirilmeye devam edileceği kast ediliyor.

Sony haricinde video oyunu sektöründeki bazı analistler, istese bile Microsoft cephesinin Call of Duty serisini kendi platformlarına özel yapamayacaklarını düşünüyor. Analistlere göre rekabetin var olmasını sağlayan yasalar, bu satın alım işlemine çok yakından bakacaktır ve Call of Duty gibi dev markaların, tek bir konsola özel olmasını yasal görmeyecektir. Rekabet hukuku, şirketlerin rekabete aykırı davranışlarını düzenleyerek piyasa rekabetini sürdürmeyi amaçlar. Birleşme ve devralma durumunda, düzenleyiciler piyasa rekabetini tehdit ettiği düşünülen anlaşmaları yasaklayabilir veya yeni işin bir kısmını elden çıkarma yükümlülüğü gibi çözümler önerebilir. İşte bu açıklama dahilinde Microsoft, Call of Duty serisini kendi platformlarına özel yapmakta çok zorlanabilir.