Nintendo çatısı altında uyuyan devler açısından Advance Wars serisi en büyüklerinden biri olmalı. Hayranların en sevdiği bu seri, Wii U dönemi boyunca ve Nintendo Switch rönesansının derinliklerinde beyninizdeki çarkları döndürecek yeni taktiksel oyunlar olmadan 2008 senesinden beri uykudaydı. Şimdi ise Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp yapıtının yeni oyunculara ve eski komutanlara stratejik fetihlerin heyecanını parlak yeniden yapım formunda deneyimleme fırsatı sunmasıyla işler değişmek üzere. Bu yeniden yapım, sonunda 60 USD üzerinden Nintendo Switch için piyasaya sürüldü ve bizler de hemen incelememize başladık.
Wars serisi ve özellikle Advance Wars serisi ile ilgili herhangi bir deneyiminiz yoksa, konsepti kısaca açıklamama izin verin: Kendisi sıra tabanlı ve taktiksel bir oyundur; kara, hava ve su birimlerinden oluşan iki ordu, sizi her açıdan test eden büyük bir seferberlik boyunca çeşitli haritalarda savaşır. Cosmo Land kıtalarında savaşırken, her biri kendi avantajına ve özel CO gücüne sahip üç Orange Star komutanı olan Andy, Max ve Sami arasında seçim yaparsınız. İlk piyasaya sürüldüğü zaman olduğu gibi, Pegasus binicileri ve atlı süvariler yerine helikopterler ve tanklarla Fire Emblem serisine çok benzeyen bir deneyim sunuluyor ve bu kesinlikle bir şikayet değil.
Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp oyunundaki yeni anime tarzı sinematik açılıştan, birliklerinizin botlarını yerde görmeye kadar, bu yapıt aslında gözler için bir şölen. Dünyasına yenilenmiş bir görünüm kazandıran canlı renkler ve etkileyici karakter tasarımları sayesinde, kendinizi hikayenin bir parçası gibi hissediyorsunuz. Andy ve onun aletlere olan tuhaf takıntısı, klişeleşmiş büyük adam Max ve Sami ile onun kısa süreli öfkesi ile rahatlıkla bağ kurabiliyorsunuz. Küçük grup gerçekten birbirine sıkı sıkıya bağlı bir ekip gibi hissettiriyor ve seslendirme performanslarının eklenmesi, tamamen seslendirilmemiş olsalar bile, seriyi daha önce hiç olmadığı kadar hayata geçiriyor.
Grit, Sonja, Drake ve diğerleri gibi CO’ların amaçlanan karakterini yakalayan hafif yeniden tasarımlarla daha büyük grup bu sefer de oyunda daha fazla hissediyor. Sturm da bu kez orijinal oyundaki antagonistin karikatürize versiyonu yerine gerçek bir kötü adam gibi görünüyor. Artık maskeli antagonist, her zaman amaçlandığı gibi, bu evrenin Darth Vader’ı olarak görünüyor ve özel CO yeteneği Meteor Saldırısı, ne kadar yıkıcı bir düşman olabileceğini vurgulamak için yeni bir animasyona sahip. Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp, işte sadece bu özellikleri ile bile sizin ağzınızı açık bırakabiliyor ama sunulan deneyim burada bitmiyor.
Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp, eksiksiz bir yeniden yapım gibi görünüyor
Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp oyununda ortaya çıkan tartışmalardan biri de savaş alanı piyadelerinin oyuncak olarak yeniden tasarlanması. Eğer endişeleriniz varsa, hemen giderebilirim. Savaş birimleri harika görünüyor ve kesinlikle chibi bölgesine kadar düşmüyorlar, haritanın gerçek bir masa oyunu olarak görünmesi, burada aslında ölümle uğraşmadığınız hissini daha da artırıyor. Tabii ki chibi tarzı tasarımlar da benim için sıkıntı çıkartmazdı, ben onları da kabul edebilirdim ama orijinal oyunu göz önünde bulundurduğum zaman en çok bunun konuşulabileceğini düşündüğüm için kendisinden bahsetmek istedim. Oyun, bu değişiklikle bence daha da güzel duruyor.
Esasen, oyuncakların yeniden tasarımı oyunun kurgusal doğasını pekiştirmeye yardımcı oluyor; esasen yaptığınız şey mini askerlerin, mini ölümlere maruz kaldığı, mini savaşlar oynamak olduğunda yardımcı olan bir şey. İşleri çok sıkıcı olmaktan kurtarıyor bu değişiklik. Burada jeopolitik yok, bu da oyunu oynarken bir tür kaçışa izin veren birkaç askeri odaklı oyundan biri haline getiriyor. Elbette, bu serinin en büyük özelliği savaşlarıdır ve hayal kırıklığına uğratmazlar. Hikaye modunda, hatırladığınız gibi, Orange Star adına savaşa girerken Olaf, Kanbei ve diğer tanıdık yüzlerle karşılaşıyorsunuz. Yine de ana görev serisi biraz farklı hissettiriyor.
GBA dönemi piksel grafiklerine güvenmek zorunda kalmadan mümkün olan yeni anime tarzı karakter tasarımları, görevler arasındaki ekstra konuşma satırlarıyla birleştiğinde, olay örgüsünü çok daha az sıkışmış hissettiriyor. Riskler daha yüksek hissettiriyor ve bu daha keyifli bir deneyim sağlıyor. Savaşlar, birimler ve CO’lar hakkında fark ettiğiniz bir şey, modern strateji oyunlarına karşı ne kadar iyi durduklarıdır. Bu yeniden yapım sadece bunu vurguluyor, inanılmaz bir oyunun mirasını yeniden yazmaya değil, onu güçlendirmeye çalışıyor, bize ne kadar inanılmaz olduğunu hatırlatıyor ve yeni oyuncuları bu seriyi üzücü aradan sonra fazla abartmadığımıza ikna ediyor.
Deneyim boyunca, Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp orijinal oyunun tüm mekaniklerini parlatıyor, böylece birliklerinizi zafere komuta etmenin gerçek zorluğuna devam edebiliyorsunuz. Hala da oldukça zorlu bir görev sunuluyor tabii. En son bir Wars oyunu gördüğümüzden bu yana geçen on beş yıl içinde gelen sayısız benzer video oyunu ile – Wargroove, Tiny Metal ve Into the Breach yapıtlarından bahsediyorum – ana senaryo hala üst düzey sıra tabanlı taktiksel içerik, seviyeler boyunca bol çeşitlilik ve oldukça kaliteli bir zorluk eğrisi ile dimdik ayakta duruyor. Yeniden yapımlar söz konusu olduğunda, bu oyun tam olarak istediğinizi yapıyor.
Oldukça bol ve derin içeriklere sahip bir deneyim sunuluyor
Yeniden yapımlar söz konusu olduğunda, bu oyun tam olarak istediğinizi yapıyor.; iyi şeyleri aynen bırakıyor, can sıkıcı kısımları daha az can sıkıcı hale getiriyor ve tüm deneyimi biraz daha akıcı hale getirmek için birkaç yeni dost mekaniği ekliyor. Artık düşman dönüşlerini ileri sarabiliyorsunuz, sahadaki ızgara her zaman görülebiliyor, böylece birimlerinizin nereye ulaşabileceğini kolayca anlayabiliyorsunuz ve Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp oyununun taktiksel mücadelesine alışmak isteyenler için daha kolay bir mod bile var. Yalnız, ikinci oyunun kilidini açmak için ilk oyunun senaryosunu tamamlamanız gerektiğinden ikili pakette küçük bir detay var.
Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp dahilinde yine de, bu sadece devam oyununu oynamak isteyen küçük bir kitle için gerçekten bir sorun; geri dönen oyuncuların çoğu ya her iki oyunun tekrar deneyimi için geliyor ya da seriye tamamen yeni. İkincisi için, Black Hole Rising’de kapsam genişlemeden önce ilk oyunun daha küçük haritalarıyla başlamak muhtemelen daha iyidir, böylece kafanızı savaş alanının temellerine alıştırabilirsiniz. Nintendo cephesinin bu yeniden yapım için seçtiği geliştirici ekip olan WayForward’ın daha önce bahsettiğimiz bazı oyunlardan, özellikle de parlak ve davetkar Wargroove yapıtından notlar aldığını da görebilirsiniz.
İki oyun, sahadaki birimlere komuta eden hafif yürekli karakterlerle bu işi çok ciddiye almayın türüne ait taktiksel oyunlardır. En bariz benzerlik bu video oyununun görüntüsünde, her ulusun renkleri her zamankinden daha net, ancak benzerlikleri harita tasarım öğesinde ve hikayeyi geliştirme dürtüsünde de görebilirsiniz. Tüm bu konseptler Wargroove içerisinde olduğu gibi bu oyun için de aynı şeyi yapıyor, oyuna bir tat katıyor, onu diğer taktiksel oyunlardan ayıran ve temel deneyimi geliştiren bir karakter duygusu katıyor. Hikaye modu zamanınızın çoğunu harcadığınız yer olsa da, ara vermeniz gereken bir savaşla karşılaştığınızda dinlenmek için bolca yer de var.
Savaş alanı farkındalığınıza meydan okumak için kendi haritalarınızı oluşturabileceğiniz tasarım odası, ardından Hachi’nin dükkanından yeni CO’ları ve savaş haritalarını deneyebileceğiniz savaş odası ve son olarak sizin ve en fazla üç arkadaşınızın kendi kurallarınızla birbirinize karşı savaşabileceğiniz bir oyun modu seçeneği var. Sıra tabanlı bir taktik oyununun sınırlamaları göz önüne alındığında, Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp akıllıca farklı oyun yolları sunuyor, böylece işler asla bayatlamıyor. Eğer bir oyun modundan sıkılacak gibi olursanız, hemen bir diğerine geçiş yapıp, kolaylıkla deneyiminizi tazeleyebiliyorsunuz.
Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp oyununda neden oyuncu eşleştirmesi yok?
Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp içerisinde çevrimiçi bir mod da var. Burada bir arkadaşınızla teke tek bir savaşa girerek kimin gerçekten en iyi savaş alanı taktiklerine sahip olduğunu kanıtlayabilirsiniz. Sadece arkadaşlarınızla savaşabileceğiniz ve rastgele eşleştirme yapamayacağınız için biraz sınırlıdır bu mod, ancak oyunun size oynamak için farklı yollar sunmasının başka bir yoludur. Paranızın karşılığını almanız açısından bu yapıt, çeşitli yeni oyun modları ve elbette bir oyun fiyatına iki oyun ile tanklarınızı ekstra yol kat ederek Nintendo şirketinin birçok iyileştirilmiş ve yeniden yapılmış oyunlarını geride bırakıyor.
Bahsetmiş olduğum bu durumu 2020 senesinin Pokémon Mystery Dungeon oyunu ile rahatlıkla karşılaştırabilirsiniz. Hatta yetmezse Pokémon Mystery Dungeon: Rescue Team DX veya Donkey Kong Country: Tropical Freeze oyunlarını da ele alabilirsiniz. Bu oyunlar ile karşılaştırdığınızda, Wars deneyimini modern izleyiciler için yeniden yaratmak için ne kadar özen ve çaba harcandığını ve Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp oyununda paranızın karşılığını ne kadar daha fazla aldığınızı görebilirsiniz. Ayrıca, uzun bir oyun deneyimini sevenler için, bu oyunla uzun zaman geçireceğinizi belirtmek gerekir. Her iki oyun da 50 saatlik bir deneyime dönüşebilir.
Nintendo ve WayForward’ın Cosmo Land’e bu geri dönüş yolculuğuna yaklaşımı, yeni oyun modlarından kesinlikle büyüleyici müziklerin yeniden çalışmasına kadar canlandırıcı bir şekilde her şeyi kapsıyor. Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp oyunlarının müziklerini ilk kez burada tam anlamıyla deneyimledim. Sırf ayağımı yere vurabilmek ve savaş meydanı müzikleri eşliğinde gitar çalabilmek için kaç turun uzamasına izin verdiğimi size anlatamam. Andy’s Theme özellikle harika, synth bas en iyi Red Hot Chili Pepper taklidini yaparak zaten ekrandan fırlayan bir oyuna daha da canlılık katıyor eğer bana soracak olursanız.
Sonuç olarak, Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp bence eksiksiz bir paket. Oyun dünyası ve karakterler renk açısından zengin ve yeni keşfedilen bir derinliğe sahip, sayısız oyun modu, senaryo dışında da işleri ilginç kılıyor ve ana olay örgüsü her zamankinden daha önemli ve oynanması daha iyi hissettiriyor. Özetle, bu oyun strateji türünün büyüleyici bir başyapıtı ve orijinal oyunun yeniden tasarlanmasından istediğim de tam olarak buydu. Buradaki nadir problemlerden bir tanesi, ne yazık ki Nintendo üzerinde TL desteklenmiyor, 60 USD, yani 1160 TL ödemek zorunda olmanız. Ayrıca, çevrim içi oyun modunda da oyuncu eşleştirme olmaması, 2023 senesinde garip bir karar.