WWE, benim hayatımın büyük bir parçasını oluştururdu, özellikle de geçmişte. Şu günlerde pek zamanım kalmadığı için güncel programı takip etmiyorum ama hem büyük gelişmelerden haberdarım, hem de AEW gibi güçlü rakiplerden. 2018 senesinin sonunda ortaya çıkmış olan bu kuruluş, kısa süre içerisinde elde ettiği isimlerle önemli bir momentum yakalamıştı ve zaman içinde de kısmen bunu korumayı başardı. Kendileri, WWE ile gerçek hayatta rakip iken video oyunu dünyasında durum farklıydı. 2K Games için bir rakip yoktu. Şimdi ise AEW: Fight Forever, bu durumu değiştirmek için piyasaya sürüldü ama başarılı olabildi mi?

AEW: Fight Forever, zorlu bir süreçten geçti ve birçok erteleme yaşadı ama bunların hiçbiri önemli değildi; tutkulu hayran kitlesi bu oyunu bekleyip, görmeye istekliydi. Oyunun, WWF No Mercy yapıtının ruhani halefi olarak lanse edilmesi de buna yardımcı oldu. İnsanlar heyecanlanmıştı ve kan, dikenli telli ölüm maçı ve AKI isimli oyun motorunun geri dönüşü gibi vaatler herkesi heyecanlandırmıştı. Yalnız, bu heyecana WWE 2K23 oyununu katmayacağım, karşılaştırma yapmayacağım. Burada herhangi bir taraflılık saçmalığı olmayacak, sadece bir hayran olarak keyif aldığım bir eğlence ögesini sizler için inceleyeceğim.

AEW: Fight Forever oyununun konusu, dallanıp budaklanan doğasına uyum sağlamak için bölümlere ayrılmış bir şekilde sunuluyor. Belirli maçların sonucuna bağlı olarak, farklı yönlere sapılabiliyor. Bu şekilde oyuncuya, Road to Elite veya diğer adı ile kariyer modunu tekrar oynamak için bir neden vererek, tekrar oynanabilirlik arttırılmaya çalışılıyor. Yalnız, bunun çok sınırlı kaldığını belirtmem gerekiyor. Esasen, değişen rotalar çok da geniş değil. En önemlisi, hikaye modunu iki ila üç saat içinde tamamlamak mümkün. Yani, her şeyi deneyimlemek için on saat filan gerekiyor. Bu da biraz eksik hissettiriyor; özellikle de aynı modu tekrar ve tekrar oynamak istemiyorsanız.

Belli ki AEW: Fight Forever oyununun senaryosunu yazan kişi, bu işin meraklılarından biri; modun içerisinde bolca referans var. Eğer bu program ile alakanız varsa, referansların tamamını anlamanız mümkün ve bu sayede daha eğlenceli bir kariyer modu deneyimi yaşayabilirsiniz. Eğer siz bir WWE fanı iseniz ve AEW ile pek bir alakanız yoksa da merak etmeyin; referansları anlamayacak olsanız bile bu durum kariyer modunu çok da olumsuz etkilemiyor. Evet, anlasanız daha iyi olur ama anlamadığınız zaman da olumsuz bir sonuç ede etmiyorsunuz. Oyun bu noktada hem kıdemli oyunculara, hem de yeni oyunculara akıllıca hitap ediyor.

AEW: Fight Forever

AEW: Fight Forever, yetersiz içeriği ile hemen hayal kırıklığı yaratıyor

WWE 2K23 ve AEW: Fight Forever gibi oyunları geliştirmek kolay değil; özellikle de bu oyunlardaki karakterler ve onların hikayeleri haftalık olarak değişiyorken. Bir de bu oyun sürekli ve sürekli ertelendiği için oyun daha çıktığı günde aslında karakter açısından eskiydi. Mesela, Kris Statlander hala uzaylı temasına sahip. Bu durum gerçek hayatta değişeli çok oldu. Team Taz için de aynısı geçerli. Oyunda bu takım mevcut ama gerçek hayatta bozulalı bayağı bir zaman geçti. Tabii oyun içerisinde kolay değiştirilebilecek olan şeyler güncel. Mesela, oyun çıktığı zaman Ricky Starks, FTW Champion idi. Bu arada, birkaç gün önce bu şampiyon da gerçek hayatta değişti.

Bu arada, Yuke’s da AEW: Fight Forever ile geri döndü. Kendileri, WWE 2K serisinin eski geliştiricileri idi ve daha çok arcade benzeri komik deneyimlere odaklanıyordu. Bu video oyununda da kendi odak noktalarını tekrar gösteriyorlar ve WW 2K23 gibi bir oyunun aksine bu yapıt, daha arcade temelli bir oynanış sunuyor ve daha da önemlisi, tek cümlelik esprileri ile komik bir ortam yaratıyor. Oyun bu arcade ve komik yapısını her noktasında güzelce veriyor; sadece yorumcular bu konuda çok eksik hissettiriyor. Gerçek hayatta AEW ve bu oyun, profesyonel güreşin komik yönlerine odaklanırken, bu oyundaki yorumlar sanki onlara biraz ters gidiyor.

AEW: Fight Forever oyununun içerisinde yorumculardan daha da kötü olan şeyler var ne yazık ki. Mesela, bu tip oyunlarda çok önemli olan elementlerden biri, karakter ve benzeri şeyleri yaratma sistemi inanılmaz zayıf. Hatta zayıflıktan daha da öte bir halde. Mesela, karakter yaratırken, o karakterin yüzünü özelleştiremiyorsunuz, sadece hazır birkaç yüzden birini seçiyorsunuz. Kıyafet seçimi filan daha da komik bir durumda; yapabileceğiniz seçimler birkaç tane tişörtten öteye geçemiyor. Tabii bu erkekler için; kadın karakterlerde seçimler yarısı kadar daha az. Hatta bazı kıyafetleri giymeniz, diğerlerini engellediği için birkaç seçimden öteye geçemiyorsunuz.

Sadece karakter oluşturma ve kıyafetler değil; konu bir şeyler oluşturma olduğu zaman oyunun tamamı çok sınırlandırılmış duruyor. Mesela, karakterimiz için bir hareket listesi belirlemek de kıyafetlerden hallice. Yani, “Creation Suite” özellikleri genel anlamda Yuke’s tarafından çok kafaya takılmamış bence. AEW: Fight Forever aynı zamanda hata dolu bir video oyunu. Sadece karakter oluşturma kısmında bile küpeler veya kıyafetler birbiri içine geçince çıldırmaya başlıyor. Ayrıca oyunda kendi karakteriniz gibi hissettirebilmeniz de çok zor; her kıyafet, her hareket ve diğer alakalı her şey diğer karakterlere ait, lisanssız oyunlarda bile nötr daha çok opsiyon olurdu.

AEW: Fight Forever

Arcade tipi oynanış sevenler için eğlenceli bir deneyim veriliyor bu oyun ile

AEW: Fight Forever oyununun arkasında Yuke’s olduğu için temel oynanış elementlerinin eğlenceli olduğunu kolaylıkla tahmin edebilirsiniz. Eğer daha önce WWE 2K serisinin modern oyunlarını oynadıysanız, bu tip bir oynanış size çok farklı gelebilir ama piyasadaki diğer profesyonel güreş oyunlarına yabancı değilseniz, bu yapıt da sizi evinizde hissettirecektir. Bu noktada sadece oyunun kontrolleri biraz rahat değil; Yuke’s ekibinin bu tür oyunlarda deneyimli olduğunu göz önünde bulunduracak olursak, kontrol şemasını neden tam olarak kusursuzlaştıramadıklarını anlamıyorum ama aslında alışılmayacak bir şey de değil efendim.

Kontroller haricinde, AEW: Fight Forever oyununun kadrosu da birazcık sınırlı. Oyunda ne yazık ki sadece 50 civarı isim mevcut. Bu güreşçilerden 10 civarı kadarı kadın, geri kalanı erkek kategorisinde. Oyun ayrıca cinsiyetler arasında karşılaşmalar yapmanızı da sağlıyor; bu sayede en azından kadınların kategorisi, erkeklerle de karşılaşmalar yapabileceği için çok zayıf hissettirmiyor. Aksi halde sadece 10-15 kişi arasında sürekli maç yapmak biraz sıkıcı olabilirdi. Oyuncu sayısı olduğu gibi oyunda yapabileceğiniz maçların sayısı da sınırlı. Bazı eğlenceli seçenekler kesinlikle mevcut ama genel anlamda bunlar uzun vadede yeterli olmayacaktır.

AEW: Fight Forever içerisindeki problemler devam ediyor. Mesela, rakibinizi pin etmeye çalıştığınız zaman hakemin çok geç saymaya başlaması ve üçten önce çok uzun süre beklenmesi, beni birazcık rahatsız etti. Farklı olarak bu video oyununda bazı mini oyunlar bulunuyor ve hatta bir Battle Royale modunun gelme ihtimali bile var ama oyunda halihazırda yer alan mini oyunların bir kısmı eğlenceli, bir kısmı sıkıcı. Animasyon cephesinde de her şey güzel ama bazen rakiplerin vuruş kutuları dengesiz bir şekilde çalışabiliyor; “hitbox* dediğimiz bu ögeler her zaman vuruşu almıyor, şaşırıyor. Bunun haricinde, bazen kontrollerin tamamen kitlenmesi gibi hatalar da mevcut.

Durumu özetlemek gerekirse AEW: Fight Forever, vasat bir video oyunu. Bu oyun, çok basit bir şekilde profesyonel güreş oyunlarının 20-30 sene önceki hallerini özleyen insanları hedefliyor. Bu yüzden de çok basit mekanikler, olabildiğince az içerik, çirkin görsellik ve benzeri şeylerle karşılaşıyoruz. Yani, oyunu modern ve dolu gösterebilmek için pek bir şey yapılmıyor. En azından oyunda performans problemi yok ve PlayStation 4 cephesinin aksine, oyunun PlayStation 5 sürümünde herhangi bir çökme hatası filan da yaşanmıyor. Gerçek hayatta bir AEW fanı iseniz, çok büyük bir indirim ardından belki bu oyuna bir şans vermek isteyebilirsiniz.

AEW: Fight Forever
Olumlu
Arcade temelli oynanışı oldukça zevkli; yenilikçi mini oyunlar eğlenceli.
Çılgın maç türleri ve mini oyunlar, oyunun arcade temeline güzelce iltifat ediyor.
En azından PlayStation 5 sürümünde performans cephesinde bir sıkıntı yok.
Olumsuz
Oyunun her noktasında içeriklerin eksikliği ve zayıflığı hissediliyor.
Anlık deneyiminizi ve ilerlemenizi etkileyebilecek çok fazla hata var.
Kontrol şeması üzerinde biraz daha fazla zaman harcanabilirdi bence.
Sunum tarafında etkileyici bir şey yok; her şey vasat görülüyor ve duyuluyor.
5

Etiketler:

,