Pek çok kişinin hatıralarını süsleyen bir yapımın günümüze uyarlanmış bir sürümünün incelemesi ile karşınızdayız. Age of Empires II: Definitive Edition, yalnızca çözünürlük ve grafik anlamında ana oyuna katkı sağlayan bir sürüm değil. Ana oyunun üzerine gelen genişletme paketleri ve bazı yeni içerikleri bu sürümde, Türkçe desteğiyle birlikte görüyoruz. Dilerseniz, sözü fazla uzatmadan Age of Empires 2: Definitive Edition incelemesine giriş yapalım.
Age of Empires 2: Definitive Edition, her yaştaki oyunculara sesleniyor
Giriş kısmında da belirttiğim gibi incelemesini gerçekleştirdiğim oyun, pek çok ek içerikle birlikte sunuldu. Tüm bunlardan önce dikkatimi çeken ilk husus ise oyunun tamamen Türkçe olarak karşıma çıkmasıydı. Yıllar öncesinde, oduncu, tamam, yaparım gibi seslerle bile kendinden geçmiş bir neslin mensubu olarak, Age of Empires II: Definitive Edition sürümünü seslendirmeler haricinde Türkçe dil desteğiyle görmenin mutluluğunu yaşamadım desem yalan olur.
Nesil demişken, farklı yaş gruplarından okurlarımızın olduğunu biliyorum. Okurlarımızın arasında genç yaşta olanların ve gerçek zamanlı strateji oyunlarıyla daha öncesinde hiç karşılaşmamış kişilerin olacağını var sayarak, bazı genel açıklamalar yapmak istiyorum. Bu açıklamalar çok detaylı olmamakla birlikte, gerçek zamanlı strateji türünün ne olduğu ve Age of Empires serisinin bu tür için ne ifade ettiğine dair olacak.
Bekletmeden söyleyeyim o zaman: Age of Empires, gerçek zamanlı strateji türünün en önemli örneklerinden birisidir. Genelde kuş bakışı veya izometrik diye tabir edilen açıyla oynanan bu oyunların temel amacı; kaynak toplamak, geliştirmek ve savaşı kazandıracak birimler üretebilmektir. Hamlelerimizi, oyun akışı içerisinde yaptığımızdaysa oynadığımız strateji oyunu, gerçek zamanlı strateji olarak nitelendirilir.
Bu açıklamaları, günümüzde oldukça farklılaşan oyun türlerine aşina olanlar için yapıyorum. Yoksa, 90’lı yılların sonunda ve 2000’li yılların başında video oyunu dünyasıyla tanışanlar için ufak da olsa bu bilgileri vermem saçma olacaktır. Belirttiğim zamanların en sevilen oyun türlerinden bir tanesinin temel mekanikleri pek çok kişi tarafından biliniyordur diye tahmin ediyorum.
Dilerseniz, 90’lı yılların sonundan koparak biraz da günümüze, Age of Empires 2: Definitive Edition sürümünün neler içerdiğine göz atalım. Belirttiğim gibi Türkçe dil desteğiyle sunulan bu yapım, ana oyunun mevcut olan içeriklerini topladığı gibi genişletme paketlerinde olmayan bazı yenilikleri de bizlerle tanıştırıyor. Bakalım, bu yeni sürümde ne gibi yenilikler bizleri karşılıyor, diyerek bir sonraki bölüme geçiyorum.
Emrin, yaparım, tamam, oduncu
İncelemesini gerçekleştirdiğim oyunun hem eskiden bu yapımı sevenler hem de bu türü keşfetmek için hevesli olanlar için harika bir örnek olduğunu düşünüyorum. Birazdan anlatmaya başlayacağım pek çok içeriği, onlarca medeniyeti, tarihin önemli dönemlerini Age of Empires II: Definitive Edition sayesinde yeniden yaşayabiliyoruz. Oyunu açtığımızda, karşımıza ana oyundakine benzeyen fakat biraz daha zenginleştirilen bir ana menü karşılıyor.
Bu ana menünün en üstünde normal oyun ve çok oyunculu seçeneklerini göreceksiniz. Günümüzdeki pek çok yapımda bu kısımlarda hikaye modu veya oyuna devam et gibi seçenekler bulunur. Zihniniz bulanmasın diye söylüyorum buradaki normal oyun seçeneği, dilediğimiz medeniyeti seçerek, istediğimiz haritalarla, dilediğimiz düşman ve müttefik sayısıyla gerçekleştirdiğimiz savaşlar oluyor. Bu arada oyunda seçilebilir olan tam 35 farklı medeniyetin yer aldığını sözlerime ekleyeyim.
Türkçe olduğu için tam karşılığını söyleyemiyorum ama Skirmish diye tabir edilen oyun modu oluyor, normal oyun denilen kısım. Çok oyunculu ibaresi de benzer bir sistemin gerçek oyunculara karşı oynandığı çevrim içi yapıyı gösteriyor. İki kocaman kalkanla bunları en üstte gören oyuncular, ana oyun modlarının bunlar olduğunu zannedebilirler ki her oyuncuya göre bu yapımın ana oyun modunun değişebileceğini de söylemeden geçmeyeyim.
Mesela, normal oyun kısmını seçerseniz, günümüzdeki oyunlar gibi öyle 10 dakikada savaşı bitirip geçerim diye düşünmemeniz gerekir. Biraz teferruatlı bir seçim yaparsanız, inanın pek çok video oyununun tamamından daha uzun sürebilecek savaşlarla uğraşabilirsiniz. Bu savaşların bir kısmında kaydedip başka zaman devam etme seçeneği bulunuyor tabii ki normal oyun seçeneğinde. Çok oyunculu kısmı da benzer biçimde vakit harcatabiliyor.
Tek kişilik olan ve hikayeye dayalı oyun modlarıyla vakit geçirmek istiyorsanız da karşınızda bir tarih kitabını dolduracak kadar fazla içeriğin bulunduğunu söylemek isterim. Age of Empires 2: Definitive Edition oyununun ana menüsüne göz attığımızda, üstte saydıklarımın haricinde pek çok seçenek bulunuyor. Bunlar; Seferler, tarihi savaşlar, Savaş Sanatı gibi başlıklarla sınıflandırılıyorlar. İçlerine girdiğinizdeyse, ana oyun ve genişletme paketleriyle sunulanların fazlasını buluyoruz.
Age of Empires 2: Definitive Edition oyunundaki Seferler bölümünde neler yapıyoruz?
Her ne kadar oyunun ana menüsünde farklı seçenekler göze çarpsa da Age of Empires 2: Definitive Edition oyununun ana oyun modunun Seferler seçeneği olduğunu söyleyebilirim. Hani, bu oyunun ana görevi şu kadar sürüyor gibi yorumlar yapılır ya, işte incelemesini gerçekleştirdiğim yapımın Seferler kısmının tamamını bitirmeniz için onlarca hatta yüzlerce saatinizi harcamanız gerekebilir.
Age of Empires II: Definitive Edition oynarken, arada sırada saate bakmayı ihmal etmeyin çünkü zamanın nasıl geçtiğini muhtemelen anlamayacaksınız. Savaşı kazandıracak stratejiler düşünürken, bir yandan da üretim yapmak ve savunmada kalabilmek adına aynı anda pek çok unsuru göz ardı etmemeniz gerekecek. İnsan yoğun düşünürken de zamanın nasıl geçtiği anlaşılmıyor haliyle.
Seferler kısmına geçersek, bu bölümde farklı kıtalardan, tahihin farklı dönemlerine ait pek çok bölümün olduğunu söyleyebilirim. Seferler moduna girdiğinizde temel olarak 4 farklı harita bizi karşılıyor. Bunlar, yukarıdan aşağıya; Afrika, Amerika, Asya ve Avrupa olarak yazılmış vaziyetteler. Dilediğimiz seferi seçme özgürlüğüne sahibiz. Bu arada gördüklerimiz, incelemesini gerçekleştirdiğim oyunun ilk sürümü ve sonrasında gelen ek paketlerin tüm içeriklerini kapsıyor.
Ana oyunda, ek paketlerde bulunan sefer görevleriyle birlikte bir de Age of Empires 2: Definitive Edition için bazı özel sefer görevleri de eklenmiş durumda. Kısaca dolu dolu bir içerik var kaşımızda diyeceğim ama daha her bir kıtada pek çok sefer seçeneği ve her seferin kendi içinde bir hikaye ilerleyişinin olduğunu söylemedim. Şöyle ki, karşımızdaki haritalardan dilediğimiz seçeneği tercih ederek bir sefer bölümüne girebiliyoruz ve kazandıkça yeni bir bölüme geçerek yolumuz devam ediyor.
Her bir bölümün kendine özgü bir yapısı bulunuyor ve ilerledikçe farklı bir stratejik mücadelenin içerisinde kendimizi buluyoruz. Bu arada, pek çok seçenek olduğundan hangisini tercih edeyim diye kararsız kalma ihtimalinizin yüksek olduğunu söyleyeyim. Neyse ki her bir seferden önce tarihi bilgiler ışığında, gireceğimiz hikayenin konusu ve hangi medeniyeti seçerek savaşacağımız not olarak kenarda çıkıyor ve bu notlar, kitap gibi bir Türkçe ile sunuluyor.
Tarihi Savaşlar seçeneği ile daha fazla içeriğe boğuluyoruz
Hemen üstteki başlıkta yazan boğuluyoruz kelimesini kötü anlamda algılamayın lütfen. Seferler gibi oyuncuların yüzlerce saatine göz diken bir oyun modu varken, bu yetmezmiş gibi bir de Tarihi Savaşlar isminde bir bölüm karşımıza çıkıyor. Bu kısımda, aralarında; Malazgirt, İnebahtı gibi kendi tarihimizdeki büyük savaşlarla birlikte, tarihe yön veren tam 16 farklı savaş yer alıyor.
Bu oyun modunun, Seferler kısmıyla olan farkının bölüm bölüm ilerlenmemesi olduğunu belirteyim. Bir diğer deyişle, seferler kısmına girdiğimizde bir oyunu kazanırsak, farklı bir haritada diğer bir alana geçiş yapabiliyoruz. Hikaye, bıraktığımız yerden devam ediyor. Bir diğer deyişle, Seferler modundaki her bir seçenek, birkaç farklı haritada oynanan bölümler silsilesine işaret ediyor. Kısaca, Seferler kısmında bir dizi misali ilerleyiş bulunuyor.
Tarihi Savaşlar bölümündeyse, tek bir haritada nispeten daha uzun süreli bir mücadele bizi bekliyor. Bu arada Malazgirt örneğini verdim ama Bafeus isimli Tarihi Savaşlar bölümü de Osman Bey zamanını anlatıyor ve Türkler ile oynanıyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş dönemine katkı sağlarken, Bizanslılar ile savaşıyoruz. Bu arada, yazının başından beri oyundaki 35 medeniyetten bir tanesinin de Türkler olduğunu söylemeye gerek duymadım ama yeni oyuncular varsa bu konunun da altını çizelim.
Video oyunu tarihinde, bir Türkçe dublajla karşılaştığımız ilk oyunlardan birisi Age of Empires II idi. Yakın bir arkadaşımla bu oyunu ilk deneyimimizde bir işçiye tıkladığımızda efendim diye konuşmasını şok olarak gözlemlemiştik. Age of Empires 2: Definitive Edition oyununu ilk açtığımda karşımda Türkçe bir menü görmek de şok etmese de şahsımı hayli sevindirdi. Özellikle genç yaştaki oyuncuların, eğlenirken tarihi bilgileri rahatlıkla edinecek olması iyi bir durum olacaktır.
Tarihi Savaşlar kısmındaki tekli mücadeleleri anlattığıma göre bir de incelemekte oluğum paketle birlikte ilk kez gelen bir seçeneği sizlerle paylaşayım. Oyunun ana menüsünde karşımıza Savaş Sanatı başlıklı bir sekme çıkıyor. Buraya girdiğimizde oyunun temel mekaniklerini öğrenirken, çevrim içi mücadelelerde avantaj sağlayacak bazı unsurlar kazanıyoruz. Basit olarak üretimden başlayıp, saldırı ve savunma tekniklerini bu kısımdan öğrenebilme imkânı sunuluyor.
Age of Empires 2: Definitive Edition ile gelen yenilikler neler?
İnceleme yazısının üst kısımlarında, bu pakettin içeriğinden bahsetmiştim. Karşımızda, ana oyunlar birlikte bu oyundan sonra çıkan tüm genişletme paketlerine dair içerikler yer alıyor. Yine üst kısımda anlattığım gibi bunlar arasında Seferler ve Tarihi Savaşlar için olanları, bu seçeneklerin içerisinden oynayabiliyoruz. Ayrıca, tercih etmek istediğimiz seçeneğin hangi genişletme paketiyle oyuna kazandırıldığı da açıklama kutucuğunda belirtiliyor.
Tabii, Age of Empires II: Definitive Edition için yenilikler tüm genişletme paketlerinin bulunması dersek biraz haksızlık etmiş oluruz. Bu oyunda, yine üst kısımlarda belirttiğim gibi toplamda 35 tane seçilebilir medeniyet bulunuyor ve bunlardan 4 tanesi, incelemekte olduğum sürümle birlikte oyuna eklenmiş durumdalar. Her bir medeniyetin kendine özgü yeteneklerinin ve yapısının olduğunu da bu arada hatırlatayım.
Yeni medeniyetlerle birlikte, daha önce çıkmamış bir genişletme paketini de Age of Empires II: Definitive Edition ile karşımızda görüyoruz. The Last Khans isimli bu genişletme paketi, ayrıca satılmak yerine oynamakta olduğumuz sürüme eklenmiş durumda. Üst kısımda saydığım yeniliklerin de aslında The Last Khans genişletme paketinin getirileri olduğunu söyleyebilirim. Bu içerikte, Timur, İvaylo gibi yeni görevler oyuna ekleniyor.
Age of Empires 2: Definitive Edition oyununu çoklu oyunculu olarak deneyimlemek isteyen okurlarımız için de bir dizi yeniliğin bulunduğunu belirtmek isterim. Öncelikle, oyunun bu yeni sürümünde oldukça rahat kullanılan bir mod desteğini gördüğümüzü söyleyeyim. Dileyen oyuncular, modlar seçeneğine girerek buradan farklı deneyimleri yaşayabilirler. Öte yandan, çoklu oyunculu ayarlarda bir dizi düzeltmeye gidildiğini de belirtmeden geçmeyeyim.
Serinin bundan önceki oyunlarında, çoklu oyunculu deneyimler tercih edilirken filtreleme sistemiyle oyunun hızından, toplam popülasyon sayısına kadar bir dizi filtreyi kendi isteğimize göre ayarlayabilme seçeneğimiz bulunmaktaydı. Age of Empires II: Definitive Edition ile bu seçenekler biraz kısıtlanıyor. Belki ileride çeşitlenir ama muhtemelen daha hızlı oyuncu eşleştirme amacıyla, kaç oyunculu oynamak istediğimizi seçiyoruz ve pek çok filtre seçeneği, standart olarak kabul ediliyor.
4K çözünürlükte elden geçirilmiş grafiklerle bir strateji keyfi
Günümüzde bir oyunun yeniden yapım sürümü çıkıyorsa, gözler illa ki 4K çözünürlük desteğini arıyor. Haliyle, Age of Empires 2: Definitive Edition sürümüyle bu seçeneğe kavuşuyoruz. Küçük bir hatırlatma yapayım: İncelemekte olduğum oyunu gelişmiş görüntü ayarlarında oynamak istiyorsanız, ek olarak bir içeriği indirmeniz gerekmekte. Microsoft Store veya Steam platformlarında bu oyunun sayfasını açtığınızda, bahsettiğim gelişmiş grafik içeriğini ücretsiz olarak indirilebildiğini göreceksiniz.
Yeni grafikler çok mu farklı hissettiriyor diye soracak olursanız, aslında öyle büyük bir fark hissetmedim diyebilirim fakat sonrasında açıklamam gerekir. Yaklaşık 20 yıl öncesinde bu oyunu ilk oynadığımda grafiklerine hayran kalmıştım. Serinin ilk oyunu için de geçerliydi bu hayran olma durumu. O zamanın sisteminde 2 boyutlu olup bu derece detaylı grafikler barındıran fazla oyuna rastlanmıyordu.
Şimdi o 20 yıl önceki oyunu önüme koysalar biliyorum ki yadırgarım. Age of Empires II: Definitive Edition ile gördüğüm grafikler ise tam da olması gerektiği gibi hissettirdi. Bu arada, aynı yapımın HD sürümüne göre yapıların ve bazı animasyonların elden geçirildiğini de söylemek isterim. Oyundaki grafikler seçeneğine girerek grafik ayarlarını arttırdığınızda, harita üzerinde daha fazla yakınlaştırma yapabiliyorsunuz. Açıkçası, bu yakınlaştırmayı yaptığımda da grafikler ve animasyonlar üzerine çalışılmış olduğunu gördüm.
Oyunun ses kalitesinin de günümüze uygun olarak düzenlendiğini belirtmek isterim. Yalnız, oyunun çıkışıyla birlikte bazı teknik sıkıntıların yer aldığını da yeri gelmişken belirteyim. Gerçi bunların büyük bir kısmı, ben henüz inceleme yazısını tamamlamadan düzeltildi ve oyun daha sorunsuz bir hale getirildi. Yine de bazı aksaklıklar, oyundan atma, kaydın yüklenememesi gibi sorunlarla karşılaşıldığını belirtmem gerekiyor.
Bir de oyunun yükleme ekranlarının uzunluğuna değinmek istiyorum. İster Seferler modunda bir görev açayım, isterse herhangi bir oyun modundaki kaydımdan devam etmek isteyeyim, yükleme ekranları gereğinden fazla bekletiyor. Bekleme ekranında oyunun takıldığını düşündüğüm çok oldu. Bu gereğinden fazla sürecin sonunda da basit kıvılcım efektleri takılarak oyunun haritasına giriliyor. Yükleme kısmında, olması gerektiğinden fazla bir zorlamanın olduğunu görmekle birlikte bu kasılmalar oyun içine fazla yansımıyor.
Age of Empires 2: Definitive Edition, kaç para ki alamayalım?
Bazı okurlarımız internet alemindeki videolardan, çocuğuna bir flüt alamayan babanın flüt parasının on katını kahrından içerek harcadığı filmi görmüştür. Age of Empires II: Definitive Edition için belirlenen fiyatı gördüğümde aklıma bu film geldi. Türünün ender temsilcilerinden olan, büyük bir hayran kitlesi edinmiş ve yenilenen grafikleriyle bugüne gelmiş olan bu yapım Microsoft Store ve Steam üzerinden yalnızca 56,25 Türk Lirası fiyatla satılıyor.
Ayrıca, PC için Xbox Game Pass abonesi olanlar bu yapımı başka bir ücret ödemeden oynayabiliyorlar. Karşımızda, bolca içerik barındıran ve 200 saatin üzerinde bir oynanış sunabilen bir yapım olunca, bu belirlenen rakamların oyunu edinmeye engel olmadığını düşünüyorum. Yaşı biraz ilerlemiş olan ve 20 sene önce Age of Empires serisinin ilk oyununun tadını almış olanlar, bir kere bu yapımı kesinlikle kaçırmasınlar.
Yeni oyuncular için ise bu yapıtın, eski bir türü yeniden keşfetmek ve günümüzün ilgi alanlarından farklı bir video oyunu deneyimini yaşamak için bir fırsat olduğu görüşündeyim. Yenilenen grafikleri, eğlenceli ve stratejik hamlelere açık oynanışıyla, Age of Empires 2: Definitive Edition, şahsıma göre kaçırılmaması gereken bir video oyunudur.
Eksiklikleri yok mu diye soracak olursanız, üst kısımda belirttiğim uzun süreli yükleme ekranını ve 20 yıl öncesinden miras kalan bazı hataların günümüze kadar taşınmasını gösterebilirim. Örneğin, birimlerinizin uzak bir noktaya girmelerini istediğinizde, 20 yıl önceki gibi yol bulmak adına bocalayabiliyorlar. Veyahut, boş bir arazi yerine kendileri düşmanın ortasında bulabiliyorlar. Ayrıca, oyunun bazı üretim ve bildirim anlarında da anlık donmalar yaşanabiliyor ama bunlar düzeltilebilir.
Gerçek zamanlı strateji türünün üretkenlik açısından iyi günlerini yaşamadığı şu yıllarda, Age of Empires II: Definitive Edition önemli bir açığı kapatacaktır. Her oyuncunun şahsi beklentileri ve görüşleri farklı olacağı gerçeğiyle birlikte, bu yapımın atlanmaması gereken bir oyun olduğunu vurgulamak istiyorum. Satın aldığınızda, fiyatının kat kat karşılığını veren bir video oyunu karşınızda bulacaksınız.