Age of Empires serisinin merakla beklenen 4. oyunu gelmeden önce, serinin ilk üç oyununun yenilenmiş sürümleri karşımıza çıkacaktı. Age of Empires III: Definitive Edition ile bu yenilenme süreci tamamlandı. Serinin ilk iki oyununun yenilenen sürümlerini bir hayli beğenmiştim. Bu kez durum biraz daha farklı olacak diye tahmin ediyorum çünkü Age of Empires III, diğer iki oyun kadar çok deneyimlediğim bir yapım olmamıştı. Üniversiteye gittiğim yıllarda internet kafelerde biraz bu yapımı oynamıştım ama geniş çaplı hatıralarım olduğunu söyleyemem açıkçası.
Bir süredir, Steam platformundaki istek listemde de yer alan bu strateji oyunu, henüz ben satın alıp oynamak için uygun zamanı bulamazken incelemekte olduğum yapımın çıkacağı duyuruldu. Hal böyle olunca, yenilenmiş bir sürümle bu macerayı yaşamak istedim ve o gün de geldi çattı. Age of Empires III: Definitive Edition isimli yapımı oynadım, gözlemledim ve geçmişteki silik hatıralara göre nasıl farklılıklar olduğunu sizler için değerlendirdim. Beğenip beğenmediğimi yazının devamında anlatacağım lakin gerçek zamanlı strateji oyunlarıyla karşılaşmamın iyi hissettirdiğini söyleyebilirim.
Okumakta olduğunuz inceleme yazısında, hatıralarımdan kalanlarla yapacağım karşılaştırmayı ve daha çok da nasıl bir oyunla karşı karşıya olduğumuza dair bilgileri bulacaksınız. Henüz yazının başındayken, Age of Empires serisinin diğer yeniden yapım sürümleri gibi Age of Empires III: Definitive Edition da Türkçe metin desteğine sahip. Bunun da özellikle ülkemizdeki genç oyuncular için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Hem gerçek zamanlı strateji oyunlarına daha iyi adapte olmak, hem de tarihsel olayları oynarken öğrenmek gibi bir avantaj bulunuyor.
Bir avantajın da bu oyunun fiyatında olduğunu belirteyim. İncelemekte olduğum yapım, PC için Xbox Game Pass ile birlikte ücretsiz olarak oynanabiliyor. Oyunu Microsoft Store üzerinden satın almak istiyorsanız 128,75 Türk Lirası ödemelisiniz. Öte yandan, Steam platformunda bu oyunun fiyatı yalnızca 32 Türk Lirası olarak görülüyor. Türkçe metin desteğine sahip olan bir oyunun da bu fiyatlarla gayet cazip görünüyor. Peki bu yapım bizlere neler sunuyor? Gelin bu sorunun yanıtını beraberce verelim.
Age of Empires III: Definitive Edition ile yani bir çağ açıyoruz
Tecrübeli olan okurlarımızdan biraz izin isteyerek, Age of Empires serisinde nasıl bir oynanışla karşılaştığımıza dair bazı bilgiler vermek istiyorum. Bu bilgilerin arasında, incelemekte olduğum oyunun, serinin diğer oyunlarından farklı olan noktalarına da değineceğim merak etmeyin. Öncelikle, şunu hatırlayalım ki Age of Empires bir gerçek zamanlı strateji oyunu serisidir. Tarihsel bir yapıyla sunulan bu seride, modern silahlara henüz geçmeden önce kullanılan silahlarla mücadele ederken, eski dönemlerin yapıları da karşımıza çıkar.
Pek çok kişi bunları biliyordur ama bu seride üretim yapmanın, karakter oluşturmanın ve yeni binalar inşa etmenin önemli olduğunu da söyleyeyim. Öte yandan, bu seride çeşitli medeniyetler seçeriz ve onların genel yapılarını kullanırız. Age of Empires III: Definitive Edition oyununda ise bu medeniyetlerin biraz daha özelleştirildiği bir yapı karşımıza çıkıyor. Tabii bu yapı aslında serinin 3. oyunuyla karşımızda çıkmıştı ve incelemekte olduğum yenilenen sürümünde de bulunuyor. Peki, nedir bu farklılıklar diye soruyorsanız hemen yanıtlayayım.
Bahsettiğim yapıda, medeniyetlerin oynanış biçimlerinin biraz daha farklılaştığını görüyoruz. Serinin ilk iki oyununda tarla kurduğumuzda orada işçileri çalıştırmak veya bir madeni toplamak tüm medeniyetler için aynı işlemleri gerektiriyordu. Age of Empires serisinin bu 3. oyunundaysa, her bir medeniyetin farklı mekanikleri bulunuyor. Örneğin, bir medeniyetle yalnızca maden bölgesine işçiler göndermek toplama işlemi için yeterli oluyorken, farklı bir medeniyet için madenin yanına bir yapı inşa etmemiz gerekebiliyor. Unutmadan, toplama mekaniklerini kapsayan kolaylıkların geldiğini de sizlerle paylaşmak istiyorum.
İlk iki Age of Empires oyununda, bir toplama işlemi yapmak için kaynağın yanına tüm medeniyetlerle bir toplama alanı inşa etmemiz gerekiyordu. Serinin 3. oyunundaysa, medeniyetlerde farklılık gösterse de doğrudan hammadde kazanımı sağlanabiliyor. Oyunun hızlı oynanması açısından bu durumun işe yaradığını söyleyebilirim. Çağ atlama sisteminde de önemli farklılıklar serinin 3. oyununda yer alıyor. Medeniyetimize çağ atlatmak için bir seçenek sistemiyle karşılaşıyoruz ve bu sistem hediyelerini beraberinde getiriyor. Japonlar gibi ırklarda, çağ atlama sırasında yeni mabetler yapılarak yerleşim alanı da zenginleştirilebiliyor.
Yenilenen Age of Empires ile ne gibi farklılıklar geliyor?
Elinizde Age of Empires III oyununun orijinal sürümü bulunuyorsa, Age of Empires III: Definitive Edition satın alınır mı, gibi bir soru akıllara gelebilir. Açık söylemek gerekiyorsa, bu oyunun yenilenen sürümünde öyle devrimsel farklılıklar bulunmuyor. Uzun süredir bu yapımın orijinal sürümünü oynuyorsanız, incelediğim sürümle çok farklı bir deneyim yaşamayabilirsiniz. Bunun yanında; geliştirilmiş grafikleri, yeniden çizilmiş modeller, 2 yeni medeniyet, menülerdeki farklılıklar ve Türkçe metin desteği bu yenilenmiş sürümde bulunuyor. 4K çözünürlük desteğiyle bir Age of Empires oyununu oynamak da keyifli oluyor açıkçası.
Türkçe metin desteğine giriş kısmında değinmiştim. Yenilenen modeller de gayet güzel görünüyor. Bir strateji oyununda insanın gözü görsel yeniliği fazla aramasa da çizimlerin kaliteli olmasının rahatsız edici bir unsur olduğu söylenemez haliyle. Menülerin çok daha kullanışlı olduğunu da söyleyebiliyorum. Oyunun ana menüsü dahil çok daha anlaşılır ve düzenli bir sistem mevcut. Özellikle, hikaye odaklı bölümlerdeki alt yazılar daha görünebilir bir tarzda hazırlanmış durumda. Türkçe metin desteğiyle birlikte burada yazılanlar ülkemizdeki oyuncuların daha fazla ilgisini çekecektir.
Age of Empires III oyunuyla gelen ana şehir görünümünün de incelemekte olduğum yenilenmiş yapımda geliştirildiğini söyleyebilirim. Ana şehirler, görsel anlamda çok daha iyi görünüyor, hem de bu şehirlerde bir canlılık hissi bulunuyor. Şehirde yaşayan insanlar ve çeşitli hareketli animasyonlarla ana şehir görüntüsü, orijinal sürüme oranla bir hayli başarılı bir durumda. 2 yeni medeniyetin de incelediğim sürümle birlikte geldiğini söylemiştim. Bunlar İsveç ve İnka olarak karşımıza çıkıyor. Medeniyetlerin özellikleri göz önüne alındığında oyuna kısmen de olsa yeni bir dinamik gelmiş oluyor.
Age of Empires III: Definitive Edition duyurusundan itibaren Microsoft tarafının bu yapımda gelişmiş bir yapay zekanın bulunacağı söylenmişti. Ben böyle bir yapay zeka gelişimini açık konuşmak gerekirse göremedim. Hala, düşmanın ortasından geçmeye çalışan veya başıboş kaldıklarında tepki vermeyen birimlerle karşılaşabiliyoruz. Düşman yapay zekasının da anlaşılır ölçüde farklılaştığını ne yazık ki söyleyemiyorum. Kısacası, yenilikler olmasına karşın bunların ne kadar tatminkar oldukları sorusu biraz ortada kalıyor.
Age of Empires III: Definitive Edition ile hangi seçenekler sunuluyor?
İncelemekte olduğum yapımda bir oyun modeli seçmek istediğimizde bize; hikaye modu, tarihi savaşlar, çarpışma ve çoklu oyunculu olmak üzere 4 seçenek sunuluyor. Bu seçeneklerin hepsi, oyunun ana ekranında daha fazla seçeneğin içerisinde alt alta sıralanmış haldeler. Hikaye modu, 3 farklı hikayenin oynanabileceği bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Burada, uzun uzadıya mücadele etmesek de her birisi birkaç bölümden oluşan kısa görevler mevcut. Bir strateji oyununa göre oynaması kısa olan görevlerde, verilen temaya göre mücadeleler vererek hareket ediyoruz.
Tarihi savaşlar kısmı ise kazandıkça yenisi açılan ve hikaye modunda yer alan görevlere göre biraz daha uzun olan maceralara ev sahipliği yapıyor. İlk bölümde, Barbaros Hayrettin Paşa’nın kardeşlerini kontrol ettiğimiz mücadelenin sonrasında farklı temalardaki tarihten aktarılan savaşlarda buluyoruz kendimizi. Böyle bir mücadeleyle başlamak benim için oldukça eğlenceli bir deneyim oldu. Belirttiğim gibi tarihi savaşlar seçeneğindeki görevler biraz daha uzun sürüyor ve sizlere heyecanlı dakikalar veriyor. Kazandıkça açılan bir yapının olması da sürükleyici bir oynanışı beraberinde getiriyor.
Çarpışma kısmındaysa, Age of Empires oyunlarında sıklıkla rastladığımız serbest savaş özelliğini tadıyoruz. Kendi medeniyetimizi ve diğer medeniyetleri istediğimiz gibi seçiyor ve bunları bir takım halinde savaş alanına yayabiliyoruz. Çarpışma seçeneğinde, üstünlük ve ölüm karşılaşması olmak üzere iki temel savaş modu bulunuyor. Bununla birlikte bu seçenekte; harita türünü, harita şeklini, oyun kurallarını, başlangıç çapını, zorluğu ve oyun hızını ayarlayabiliyoruz. Bir hikayeye bağlı kalmadan, istediğiniz gibi çarpışma seçeneğindeki savaşlarda yer alabilirsiniz.
Çoklu oyunculu olarak adlandırılan seçenekte ise adından da anlaşılacağı üzere diğer oyuncularla kozlarımızı çevrim içi olarak paylaşacağımız bir alana giriyoruz. Burada temel olarak çevrim içi ve lan seçenekleri sunuluyor. Lan seçeneği, anlaşılacağı üzere aynı ağdan oyun oynamaya yarıyorken, çevrim içi kısmında 3 temel seçeneği tercih edebiliyoruz. Bu seçeneklerle; oynanmakta olan müsabakalara bakabiliyor, kendimiz bir oyun kurabiliyor veya oyuncu bekleyen bir oyuna dahil olabiliyoruz. Aynı yapımı oynayan bir arkadaşınız varsa, bu kısmın çok daha eğlenceli bir hal aldığını söyleyebilirim.
Grafikler, sesler ve performans ne durumda?
Görsel açıdan incelediğim sürüm ile orijinal sürümün arasında farklılıkların olduğunu üst kısımlarda belirtmiştim. Bu farklılıkların ne yazık ki çok etkileyici boyutlara ulaştığını söyleyemiyorum. Her ne kadar Age of Empires III: Definitive Edition, görsel açıdan rahatsız etmemesine karşın eski bir yapım olduğunun izlerini fazlasıyla taşıyor. Daha başarılı bir sonuç çıkarılabilirdi diye düşünüyorum. Görsel açıdan yapılan çalışmaların, birimlerin animasyonlarında hiç fark edilmemesi de bir eksiklik olarak görülebilir. Kısacası, menüler ve arayüz dışında, görsel anlamda önemli bir etki bu yenilenmiş yapımda hissedilmiyor.
Oyunun seslerinin de benzer bir farklılık hissettirmediğini belirtebilirim. Burada çok büyük bir itirazım bulunmuyor. Sesler konusunda, bana göre Age of Empires III oyunu başarılıydı ki aynı başarının devam ettirildiğini ifade edebiliyorum. Oyunun performansının da sıkıntılı olduğunu söyleyemem. Bazı kamera geçişlerinde niyeyse takılmalar oluyor fakat savaşlar sırasında performans anlamında önemli sıkıntılarla karşılaşmadım. Bilgisayarların donanım özelliklerine göre performanslarda farklı sonuçlar yaşanabilir. Bu sebepten ötürü, performans konusunda net bir değerlendirme yapmak istemiyorum.
Öte yandan, donanımınızın gücüne göre yeterli sayıda grafik ayarını yapabileceğinizi de yeri gelmişken söyleyeyim. Bu yapımda; çözünürlük, pencere modu, süper örnekleme gibi temel ayarlar yapabiliyoruz. Aynı zamanda, parçacık kalitesini derecelendirebilirken; izleyici efektleri, dinamik ışıklar, bulutlar, parlama etkisi, SSAO gibi detayları açıp kapatabiliyoruz. Tüm bunlarla birlikte; yeşillik, gölgelendirme, su, gölgeler, dokular gibi ayarların kalite seviyesini belirleme imkanımız da bulunuyor. Tüm bu ayarlar sayesinde, kullandığımız bilgisayarın teknik özelliklerine göre en iyi performansa erişmemizi sağlayan bir yolu kendimize seçebiliyoruz.
Ayarlardan bahsettikten sonra inceleme yazısında değinmediğim bir noktadan da izninizle kısaca bahsedeyim. Age of Empires II: Definitive Edition oyununda da yer alan savaş sanatı isimli eğitim görevleri, Age of Empires III: Definitive Edition oyununda da mevcut. Buraya girerek, oynamak ve izlemek suretiyle incelediğim yapıma dair eğitici bilgileri alabilirsiniz. Savaş sanatı kısmı, oyunun ana ekranında, kolayca ulaşılabilir bir alanda yer alıyor. Başarımlara göre bu alanda çeşitli madalyalar kazanılabiliyor.
Age of Empires III: Definitive Edition satın almaya değer bir yapım mı?
İnceleme yazısının son bölümünde bu yenilenmiş sürümün satın alınmayı hak edip, etmediği durumunu biraz masaya yatırmak istiyorum. Bu sorunun muhataplarının önemli bir durumu düşünmesi gerekiyor. Bahsettiğim durum da Age of Empires III oyununun orijinal sürümüne sahip olunması veya olunmaması. Bir diğer deyişle, elinizde bu yapımın orijinal sürümü varsa farklı bir görüş ortaya çıkabilir, yoksa bambaşka bir görüşün olduğunu belirteceğim. Zihninizi bulandırdıysam daha açık ifadelerle alt satırlarda anlatmayı sürdürüyorum.
Şöyle ki, şimdiye kadar Age of Empires III oyununu oynamadıysanız ve bu yapımı merak ediyorsanız, incelediğim sürümü kaçırmamanızı öneririm. Bu yazıyı kaleme aldığım sırada, Age of Empires III: Definitive Edition oyununun fiyatı Steam platformunda 32 Türk Lirası idi. Bağımsız bir oyun fiyatına satın alınabilen bu kapsamlı yapımın sunduğu içerikler, kesinlikle ödediğiniz paranın üzerine çıkacaktır. Ayrıca, PC için Xbox Game Pass abonesiyseniz ve gerçek zamanlı strateji oyunlarına merakınız varsa hiç düşünmeden bu yapımı dijital olarak indirmenizi tavsiye ederim.
Öte yandan, elinizde Age of Empires III oyunu varsa ve bu oyunu yakın zamana kadar oynamayı sürdürdüyseniz çok fazla yeni içeriklerle karşılaşmayacaksınız. Türkçe dil desteğinin bana göre büyük bir artı olmasına karşın içerik anlamında büyük farklılıklar bulunmuyor. Yenilenmiş oyun bu muydu diye isyan etmeye meyilli olan oyuncuların, bu sürümden uzak durmasında fayda var. Yalnız, yazıda belirttiğim farklılıkları gören ve oynadıkları sürümün bunları içermesini isteyenler varsa, ödenecek tutarın gayet makul olduğunu hatırlatmak isterim.
Toparlamak gerekirse, Age of Empires III: Definitive Edition çok büyük bir etki yapabilecek bir sürüm değil. Bunun yanında, eskiyen oyun yapısı yerine uygun fiyatlarla, Türkçe metin desteğiyle oynanabilecek en eğlenceli gerçek zamanlı strateji oyunlarından birisi karşımızda duruyor. Ben bu yapımı oynamaktan hayli keyif aldım ve uzunca zaman geçirebildim. İsteyenler de yüzlerce saatini incelediğim oyuna harcayabilir, keyifli anlar yaşayabilirler. Yenilik bekleyenlerin ise belirttiğim üzere pek tatmin olacaklarını düşünmüyorum.
Emeğinize sağlık.