Günümüzün birçok oyuncusu Age of Empires gibi strateji oyunları ile büyüdü. Bu seriye ait ilk oyunu 1997 senesinde görmüştük ve aslında serinin en son ana oyunu da Age of Empires III olarak 2005 senesinde piyasaya sürülmüştü. Tabii ki 2005 ile 2021 arasında bu seriye ait bazı yeni oyunlar, ek paketler ve iyileştirilmiş sürümler piyasaya sürüldü ama bir türlü ana seriye ait büyük bir oyun göremiyorduk. Şimdi ise bu durum değişti; Age of Empires IV oyunu sonunda piyasaya sürüldü. Bizler de bu oyunu PC için kendi imkanlarımız ile elde ettik ve sizler için güzel bir inceleme hazırlamaya çalıştık.

Age of Empires IV oyunundaki deneyiminiz, aslında yeteri kadar kaliteli bir şekilde tasarlanmış olan bir öğretici bölüm ile başlıyor. Seriye ilk defa adım atan bir oyuncu veya kıdemli bir oyuncu olsanız bile bu öğretici bölümlerde zaman geçirmenizi öneriyoruz; malum, bu oyunda bolca yeni mekanik bulunuyor ve bu bölümler sırasında o mekanikleri gayet güzel bir şekilde öğrenebiliyorsunuz. Yine de tüm yeniliklere ve oyunun temeline alışmanız biraz zaman alabilir; özellikle de aktif olarak Age of Empires serisindeki diğer oyunları bir süredir oynamadıysanız, bu yeni oyunda her şeye alışmanız, normalden bir tık daha uzun sürebilir.

Age of Empires IV oyununa en hızlı şekilde alışmak istiyorsanız, oyun size direkt olarak Norman Campaign ve Art of War içeriklerini öneriyor. Norman Campaign, adından da tahmin edebileceğiniz üzere Normanlar hakkındaki bir hikaye modu. Age of Empires, her zaman tarihsel doğruluk bulunduran hikaye temelli içerikleri ile dikkat çeken bir seri olmuştu ve Normanlar ile alakalı bu içerikte de kesinlikle bunu hissedebiliyorsunuz. Norman Campaign ardından veya onun yerine diğer hikaye temelli içeriklere de yönelebiliyorsunuz. Bu içeriklerde oyun sizi hemen zorlamıyor; eğer anında zorlanmak istiyorsanız, Art of War tarafına yönelmeniz gerekiyor.

Age of Empires IV oyununda istediğiniz içeriğe adım atın ve kısa bir süre sonra aslında klasik bir Age of Empires oyunu oynadığınızı hissetmeye başlıyorsunuz. Yani, markanın orijinal ruhu kesinlikle bu dördüncü ana oyunda korunuyor. Bu orijinal ruhun üzerine gelen iyileştirmeler ve yenilikler ise tabii ki baldan tatlı oluyor. Mesela, artık tarım ile alakalı bazı ögeler tamamen otomatik ve kale duvarlarına da savunma ögeleri dikebiliyorsunuz. Bunlar, muhtemelen ilk olarak keşfedeceğiniz yenilikler olacaktır. Bu serinin temel oynanış hissi kesinlikle yeniden icat edilmeye ihtiyaç duymuyordu ve geliştirici ekip de bu sınırlar dahilinde hareket etmiş gibi görünüyor.

Age of Empires IV

Age of Empires IV ile yerleşim yerleri kurmak oldukça doğal

Age of Empires IV gibi bir video oyununun en önemli noktalarından bir tanesi tabii ki kendi yerleşim yerlerinizi kurmanız ve oraları zamanla geliştirmeniz. Bu oyunda da zamanla geliştirip, büyütebileceğiniz yerleşim yerleri kurabiliyorsunuz. Oyundaki yapıların alternatif görünümleri bulunuyor ve sizler, onları yerleştirdikçe de uygun görünümler seçiliyor. Ayrıca, yapılar arasındaki yollar otomatik olarak oluşturuluyor. Binalardan tutun askerlere kadar birçok şey oldukça detaylı görünüyor ve bunun sonucunda da oldukça doğal görünen yerleşim yerleri elde ediyoruz. Sanıyorum ki seri, bu noktada hiç daha iyi olmamıştı.

Yine de Age of Empires IV, tam olarak kusursuz bir oyun değil. Yolların otomatik oluşturulması her zaman en iyi sonucu vermiyor. Ayrıca, yüksek sayılı ordular çoğu zaman çevre detaylarına takılıp, gitmesi gereken yere düzgün bir şekilde ulaşamayabiliyor. Serinin önceki oyunlarında olduğu gibi yapay zeka hala en iyi yolu seçemiyor. Tüm bu problemler ne yazık ki bu oyuna özel değil; genel anlamda gerçek zamanlı strateji oyunlarının çoğunda bu söylediğim problemleri görebiliyorsunuz. Açıkçası, böyle büyük bir markanın geri dönen yeni ve büyük oyununun bu tip sorunlara, bazı çözümler üretmesini çok isterdim.

Tahmin ediyorum ki Age of Empires IV oyununda sizi zorlayacak olan en büyük nokta, kontroller olacaktır. Özellikle de oyunu biraz zorlu seviyelerde oynuyorsanız, kontrolleri çok iyi bilmeniz gerekiyor. Bu noktada karşınıza öncelikle Control Groups isimli bir sistem çıkacak. Bu sistemi kısa bir süre içerisinde öğrenmek, ordularınızı hızlı bir şekilde çağırabilmek, ikincil yetenekleri ne zaman kullanacağınızı bilmek ve saldırı ile savunma arasında sağlıklı bir ritim bulabilmek, biraz zamanınızı alacaktır belki ama sonucunda oldukça tatmin edici bir oynanış ile baş başa kalacaksınız. Bu oyunda sunulan oynanış, serinin en iyilerinden bir tanesi.

İşte bu kaliteli ve çoğu zaman kaotik oynanış, Age of Empires IV oyunundaki hikaye anlatımı temelli içerikler ve kilidi açılabilir diğer içeriklerle birleştiği zaman oyunu oynamak için yepyeni sebepleriniz oluyor. Oyunda seviye atlayarak yeni içeriklerin kilidini açabiliyorsunuz. Normans, The Hundred Years War, Rise of Moscow ve Mongol Empire isimli hikaye temelli içerikler de kendi dönemlerinin tamamını ele alıyor. Evet, yanlış okumadınız; bu içerikler içerisinde jenerasyonlar boyunca hikayeyi deneyimliyoruz, 1’den fazla büyük savaşa katılıyoruz ve tarihsel doğruluğa sahip olan bu dönemlerin tamamını başından, sonuna kadar yaşıyoruz.

Age of Empires IV

Bu video oyunu sayesinde gerçek hayattan da parçalar görüyoruz

Age of Empires IV, size tarih dersi vermek için elinden geleni yapıyor. Bu dersi sadece oynanış anlarında değil, oyunun menülerinde bile bulabiliyorsunuz. Oyun, aslında hikaye modları içerisinde yeteri kadar detay veriyor ama sizler daha fazlasını istiyorsanız, her seviye atladığınız zaman açılan belgeselleri izleyebiliyorsunuz. Bu belgeseller, gerçek dünyadan geliyor ve oyunda anlatılan hikayelerin bazı noktalarına daha detaylı bir şekilde değiniyor. Bu belgeseller ile demircilik ve doğancılık konularına bile parmak basılıyor. Aslında, herhangi bir oyunda bu içerikler sıkıcı olabilirdi ama bu oyunda, her şey deneyiminizi daha da derin ve gerçekçi bir hale sokuyor.

Tüm bunların haricinde, Age of Empires IV oyununda şu anda tam 8 adet birlik bulunuyor. Tüm bu birlikler, birbirinden gerçekten farklı hissettiriyor. Yani, binaların yapılarından tutun da askerlere kadar her şey, birliklere ait ve bunu en iyi şekilde görebiliyorsunuz. Birlikler arasında çok bir dengesizlik de görmedim ama tabii oyun daha yeni çıktı ve gelecekte tahmin ediyorum ki bazı problemler keşfedilebilir; tamamen kusursuz bir denge ile böyle bir oyunun piyasaya sürülmesi bana pek imkan dahilinde gibi gelmiyor ama tabii bu bir problem değil. Asıl problem, birlik sayısının 8 olması. Bu sayı ne yazık ki biraz zayıf hissettiriyor.

Dengelemeler gelecekte güncellemeler ile mutlaka sunulacaktır. Birlik sayısının ise ek paketler ile genişleyeceğini zaten biliyoruz. Asıl problem, Age of Empires IV oyununun aslında serinin diğer deneyimlerine çok benziyor olduğu. Evet, oynanış tarafında bazı iyileştirmeler ve yeni sistemler var; görsel sunum filan da daha iyi fakat tüm bunlar, oyunu benzersiz bir hale sokamıyor. Tamam, karşımızda bir devam oyunu var ve belki Age of Empires III oyunundan çok daha farklı bir yapıya sokmak zor olacaktır kendisini ama yine de geliştirici ekip, biraz güvenli yolu takip edip, kimseyi sinirlendirmeden, herkesin bildiği ve sevdiği deneyimi aynı şekilde sunmak istemiş.

Age of Empires IV oyununun çıkışı, benim gözümde oldukça önemliydi ve hatta 2021 senesinin en büyük olaylarından bir tanesiydi. Yalnız, tahmin ediyorum ki Microsoft, Xbox, Relic Entertainment ve World’s Edge, bu oyunu benim gördüğüm gibi görmüyordu. Benim gözümde bu oyun, kendi serisini tekrardan canlandıracaktı ve yepyeni, daha kaliteli bir şekilde oyuncuların karşısına çıkartacaktı. Oyun, bu hali ile sadece basit bir devam oyunu gibi duruyor ve 2005 senesinden beri biriken beklentileri pek karşılamıyor. Tabii bu demek değil ki karşımızda başarısız bir oyun var. Gelin, bu başarının farklı bir yönüne daha odaklanalım.

Age of Empires IV

Age of Empires IV, sunum tarafında da güzel bir iş çıkartıyor

Age of Empires IV hakkındaki inceleme yazımı bitirmeden önce oyunun sunumuna da değinmek istiyorum. Bu noktada da öncelikle görsellik geliyor. Oyun, yazıma eklemiş olduğum görsellerden de görebileceğiniz üzere tarihin en iyi görünen oyunu değil ama bir gerçek zamanlı strateji oyununa göre gayet tatlı duruyor. Daha önce de söylediğim gibi her birlik, sadece oynanış tarafında değil, görsel anlamda da birbirinden oldukça farklı hissettiriyor. Tabii bununla alakalı olarak sanat tasarımları da oldukça farklı şekillerde karşımıza çıkıyor ve özetle, aslında bu oyun görsel anlamda gayet kaliteli bir şekilde sunuluyor.

Performans ise Age of Empires IV oyununun başarılı olduğu bir başka konu. Oyunda benim fark ettiğim herhangi bir optimizasyon problemi bulunmuyor ve ultra düşük görsel ayarlar sayesinde, seneler önce piyasaya sürülmüş entegre kartlar bile oyunu sağlıklı bir şekilde çalıştırabiliyor. Yani, elinizde gerçek bir oyuncu bilgisayarı varsa ve ürününüz öyle 10 senelik filan değilse, tahmin ediyorum ki herhangi bir problem olmadan bu oyunu çalıştırabileceksiniz. Bu arada, önerilen sistem gereksinimlerinde de NVIDIA GeForce GTX 970 ve sekiz çekirdekli işlemciler öneriliyor. Bu noktada sadece 16 GB RAM ihtiyacı bana biraz ekstrem geldi.

Sesler ve müzikler de görsellik ve performans kadar kaliteli. Oyunda minimum seviye seslendirme bulunuyor; sadece belgesellerde bolca seslendirme var ama kendilerini değerlendirmeye çok katmayacağım; temel oyun ile alakalı değiller sonuçta. Müzikler de yine her birliğe ve tarihsel döneme güzel bir şekilde uyum gösteriyor. Video oyunu tarihin en iyi ses kaliteli ve en benzersiz müzikleri bu oyunda yok tabii ki ama yine de duyusal taraftaki kaliteler, oyunun sunmaya çalıştığı atmosferi ve deneyimi olumlu bir şekilde etkiliyor. Yani, Age of Empires IV oyununun sunumu genel anlamda oldukça başarılı.

Age of Empires IV, kesinlikle bu senenin en başarılı gerçek zamanlı strateji oyunlarından bir tanesi. Yalnız bu başarıyı bazı şeyler gölgeliyor. Bu gölgelerin en büyüğü de geliştirici ekibin çok güvenli adımlar atıp, 2005 senesinden beri beklenen bu devam oyununu çok benzersiz yerlere götürememesi. Yani, karşımızda Age of Empires serisinin merakla beklenen yeni oyunu değil de sıradan bir devam oyunu var gibi görünüyor. Bu da beni bir tık hayal kırıklığına uğratıyor. Aynı zamanda, oyunun çıkış döneminde sadece 8 adet birliğin bulunması da biraz can sıkıcı olabilir. Yine de karşımızda kesinlikle kaliteli bir deneyim var.

Age of Empires IV
Age of Empires IV
Olumlu
Age of Empires serisinin klasik oynanışı iyileştirilmiş bir şekilde sunuluyor.
Hikaye temelli içeriklerde birbirinden kaliteli ve detaylı tarih dersleri veriliyor.
Seviye atladıkça kilidi açılan belgeseller, bu dersleri gerçek dünyaya taşıyor.
Görsel kalite, sanat tasarımı, performans, sesler ve müzikler oldukça kaliteli.
Olumsuz
Serinin klasik yapısına çok bağımlı kalınmış; öyle büyük bir yenilik yok.
Çıkış döneminde yer alan 8 adet birlik kısa bir süre sonra yetersiz kalıyor.
Bazı oyun içi hatalar, yapay zekanın yol bulamaması ve bazı klasik problemler.
Steam üzerindeki 300 TL değerindeki fiyat etiketi birazcık fazla hissettiriyor.
8