İçerisinde bulunduğumuz yıllarda popülerliği oldukça azalan strateji türüne ait bir yapımın incelemesiyle karşınızdayız. Age of Wonders: Planetfall, mensubu olduğu video oyunu serisine yeni bir soluk getirerek karşımıza çıkıyor. Fantastik unsurların yerini, bilim kurgu teması alırken serinin geleneklerini koruduğunu görüyoruz. Dilerseniz daha detaylı bir inceleme için sizleri alt satırlara alalım. Bakalım bu sıra tabanlı strateji serisinin son hali, eski ve yeni oyuncuları ne kadar cezbedebiliyor?

Age of Wonders: Planetfall

Age of Wonders: Planetfall ile geleceği fantastik bir şekilde yakalamak mümkün

Bu türdeki video oyunları incelemelerinde ya da internet sitemizdeki paylaştığımız içeriklerde, 1990’lı yılların sonuna ve 2000’li yılların başına gönderme yapmaktan kendimi alamıyorum. Strateji oyunlarının altın çağını yaşadığı bu yıllarda büyük ve güçlü yapımlar ardı ardına gelirken, strateji hayranları ve video oyunu dünyası tarafından strateji oyunları iki temel türe ayrılmıştı. Sonrasında bu ayrım yan türler eklenerek dallanıp budaklandı fakat gerçek zamanlı strateji oyunları ve sıra tabanlı strateji oyunları tanımları baki kaldı.

Seriyi uzaktan takip edenler, bu türü hiç oynamayanlar ve yeni oyuncular için kısaca karşımızda neyin olduğunu anlatmak istiyorum. Age of Wonders: Planetfall, mensubu olduğu video oyunu serisinin diğer oyunları gibi sıra tabanlı strateji diye nitelendirebileceğimiz bir yapım. Tıpkı Civilization ya da Europa Universalis serileri gibi dünya üzerinde 4X olarak adlandırılan türün yeni bir üyesi. Temelinde; keşfetmek, genişletmek, sömürmek ve yok etmek kelimelerinin İngilizce yazılışına dayanan bu tanımlama, hemen her strateji oyunu için geçerli olsa da sıra tabanlı strateji oyunları için kullanılır hale geldi.

Asıl meselemiz olan Age of Wonders: Planetfall oyundan uzaklaşmadan söylemeliyim ki bu yapımda da saydığım sistemleri aynen uyguluyoruz. Benim gibi gerçek zamanlı strateji oyunlarını daha fazla tercih eden okurlarımız için de acele etmeden sırayla, düşünerek ve doğru hamleleri yaparak ilerlenen bir yapımla karşı karşıya olduğumuzu söyleyeyim ve işi daha fazla uzatmayayım. İncelemesini gerçekleştirdiğim oyun, türünün gereklerini tam anlamıyla yerine getiriyor fakat fazlalıkları da bulunuyor.

Bu arada, bu oyun türüne uzak olan okurlarımızı düşünerek birkaç satır yazmış bulundum. Age of Wonders serisinin asıl hayranlarını bir kenara atmak istemem kesinlikle. Asıl hayranlar bileceklerdir ki bu seri fantastik unsurlar üzerine kurulu bir yapıdaydı ve şimdi bilim kurgu olarak yeni bir oyunla yeniden doğuyor. Haliyle bazı şüpheler, zihinlerde yeni oyuna dair soru işaretleri oluşacaktır. Şöyle söyleyeyim ve incelemenin alt satırlarında devam edeyim: Age of Wonders: Planetfall, kesinlikle serinin hayranlarını üzecek, bambaşka, serinin diğer oyunlarına benzemeyen bir yapım değil.

Age of Wonders: Planetfall

Yenilikçi ama geleneklerine sadık kalmış bir strateji oyunu karşımızdaki

Dünya üzerindeki pek çok unsur gibi video oyunları da zamana ayar uydurmak zorundalar. İncelemesini gerçekleştirdiğim strateji oyunu da bu değişim zorunluluğundan payına düşeni almış vaziyette. Üst kısımda belirttiğim gibi bambaşka bir oyunla karşı karşıya değiliz. Eskinin izlerini taşıyan, serinin bir önceki oyununa oldukça benzer dinamiklere sahip fakat zamana ayak uydurmak için üzerinde çalışmalar yapılmış bir strateji oyunuyla karşı karşıyayız.

Bir kere, fantastik unsurlar tamamen kopmasalar da yerlerini daha çok bilim kurgu diye adlandırabileceğimiz yapılara bırakmışlar. Havada uçan ejderhalar yerine gelişmiş savaş uçaklar göreceğiz bu oyunda desem daha anlaşılır olacak sanırım. Yine de tamamen robotların savaşıyla karşılaşacağımız düşünülmesin. Bu yapımda, gayet tatmin edici seviyede sınıf mevcut ve bu sınıflar pek çok oyuncuyu eski oyunların havasına sokacaktır.

Strateji oyunlarının klasik yapısı üzerine inşa edilen bazı unsurlar da varlar ki bu durumun artık hemen her oyunda bulunduğunu bir kenara yazayım. Örneğin, bu oyundaki karakter geliştirme ve düzenleme seçeneklerini bir kenara yazabilirim. Oluşan savaş alanları, farklı temalar üzerine rastlantısal oluşan mekanlarla günümüzdeki farklı türdeki pek çok oyundan etkileri Age of Wonders: Planetfall oyununun içeriğinde gördüğümü söyleyebilirim.

Tamamını sayamayacağım yenilikler ve detaylarla birlikte, bir sıra tabanlı strateji oyununda bulunması gereken unsurların da bu yapımda atlanmadığını yinelemek isterim. İster senaryo modu isterse rastgele ilerleyiş seçen oyuncular, bir sıra tabanlı strateji oyunu oynadıklarını ziyadesiyle hissedeceklerdir. Sınırlı enerjiyle hareket etmek, doğru hamleleri yapmak, doğru kaynakları doğru zamanda işlemek ve bunları çeşitliliği yüksek bir yapının üzerinde gerçekleştirmek, türü seven kimseyi rahatsız etmeyecektir diye düşünüyorum.

Age of Wonders: Planetfall

Madem strateji oynuyoruz, savaşmayacak mıyız?

Genel yapıyı dilim döndüğünce anlattıktan sonra eğer izin verirseniz Age of Wonders: Planetfall oyununun savaş sisteminden biraz bahsedeyim. Strateji oyunlarının en can alıcı noktalarından olan savaş mekanikleri, incelemesini kaleme aldığım bu oyunda oldukça başarılı bir biçimde işlenmiş durumda. Bir gerçek zamanlı strateji oyununun heyecanını ve animasyonlarını, bu yapımla rahatlıkla görebileceksiniz. Tek farklı, rakiple aynı anda hamleler yapmak yerine, sırayla hamlelerimizi yapmamız oluyor.

Oyun alanları gayet iç açıcı ve göze hitap eder tarzda karşımıza çıkıyor. Oyunda diplomasi yürütmek yerine savaş kararı aldığımızda karşımıza hızlı savaş yapma seçeneği de çıkıyor. Her bir savaşla tek tek uğraşamam, oyun güçlü olanı kazandırsın diyenler hızlı savaş yapma seçeneğini seçerek vakit kazanabilirler. Öte yandan, işin heyecanlı tarafını bizzat cephede yaşamak isteyen oyuncular kendilerini savaş meydanına atmak için muhtemelen düşünmeyecektir. Hazırlanan animasyonlar ve sunulan grafiklerle birlikte savaşa girenlerin pişman olmayacaklarını da söylemek isterim.

Age of Wonders: Planetfall oyunundaki savaşlara 6 birimlik ordularla gidiliyor. Tek bir ordu yerine iki ordu alınarak da savaşa başlanılabilir. İşin en eğlenceli tarafı da stratejik olarak kararların bize verilmesi ve oyunun pek çok farklı noktasında oyuncuların düşünmeye itilmesi oluyor. Biraz alt kısımlarda ordumuzun başında bulunduracağımız kahramanlardan bahsedeceğim ama şimdiden söyleyeyim ki bu kahramanlara göre ekip kuruyoruz. Serinin eski oyuncuları bu mekanikleri biliyorlardır.

Kısaca bahsetmek gerekirse, 6 birimlik bir orduyu, sınırlı sayıda hareket gücüyle hareket ettirdiğimiz bir savaş sisteminin içerisindeyiz. Dilersek birimlerimizin konumlarını değiştirebilir dilersek de düşmanı hedef alarak saldırıya geçebiliriz. Tabii düşmandan uzaktayken atışlarımızın başarı oranı da düşüyor ve oyunda bu oranlar bize bildiriliyor. Age of Wonders: Planetfall için, mantıklı ve stratejik hamlelerle, hareket hakkımızı doğru kullanarak eğlenceli savaşlar yapabildiğimiz bir strateji oyunu tanımlamasını gönül rahatlığıyla yapabilirim.

Age of Wonders: Planetfall

Kahramanların çeşitliliği ve ordunun geliştirilme dinamikleri göz kamaştırıyor

Age of Wonders: Planetfall oyununda en çok etkilendiğin kısım neresi diye sorulursa kesinlikle kahramanların çeşitliliği ve geliştirilme mekanikleri olduğunu söylerim. Bir strateji oyunundan çok bir rol yapma oyununda bulunmasına alıştığım kahraman çeşitliliğini bu oyunda gördüm. Oyunda seçilebilir halde 6 farklı kahraman sınıfı yer alıyor. Bunlar; Kir’ko, Syndicate, Amazons, Dvar, Assembly ve Vanguard olarak adlandırılıyorlar.

Ayrıca her bir birimin içerisinde sayıları hiç de hafife alınamayacak biçimde karakterler bulunuyor. Bu karakterler, sınıfının ana özelliklerine sahip olmalarına rağmen her biri farklı görüntüye ve özelliklere sahipler. Bir başka deyişle bir sınıf seçtiğinizde işinizin bitmeyeceğini, karakter seçerken de ince eleyip sık dokumanız gerekeceğini söyleyebilirim. Özel yeteneklerine ve kendi oyun tarzınıza göre bu karakterleri seçerek oyunda ilerleyebilirsiniz.

Öte yandan her bir sınıf için farklı hikaye ilerleyişlerinin bulunduğunu yeri gelmişken belirteyim. 6 sınıf için her biri 13 bölümden oluşan tek kişilik bir ilerleyiş Age of Wonders: Planetfall oyununun zenginleşmesini sağlayan başka bir etken olarak yazılabilir. Böylesine detayların bulunduğu bir sıra tabanlı strateji oyununun da türü sevenler için bulunmaz kaftan olacağı yorumunu yaparsam fazla abartmış olmam herhalde.

Bu arada, sıra tabanlı strateji türüne aşina olmayan okurlarımızı uyarmakta fayda var. Eğer daha önce bu türde bir yapımı oynamadıysanız ya da çok az bir deneyime sahipseniz, yukarıda bahsettiğim çeşitlilik zihninizi bulandırabilir. Bir karakterin üzerine giderken boşuna zaman kaybettiğinizi düşünebilirsiniz. Oyunu almaya niyetiniz varsa, bu yapımın veyahut aynı türdeki farklı bir oyunun oynanış videolarını seyretmenizi öneririm. Aksi halde, pek çok kişi kendisini samanlıkta iğne arıyor gibi hissedebilir.

Age of Wonders: Planetfall

Age of Wonders: Planetfall oyunuyla, strateji ile kurnazlığı birleştirebilirsiniz

Eğer oynanışla veya alışma problemleriyle bir sıkıntınız kalmadıysa bundan sonrası siz ve aklınızdaki tilkilerle alakalı olacaktır. Oyundaki çeşitlilikler o kadar başarılı etkiye sahip ki kurnazlıkla ilerleyebilir, tam kazandım derken arkanızdan vurulabilirsiniz. Örneğin bir koloniyle dost olup onlarla iyi geçindiğiniz bir sırada bu dostluğu bozmanız, anlık olarak hazırlıksız yakalanan düşman için pek iyi olmayacaktır.

Bu arada, ben çok akıllıyım, nasıl da kandırdım safları demeye sakın başlamayın çünkü hiçbir ihanet cezasız kalmıyor. Abartmayayım ama oyunda yaptığınız bir davranış, bir süre sonra başka bir taraftan yanıt olarak geliyor. Mesela, diğer koloniler size güvenmemeye başlayabiliyorlar ya da size karşı agresif bir tutum sergileyebiliyorlar. İnceleme yazısı boyunca belirttiğim gibi acele etmenize gerek yok ama her bir hamlenizi düşünerek yapmak zorundasınız bu oyunda.

Her bir hamle demişken bu hamlelerin yalnızca savaş meydanı ve diğer kolonilerle olan ilişkilerle sınırlı kalmayacağını hatırlatmak isterim. Kaynaklarınızı doğru kullanmak, üretimi ve geliştirmeleri mantıklı yapmakla da yükümlü olacaksınız. Tercihlerinizi yaparken, birkaç hamle sonraki kazançlarınızı hesaplamalı, hangi hamleyle daha karlı olabileceğinizi, nasıl bir yol izlerseniz başarıya ulaşabileceğinizi düşünmeniz gerekiyor.

Ayrıca, geliştirme seçeneklerinde de yukarıda saydığım hesaplamaları yapmanız gereken bir derinlik bulunuyor. Kahramanlarınız dışındaki birimlerinizi, çeşitli parçalarla donatabilme, birincil ve ikincil silahlarla onları takviye edebilme gibi yeteneklere sahibiz Age of Wonders: Planetfall oyununda. Öte yandan uyguladığınız geliştirmelerin o sınıfın tüm üyeleri için geçerli olduğu bilgisini de aklıma gelmişken inceleme yazısının bu bölümüne ekleyeyim. Uzun lafın kısası, atılan her adımın öneminin olduğu ve adım atılabilecek oldukça geniş alanların bulunduğu bir strateji oyunu var elimizde.

Age of Wonders: Planetfall

Güzel grafikler, başarılı animasyonlar, idare eden sesler

Age of Wonders: Planetfall oyununun grafikleri için kötü bir yorum yapmak istemiyorum. Dünyanın en iyi grafikli oyunu budur diyemem ama bir strateji oyununa göre gayet tatminkâr grafiklerle karşılaştığımı itiraf edeyim. Bazen gözüme bulanık gelen bölgelere rastladığımı, özellikle savaş alanlarında şahsıma ya da düşmana ait birimleri göremediğim zamanlar oldu. Çok net olmayan bu kısımlar, sıra tabanlı bir strateji oyunu için yer yer hayati önem arz ediyor.

Üst kısımlarda oyunun savaş mekaniklerinin başarısından bahsetmiştim. Yine daha iyisi olamaz mıydı diye sorduğumda, daha iyisi olabilirdi yanıtını alıyorum. Yine de bu oyundaki savaş animasyonlarının vasatın hayli üstünde, heyecan veren bir yapıda olduğunu yeniden söyleyebilirim. Türüne göre başarılı, genel video oyunlarına göre ortalamanın biraz altında kalan bir savaş mekaniği var Age of Wonders: Planetfall oyununda. Menüleri ve oyunun arayüzü sorunsuz bulduğumu ama bazı oyuncular için biraz karışık gelebileceğini sözlerime ekleyeyim.

Unutmadan, bu sıra tabanlı strateji oyununu deneyimlerken bana yardımcı olan ekipmanlardan da izninizle bahsetmek istiyorum. Oyunu AOC AGON AG322QC4 model oyuncu monitörüyle deneyimleme imkanına eriştim. 2K çözünürlük yani 2560×1440 piksel oranı ve 144 Hz yenileme hızı sunan bu 32 inçlik monitörün, oyunun keyfini artıran bir unsur olduğunu söylemeliyim. Ayrıca oyunun seslerinin ASUS ROG Strix Fusion 300 model oyuncu kulaklığıyla bir sinema keyfi verdiğini belirtmeden geçmeyeyim.

Öte yandan, eğer bu strateji oyununun PC sürümünü almaya karar verirseniz sizlere Türk Telekom bünyesindeki Playstore platformunu öneririm. Playstore üzerinden yalnızca 76 Türk Lirası ödeyerek Age of Wonders: Planetfall oyununun standart sürümünü satın alabilirsiniz. Eğer Türk Telekom internet müşterisiyseniz de faturanıza ek olarak 12 ay taksitle bu yapımı uygun ödeme koşullarıyla elde edebilme imkanına sahip olacaksınız.

Age of Wonders: Planetfall

Strateji tutkunları, Age of Wonders: Planetfall oyununu satın almak için beklemesin

Günümüzde 300 ile 400 Türk Lirası arasında değişen oyunlar göz önüne alındığında, üst kısımda belirttiğim fiyatlarla böylesine başarılı bir video oyununa sahip olmak bütçenizi fazla sarsmayacaktır. İnceleme yazısı boyunca nasıl bir deneyim yaşayacağınızı dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım. Belirttiğim gibi, Age of Wonders serisine ya da sıra tabanlı strateji oyunlarına karşı bir hayranlığınız bulunuyorsa, bu yapımı satın almak için beklemenizin bir anlamı yok. Alın ve onlarca saat sürecek bu eğlenceye katılın.

Özellikle oyunun her bir tarafında bulunan çeşitlilik, strateji geliştirmek için sunulan alanlar göz önüne alındığında, Age of Wonders: Planetfall için gayet başarılı bir video oyunu tanımlaması yapılabilir. Tüm bunlarla birlikte, hiç de kötü sayılmayan grafikleri, sesleri, oyun performansını oyunun artılarına ekleyebiliriz. Bir de savaş mekaniklerinin sunduğu eğlenceyi yanına koyduğumuzda, tadı tuzu yerinde bir strateji oyunu deneyiminin oyunculara sunulduğu yorumunu yapabilirim.

Age of Wonders: Planetfall
Age of Wonders: Planetfall, yenilikler içermesine rağmen klasik yapısını terk etmeyen bir yapım. Serinin eski oyunlarındaki fantastik unsurların yerine gelen bilim kurgu teması, geliştirici ekip tarafından oyun gayet iyi işlenmiş. Oyunun geneline yayılan tercih çeşitliliği de alkışı hak ediyor. Özellikle kahraman seçimleri, savaşan birimlere yapılan gelişmeler takdiri hak ediyor. Ayrıca hiç de kısa olmayan hikayesi ve görevleriyle, oyunculara uzun süre keyifli vakit geçirtebilecek bir strateji oyunu var karşımızda.
Olumlu
Eski ve yeninin ustaca harmanlanması.
Uzun oynanış süresi ve geniş kapsamlı hikaye bölümleri.
Kahramanların çeşitliliği, bir strateji oyununun çok ötesinde duruyor.
Oyunun her hamlesinde oyuncuyu düşünmeye ve mantıklı tercih yapmaya zorluyor.
Olumsuz
Savaşlar sırasında bazen gözün seçemediği grafiksel karışıklıklar olabiliyor.
Türe uzak olanların alışması zaman alabilir.
Fantastik unsurları sevenler, bilim kurgu temelinden memnun kalmayabilir.
8