Pek çok okurumuzun aklında deli sorular dönebilir: Bu Nintendo ne yapıyor da insanları hayran bırakan, dışarıdan bakıldığında farklılığı görünmeyen video oyunlarını sunarak oldukça yüksek puanları topluyor? Okumakta olduğunuz Animal Crossing: New Horizons oyununun inceleme yazısında belki de akıllardaki bu tip soruların yanıtlarını bulabileceksiniz.

Henüz giriş kısmındayken sizlere birkaç ipucu verebilirim. Dışarıdan bakıldığında gayet sade veya daha öncesinde denenmiş oyun türlerinin, Nintendo etiketine sahip olduklarında nasıl bir fark oluşturduğunu uzun süredir gözlemliyorum. Bana sorarsanız, oluşan olumlu etkinin temelinde basitlik ve detaycılık yatıyor. Şimdi hem basit hem detaylı nasıl olunuyor diye soruyorsanız, işte onu tam manasıyla Nintendo başarıyor.

Bir de hemen üst kısımda denenmiş oyun türleri tanımını kullandım ama bu türleri genelde ilk deneyen, ya da popüler yapan da Nintendo tarafı oluyor. İncelemesini gerçekleştirdiğim Animal Crossing markası da bunlardan bir tanesi. Pek çok video oyununda çevre düzeni yapabilir, bitki ekebilir, eşya toplayabilirsiniz.

Gelgelelim bunları gerçek zaman diliminde yapılmasını bu marka, ilk oyunuyla birlikte sağlamış durumdaydı zamanında. Şimdi ise karşımızda Nintendo Switch konsolu için çıkışını gerçekleştiren bir yapım var. Bu inceleme yazısını, hem eski Animal Crossing hayranları hem de daha önce bu markanın oyunlarını hiç denememiş olanlar için kaleme alacağımı söyleyeyim.

Animal Crossing: New Horizons

Animal Crossing: New Horizons ile sakinliğin cennetine gidiyoruz

Şunu en baştan söyleyeyim ki karşımızda huzur veren, oyuncusunu dinlendiren, telaşa kapılmadan güzel vakitler geçirmesini sağlayan bir video oyunu duruyor. Evden uzaklaşma temasının işlendiği bu Animal Crossing markasının bu son oyununda bir adaya gidiyoruz ve hayata adeta yeniden başlıyoruz. Tom Nook ve ekibi bizlere yardımcı oluyor ve ilerleyişimizi sağlıyorlar.

Oyunun temel amacı, çevremizdeki canlılarla uyum içerisinde yaşayabilmek ve biraz da kendimizi onlara sevdirmek. Kendimizi sevdirdikçe yapabileceklerimizin boyutu artıyor ve zamanla kendimizin bile hayret edeceği bir seviyeye yükseliyor. Oyunda neler yapabileceğimizin tamamını ne yazık ki burada anlatamayacağım. Bunun nedeni ise oyunun gerçek zamanlı olarak ilerliyor olması.

Bir diğer deyişle, bu oyunu hiç bırakmadan onlarca saat oynasam bile günlük çok daha az oynayan bir oyuncudan daha hızlı ilerlemiş olamayacağım. Belirttiğim gibi gerçek saat ve gün dilimine göre hareket edebiliyoruz. Her geçen gün yeni bir şeyler öğreniyor ve ilerleyişimiz zamanın gerçek akışına göre değişiyor. İnat ettiniz, ben hızlıca ilerleyeceğim dediniz diyelim. Satın aldığınız ve yeni bir adıma sizi taşıyacak eşyaların size kargolanması da en az bir gün sürüyor.

Uzun lafın kısası, Animal Crossing: New Horizons oynarken bu markanın diğer yapımlarında olduğu gibi hiç ama hiç acele etmenize gerek yok. Zaman içerisinde elinizdeki araç ve gereç artacak, minimum birimle geldiğiniz adadaki imkanlar artacak ve yapabileceklerinizin sınırı gittikçe genişleyecek. Aceleniz varsa, birkaç gün takılıp 5-10 saatte bitirir, silerim diyorsanız bu oyun kesinlikle size göre değil.

Bu oyunu oynamanız için vaktinizin olması gerekiyor ama günlük belirli bir saat değil, mevsimler sürecek vakitten bahsediyorum. Bu süreçte günlük yarım saatinizi ayırsanız dahi oyunda ilerleyebileceğiniz bir vakit bu. Her geçen gün bir yeniliğin tadını çıkartmak, verilen görevleri yaparak ödüller kazanmak ve kazançlarınızla yeni ögeler satın alarak ufkunuzu genişletecek bir yapı var karşımızda. Genel olarak sakin bir yapı içerisinde olduğumuzu sizlere aktardıktan sonra, oyunun işleyişinden biraz bahsetmek istiyorum.

Animal Crossing: New Horizons

Adadaki ilk gün ve sonrasında bizleri neler bekliyor?

Bu yapım günlük olarak ilerlediği için sizlere sonunu anlatamam ama başlangıcını anlatabilirim. Oyuna girdiğimizde adımızı ve oldukça kısıtlı seçenek arasından yapacağımız tercihlerle karakterimizi oluşturuyoruz. Merak etmeyin, başlangıçta çok kısıtlı karakter oluşturma seçenekleri sunulmasına karşın oyunda kazandıklarımızla yeni özelleştirme unsurları satın alabiliyoruz. Belirttiğim gibi bu oyun adeta bir çiçek gibi adım adım açılıyor.

Karakterimizi oluşturduktan sonra kısa bir sohbetten sonra adamızın 4 seçenek arasından şeklini belirliyor ve uçuşumuzu gerçekleştiriyoruz. Yaptığımız her hareket adım adım oluyor. Adaya 3 ziyaretçi olarak geliyoruz; bizim dışımızda iki komşumuz daha var. Öncelikle, Tom Nook ve yardımcıları bizleri karşılıyor ve başlangıç paketimizi sunuyorlar. Pakette; bir tente, bir sedye benzeri yatak, bir radyo ve bir de masa lambası yer alıyor.

Ada üzerinde, yerleşmek istediğimiz alanı seçtikten sonra çadırımızı kuruyoruz. Tom Nook, arkadaşlarımızın yerlerini keşfetmek ve akşamki parti için birkaç ufak eşya toplama görevini bize vermesinin ardından oyundaki özgürlük alanına girmiş oluyoruz. İlk etapta, toplayabileceğiniz ögeler oldukça sınırlı. Ağaçları salladığımızda düşen dal parçaları ve meyveleri alabiliyoruz. Bir de çevredeki çayırlar, deniz kabukları gibi bulunabilen eşyalar alınabiliyor.

Animal Crossing: New Horizons oyununda, eşya topladıkça dilediğimiz her eşyayı yapacağınızı zannetmeyin. Eşyaları üretmek için eşya yapım şemasına ihtiyaç duyuluyor ve bunlar oyunda DIY Recipes olarak adlandırılıyorlar. Oyunun genel temasına uygun biçimde bu şemalar da zamanla bize veriliyor ve bazılarını satın alabiliyoruz. Bir eşyayı yapmak için bu tarif kartlarımız varsa üretimi gerçekleştirerek tabiri yerindeyse bir sonraki adıma geçmiş oluyoruz.

Şöyle ki, olta yapma şeması olmadan haliyle olta yapamaz ve balık tutamayız. Benzer şekilde, böcek yakalama aletimiz için de tarif kartına ihtiyacımız bulunuyor ki bunlar neyse ki oyunun başında veriliyorlar. Sonrasında, bu işlemler birbiri ardına günlük olarak gelişiyor. Örneğin, balta yapamazsak veya edinemezsek taşları kıramıyoruz. Dolayısıyla, taş ve maden toplayamamış oluyoruz. Bazı tarihler de elimize geçtiği halde hammadde bulamadığımızdan dolayı üretilemiyorlar. Kısacası, üretmek ve keşfetmek arasında bir döngüde ilerliyoruz.

Animal Crossing: New Horizons

Parayı kim kaybetmiş ki biz bulalım?

İncelemekte olduğum oyunda pek çok gelişim unsuru bulunmasına karşın yalnızca 2 çeşit para birimi mevcut. Bunlar, Nook Miles ve Bells olarak adlandırılan paralar oluyor. Nook Miles, oyundaki başarımlar sayesinde kazanılabiliyor ve toplamak pek kolay olmuyor. Bells adı verilen para birimi ise topladıklarımızı Timmy isimli minik kardeşimize sattığımızda artabiliyor. Tabii benzer şekilde bu karakterden aynı para birimi karşılığında eşyalar satın alabiliyoruz.

Took şirketinin başkanı olan Tom Nook ise arada uğramamız gereken önemli bir kişi konumunda. Bu şahsa verdiğimiz hediyeler karşılığında adamızı geliştirecek ve oyuna yeni karakterler ekleyebileceğimiz bazı hediyeler kazanabiliyoruz. Bu hediyeleri aldıkça, oyunun tümüne benzer biçimde yeni bir yer kurulabiliyor ve bu bölgeden yeni eşyalar alabilmemizin önü açılıyor. Bu durum oyunun başından itibaren başlıyor.En kolay para kazanma bölgesinin Timmy olduğunu ifade etmiştim.

Topladığımız eşyaları bu karaktere getirirsek para kazanıyoruz ve her gün bu karakterin sattığı farklı eşyalar olabiliyor. Bir de oyunda eşya almamıza yarayan, Nook Stop isimli makine bulunuyor. Nook Stop isimli makineye geldiğimizde, oyunun başı itibariyle 3 seçeneğin çıktığı görülüyor. Bu seçenekler, yukarıdan aşağıya doğru; Redeem Nook Miles, Nook Shopping, ABD ve Sing off şeklinde sıralanıyorlar.

Redeem Nook Miles seçeneği seçerse, muhtemelen isminden de anlayacağınız üzere Nook Miles kullanarak eşyalar ve çeşitli özellikler satın alabiliyoruz. Bunlar arasında başka bölgelere seyahat etmemizi sağlayan Nook Miles Ticket ile birlikte; çeşitli karakter özelleştirme öge paketleri, kıyafetler, eşyalar ve ev dekorasyonu ögeleri yer alıyor. Oyundaki detaycılığı daha iyi anlamanız adına yukarıda saydığım özelleştirme seçeneklerini birazdan sizlere aktaracağım.

Öncelikle Nook Stop isimli makinenin sunduklarını tamamlayayım ki zihinler fazla bulanmasın. Üst satırlarda belirttiğim gibi bu makinede bir de Nook Shopping kısmı bulunuyor. Burada Nook Miles yerine Bells isimli para birimini kullanıyoruz. Nook Shopping aracılığıyla da çeşitli eşyalar satın alınabiliyor. ABD kısmı ise bir nevi bankamatik görevi görüyor. Para yatırdığımız gibi ödememiz gereken birimleri de bu kısım vasıtasıyla ödüyoruz.   

Animal Crossing: New Horizons

Çok güzel bir cep telefonumuz var bizim

İncelemekte olduğum Animal Crossing: New Horizons isimli yapımda sıklıkla kullanacağımız önemli bir cihazımız var. Bu cihaz, hiç şaşırmadığımız bir biçimde NookPhone adıyla adlandırılıyor ve özellikleriyle elimizden düşmeyen bir alet konumunda oluyor. Bu cihazın oyunun bir çeşit menüsü olarak kullanıldığını söyleyebilirim. Ulaşmamız gereken pek çok noktaya NookPhone sayesinde ulaşıyoruz.

NookPhone ile çeşitli bilgilerimize ulaşabildiğimiz gibi; fotoğraf çekebilir, Nook Miles kazanma görevlerimizi inceleyebilir, yakaladığımız canlıların çeşitleri listesine bakabilir, DIY Recipes yani tarif kartlarımızı görebilir, tasarımlar yapabiliyor, haritaya bakabiliyor, hızlı seyahatler yapabiliyoruz. Fotoğraf çekmek için kameramızı açtığımızda geniş bir görüntü yelpazesi biri karşılıyor. Duruma göre yakınlaştırma yapabiliyor, görüntü modunu değiştirebiliyor, çerçeve ve tarih ekleyebiliyoruz.

Nook Miles + şeklindeki seçenekte, üst kısımlarda da belirttiğim gibi Nook Miles kazanma şemamız çıkıyor. Oyunda kısa süre ilerledikten sonra bu kısmın en üstüne görev menüsü ekleniyor ki Nook Miles + olarak tabir edilen görev ekranını da buradan görüyoruz. Bu kısımda sıralı 5 görev yer alıyor. Bunlar, ögeleri satma, para harcamam, belirli sayılarda canlı yakalama, birim toplama gibi basit seçeneklerle sunuluyor. Her birisi tamamlandığında Nook Miles kazanılıyor ve yerine yenisi bir görev geliyor.

Critterpedia kısmında, topladığımız böcekleri ve balıkları görüyor, bunlar hakkında bilgiler edinebiliyoruz. DIY Recipes kısmındaysa yine üst kısımda söylediğim gibi üretebileceğimiz eşyaların bir listesi, sembolik olarak veriliyor. Custom Designs seçeneğiyle tasarımlar yapabiliyor ve bu tasarımları eşyalarımızda kullanabiliyoruz. Bu seçenek, kullanımı oldukça kolay ve oyuncuların üretkenliğini destekler nitelikte hazırlanmış durumda.

Bunların dışında haritayı açabildiğimiz ve mini harita olarak oyun ekranına ekleyebildiğimiz bir seçenek var. Ayrıca kimliğimizi gördüğümüz bir kısım, Nintendo Switch sahibi olan arkadaşlarımızla iletişim kurabileceğimiz seçenek ve hızlı seyahat gibi kullanabileceğimiz seçenekler NookPhone menüsünde yer alıyor. Oyun ilerledikçe buradaki seçeneklerin arttığını göreceksiniz.

Animal Crossing: New Horizons

Animal Crossing: New Horizons ve özelleştirme seçenekleri oldukça güzel

Aslına bakarsanız, Animal Crossing: New Horizons dünyasının tamamının oyuncular tarafından özelleştirilebilir olduğunu söyleyebilirim. Bu oyunda dilediğimiz yere ağaç dikebilir, çiçek ekebilir, eşyalar koyabilir, dekore edebiliriz. Ayrıca, oyunun ilk kısımları biraz geçildiğinde yer yüzü üzerinde farklılıklar yapmamız da mümkün oluyor. Kısacası, oyun alanının tamamı bir özelleştirme cenneti olarak nitelendirilebilir.

Bununla birlikte, özelleştirme seçeneklerini biraz daha şahsi boyuta indirirsek yine hiç de küçümsenemeyecek seçeneklerin olduğunu görürüz. Şahsi boyuttan kastımın karakterimiz ve evimiz olduğunu belirterek devam edeyim. Üst kısımlarda, oyunun başında karakterimiz için detaylı bir karakter oluşturma menüsünün bulunmadığını belirtmiştim. Bu durum oyunun her aşamasında genişliyor.

Kontrol ettiğimiz karakterimizin üst giysisi, alt giysisi, çorapları, ayakkabıları, şapkaları, gözlük maske gibi yüz aksesuarları, saçları gibi pek çok noktasını değiştirebiliyoruz. Nook Stop makinesini anlatırken satın alınabilir bazı özelleştirme ögelerinden bahsetmiştim hatırlarsanız. Mesela, bunların arasında, en popüler 8 saç stili, en havalı 8 saç stili, en beğenilen 8 saç rengi gibi seçenekler var. Bir diğer deyişle, düşünülenin çok ötesinde ve zaman geçtikçe genişleyen özelleştirme seçenekleriyle iç içeyiz.

Öte yandan, evimizin özelleştirmesi için de yüzleri gülümseten seçenekler yer alıyor. Evlerimize, özel duvar kağıdı döşeyebiliyoruz, zeminini farklılaştırabiliyoruz, halılar ekleyebiliyoruz. Yine zaman içerisinde bu özelleştirme seçeneklerinde artışın olduğu görülecektir. Bu arada, oyunu başında bize verilen çadır, 5000 Nook Miles biriktirdiğimiz zaman küçük bir ev olarak değiştiriliyor. Bu kısımda yalnızca çatı rengini biz tayin edebiliyoruz.

Evimiz genişledikten sonra, yön tuşlarıyla evin içindeyken hızlı özelleştirme menülerine ulaşabilir hale geliyoruz. Yukarı tuşuna basınca ışığımızı yanıp kapatıyoruz. Sağ yön tuşu eve dair özelleştirme ögelerinin gösterildiği bir menüyü açıyor. Aşağı tuşuna bastığımızdaysa evimizin eşyalarını hızlıca değiştirebileceğimiz ekran açılıyor. İçerisinde biz yokken eşyaların yerlerini kolayca değiştirip ev düzenimizi değiştirebiliyoruz.

Animal Crossing: New Horizons

Animal Crossing: New Horizons, ne kadar yeni nesil bir oyun?

İnceleme yazısı boyunca karşımızda ne kadar huzur verici ve geniş kapsamlı bir video oyununun bulunduğunu anlatmaya çalıştım. Yalnız burada şahsımı tatmin etmeyen bazı kısımların olduğunu da belirtmek istiyorum. Öncelikle bu oyunun grafikleri her ne kadar Animal Crossing markasının eski oyunlarından ileri olsa da Nintendo tarafının en yeni oyun konsolunda insan biraz daha göz alıcı farklılıklar görmek istiyor.

Tamam, Animal Crossing markası hiçbir zaman grafikleriyle ön plana çıkan bir yapım olmamıştır ama eski oyunların üzerine görsel anlamda çok büyük farklılıkların eklendiğini göremedim. Çözünürlük ve detaylar anlamında kısmi bir gelişim gözlenirken, biraz daha etkileyici bir tarz denenebilirdi, diye düşünüyorum. Benzer şekilde oyundaki animasyonlar da elden geçirilmesine karşın, bu markanın eski oyunlarıyla çoğunlukla aynılar.

Bu söylediklerime bazı eski Animal Crossing hayranları kızabilirler, orijinaline sadık kalınmasının oyuncuların gözünde farklı bir yeri elbette vardır lakin çok fazla eskiyi tekrarı biraz tembellik olarak görüyorum. Oyunun kapsamına, gelişimlerine, uygulamadaki çeşitliliğine olumsuz bir yorum yapamam ama belirttiğim gibi kamera açılarından animasyonlara kadar günümüzde daha iyi yapılabilecek olan etkilerin eksik kaldığı görüşündeyim.

Öte yandan, Animal Crossing: New Horizons oyununun sesleri ve müzikleri her zamanki gibi başarılı. Aynı zamanda oyunun performansı konusunda da göze batan sıkıntılı durumların oluşmayacağını belirtmek isterim. Genel olarak oyunculara sıkıntı çıkarmayacak bir yapı var önümüzde. Yine de bazı noktalarda biraz can sıkıcı bekleme sürelerinin varlığı, zaten yavaş ilerleyen bir oyunu yer yer sıkıcı olarak gösterebiliyor.

Özetlemek gerekirse, incelemekte olduğum bu oyunun görsel anlamda ufak dokunuşlarla daha etkili bir hale gelebileceğini söylemek istedim. Yoksa, bu oyunu deneyimlemek isteyenler muhteşem grafiklerle mest olmak gibi bir niyet içerisinde muhtemelen olmayacaklardır. Söylemek istediğim: Nintendo Switch konsoluna geçerken, Nintendo 3DS konsolunun etkilerinin fazlaca kaldığıdır.

Animal Crossing: New Horizons

Güzel ve şirin adamız nereye kadar gelişecek?

Bir çadır ve birkaç eşyayla çıktığımız yolda ne kadar ilerleyebileceğimizi şahsıma sorsanız yanıt veremem. Şu anda Nintendo şirketinin yetkililerinin de bu konuda net bir bilgi vereceklerini sanmıyorum çünkü bu yapım mevsimsel olarak ilerleyişini sürdürecek ve ek paketlerle desteklenecek. Gerçek zamanlı olarak ilerlendiğinden ötürü, yayımlanan içeriklerle de neler yapılabileceğinin tamamını haliyle yaşayamadım.

Dilim döndüğünce oyunun başlangıç kısmında yer alan içeriklerden bahsetmeye çalışırken sizlere bu oyunun temel özelliklerini aktardım. Eğer daha öncesinde Animal Crossing markasına ait bir video oyununu deneyimlediyseniz, ne gibi durumlarla karşılaşabileceğimizi aşağı yukarı tahmin edebiliyorsunuzdur. Henüz bu markayla tanışmayanlar için de başlangıç unsurlarını temel hatlarıyla anlattım.

Bu arada, oyunda ilerledikçe adaya eklenecek olan yeni birimlerin oyunun çapını genişleteceğini yinelemek isterim. Satış merkezi, müze, akvaryum gibi birimler oyuna eklenecek ve buraların gelişimine destek olacağız. Bunların çeşitliliği zaman geçtikçe artacak. Birim çeşitliliği arttıkça adamızın popülerliği de artacak ve farklı farklı ziyaretçiler göreceğiz.

Nihayetinde yalnız olarak çıkılan yolda, bolca arkadaşla birlikte bulunduğu yerde genişleyen bir oyunumuz olacak.  Animal Crossing: New Horizons oyununun bir çeşit Minecraft ve The Sims markalarının birleşimi olarak hayal edilebileceğini söylersem doğru mu yaparım, bilemedim. Çünkü bu marka 2001 senesinden beri video oyunu dünyasında bulunuyor. Yukarıdaki tanımlamayı yaparsam, incelediğim oyun bu yapımlara benzetilmek üzere tasarlanmış gibi bir izlenim oluşturabilirim.

Oysa kendine özgü, iyi yaptığını gelişerek sunmaya devam eden bir video oyunu Animal Crossing: New Horizons. Görsel anlamda oyuncuların aklını başından alamasa da, aynı markanın Nintendo 3DS konsolu için çıkan yapımıyla arasına keskin çizgiler ekleyemese de mevsimler boyunca sevilerek oynanacak bir yapım var karşımızda. Geçirmekte olduğumuz bu sıkıntılı günlerde, kendinizi ve çocuklarını ödüllendirebileceğiniz bir unsur bu oyun olabilir.

Animal Crossing: New Horizons
Animal Crossing: New Horizons
Gerçek zamanlı ilerleyişiyle farklı bir konumda duran Animal Crossing markasının bu son oyunu, iyi yaptıklarını sürdürmeye devam ediyor. Huzurlu ve sakin ortamıyla oyuncuyu germeden eğlendirmeyi başaran yapım, benzerine az rastlanan bir çeşitliliği oyunculara sunuyor. Nintendo tarafı da en iyi yaptığı şeyi yapmaya; basit unsurları muhteşem detaylarla buluşturmaya devam ediyor. Her ne kadar bu markanın eski oyunlarının etkisi fazlaca görülse de karşımızda gayet başarılı ve alternatifi sıklıkla görülmeyen bir yapım var. Biraz huzur ve hoşça vakit geçirmek gibi bir niyetiniz, bir de Nintendo Switch konsolunu varsa Animal Crossing: New Horizons sizin için vitamin etkisi gösterebilir.
Olumlu
Oyuncuyu germeyen ve bağımlılık yapabilen genel bir oyun yapısı sunuyor.
Gerçek zamanlı ilerleyişiyle kendisini bir anda tüketmiyor.
Oynadıkça genişleyen ve çeşitlilik anlamında hayallerin ötesinde bir oyun alanına sahip.
Özelleştirme seçenekleri, gün geçtikçe tahmin edilenin ötesine geçebiliyor.
Animal Crossing markasının bayrağını bir sonraki adıma taşıyabiliyor.
Olumsuz
Markanın eski oyunlarından çok fazla unsuru barındırıyor.
Görsel anlamda sıkıntısız olmasına karşın fazla etkilemiyor.
Markanın eski oyunlarındaki animasyonları fazlasıyla tekrarlıyor.
Tempo açısından yavaş ilerliyor olması herkes için kolay alışılabilir bir durum değil.
9.1