Teknoloji temelli ürünlerde limitleri çoğu zaman kendimiz belirleyemiyoruz. İhtiyacımız olanın çok fazlasını, çok daha yüksek meblağalar ödeyerek satın aldığımız pek çok durum oluşabiliyor. İnceleme yazısını okumakta olduğunuz AOC 27G2U5 ise tam da sınırlarını bilenlere hitap eden bir oyuncu monitörü. Elektronik spor tarafıyla bir ilgisi olmayan, oyunların rekabetçi yanlarıyla ilgilenmeyen, video oyunlarını bir eğlence aracı olarak görenlere hitap edecek bir ürün var karşımızda. Bu yazıda da sizlere bu oyuncu monitöründen ve özelliklerinin hangi alanlarda yeterli olup, hangi alanlarda eksik kaldıklarından bahsedeceğim
Elimizdeki monitörün temel özelliklerine baktığımızda; 27 inç ekran boyutunu, 1080p çözünürlük oranını, 75 Hz yenileme hızı ve 1 ms tepki süresi değerlerini gördüğümüzü en baştan söyleyeyim. Tabii bu ürünün daha teknik ve fiziksel pek çok özelliği bulunuyor fakat öncelikle bunların üzerinden değerlendirmelerde bulunmak istiyorum. Dilerseniz, 27 inç ekran boyutunu öncelikle masaya yatıralım. Bu ekran boyutu, masada kullanılacaksa gayet yeterli, hatta büyük sayılabilecek bir boyut olarak nitelendirilebilir. 1080p yani 1920×1080 piksel olan çözünürlük oranıysa, bu boyut için yeterli gelmeyebiliyor.
Deneyimlerim sırasında, monitöre yakın olduğum durumlarda bu çözünürlük oranının biraz eksik kaldığını gözlemledim. Ekranın boyutundan ötürü, özellikle oyunlardaki pikseller fazlaca seçilebilir oldular. Biraz daha uzak konumlandırmalar için fazlaca bir sıkıntının oluşacağını zannetmiyorum. Bu arada monitörünüzü çok yakından kullanacaksanız, 2K çözünürlük sunabilen bir ürün veya bu standartlardaki 24 inç boyutundaki farklı bir oyuncu monitörünü tercih edebilirsiniz. AOC 27G2U5 monitörünün 24 inç boyutundaki muadili olarak internet sitemizde bir inceleme yazısı olan AOC 24G2U5 modeline göz atabilirsiniz.
Benim gibi oyun oynarken ekrandaki detaylarla çok kafayı yormayacaksanız da incelemekte olduğum ürünün çözünürlük değerleri muhtemelen canınızı sıkmayacaktır. Öte yandan, bahsettiğim 27 inç boyutundaki ekranda kullanılan IPS panelin sizi memnun edeceğini söylemek isterim. Deneyimlerim sırasında gayet canlı renkler aldığım gibi, geniş açılardan dahi renk kaybının yaşanmadığı görüntülere ulaşabildim. Dilerseniz, diğer özelliklerine de göz atarak bu oyuncu monitörünün ihtiyaçlarınızı karşılayıp, karşılayamayacağı sorularının yanıtlarını vermeye çalışalım.
AOC 27G2U5 ile uygun fiyata kaliteli görüntüler elde edilebiliyor
İncelemesini gerçekleştirdiğim ürünün 75 Hz değerinde bir yenileme hızı sunduğunu görüyoruz ki bu değerin çok üst düzey bir değer olmadığını söyleyebilirim. Uzun bir süredir, dizüstü bilgisayarlarda veya masaüstü bilgisayarlarda kullanılan monitörlerde 60 Hz değeri standart olarak kullanılıyordu. 75 Hz yenileme hızı değeri bu standardın kısmen üstüne çıkıyor fakat mücadeleci yapıdaki oyunlar için bu birimin yeterli olmadığını belirtmek gerekiyor. Öte yandan, inceleme yazısının başlarında ifade ettiğim üzere ne istediğini bilmek bu konuda devreye giriyor.
Yenileme hızı 75 Hz olan bir monitörle elektronik spor alanında veya mücadeleci yapıdaki oyunlarda sıkıntı yaşanabilir ama eğlence için video oyunlarıyla ilgilenenlerin büyük bir sıkıntı çekeceklerini düşünmüyorum. Aynı zamanda; PlayStation 4, Xbox One ve Nintendo Switch gibi oyun konsollarını bu monitörde kullanacaksanız, yenileme hızı konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamazsınız. Bir başka deyişle, oyunları eğlence amaçlı oynarken veya oyun konsollarını deneyimlerken AOC 27G2U5 ile sıkıntı çekmeden rahat bir kullanım şansı elde edilirsiniz. En başa dönersek, ne istediğini iyi bilmek buradaki önemli noktayı oluşturuyor.
1 ms tepki süresi değeri de bu konuda AOC 27G2U5 ile sorun oluşturmayacağını gösteriyor. Grafiklerin monitöre aktarım hızının başarılı olmasının, bir monitörün oyuncu monitörü olarak nitelendirilmesinin önemli etkilerinden birisi olduğunu söyleyeyim. Doğal kontrast oranı 1:1000 olan bu ürünün bu değeri de üst düzey oyuncu monitörlerinden büyük farklılıklar göstermiyor. Öte yandan, 20 Milyon:1 olarak belirtilen dinamik kontrast oranı biraz daha fazla olabilirdi ama bu durumun da kullanıcıya büyük sıkıntılar doğurmayacağını belirteyim.
İncelediğim ürünün AMD FreeSync teknolojisini desteklediğini de belirtmeden geçmek istemiyorum. Ekran yırtılmalarını en aza indiren bu teknoloji sayesinde, AMD markasının ekran kartlarına sahip olan kullanıcılar çok daha başarılı bir performansla karşılaşacaklardır. Ayrıca, Adaptive Sync desteği sayesinde diğer ekran kartı modellerinde de uyumlu sonuçlar alınıyor. AOC 27G2U5 için verilen ekran parlaklığı değeri ise 250 Candela ki bu değerin, daha üst oyuncu monitörü modellerine göre biraz düşük kaldığını sizlerle paylaşabilirim.
Ergonomi ve sağlamlık anlamında sıkıntı yaşamayacağınız bir ürün
AOC 27G2U5 ile sağlamlık ve ergonomi konusunda başınızın ağrımayacağını belirtebilirim. AOC markasının sağlam yapısı, bu üründe de kendisini gösteriyor. Çerçevesiz ekranıyla ve ayak tasarımıyla neredeyse kullanım alanı kadar hacim işgal eden bu ürün, ergonomik açıdan bakıldığında da kullanıcı dostu bir yapıyı sunmayı başarıyor. Bu ürünün ekranının yükseklik ayarı bulunduğu gibi eğim konusunda da gerekli çeşitlilik sağlanmış durumda. Kısacası, sağlamlık ve ergonomi konularında sınıfı geçen bir oyuncu monitörüyle karşı karşıyayız.
İncelediğim ürünün girişlerine göz attığımda gayet yeterli unsurların bulunduğunu gördüm. Bu modelde; 3 adet USB 3.0, 2 adet HDMi 1.4, 1 adet DisplayPort girişi mevcut. Günümüzdeki hemen her ekran gerektiren cihazda HDMi çıkışı bulunduğu için bu konuda geniş bir çözüm alanını görüyoruz. Ayrıca, USB sayısının fazla olması sayesinde, monitörümüzün kullanım alanlarını çoğaltma imkanına sahip oluyoruz. Tercih edenler için DisplayPort çıkışıyla da mevcut olandan daha kaliteli bir görüntü elde etmem mümkün oluyor. Öte yandan, 2 adet 2 W gücünde dahili hoparlörü AOC 27G2U5 ile beraber geldiğini görüyoruz.
Monitörlerdeki dahili hoparlörlerin hiç olmamasındansa, düşük kapasiteli de olsa bulunmasından yana olduğumu donanım incelemeleri yazılarımda sıklıkla dile getiriyorum. Bu ürünün de fazla memnun kalmasam dahi dahili hoparlör barındırması, kulaklık ve harici hoparlör kullanmak istemeyenler için bir avantaj olarak kabul edilebilir. Bu verileri de sizlerle paylaştıktan sonra gelelim AOC 27G2U5 için hangi fiyatı ödememiz gerektiği kısmına. İnceleme yazısını kaleme aldığım sıralarda bu ürünün 2000 Türk Lirası civarında veya biraz altında olarak fiyatlandırıldığını gördüm. Bir süre önce biraz daha uygun fiyatlara sahipti AOC 27G2U5 ama yükselen döviz kurlarından nasibini kısa sürede aldığı anlaşılıyor.
27 inç boyutunda olan ve teknik anlamda bir oyuncu monitörü olarak sınıflandırılabilen monitörler baz alındığında bu rakamın, piyasa için ortalama bir noktada olduğunu söyleyebilirim. Öte yandan, inceleme yazısının en başından beri ifade ettiğim gibi kullanıcıların ne istediğini bilmesi ve kendi alanlarını belirlemesi bana göre oldukça önemli. Yine belirttiğim üzere, video oyunlarını bir eğlence aracı olarak görenler ile 1080p çözünürlüğe çıkabilen oyun konsollarının sahipleri için AOC 27G2U5 modelini önerebilirim. Piyasanın en iyisi olmasa da video oyunlarından keyif alan kullanıcılar için oldukça ideal bir ürün var karşımızda.
Yine Emrah ve hiçbir işe yaramayan “incelemesi”. @Kaan Gezer, siz de güya söz vermiştiniz bir sonraki yazının düzeleceğine dair. Ona ne oldu?
Kalite konusunda haklısınız, bir şey diyemiyorum. Kendi söylediklerim hakkında ise şunu diyebilirim: 2020’nin geri kalanında donanım incelemesi olarak planladığımız tek yazı, PlayStation 5 için bir inceleme. Ondan sonra bu kategoride bir süre boyunca mola vereceğiz. Ardından da Ocak 2021 sonu gibi donanım incelemelerindeki sorumluluğu ben alacağım. Eğer internet sitemizi takip etmeye devam ederseniz, gerekli detayları Aralık 2020’nin son haftasında açıklamış olacağım.