Okurlarımızı heyecanlandıracak ve fiyat anlamında da astronomik rakamlara çıkmayan bir oyuncu monitörünü sizler için inceleyeceğiz. İnceleyeceğimiz ürün, AOC Q27G2U olacak. 27 inç ekrana sahip olan bu oyuncu monitörü, 2K yani 2560×1440 piksel çözünürlük oranları sunuyor. Aynı zamanda 144 Hz yenileme hızı ve 1 ms tepki süresi gibi değerleriyle oyuncuların ihtiyaçlarını hedefleyen bu ürünle ilgili tüm merak ettiklerinizi inceleme yazımızda bulabilirsiniz. Yakın zamanda monitör satın almak isteyen ve kararsız kalan okurlarımızın ekranlarına biraz daha yaklaşmasını önererek, bu donanım incelemesi yazımıza izninizle başlayalım.
AOC Q27G2U, sade tasarımı ve ergonomi özellikleriyle dikkat çekiyor
İnternet sitemizi takip ediyorsanız, monitör incelemelerinde öncelikle tasarım ve ergonomiden bahsettiğimi biliyorsunuzdur. AOC markasına ait olan en son incelediğim birkaç monitör incelemesinde bu kısmı kaleme alırken biraz zorlandığımı sizlere itiraf etmek istiyorum. Zorlanmamın nedeni ise incelediğim ürünlerin adeta kardeşmiş gibi birbirleriyle benzer tasarımlara sahip olması. AOC markası, birbiriyle benzer tasarıma sahip olan fakat farklı teknik özellikler barındıran bir seri altında oyuncu monitörlerini piyasaya sürmüş ve bu durumu sizlerle paylaşmıştık.
Zaman içerisinde de bu ürünlerin bir çoğunun inceleme yazısını kaleme alarak internet sitemizde yayımladık. Bu yazıdaki konuğumuz olan AOC Q27G2U monitörü de son incelediğimiz oyuncu monitörleriyle büyük benzerlikler gösteren bir ürün. Bahsettiğim ürünlerdeki gibi karşımıza yine çerçevesiz bir ekran, oldukça sade ve siyah ağırlıklı tasarım, ergonomi açısından kullanıcısını memnun eden bir yapı çıkıyor. Açıkçası, ben bu sade tasarımları daha fazla beğeniyorum. Yaşımın ilerlemesinden ötürü müdür bilemem ama etrafına ışıklar saçan bir cihazı kullanmak hem beni yoruyor, hem de biraz tuhaf görünüyor.
Bir oyuncu monitörünün tasarımına dair beklentilerimin, farklı renklerin etrafa yayılmasından ziyade, kullanışlı olması yönünde ağırlık basıyor. AOC Q27G2U monitörü de diğer incelediğim oyuncu monitörleri gibi fazla alan kaplamadan, işini gerektiği ölçülerde yapabilen bir ürün. Üst kısımda belirttiğim gibi çerçevesiz bir ekrana sahip olan AOC Q27G2U, ergonomik anlamda kullanıcısını memnun edecek pek çok özelliği barındırıyor. Yükseklik ayarını mümkün kılan bu monitörü, dik konuma getirmek dahil dilediğimiz yöne döndürebiliyor ve eğebiliyoruz.
Tüm bu ergonomik özelliklerle birlikte, monitörün ayak kısmının sağlam yapısı da kullanıcısına güven veriyor. Özellikle, 27 inç boyutundaki bir ekranı dilediğiniz gibi yönlendirmek istiyorsanız, böyle güçlü bir yapıya ihtiyaç duyuyorsunuz. Öte yandan, incelemekte olduğum ürünün oldukça kolay bir biçimde kurulduğunun da altını çizmek istiyorum. Ayak kısmını, yalnızca elinizi kullanarak vidalayabildiğimiz gibi ekranı takmamız ve çıkartmamız da saniyeler içerisinde gerçekleşebiliyor. Montaj noktalarındaki başarı, ürünün kurulum sorununu en aza indiriyor.
Teknik özellikler bakımından oyuncuların önemsendiğini anlıyoruz
AOC Q27G2U monitör teknik özelliklerinden de biraz bahsetmek istiyorum izninizle. Zaten bu ürünün teknik özelliklerine göz attığımızda, oyuncuların temel ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlandığını doğrudan anlıyoruz. Giriş kısmında sizlerle paylaştığım üzere 27 inç boyutunda bir ekrana sahip bu monitör. VA panel kullanılan ve eğimli olmayan bu ekranın 2K olarak da tabir edilen 2560×1440 piksel oranında çözünürlük verebildiğini de bilmenizde fayda var. Tabii, yalnızca bu özellikler bir monitörün, oyuncu monitörü olarak nitelendirilmesine yetmiyor.
Bir kişi, video oyunu oynamak amacıyla bir oyuncu monitörü satın aldıysa, eski monitörüne göre aradaki farkları algılayabilmeli diye düşünüyorum. AOC Q27G2U monitörü de 144 Hz yenileme hızı ve 1 ms tepki süresi değerleriyle, muhtemelen aradaki farklı hissettirecek bir teknik donanımı barındırıyor. Aynı zamanda AMD FreeSync Premium teknolojisi desteği kullanan bu ürünün ekran yırtılması gibi sorunları yaşamamanız için tasarlandığını söyleyebilirim. Unutmadan, bu monitörün 250 cd parlaklık değerine ve 3000:1 statik kontrast değerlerine sahip olduğunu sizlerle paylaşayım.
Özellikle PC platformunu kullanarak oyun oynayacak olan kullanıcılar, çok yüksek hedeflere sahip değillerse bu teknik özelliklerden memnun kalacak ve farklı bir oyun deneyimini bulacaklardır. 27 inç boyutunda bir ekran için 2K çözünürlük oranının gayet yeterli olduğunu düşünüyorum. 144 Hz yenileme hızı ve 1 ms tepki süresi gibi değerlerle özellikle rekabetçi yapı sunan oyunlarda kullanıcısını bir adım öne çıkaracak olan AOC Q27G2U, teknik anlamda yeterli bir ürün olarak nitelendirilebilir.
Ekran parlaklığının daha yüksek olması belki bu ürünü satın alan kullanıcıları daha fazla memnun edebilirdi. Bununla birlikte, VA panel kullanımının geniş bir kullanım açısı sunabildiğini ve incelediğim ürünün teknik anlamda sadece bir oyuncu monitörü olmakla sınırlı kalmayacağını da sizlere belirtmek isterim. AOC Q27G2U, teknik ve ergonomik özellikleri göz önüne alındığında geniş bir kullanım alanı barındıran bir ürün. Bir diğer deyişle, oyuncu monitörü olarak nitelendirilmesine karşın bu ürünü satın alanların pek çok profesyonel alanda kullanım sağlayabilecekleri rahatlıkla görüyoruz.
AOC Q27G2U ile oyunların ötesine geçebilirsiniz
Hemen üst kısımda belirttiğim üzere AOC Q27G2U monitörü geniş bir kullanım alanı sunuyor. Bu kullanım alanını sunarken de kullanıcılarının ihtiyaçlarını göz önüne alarak hareket ettiğini görüyoruz. İncelediğim ürünün girişlerinin neler olduğuna baktığımda, bu sözümün biraz daha geçerli olduğunu anlayacaksınız. Böyle söylemişken de sizlere bu üründe; 2 adet HDMi, 1 adet DisplayPort ve USB girişleri bulunuyor. VGA girişi olmayan bu ürüne kulaklık ya da hoparlör bağlamanızı sağlayan bir jak girişinin de mevcut olduğunu söyleyeyim.
Ses çıkışından bahsetmişken de karşılaştığım bir sorunu dile getirmek istiyorum. AOC Q27G2U monitörünün özelliklerine göz attığımızda bu ürünün dahili hoparlöre sahip olduğunu görüyoruz. Monitörün kendi menüsünde de ses ayarı yer alıyor fakat bu monitörden ses gelmiyor. Bilgilendirmede mi bir yanlışlık yapıldı, yoksa ben mi bir şeyi eksik yaparak sesin çıkışını engelledim bilemiyorum. Test için gelen üründe bir arıza da meydana gelmiş olabilir ama dahili hoparlör konusunda önemli bir soru işaretinin bulunduğu ortada.
Bu ürünü deneyimleyenlerin de benzer sorunlar yaşadığına, internetteki yorumlar vasıtasıyla tanık oldum. Nihayetinde, AOC Q27G2U monitörünün hoparlör bulunmuyor olarak kabul ediyorum ki yer sorunu yaşayan, kulaklık kullanmayan kullanıcılar için bu bir eksiklik olarak nitelendirilebilir. Bu arada, teknik özellikler kısmında atladım ama şahsım için önemli bir yer tutan HDR desteği de incelemekte olduğum oyuncu monitöründe yer almıyor. Oyun konsollarınızı bir monitör üzerinden kullanacaksanız, HDR desteğinin farkının büyük olduğunu sizlerle paylaşayım.
Hemen üst kısımda ses ayarlarından bahsederken monitörün kendi menülerine değinemedim. AOC Q27G2U monitöründe, ekranın alt kısmındaki tuşlar vasıtasıyla menülere ulaşabiliyoruz. Menülerin gayet yeterli ölçüde olduklarını ve farklı seçeneklerle görüntümüzü özelleştirme imkanı sunduklarını gördüm. Bununla birlikte, ekranın altındaki bu tuşları kullanmak, kullanıcı konforu açısından en üst düzey tercih değil. Biraz daha kullanışlı bir sistem olsaydı daha iyi olabilirdi. Menülere ulaştığımız tuşların durumu büyük bir sıkıntı değil fakat konfor açısından bir miktar olumsuz duruyor.
AOC Q27G2U, kimlere hitap eden bir oyuncu monitörü?
İnceleme yazısının üst kısımlarını okuyup bu kısma geldiyseniz, karşımızda nasıl bir ürünün olduğunu, bu ürünün hedef kitlesinin kimler olduğunu, aşağı yukarı anlamışsınızdır. Ben yine de toparlamak vasıtasıyla bir kez daha söyleyeyim ki AOC Q27G2U, 27 inç boyutunda düz bir ekrana sahip olan bir oyuncu monitörü. 2K çözünürlük sunan bu ürünün 144 Hz yenileme hızı, 1 ms tepki süresi gibi özelliklerini barındırıyor. Bu özellikleri göz önüne aldığımızda da bu monitörün, video oyunlarıyla ilgili olan geniş bir kitlenin ihtiyaçlarını karşılayabileceği görülüyor.
HDR desteğinin bulunmaması, parlaklık miktarının çok üst düzeyde olmaması gibi teknik detaylar aklınıza takılabilir fakat bir PC kullanıcısıysanız bunları fazla önemseyeceğinizi zannetmiyorum. Fiyatlandırma seçeneklerine bakıldığında da 27 inç boyutunda 2K çözünürlük sunabilen bir oyuncu monitörü almak için bu ürünün astronomik rakamlar barındırmadığını görüyorum. Sürekli olarak değişen döviz kurlarına karşın inceleme yazısını kaleme aldığım dönemde 3000 Türk Lirası civarında bir miktara AOC Q27G2U monitörünü satın alabilirsiniz.
Nihayetinde, PC platformunda oyun oynamayı seven pek çok kişinin ihtiyaçları AOC Q27G2U ile karşılanacaktır. Dahili hoparlör konusunun biraz daha açıklayıcı olmasını tercih ettiğimi hatırlatayım ve bu durumun kulaklık veya harici hoparlör kullananlar için bir sorun teşkil etmeyeceğinin de altını çizeyim. Sonuç olarak, gayet yeterli ve muadillerine göre uygun fiyat etiketleri barındıran bir oyuncu monitörü vardı karşımızda. Bu ürünü satın alan kullanıcıların, en tepeyi hedeflemedikleri takdirde, uzunca bir süre monitör konusunda rahat edeceklerini düşünüyorum.
Monitörün sitesinden teknik özellikleri çok güzel okuyup yazmışsın.
İçeriğin daha iyi olması için önerileriniz varsa söyleyebilirsiniz.
Yazıda yazdığın her şeyi hiçbir eksiği olmadan, fazlasıyla ve doğru hallerinde monitörün sitesinden görebiliyorum. https://eu.aoc.com/en/gaming-monitors/q27g2u-bk
Sen de o sitedeki teknik özellikleri alt alta yazmak yerine yan yana yazıyorsun, inceleme diyorsun bunun adına. Hatta bunu yanlış yapıyorsun. O sitede FreeSync Premium var yazıyor, sen gidip FreeSync var diyorsun. Bunlar aynı mı? FreeSync Premium 2020 teknolojisi bi kere. Senin incelemene güvensem, bunda Premium yokmuş deyip, alternatiflere yönelirdim. Zaten inceleme değil bu yazdığın şey ama bir de gidip insanları yanlış yönlendiriyorsun.
kontrast eğer 3000:1 orandaysa bu ne demek, iyi mi, kötü mü? İyiyse hangi oyunları denedin, nasıl bir görüntü aldın da iyi diyorsun? 250 cd parlaklık ne? Sen ne bunları test etmişsindir, ne de bunların ne olduğunu biliyorsundur. Bilmeyen adam da monitör “inceliyor”.
Monitörün sitesindeki bilgileri birebir kopyalarken “içeriğin daha iyi olması için öneri” istiyor olman bile çok komik. Teknik özellik sayfasını özetlemek yerine inceleme yazarsan bu soruyu sormana gerek kalmaz.
Bir kere tanımadığınız birisine sen diye hitap edilmemesi gerektiğini bilmiyorsunuz ki nezaket kurallarını bilmeyen birinden öneri beklemem yanlıştı, haklısınız.
İkincisi, benzer monitör türlerini arka arkaya incelediğimden ötürü aralarındaki farklılıklar sadece teknik özellikleri olduğunu da yazıda belirttim.
Üçüncüsü de monitör incelemelerini bu tarzda inceliyorum. Siteden kopyalasaydım dediğiniz gibi aynısını yazardım. Monitör incelemelerinde; tasarım ve ergonomi, teknik özellikler, kullanım alanları ve girişler olmak üzere 3 temel bölüm bulunuyor. Düzeni bu şekilde kuruyorum.
Üslubunuza da biraz dikkat ederseniz sevinirim. Çok iyi biliyorum diyorsanız da yeteneklerinizi göstermek adına Mavi Kol veya farklı bir mecraya başvuruda bulunabilirsiniz.
Yine de yeni donanım incelemelerinde daha fazla örneklendirmeye yapmaya çalışırız.
Hayal aleminde filan yaşıyorsun herhalde. 24G2U5 ve 24G2U’yu diyorsan onların “incelemeleri” de birebir aynı bununla. Orada da yok parlaklık şu cd, kontrat bu oran bomboş yazıp durmuşsun. Sayı veriyorsun ama ne anlama geldiğini bile bilmiyorsun. “Ben bu sade tasarımları daha fazla beğeniyorum” deyince ürünü incelediğini sanıyorsan vay bu sitenin ve size monitör verenlerin haline. Ayrıca diğer iki monitör incelemen de teknik özellik sayfasının kopyalanmış hali. Siteden kopyalamışsınız zaten, ne demeye çalışıyorsun sadece yazılarında değil, yorumlarında bile anlamak mümkün değil.
Merak etme, eğer sitelerde senin yalan yanlış incelemelerin kabul ediliyorsa, ilgilendiğim zaman ben de kolaylıkla bir yer bulurum. Yalnız, ben bu monitörü çok iyi biliyorum diye gidip orada burada çalışmayacağım. Sana göre o zaman sadece monitör inceleme yazarları mı seni eleştirecek?
RSS’den gördüm bu konuyu ve okuduğum yoruma inanamadım. Adının altında kurucu yazıyor, siteni takip eden ve doğru bir eleştiri yapan bir insana dalga geçer gibi bu nasıl bir cevap?
Eleştiren arkadaş gayet haklı. Monitörün sayfasına ve önceki incelemelere ben de baktım. Monitör incelemelerinin hepsi teknik sayfaların kopyala-yapıştır yapılmış hali. Dümdüz sayı sıralayıp geçiyorsun, buna inceleme mi diyorsun? Yanlış bilgiler veriyorsun bir de ki eleştiren kişi yanlış bilgiyi belirttiği halde düzeltmemişsin. Sen burada terbiye öğretmenliği mi yapıyorsun, monitör mü inceliyorsun? Milletin davranışına laf edeceğine önce yanlışını düzelt, özrünü dile, sonraki yazında aynı hataları yapma.
Fırat kardeşim, ben bu siteyi aylardır takip ediyorum. genelde bu tip küçük sitelere bakıyorum, OGZ ve BSC filan eskisi gibi çalışmıyor artık. Burada iki kurucu çalışıyorlar, içeriklerin tamamının yazarı Kaan ama arada Emrah inceleme çıkartıyor. Zaman zaman da ek yazarları filan oluyor. Böyle yeni siteler daha ilgiyle yazıyor yazılar ama bu Emrah’ın nasıl yazdığını aklım almıyor. Daha önce oyun incelemelerinde filan da aynı özensizliği yaptı, en ufak olumsuz eleştiride aynı bu şekilde saldırıyor. Oyunu anlamıyor, oynayamıyor, suç oyunun oluyor. Monitör incelemelerinin halini zaten görüyorsun. Teknik özellikleri yan yana sıralamış, tasarım çok güzelmiş deyip, inceleme yazdım diyor.
AMD FreeSync Premium ile alakalı olan problemi düzelttim. Donanım incelemelerine ait olan yazıların da bundan sonra daha iyi olacağını söyleyebilirim. Konunun daha fazla uzamaması için de bu yorum serisine gelebilecek cevapları kapatıyorum.