İster sağınıza, ister solunuza, ister 100 derecelik açıyla sağdan arkanıza bakın, her yerde bir Battle Royale oyunu görürsünüz. Kişisel olarak ben bu tip video oyunlarından hoşlanmıyorum. Fortnite, görsel açıdan hoşuma gitse de aksiyon içinde, 2 saniyede bir adalet sarayı dikmeyi beceremiyorum. PlayerUnknown’s Battlegrounds veya Call of Duty: Black Ops IIII – Blackout gibi daha ciddi oyunlar ise bana hiç hitap etmiyor. Peki, ben şimdi neden oturdum, bir başka Battle Royale oyunu olan Apex Legends için inceleme yazıyorum? Belli ki ortada farklı bir şeyler var.

Apex Legends

Apex Legends, oldukça sürpriz bir video oyunu oldu

Titanfall serisi ile tanıdığımız Respawn Entertainment, sürpriz bir şekilde Apex Legends isimli yeni oyunlarını piyasaya sürdü. PC, PlayStation 4 ve Xbox One için çıkmış olan bu oyun, tamamen ücretsiz bir Battle Royale oyunu. Ben, Titanfall serisinin hareketlerini seviyordum. Bu sebepten ötürü de yeni oyunu denemek istedim ve kesinlikle ama kesinlikle, denediğimden pişman olmadım. Bu oyun, Call of Duty: Black Ops IIII – Blackout ile oldukça yakın ama içerisinde kesinlikle farklı bir şeyler barındırıyor.

Öncelikle şunu söylemem gerekiyor ki Apex Legends, kahraman temelli bir oyun. Yani, herkes oyuna başlamadan önce bir kahraman seçiyor ve onunla oynuyor. Fortnite veya PlayerUnknown’s Battlegrounds gibi oyunlardaki gibi her karakter aynı değil. Her kahramanın kendisine ait aktif ve pasif yetenekleri bulunuyor. Bu kahramanlar, oyun içerisinde Legend olarak geçiyor. Oyunda toplamda 8 adet Legend var ve 8 kahramandan 2 tanesi kilitli bir şekilde geliyor. Sizin, para kazanıp, o kahramanları açmanız gerekiyor.

Oyunda sağlıkçı, asker, tank ve izci gibi sınıflar bulunuyor ama sınıflar arasındaki fark oldukça az. Yani, siz bir sağlıkçı olsanız bile, tank ile karşı karşıya gelip, kendisini öldürebiliyorsunuz. Yani, arada sınıf farkı olsa da tüm kahramanlar kesinlikle birbiri ile dengeli. Yalnız, bu noktada hoşuma gitmeyen tek şey, kahraman sayısı oldu. Oyun içerisinde dediğim gibi 2’si kilitli toplam 8 kahraman bulunuyor ve bence bu yeterli değil. Belki diğer 2 kahraman da açık olmalıydı ama o zaman da kazandığımız parayı neye harcayacaktık?

Apex Legends, yine de bana oldukça havalı görünen kahramanlar sunmayı başardı. Özellikle izci olan kahramanın tasarımını gayet sevdim ama ben sağlıkçı olmayı tercih ediyorum. Destekçi ruhum izin vermiyor başka bir kahraman seçmeme. Ayrıca, bu havalı görünen kahramanları, bol kozmetik öge ile özelleştirebiliyorsunuz. Her kahraman için onlarca farklı görünüm, onlarca farklı kart görünümü ve çok daha fazlası bulunuyor. Bu görünümler ganimet kutularından çıkabiliyor ve tek tek oyuncu tarafından oluşturulabiliyor.

Apex Legends

Oyunda bolca kozmetik öge ve doğal olarak mikro ödeme bulunuyor

Kahramanlar gibi silahların da özelleştirme ögeleri bulunuyor. Şu an oyunda 29 farklı silah var ve her silah için aynı kahramanlarda olduğu gibi farklı nadirlik seviyelerinde görünümler bulunuyor. Bu görünümler de manüel olarak yapılabiliyor veya ganimet kutularının içerisinden kazanılabiliyor. Ganimet kutuları ise her seviye atladığımızda bize veriliyor. Ayrıca, tabii ki mikro ödeme aracılığı ile özel görünümler veya ganimet kutuları alabiliyorsunuz. Özel görünümler ise Fortnite oyunundaki bir mağaza tipi ile oyunculara sunuluyor.

Şu an Apex Legends içerisinde 2 farklı birim bulunuyor. Bu birimlerden bir tanesi kırmızı renkli bir birim. Bunu, seviye atladığımız zaman kazanabiliyoruz. Diğer birim ise sadece gerçek para ile elde edilebiliyor. Üçüncü birim ise görünüm üretme için kullanılıyor. Bu oyunun mağazasında satılan ögelerin %90’ı gerçek para ile alınıyor. Mağazada sürekli olarak 2 farklı görünüm oluyor, bu görünümler kırmızı birim ile alınabiliyor ama o ögelerin kilitlerini açabilmek için öncelikle gerçek para ile başka bir görünüm almanız gerekiyor. Gerçek paralı görünümden sonra, kırmızı birim ödeyip, asıl görünümünü alabiliyorsunuz. Bu durum benim pek hoşuma gitmedi.

Bu arada, biraz önce bazı kartlardan bahsetmiştim. Oyundaki her karakterin kartı bulunuyor. Bu kartları özelleştirebiliyoruz. Mesela, kartın arka planı özelleşebiliyor, karttaki karakterimizin pozu özelleşebiliyor, kartımıza madalyalar takıp, takip edici istatistikler takabiliyoruz. Pozlar, görünümler ve takip edici istatistikler, ganimet kutusundan çıkıyor. Madalyalar ise tamamen oyun içerisindeki yeteneğiniz ile alakalı. Açıkçası Apex Legends içerisindeki kart sistemi de gayet hoşuma gitti.

Tüm bunların haricinde, her kahramana ait bazı laflar ve bitirici hareketler de bulunuyor. Tüm bunlar da tahmin edebileceğiniz gibi mikro ödemeler ile oyunculara sunuluyor. Oyun içerisinde her ne kadar karakterimizi özelleştirebiliyor olsak da tüm bunların mikro ödemeler arkasında saklanmış olması, hoş değil. En azından bazı kozmetik ögeler, oyuncuların tamamen yetenekleri ile bağlantılı olabilirdi. Bu şekilde herkes, sürekli olarak ganimet kutusu peşinde de dolaşmazdı.

Apex Legends

Biraz da oynanıştan bahsedelim

Dilerseniz artık Apex Legends oyununun oynanış kısmından bahsedelim. Öncelikle şunu söylemem gerekiyor ki oyun inanılmaz dengeli bir şekilde işliyor. Respawn Entertainment, nasıl bir yol izledi bilmiyorum ama Apex Legends, benim bugüne kadar oynadığım en iyi dengelenmiş video oyunu. Kahramanlar, silahlar, yardımcı ögeler, bombalar, her şey inanılmaz dengeli bir şekilde karşıma çıktı.

Oynanışın temelinde ise takım oyunu bulunuyor. Bu video oyununu tek başınıza oynayamıyorsunuz; her takım 3 kişiden oluşuyor. İsterseniz yabancılarla, isterseniz de arkadaşlarınız ile 3 kişilik bir takım kurup, oyuna dalabiliyorsunuz. Bu noktada ben oldukça endişeliydim. Çevrim içi video oyunlarında tanımadığım insanlarla aynı takımda olup, üzerine bir de mikrofon ile iletişimde olmak, muhtemelen bu hayatta hiçbir zaman yapmayacağım bir şey.

Apex Legends, oyuncuların iletişimini inanılmaz kolay bir seviyeye taşıyor. Oyunu eğer arkadaşlarınızla oynarsanız zaten en iyi deneyimi alıyorsunuz. Burada bir problem yok. Eğer tanımadığınız insanlarla bu oyunu oynarsanız da iletişim için karşınıza bir Ping sistemi çıkıyor. Yani, başarılı olabilmek için illa aktif olarak mikrofon kullanmanız gerekmiyor. Oyun içerisindeki Ping sistemini kullanarak; nerede, ne yapılması gerektiğini; kimin, nerede olduğunu çok rahatlıkla takım arkadaşınıza söyleyebiliyorsunuz. Ben, birçok kez tanımadığım iki oyuncu ile son 3 takımdan biri olmayı başardım, 1 kere de karşılaşmayı kazandık.

Ping sistemi haricinde otomatik iletişim sistemi de bulunuyor. Mesela, takımınızdaki bir oyuncu, bir düşmana ateş etmeye başladığı zaman oyun size haber veriyor, takımınızdaki oyuncunun bir şey yapmasına gerek kalmıyor. Yani, böylesine takım temelli bir oyununda, mikrofon olmadan, tek başınıza hiçbir şey yapamayacağınızı düşünebilirsiniz ama kesinlikle durum öyle değil. Tek başınıza oyuna girip, yabancılarla eşleşip, karşılaşmayı kazanma ihtimaliniz gayet yüksek.

Apex Legends

Apex Legends, bir takım oyunu olarak karşımıza çıkıyor

Apex Legends içerisinde takım oyunu önemli; daha önce de dediğim gibi, oyundaki her kahramanın kendisine ait yetenekleri bulunuyor. Kahramanların toplamda 3 yeteneği var. Bu yeteneklerden biri pasif, diğer aktif, sonuncusu ise nihai yetenek. Bu oyun içerisinde sağlık ile alakalı şeyler gayet kolay bulunuyor olsa da takımda her zaman bir sağlıkçı bulundurmak güzel olabiliyor; mesela, Lifeline isimli sağlıkçı, düşen oyuncuları %25 daha hızlı kaldırıp, ortaya can verici bir drone cihazı bırakıp, yardım desteği paketi isteyebiliyor. Bunlar sırasıyla pasif, aktif ve nihai yetenekler.

Oyunda doğru kahraman sınıfını seçmek çok önemli değil. Eminim ki sağlıkçı olmadan karşılaşmaları kazanabilecek takımlar da vardı ama stratejinize uygun kahramanlar seçmek de canınızı acıtmıyor yani. Apex Legends, oyuncuları bu tip konularda oldukça özgür bırakıyor, hiçbir şeye zorlanmıyorsunuz. Peki, silahlar üzerinde durum nasıl? Şöyle söylemeliyim ki Apex Legends, benim bugüne kadar oynadığım, ateş etmesi en zevkli Battle Royale oyunu. Bana soracak olursanız, ateş etme sistemi gayet başarılı. Bundan daha iyisini de bulabileceğinizi açıkçası sanmıyorum.

Silahlar haricinde, genel anlamda oynanış da eğlenceli. Oyunda oldukça farklı mekanikler bulunuyor. Mesela, karşılaşma sırasında tamamen ölmüş olan oyuncuları, bir şekilde tekrar oyuna geri döndürebiliyorsunuz. Yere düştüğünüz zaman kalkan çıkartabiliyorsunuz, kalıcı ve geçici kalkanlar bulabiliyorsunuz ve çok daha fazlasını yapabiliyorsunuz. Ayrıca oyundaki silahlar için farklı farklı nadirlik seviyesinde parçalar; yine farklı nadirlik seviyesinde zırhlar ve sırt çantaları da bulunuyor.

Gayet eğlenceli, akıcı olan bu oynanışa, envanter sisteminin kolaylığı da gayet yardımcı oluyor. Şu an oyunda sadece sağlık ile alakalı şeyleri kullanıp, bomba atmak zor gibi geliyor ama onlar da tamamen affedilebilir şeyler. Oyun, sağlık ve zırh konusunda gerekli zamanlarda kısayollar sunuyor size. Bomba konusunda ise sizin manüel bir şekilde hareket etmeniz gerekiyor. Yani, özetle Apex Legends oyununun çok eğlenceli ve güzel bir şekilde oynandığını sizlere söyleyebilirim.

Apex Legends

Oldukça başarılı bir öğretici bölüm de var 

Apex Legends, içerisinde şu an sadece 1 harita bulunduruyor. Bu harita çok da büyük sayılmaz ama 60 kişilik, herkesin 3 kişilik takımlarla bölgeye indiği bir oyun için gayet yeterli bir harita. Peki, böyle bir Battle Royale oyununu nasıl öğreneceksiniz? Mesela, sizlere yeteneklerden ve Ping sisteminden bahsettim. Bunlar nedir? İşte oyun, size temel olan her şeyi öğretebilmek için en başta bir öğretici bölüm sunuyor. Bana soracak olursanız, bu öğretici bölüm, ihtiyacınız olan her şeyi, tam ayarında size öğretiyor.

Apex Legends oyununa yine de zaman zaman ulaşamayabiliyorsunuz. En azından ben bu oyuna ulaşmakta zaman zaman zorluk çekiyorum; sunucular bana pek iyi davranmıyor. Eğer 1 saatliğine bu oyuna girecek isem en azından 2 kere sunucu ile problemler yaşayıp; ya ana ekranda, ya da yüklenme ekranında oyundan atılıyorum. Oyundan atılma sebebi ise sunucular olarak gösteriliyor. Oyun daha yeni çıktı. Bu yüzden de sunucu problemlerinin en yakında düzeltileceğini düşünüyorum.

Şimdi bir de ayarlara bakmak istiyorum. Oyunu PlayStation 4 Pro üzerinde deniyorum ve bana sunulan ayarlardan da gayet memnun kaldım. Oynanış için, kontroller için, görüntü için ve ses için gayet yeterli ayarlar sunuluyor. Ayrıca bu oyunda, konsol oyuncularına Field of View ayarı da sunuluyor. Oyunun standart Field of View değeri 70 ve siz 110’a kadar çıkartabiliyorsunuz. Yalnız, bu ayarı değiştirmek, tahmin edebileceğiniz gibi oyunun performansını etkiliyor.

Bu başlık altında son olarak bir de ganimet kutularından bahsetmek istiyorum. Oyunun içerisindeki ganimet kutuları, size kesinlikle daha önce çıkmış bir görünümün kopyasını vermiyor. Kutudan çıkan her şeyi ilk defa kazanıyorsunuz. Ayrıca, bu kutularda bir kötü şans sistemi bulunuyor. Bu sistem sayesinde, eğer 29 kutu açtıysanız ve hala Efsanevi seviyede bir görünüm çıkartamadıysanız, 30. kutunuzda %100 oranla 1 adet Efsanevi seviyede öge çıkıyor. Bu da bizce gayet güzel bir sistem. Ayrıca, mikro ödemeler ile 44 liraya toplam 10 kutu açabildiğinizi de söyleyelim.

Apex Legends

Oyunun performansı biraz daha stabil mi olmalıydı?

Apex Legends, rekabetçi bir video oyunu olduğu için tahmin edebileceğiniz üzere konsollarda 60 FPS. Ben bu video oyununu PlayStation 4 Pro ile Supersampling özelliği aktifken deneyimledim ve ortalama üstü denebilecek bir performans ile karşılaştım. Özellikle silahların konuştuğu noktalarda çok önemli FPS düşüşleri yaşadım ve açıkçası bu benim canımı sıktı. Supersampling özelliğini devre dışı bıraktığım zaman performans biraz iyileşmiş olsa da her şeyin kusursuz olduğunu kesinlikle söyleyemem.

Grafikler ise bana gayet yeterli geldi. Karşımızda tabii ki bir Battlefield V veya Red Dead Redemption 2 yok. Apex Legends, ücretsiz bir video oyunu ve Xbox One konsolunda bile 60 FPS hedefliyor. Bu yüzden grafikler çok çok başarılı değil. Aynı zamanda grafiklerin kötü olduğunu da söyleyemem. Özellikle Supersampling aktif iken gayet hoş, hiç canımı sıkmayan grafikler ile karşılaştım. Aynı şeyi çözünürlük için de söyleyebilirim. Ayrıca, ben Field of View ayarını 80 yaptım ve performans açısından 70 ile arasında hiçbir fark görmedim.

Şimdi gelelim seslere. Böyle bir video oyununda sesler gayet önemlidir çünkü sesler sayesinde rakibinizin nerede olduğunu anlayabilirsiniz. Apex Legends, ses konusunda da güzel bir iş çıkartıyor. Oyunu oynadığım süre boyunca seslerden hiçbir şekilde şikayet etmedim. Ayrıca oyundaki kahramanların seslendirmelerini, silahların ve patlamaların seslerini de gayet başarılı buldum.

Yani efendim, Apex Legends oyununa daha görsel bir açıdan baktığım zaman da gayet güzel bir video oyunu görebiliyorum. Sadece oyunun performansının biraz daha kusursuz olmasını isterdim ama Respawn Entertainment, bu konuda önemli adımlar atacaktır diye düşünüyorum.

Apex Legends

Apex Legends oyununu kesinlikle denemelisiniz

Özetle söylemek gerekirse, Apex Legends benim bugüne kadar oynadığım en güzel Battle Royale oyunudur. Evet, oyunun bazı sıkıntıları bulunuyor. Özellikle de performans yönünden böyle bir oyunun kusursuz olmasını isteyebilirim. Ayrıca sunucu problemlerinin daha az karşıma çıkmasını tercih ederim. Eminim ki bunlar, gelecekte mutlaka düzeltilecek şeyler olacaktır. Gördüğüm kadarıyla bu oyun, ihtiyacı olan başarıyı yakaladı ve bu sebepten ötürü de EA ve Respawn Entertainment, bu oyunun üzerine daha çok düşecektir.

Eğer Battle Royale tipi oyunları seviyorsanız, bu oyunu deneyimlemelisiniz. Eğer bu tip oyunları hiç oynamadıysanız ama merak ediyorsanız, bu oyunu yine deneyimlemelisiniz. Eğer bugüne kadar Battle Royale tipinden uzak durduysanız, yine de Apex Legends oyununa bir şans vermenizi öneririm. Ben de Battle Royale tipinden hoşlanmıyorum ama Apex Legends, kendisini kesinlikle oynatabilecek bir seviyede.

Call of Duty: Black Ops IIII - Blackout gibi ciddi bir Battle Royale oyunu olan Apex Legends, bana soracak olursanız türünün en iyisi. Titanfall serisinin oynanışı ile gayet eğlenceli mekanikler, inanılmaz dengeli bir ortamda size sunulsa, eminim sizler de beğenirsiniz. Bu yüzden, ilk defa Battle Royale oynayacak insanlara bile bu oyunu gönül rahatlığı ile önerebilirim.
Olumlu
Oynaması ücretsiz.
İletişim kurmak oldukça kolay.
Hareket etmesi ve ateş etmesi eğlenceli.
İnanılmaz dengeli.
Olumsuz
Bol mikro ödeme.
Hafif performans sorunu.
Yer yer sunucu problemi.
Şimdilik yetersiz kahraman ve harita sayısı.
8.6

Etiketler:

,