ARK: Survival Ascended, birkaç ay önce erken erişim sürecine girdi ve Studio Wildcard içerisindeki geliştiriciler, orijinal oyunun bu yinelemesinde kendilerini aştılar ama hala Studio Wildcard olmaya devam ediyorlar. Çarpıcı görsellerden tutun da geliştirilmiş sistemlere kadar bu yenilenen oyun, bazı sorunlara rağmen orijinal yapıtın hayranları için tam bir keyif oyunu olacak. Her şeyden önce oyun gerekten çarpıcı görünüyor. Oyuncular, yeni karakter yaratıcısında bir karakter oluşturmayı bitirdiklerinde, kısa yeni ara sahneyi deneyimlediklerinde ve adada doğduklarında, Unreal Engine 5 isimi oyun motorunun yarattığı büyük farkı hemen görecek.

Dinozorlardan, su altı parçacık efektlerine kadar her şey ARK: Survival Ascended içerisinde harika görünüyor. Tüm görsel iyileştirmeler temel haritaya hayat verirken sahilde dolaşmak çok keyifliydi. Oyundaki ganimet toplama ve inşa etme rutinime başladığımda, tek oyunculu oyunun başlangıçta ne kadar akıcı hissettirdiğini görünce şok oldum. Menüler hızlı ve oyun sistemleri ile kullanıcı arayüzündeki birçok yaşam kalitesi iyileştirmesini çabucak fark ettim. Ancak oyunu oynadıkça, birkaç yeni sorunla birlikte eski tanıdık sorunlar da ortaya çıktı.

Hatalar bir yana, geliştiriciler, oyun dünyasını gözler için bir şölen haline getirerek harika bir iş çıkarmışlar. Bu şölen, karakter yaratma ile başlıyor. ARK: Survival Evolved oyununun sınırlı seçenekleri geride kalıyor; oyuncular artık hayatta kalanlarının görünümünün neredeyse her yönünü ayarlayabilir ve iyi görünümlü karakterler veya bir canavar yaratabilirler. Karakter yaratıcısına yönelik tek küçük eleştirim, stüdyonun eninde sonunda karakterin ifadesini değiştirmemize izin vermesi gerektiği. Erkek modeldeki kalıcı kaş çatma gerçekten çok kötü.

Bir karakter yaratıldığında kısa bir ara sahne oynatılıyor. Mümkün olan en hızlı şekilde bir olay örgüsü kancası kurmak için iyi bir iş çıkarıyor ve görsel olarak yükseltilmiş bir Cortana’nın eşdeğerinin bugünlerde hala çalıştığını görmek güzel. Microsoft onu işten kovduktan sonra nereye gittiğini merak ediyordum… Neyse, Cortana benzeri varlık bir yana; yeşilliklerin, hacimsel bulutların, sisin ve suyun görünümüne bayıldım. Bu bana ARK: Survival Evolved oyununu ilk yüklediğim zamanı ve erken erişim sırasında görsellerin ne kadar etkileyici olduğunu hatırlattı.

ARK: Survival Ascended

ARK: Survival Ascended, önce teknik elementleri ile sizi büyülüyor

Beni şaşırtan en büyük şey, ARK: Survival Ascended oyununu çalıştıracak donanıma sahipseniz, genel performansın çok iyi olması. NVIDIA GeForce GTX 1080 ile bu oyunu düşük ayarlarda çok fazla sorun yaşamadan çalıştırabiliyorsunuz. Performans oldukça kararlıydı ve görsel iyileştirmeler olsa da bunlar kesinlikle daha sınırlı kapsamdaydı. Ancak beni asıl şok eden şey, tek oyunculu modda ve barındırılan sunucuda 20 saatten fazla süren ilk oyun sırasında herhangi bir çökme yaşamamış olmasıydı. Daha sonra da NVIDIA GeForce RTX 4080 ile bir deneyim yaşadım.

Üst seviye ekran kartıyla zaman zaman bulutların grenli göründüğünü deneyimlemiş olsam da geri kalan görseller tüm video ayarları yüksekteyken zevkliydi. Kaynakların ben onlardan hasat yaptıkça bozulmasını izlemek bile çok keyifliydi. Ancak tüm görsel efektlerle birlikte, üst düzey bir güncel nesil grafik kartıyla bile bir performans maliyeti geliyor. Yeni parlaklık en azından bir yerde normalleştikten sonra; hacimsel bulutları, hacimsel sisi ve çimleri kapatmak için hemen konsol komutlarını kullandım. Bunlar açık olduğu zaman daha sürükleyici bir deneyim sunsa da bence sistem kaynaklarının maliyeti çok yüksek.

ARK: Survival Ascended, hemen fark edilemeyecek birçok sistem iyileştirmesi de getiriyor. Bunlarla ilk olarak ana menüde karşılaştım. Farklı oyun türlerine kolayca erişilebiliyor ve tek oyunculu modları yüklemek istediğimde artık tamamen entegre edilmiş durumdalar. Nitrado tarafından barındırılan özel sunucular için mevcut modların listesini taramak ve PC (Steam) için seçenek ayarlandıktan sonra bunları yüklemek kolaydı. Kullanıcı arayüzü de hatırı sayılır bir revizyondan geçmiş. Çeşitli ekranlar daha hızlı ve daha duyarlı. Klan menüsü gibi birçok kullanıcı arayüzü ekranındaki seçenekler daha basit. Sahip olunan dinozorlar artık takip edilebiliyor ve mikro raptor sersemletmeleri sayesinde beklenmedik bir şekilde öldükten sonra kolayca bulunabiliyor.

Her ölüm, oyuncuların kalıntılarını kolayca bulmalarına yardımcı olmak için haritada bir yol noktası oluşturuyor. Harita artık kolayca işaretçi ekleyebileceğiniz inanılmaz derecede kullanışlı. Yapı elemanları ve dinozorlar için yeniden arama menüleri de genişletildi. İnşa sistemi de büyük ölçüde geliştirildi; karoları istediğiniz şekilde yerleştirmek artık çok daha kolay. Temeller birbirine daha kolay yapışacak; arazi destekliyorsa gerektiğinde yükseltilip alçaltılabilecek ve üçgen temeller, çeyrek duvarlar ve üçgen çatı kiremitleri gibi yeni yapı kiremitleri türleri, bir üssü bir araya getirirken çok daha fazlasını yapmanıza olanak tanıyor.

ARK: Survival Ascended

Oyun içerisinde yapılan iyileştirmeleri fark etmemek mümkün değil

ARK: Survival Ascended içerisindeki sevdiğim bir gelişme de duvarları ve kapıları tek bir engramda birleştirmek. Bir duvar yerleştirirken, R tuşu duvar ve kapı arasında hızlıca geçiş yapıyor. Benzer bir kombinasyon rampalar ve merdivenler gibi diğer engramlarla da yapılmış. Elbette üssüm hala bir sürü kutuya benziyor ama tüm yeni seçeneklerle oynamaktan keyif aldım. Üssümü genişletirken, bazı unsurların daha da geliştirildiğini fark ettim. Su boruları, besleme olukları ve jeneratörler yerleştirildiğinde artık bir etki yarıçapı görüntüleniyor. Bu, her yere borular ve kablolar döşemek yerine bahçe arazileri ve elektriğe ihtiyaç duyan öğeleri yerleştirmek için hayatı kolaylaştırıyor.

Karakterler artık meşaleleri ellerinde taşımak yerine ışık ve sıcaklık sağlamak için kemerlerine yerleştirebiliyorlar. Ayrıca, R tuşuna basarak bir silahı tuttuğunuzda radyal bir menünün açılmasını ve böylece hızlı bir şekilde eklenti ve cephane değiştirebilmenizi seviyorum. 1’inci ve 3’üncü şahıs arasındaki hedefleme de iyileştirildi ama yine de deri ve et toplarken kendimi 1’inci şahsa geri dönerken buluyorum. Dinozorların birçoğu da yetenek yükseltmeleri aldı. O kadar çok yol ve yapay zeka iyileştirmesi var ki 70 saatin ardından hala yenilerini buluyorum. Mesela, evcilleştirilmiş yumurta ve dışkı toplayıcılar artık görevlerini otomatik olarak tamamlayacaklar.

Tüm bunların haricinde; bazı dinozorlar korkuya neden olan bir kükreme gibi yetenek geliştirmelerine sahipken, diğerleri sizi ARK: Survival Evolved içerisinde orijinal olarak bir şey olduğunu hatırlamadığım bir şekilde sersemletebiliyor. Korkumu yenebildiğimde adadaki yeni dev böceği evcilleştirmek için sabırsızlanıyorum. Keşif de ARK: Survival Ascended içerisinde daha ödüllendirici hissettiriyor. Erzaklar artık yere düştüklerinde düzenli olarak toplanmaya değer. İçindeki erzaklar, silahlar ve eyerler daha bol ve kullanışlı görünüyor. Bundan sonra mağaralara daha fazla girmeyi ve oradaki ödüllerin de benzer şekilde artıp, artmadığını görmek istiyorum.

Yaşam kalitesindeki iyileştirmelerle ilgili son bir not da üreme sisteminin elden geçirilmesi ve dinozor bebekler/gençler. Şimdiye kadar üreme konusunda pek bir şey yapmamış olsam da, daha sezgisel görünüyor ve evcilleştirmeye ek bir seçenek olarak vahşi bebek/genç dinozorlara baskı yapabilmeyi seviyorum. Gelecekte hangi mutasyonları yaratabileceğimiz ve bazı evcil hayvanlarımı ne kadar renkli yapabileceğim konusunda daha fazla oynamayı dört gözle bekliyorum. Oyunda şimdiye kadar yapılan değişiklikler harika olsa da, bazı tanıdık ve yeni sorunlar mevcut.

ARK: Survival Ascended

ARK: Survival Ascended oyununun problemlerden biri sunucular

ARK: Survival Ascended oyunundaki özel olarak barındırılan sunucularda ara sıra gecikme yaşıyorum ve günde birkaç kez oyun da çöküyor. Deneyim kusursuz değil yani ama bazı çökme sorunlarının önüne geçmek için NVIDIA platformuna özgü tüm özellikleri ve kullanıcı arayüzü geçiş efektlerini kapattım. Ancak hala kullanıcı arayüzünü açarken ya da bazen bir kullanıcı arayüzü penceresini kapattığımda oyun rastgele çöküyor gibi görünüyor. Performans haricinde, taktiklerini oturtmuş ve hayatı kolaylaştırmak için belirli öğelerini kullanmayı tercih edenler için metanın bir kısmı da değişti. Örneğin, daha sonraki bir genişlemeden gelen ağ tabancası gibi.

Hareket hızı da artık sunucunuzda açık olmadığı sürece bir istatistik olarak artırılabilecek bir seçenek değil. Ayrıca, şu anda tek harita da ada. Daha sonraki haritalar ve genişletmelerle birlikte gelen bazı eşyalar/oyunlar modlanmadığı sürece kullanılamıyor. Arazide sıkışan dinozorlar eskisine göre daha az gibi görünüyor ama yine de oluyor. Ayrıca, ARK: Survival Ascended içerisinde üzerine inşa edilecek makul büyüklükte düz bir arazi parçası bulmanın zor olabileceğini fark ettim ama şimdi bunun üstesinden gelip, gelemeyeceğimi görmek için sütunların üzerine inşa etmeyi deniyorum.

Değineceğim son konu ise sunucu barındırma. İlk başlarda oyunda kişisel sunucu barındırma mevcut değildi ve çevrimiçi bir özel sunucu barındırmak için Nitrado kullanmak gerekiyordu. Oyunun birçok oyuncusu genellikle kişisel sunucuları barındırdığından veya tercih edilen bir hizmetten bir sunucu kiraladığından, topluluk tepkisi hemen geldi. Studio Wildcard, topluluğun yeniden kişisel özel sunucular barındırmaya başlayabilmesi için sorunu hızla düzeltti. Ancak sunucu barındırma hizmeti olan Nitrado, ARK: Survival Ascended için özel haklara sahip ve çok yüksek fiyatlar veriyor.

ARK: Survival Ascended, çoğu özelliği açabilecek donanıma sahipseniz muhteşem bir oyun. Yine de bu oyun aslında bir ARK: Survival Evolved 1.5. Deneyimi daha keyifli hale getirmek için sistemler ve kullanıcı arayüzü iyileştirilmiş ama orijinal oyunu oynadıysanız ve bu deneyime doyduysanız, bu yeni oyunda sizin için pek bir şey yok. Nitrado ile yapılan sunucu kiralama ayrıcalığı anlaşması da bazıları için can sıkıcı olabilir. Bu deneyimin hayranıysanız, ARK: Survival Ascended, bu kaşıntıyı ve daha fazlasını giderir. Mevcut teknik sorunlarla bile ilk yinelemeye göre ciddi bir gelişme.