Half-Life ve Left 4 Dead gibi serilerle, adını altın harflerle video oyunu tarihine yazdıran Valve, son yıllarda odağını Steam tarafına çevirmişti. 2018 senesi içerisinde Valve cephesinden gelen açıklamalarla, firmanın oyun geliştirmeye devam edeceğini ve üretim aşamasını hızlandıracağını öğrenmiştik. Nihayetinde, bu açıklamaların ardından, Valve imzası taşıyan ilk oyun olan Artifact çıkışını gerçekleştirdi. Mavi Kol olarak bizler de bu oyunu inceledik ve bu yazımızı da sizlerin beğenisine sunuyoruz.
Artifact, aslında tanıdık bir yapıya sahip
Her şeyden önce, uzun süre sonra yeni çıkan bir oyun açılırken gözünde vana bulunan o kel adamı görmenin mutlu edici olduğunu söyleyerek sözlerime başlamak istiyorum. Tabii yukarıdaki örneklerde belirttiğim gibi büyük bütçeli bir oyundan ziyade bir kart oyunu var karşımızda ama olsun, yine de Valve logosu görmek insana ileriye dönük ümit vermeye yetiyor.
İncelemesini gerçekleştirdiğim Artifact isimli yapımın oynanışı anlatarak, incelemede ilerlemek istiyorum. Böylece hem oyunun yapısı hakkında bilgi vermiş olacağım hem de çeşitli değerlendirmeleri yeri geldiğinde sizlere aktarabileceğim. Artifact, diğer kart oyunlarına benzer yapıda fakat temasını Dota 2 oyunundan alan bir kart oyunu. En önemli farkı, dikey yerine yatay bölümlerin varlığı ve oyun alanının yatay biçimde bizlere sunulması.
Şöyle ki, oyuna başladığımızda karşımıza, 3 bölüme ayrılmış yatay bir oyun alanı çıkıyor. Bu 3 alanlardaki karlarımız tek sıra halinde dizilmiş olarak sunuluyor. The Witcher 3: Wild Hunt oyununda bulunan ve sonradan bağımsız bir oyun olarak çıkan Gwent: The Witcher Card Game gibi dikey sıralara kartlar yerleştirmiyoruz. Kart oyunlarını daha önce oynamayanlar için bu durum sayesinde Artifact oyununa kolay alışılabiliyor.
Oyundaki 3 bölgeye dağıtılan kartları ve oyunun yapısını aşağıda anlatmayı sürdüreceğim. Yalnız bölgelerimizi teker teker oynayabildiğimizi belirteyim. Artifact oyunu başladığından itibaren soldan sağa bir oynanış izleniyor. Bir başka deyişle; ilk önce en soldaki alanda, sonrasında ortadaki alanda ve en sonunda da en sağdaki alanda oynayıp bir turu tamamlıyoruz. Tur sonunda kısa bir alışveriş safhasından sonra yine en soldaki alandan ikinci tur başlıyor ve aynı sırayla turlar devam ediyor. Dilerseniz oyunun amacına bir sonraki kısımda devam edeyim.
Bu oyunda kazanmak için ne yapmalıyız?
Artifact oyunundaki bir maçı kazanmanın iki yolu bulunuyor. Oyunda kazanmanın iki yolun bulunmasının, oyuncuların strateji üretmesi adına bir çeşitlilik sunduğunu söyleyebilirim. Kazanmak için yukarıda ifade ettiğim 3 alanın 2 tanesindeki kaleyi yıkmak gerekiyor. Bir başka oyunu kazanma yoluysa, büyük kaleyi yok etmek. Büyük kale nerede diye oldukça mantıklı bir soruyu akıllarına getiren okurlarımız için hemen yanıtlayayım: Büyük kale, bir kaleyi yıktıktan sonra aynı alanda o kalenin iki kat gücünde bir kale meydana çıkıyor.
Her alandaki kaleler 40 birim gücündeler. Bu normal kaleler yıkıldıktan sonra ortaya çıkan büyük kaleler ise 80 birim gücünde olarak beliriyor. Tabii tek bir bölgede, önce 40 sonra 80 vuruş yapınca 120 vuruş yapmanın gerektiğini aklınızda bulundurmanız gerekiyor. Oyuncular kart durumlarına göre farklı taktiklerle ilerleyiş gerçekleştirebilirler. Dilerseniz kalelerin nasıl hasar aldığını da sizlerle paylaşayım.
Karşılıklı olan kartlar, genelde rastgele bir biçimde dağıtılıyorlar. Bir kaleye zarar vermek için karakter kartlarının karşısında bir kart bulunmaması gerekiyor. Tabii bir de özel durumlarda kalelerin güçleri azaltılabiliyor ama temelde kartlardaki birimlerin karşısındaki rakip yerine kaleye saldırmasıyla avantaj elde edilebiliyor. Bu açıdan da oyunun kolay öğrenebilir olduğunu ve sürükleyici bir yapı sunduğu yorumunu yapabilirim.
Bir de kartların Dota 2 temasında bulunması durumu var ki bu durum görsel anlamda bir farklılık kazandırıyor. Yoksa üzerinde Şirinler veya herhangi bir çizgi film kahramanı bulunmasıyla oynanışa bir etki edilmeyeceğini söyleyeyim. Dota 2 teması, yalnızca görsel anlamda zenginlik katıyor. Ayrıca Valve tarafını, farklı bir tema için telif hakkı vermekten de kurtarıyor. Dilerseniz bir de oyundaki kartlara ve oyunun savaş bölümlerine beraberce göz atarak Artifact için incelememizi sürdürelim.
Artifact oyunundaki kahramanlar, her şeyimiz
Artifact, benzeri olan kart oyunları gibi kahraman kartlarının üzerine yoğunlaşan bir yapı sunuyor. Tüm oyun, kahraman kartlarının üzerine kuruluyor ve hamlelerimizi bu kartları baz alarak yapıyoruz. Artifact, bizlere 3 renkli bir deste veriyor. Kırmızı, mavi ve yeşil renkteki kartlarımız bulunuyor. Ana destemizden hangi kartları kullanmak istediğimizi oyunun başında tercih edebiliyoruz ama oyunun genel yapısı rastgele dağıtım üzerine kurgulanıyor.
Oyun başlarken 3 adet kahraman kartı rastgele olarak oyun alanına atılıyor. Oyun başladığında her bölüme bir tane kahraman kartı ve yan karakterler verilir. Sonrasında oyuncunun eline destesinden 5 tane kart bırakılır. Her bir Artifact kartında; vuruş gücü, can miktarı ve zırh seviyesi bulunur. Zırh gücüyle, rakipten gelecek olan hasar, kartın üzerindeki zırh seviyesi birimi kadar azalıyor. Diğer şartlarda vuruş değeriyle can değeri birbirini karşılayarak hasar miktarı hesaplanıyor.
Öte yandan, her bir kart %50 olasılıkla karşısına, %25’er olasılıklarla sağına veya soluna etki ediyor. Bir kartın önünde rakibin kartı yoksa, bu durumda büyük ihtimalle rakip kalesi hasar almış oluyor. Basit biçimde, kartımızda bulunan vuruş gücü, rakibin kartıyla karşılıklıysa birbirlerine etki ediyorlar. Kartların üzerinde çarpı işareti varsa, o kartın savaş sonrasında gücünün biteceği ve kartın yok olacağı anlamına gelir. Kaybedilen kahramanlarsa, bir tur bekletildikten sonra oyuna tekrardan dahil olurlar.
Savaşlarda öldürülen her bir yan karakter için 1 altın, her bir kahraman için 5 altın kazanılıyor. Bu kazanımlar, 3 bölgenin bitiminde kullanılıyor ve yeni kartlar seçilebiliyor. Seçim alanında 3 seçenek sunulduğunu görüyoruz. Ortadaki kart seçenekleri bizim destemizdir ve paramız yettiğince buradan kart alabiliriz. Sağda ve soldaki satın alımlar ise sınırlı alım yapılabilir. Bu kartlarla da oynanış sırasında ekstra hareketler sunuyorlar.
Oyunun dinamik yapısı, sürprizli bir yapı oluşturuyor
Tabii oynanışından temel hatlarıyla bahsettiğim Artifact oyununun yalnızca dizili kartların değerleri üzerinden ilerlemediğini belirtmek isterim. Bizlere sunulan kartlarla, oyunun kaderini değiştirecek hamleler yapmamız gerekiyor. Hemen ekleyeyim, 3 farklı renkteki kahramanlarımıza, aynı renkteki kartları uygulayıp oyunu şekil vermeye çalışıyoruz. Kartların özelliklerini oynadıkça anlayacağınızı belirterek inceleme yazısını, bir rehber yazısı olmaktan kurtarayım ve devam edeyim.
Artifact oyununun bir de mikro ödemeler kısmı bulunuyor. Oyunu satın aldığınızda ülkemize göre bir fiyat ibaresi görüyoruz ama mikro ödeme yaparak kart almak istediğimiz takdirde döviz kurlarıyla olan dansımız başlıyor. Kart destesini güçlendirmek istiyorsanız, mikro ödemelere yönelmek gibi bir mecburiyetiniz bulunuyor. Öte yandan, benzer kart oyunlarının ücretsiz olan örneklerinin bulunduğunu belirtelim. Artifact ücretli olarak bizlerle buluşuyor ama açılışta verdiği hediye kart paketleriyle, oyunu alırken bir çeşit mikro ödeme yaptığımızı düşünebiliriz. Kattığı eğlence ve uzun oynanış süresini göz önüne aldığımızda ödenen ücretin karşılığını bulduğumuzu ifade edebilirim.
Bir kart oyunundan öyle ahım şahım grafikler beklemek ne kadar doğru olur ama Artifact oyununun grafiklerinin ve animasyonlarının hayli tatmin edici olduğu gördüm. Hatta oyunun animasyonlarının, oyununun heyecanını önemli ölçüde arttırdığını söylemek yalan olmaz. Aynı şekilde sesler de bir kart oyunundan ziyade bizlere, savaş meydanında bulunduğumuz hissini veriyor. Dota 2 temasını hem seslerde hem de oyunun grafiklerinde görebilirsiniz.
Oynanış sırasında bir miktar performans sıkıntısıyla karşılaştığımı da yeri gelmişken söyleyeyim. Peşi sıra gelecek olan güncellemelerle bu sorunlar düzeltilecektir ama belirtmeden geçmek istemedim. Çevrim içi kısmında da bazı problemlerle karşılaşsam da süratle düzeltildiğini gördüm. Genel anlamda, fazla sorunla karşılaşmayacağınız, göze hoş gelen grafiklerle ve tatmin edici seslerle oynayabileceğimiz bir yapım var karşımızda.
Artifact, güzel bir video oyunu olarak karşımıza çıkıyor
Artifact oyununa dair son sözleri söylemeden önce, bir kart oyunu da olsa Valve adını karşımızda görmenin sevindirici olduğunu yinelemek istiyorum. Eğer kart oyunlarından hoşlanıyorsanız, eğlenceli ve dinamik bir yapıda oyun arıyorsanız, Artifact oyunu aradığınızı sizlere verecektir. Eğlenceli ve oyuncuyu farklı stratejiler kullanmaya iten yapısıyla, kart oyunları arasında özel bir yere sahip olacaktır Artifact.