Günümüzde Souls oyunlarını taklit etmeye çalışan birçok video oyunu bulunuyor. Bazı video oyunları, açık açık o markayı kopyalamaya çalışırken; bazı video oyunları da işin içine kendi yaratıcılıklarını katarak, oyunculara benzer ama aynı zamanda da farklı bir deneyim sunmaya çalışıyor. İşte bugün incelemesini sizlere hazırladığım Ashen da ikinci seçenekteki gibi bir video oyunu gibi görünüyor.

Ashen

Ashen, Souls oyunları gibi zorlayıcı bir deneyim yaşatıyor

Giriş paragrafımda Ashen oyununun Souls oyunlarına benzediğini söyledim ama bu noktada incelediğim video oyununa haksızlık etmiş olacağım; bu video oyunu, açık dünya temelli bir aksiyon oyunu. Ayrıca bu video oyununda gayet etkili bir şekilde, farklı da diyebileceğimiz bir eşli oyuncu sistemi yer alıyor. Tabii ki bu yapıtta rol yapma ögeleri de yer alıyor ve uğraşacağınız çok fazla şey bulunuyor.

Souls ile Ashen arasındaki fark da özellikle açık dünya tarafında ortaya çıkıyor. Bu video oyununun açık dünyası, karşılaştırdığımız video oyununa göre çok daha geniş ve açık bir yapıya sahip. Ayrıca bu oyunda, güvenli bölge olarak bir de kampımız bulunuyor ve oyunda ilerledikçe o kampa yeni karakterler ekleyebiliyoruz. Bu sayede oyunun ilerlediğini hissediyoruz ve canlı bir kamp ile karşı karşıya kalıyoruz.

Geniş bir açık dünya ve karakterlerle doldurabileceğimiz bir kampın haricinde, girebileceğimiz mağaralar da bulunuyor bu video oyununda. Sonu belli olan ve içerisi düşmanlarla dolu olan bu mağaralar da açık dünyadan sıkıldığınız zaman adeta bir ilaç gibi geliyor. Yani, çizgisel bir deneyim seviyorsanız da bu oyunda sizin için içerikler bulunuyor, serbest bir deneyim seviyorsanız da…

Bahsetmiş olduğum bu açık dünyada, gerçek oyuncular ile karşılaşabiliyorsunuz. Yalnız bu gerçek oyuncular, pasif bir yapıya sahip olan eşli oyuncu desteği ile karşınıza çıkıyor. Yani, Death Stranding oyunundaki gibi bir interaktiflik yok, Journey oyunundaki gibi gerçek zamanlı olarak oyuncular karşımıza çıkıyor ve o oyuncular da her zaman karşımıza çıkmıyor; size farklı seçenekler sunuluyor.

Journey oyununda birisi ile karşılaştığınız zaman çok hoş bir deneyim yaşıyordunuz. Ashen, bence bu seviyeye kadar çıkamıyor ama yine de bu video oyununun açık dünyasında gerçek zamanlı olarak bir oyuncu ile karşılaşmak güzel bir deneyimdi. Ayrıca bu oyuncular ile her zaman etkileşime girmek zorunda da değilsiniz; oyuncuları görmezden de gelebiliyorsunuz, partinize de davet edebiliyorsunuz.

Ashen

Souls tarzı bir deneyim ama ortada büyük bir farklılık var

Ashen oyununun geliştiricileri, oyunlarının temelleri için Souls tarzını benimsediklerini açık bir şekilde söylüyor. Oyun içerisinde de dayanıklılık temelli bir aksiyon görüyoruz zaten. Fakat bunun üzerine, her defasında farklı bir deneyim yaşıyorsunuz. Bu oyun, Souls oyunlarındaki gibi herkese aynı deneyimi yaşatmıyor; 2 farklı oyuncu farklı sunucularda, aynı anda oyuna başlasa bile farklı deneyimler yaşıyor.

Peki, bu deneyimde karşımıza hiç tehdit yok mu? Tabii ki var. Ashen, inanılmaz saldırgan bir açık dünyaya sahip. Oyunda, aklınıza gelen her şey size saldırmak için can atıyor ve o düşmanlar da gayet güçlü oluyorlar. Bu yüzden de Souls oyunlarındaki gibi birazcık strateji yapmak gerekiyor. Bu stratejilerinizi de eşya üretme sistemi ile renklendirebiliyorsunuz; farklı yollar keşfedebiliyorsunuz.

Oldukça zorlu düşmanlar ile savaşmak, uzun yollar yürüyüp keşif yapmak ve tabii ki strateji yapmak, kulağa güzel geliyor olabilir ama tüm bunlar yüzünden oyun çok uzun sürüyor. Yani, basit bir olayı gerçekleştirmek bile onlarca dakika sürebiliyor ve eğer kısıtlı zamanınız varsa bu video oyununu deneyimleyebilmek bir kabusa dönüyor. Ayrıca, yapay zeka da zaman zaman can sıkıcı olabiliyor.

Bu can sıkıcı yapay zekaları, genelde basit ve hafif gelişmiş düşmanlarda görüyoruz. Bu video oyununda dev gibi bölüm sonu canavarları da bulunuyor ve bu düşmanlarla yapılan savaşlar gayet etkileyici. Her düşmanın olduğu gibi her bölüm sonu canavarının da kendisine has bir saldırı paleti bulunuyor. Bu yüzden o canavarları gözlemlemek gerekiyor ve hepsine ayrıca bir strateji belirlemek gerekiyor.

Ashen oyununda saldırı, defans ve kaçma hareketleri yer alıyor. Ayrıca oyundaki saldırı araçlarının neredeyse tamamında yakın mesafeli saldırılar bulunuyor. Birkaç farklı silah ile menzilli saldırılar da yapabiliyorsunuz ama en eğlenceli oynanış zaten yakın dövüşte bulunuyor. Ayrıca, oyunda ilerledikçe sürekli daha farklı şekillerde hareketler edebilmek için araç-gereçler de açabiliyorsunuz.

Ashen

Ashen, çevrim dışı olarak oynanabilir mi?

İncelemekte olduğum Ashen oyununun eşli oyuncu desteği sunduğunu belirtmiştim ama bu destek için internet bağlantısına ihtiyacınız var. Eğer bu video oyununu tek başınıza oynamak isterseniz, kampınıza gönderdiğiniz karakterler size yardımcı olabiliyor. Zaten bu yardımlara da ihtiyacınız oluyor; bazı bölgeleri iki kişi olmadan geçebilmeniz mümkün olamıyor. Karakterler, kampta dükkan da açabiliyor.

Yalnız bu karakterler üzerinden oldukça büyük bir eksi vermemiz gerekiyor. Kamptan çıkarken, yardımcı karakterlerin kullanacağı silahları seçemediğimiz için görevimize göre çok güçsüz kalan bir arkadaş ile baş başa kalabiliyoruz ki bu durum sadece bizim zamanımızdan çalıyor. Ayrıca çok zorlanacağınız için sabrınız da yavaş yavaş tükeniyor. Açıkçası, böyle bir sisteme destek verilmesini çok isterdim.

Tabii bir de görsellik var. Bu video oyununu bilgisayarımda deneyimledim ve gördüğüm grafikler idare ederdi. Ashen, Dark Souls III veya From Software ekibinin daha yeni oyunları gibi gerçekçi tasarımlara sahip değil. Bu sistem, oyunun sistem gereksinimlerini olumlu etkilese bile aslında bu tip oyunların ihtiyacı olan ciddiyet yok oluyor. Yine de ben bunu olumsuz bir olay gibi görmüyorum.

Performans da görsellik gibi idare eder seviyede idi. Benim kullanmış olduğum kişisel bilgisayarım, ortalama seviyede bir oyuncu bilgisayarı ve gayet stabil bir performans aldım. Yine de çok efektli bölüm sonu canavarları veya çok kalabalık bölüm tasarımlarında FPS değerinin stabil kalamadığını rahatlıkla hissediyorsunuz. Sesler ve müzikler ise ortalama üstü diyebileceğim seviyede idi.

Ashen oyununa genel olarak baktığımız zaman, sunum konusunda ortalama üstü bir durum görüyoruz. Oyunun sesleri ve müzikleri için diyebileceğimiz çok olumsuz bir şey bulunmuyor ama görsellik bence çok daha başarılı olabilirdi. Buradaki kastım da daha kaliteli ve gerçekçi grafikler değil; daha etkileyici ve benzersiz bir sanat tasarımını bu video oyununda görmeyi tercih ederdim.

Ashen

Bu oyunu oynamalı mıyız?

Her şey özetlemek gerekirse Ashen, Souls serilerini kopyalamaya çalışan bir oyun. Yalnız geliştiriciler, bu kopyalama üzerine oyunlarını, diğer ürünlerden ayırabilmek için etkili sistemler eklemiş gibi görünüyor. Eşli oyuncu sistemi, bahsettiğim o kreatif sistemlerden sadece bir tanesi. Eğer Souls tarzı deneyimlerden hoşlanıyorsanız, bu video oyununa bir şans vermek isteyebilirsiniz efendim.

Ashen
Ashen
Ashen, Souls oyunlarına benzeyen birçok yapıya sahip. Hatta bu video oyununun temeli bile From Software ekibinin oyunlarına çok benziyor. Yine de Ashen, pasif olan eşli oyuncu sistemi ve kamp olayı ile kendisini kısmen benzersiz bir noktaya çekmeyi başarıyor. Eğer Dark Souls benzeri oyunlar arıyorsanız, incelemiş olduğum bu yapıta bir şans verebilirsiniz.
Olumlu
Souls türü video oyunlarının özünün başarılı bir şekilde alınmış olması.
Düşmanların strateji gerektirmesi; silahlar üzerinden stratejilerin eğlenceli olması.
Pasif olan eşli oyuncu sistemi, Journey oyunundaki gibi eğlenceli.
Mağara ve ayrı açık dünya yapısı hoş farklılıklar sunuyor oyunculara.
Olumsuz
Yapay zekanın kontrol ettiği dost karakterleri özelleştirememek.
Yer yer çok zaman harcayan bir video oyununa dönüşebiliyor.
Özellikle düşük zorluktaki yapay zekalarda beyin olmayabiliyor.
Görsellik biraz daha ilgi çekici olabilirdi; hafif performans sorunları var.
8

Etiketler: