Mobil platformlar konusunda uzun süredir geri planda kaldığını gördüğümüz Ubisoft, nihayetinde bizleri Assassin’s Creed Rebellion ile buluşturdu. RPG türünde ve sıra tabanlı bir işleyişe sahip bir yapım olan Assassin’s Creed Rebellion, eğlenceli oynanışı, Türkçe arayüz ve alt yazılarıyla parmaklarımızın ucunda duruyor. Eğer sizler de hazırsanız, bu minik kahramanları olan ama oldukça detaylı bir yapı barındıran oyunumuzu incelemeye başlayalım.

Assassin's Creed Rebellion incelemesi

Assassin’s Creed Rebellion, oynaması kolay ama detaylı bir yapım

Akıllı telefonlara yönelik oyunlar geliştirilirken, genellikle herkesin oynayabilmesi amacı güdülür. Pek çok başarılı mobil platform oyununa baktığımızda, hemen her yaştaki kullanıcının bu oyunları oynayabildiğini görürüz. Assassin’s Creed Rebellion da oynaması kolay, refleks gerektirmeyen, tek parmakla kolaylıkla oynanabilen bir yapım olarak karşımıza çıkıyor. İnceleme yazısındaki resimlerden de anlayacağınız üzere 2 boyutlu bir oyun var karşımızda.

Oyunun hikayesi, 15. yüzyılda, İspanya’da geçiyor. Assassin’s Creed serisinin unutulmaz karakteri Ezio ile gerçekleştirdiğimiz kısa bir alıştırma bölümünün ardından gerçek maceraya başlıyoruz. Bahsettiğimiz zaman ve mekanda, engizisyoncular adı verilen bir toplulukla mücadele etmemiz gerekiyor. Engizisyoncular çok güçlüler ve elleri her yere uzanıyor. Bu güçlü topluluğa karşı biz de bir kardeşlik kuruyor, sayılarımızı arttırıyor ve karakterlerimizi güçlendirerek başarılı olmaya çalışıyoruz.

Her bölüm için üç farklı karakter seçmemiz gerekiyor. Başlarda zaten 3 tane karakterimiz varken yeni karakterlerimizin kilitleri açılmaya başlıyor. Bu karakterlerin kilitlerinin açılması için DNA parçalarını toplamamız bizden isteniyor. Öte yandan karakter geliştirmeleri yapabilmemiz ve kardeşlik evi adı verilen sığınağımıza yeni odalar eklememiz için pek çok parça toplamamız gerekmekte. İlk bölümlerde istemediğimiz kadar bu parçalar karşımıza çıksa da biraz ilerledikçe işimiz güçleşmeye başladığını görüyoruz.

Bölümler demişken, oyunun tüm bölümlerine görevler sekmesinden erişebiliyoruz. Burada, tek bir noktadan ilerlemediğimizi belirteyim. Birincil olarak karşımıza hikaye görevleri çıkıyor. Oyunun bir nevi ana hikayesi bu görevler vasıtasıyla sürüyor. Ayrıca her bölgede, bizlere çeşitli eşyalar ve güçler kazandıran; miras görevleri, standart görevler ve ganimet görevleri bulunuyor. Her bir görevden topladığımız yıldızlar vasıtasıyla hem o görevlerin listelerinde ilerleyebiliyoruz hem de diğer bölgelerin kilitlerini açmak için gerekli başarımları kazanmış oluyoruz.

Assassin's Creed Rebellion incelemesi

Strateji belirlemek ve karakterleri tanımak, oyunda önemli bir yer tutuyor

Bölgedeki her bir görev için gerekli olan kardeşlik üyeleri, görev başlamadan önce bizlere gösteriliyor ve seçim yapmamız isteniyor. Yaptığımız seçimler vasıtasıyla bölümü çok kolaylıkla geçebilir ya da işimizi zorlaştırabiliriz. Eğer bir görev sonunda 3 elemanımızda hayattaysa, 3 yıldız alıyoruz. Kaç elemanımız kalırsa o kadar yıldız alarak görevlerden ödüller veriliyor. Unutmadan ekleyeyim, her bir adamımızın farklı özellikleri bulunmakta. Görevler içerisinde bu özellikleri kullanarak yolumuza devam etmemiz gerekiyor.

Girdiğimiz bölgelerin odalara ayrıldığını söylemedim. Bir odaya girerken, 3 kişiden bir tanesini tercih ediyoruz. Assassin’s Creed Rebellion oyunu, her bir kardeşlik üyemizin o bölümdeki başarı oranlarını yüzde olarak sunuyor. Bizler de bölüm içerisinde farklı stratejiler uygulayarak her oda için hangi karakterimizin daha uygun olduğunu seçebiliyoruz. Bir değer seçim hakkı da odaların içerisinde yaşanıyor. Mesela, karşımızdaki düşmanı gizlice öldürmek, sessizce yanından geçmek veya dövüşmek gibi tercihleri kendimiz yapıyoruz.

Kahramanlarımızın kendi aralarında yeteneklerine göre sınıflandırılması da Assassin’s Creed Rebellion oyununun bir başka önemli mekaniği olarak belirtilebilir. Kahramanlarımız; infazcı, gölge ve uzman olarak üç temel sınıfa ayrılmış durumda. Ayrıca, her bir sınıfın kendi içerisinde özel yetenekleri bulunuyor. Temel olarak, bu sınıfların hangi işlerde yararlı olduğunu da söyleyelim. İnfazcı sınıfındaki karakterler; güçlü oluyorlar, can barları daha geniş oluyor ve yüz yüze dövüş anlarında rakibe güçlü darbeler indirebiliyorlar.

Gölge sınıfının karakterlerini, temel Assassin’s Creed serisinden aşina olduğumuz suikastçılar olarak da adlandırabiliriz. Bu sınıfın üyeleri, gizlice düşmanı öldürebilme, saklanarak düşmanlara tuzak kurabilme ve gizlilik yoluyla düşmanların etraflarından fark ettirmeden geçebilme gibi özelliklere sahipler. Ayrıca gölge sınıfının karakterlerinin gizlilik, suikast gibi isimlere sahip özellikleri bulunuyor. Bu özellikler arasında platform unsuru olan bölgeleri rahat geçebilme gibi ek özellikler de katılıyor. Belirttiğim gibi her sınıfı, bölüme uygun olarak seçip, görev boyunca uygun değişikliklerle ilerlememiz gerekli.

Assassin's Creed Rebellion incelemesi

Kardeşlik merkezi bizim için güvenli ama elden geçirilmesi lazım

İncelemesini gerçekleştirdiğim oyunun en önemli noktalarından bir tanesi de Kardeşlik Merkezi adı verilen yapı. Mensubu olduğumuz toplulukla birlikte buraya yerleşiyoruz. Oyunun bölümleri gibi dörtgenlere ayrılan boş odalardan oluşuyor bu bina. Seviye atladıkça, boş odalara yeni birimler yapabiliyor ve çeşitli geliştirme, üretim gibi aktiviteleri buralarda gerçekleştiriyoruz. Ayrıca, binanın bölümleri bittikçe kardeşlik merkezini ek binada devam ettirebiliyoruz.

Burada bir işe yaramayan ana salon bölmesi ilk başta bulunuyor. Sonrasında diğer odaları ekliyoruz. Ekleyebildiğimiz odalardan bir tanesi talim odası adıyla karşımıza çıkıyor. İsterseniz, karışmaması için sırayla odaların adını yazarak ne işe yaradıklarından kısaca bahsedeyim. Talim odası, belirli eşyalar kullanarak karakterlerimizin seviyelerini arttırabildiğimiz bölüm oluyor. Elimizdeki eşyalar vasıtasıyla, oyundaki temel seviyemize göre burada karakterlerimizi geliştirebiliyoruz. Ayrıca her bir odanın kendi seviyeleri bulunuyor. Seviyeleri arttıkça, odalardan daha çok verim alınıyor.

Oturma salonları, karakterlerin görevlerde kaybettikleri gücü kazanmalarını sağlıyorlar. Özel olarak bir kişiyi buraya atamaya gerek yok. Buraların seviyeleri arttıkça, karakterlerimizin iyileşme hızları artıyor. Bilgi odası denen kısımda, görevleri oynamamızı sağlayan zarfları kazanıyoruz. Her görevde bu zarfları kullandığımızdan, oyunu oynamadığımız zamanlarda bir kişinin bu odada çalışması faydalı olacaktır. Hazine isimli odaya ise yine bir karakter atayıp beklememiz yeterli. Oyunun pek çok alanında kullanılan sikke isimli para birimi buradan üretiliyor.

Silahçı adı verilen odaysa, adından anlaşılacağı gibi karakterlerimiz için silahlar üretmeye yarıyor. Bir karakteri görevlendirerek çeşitli silahlar üretebiliyoruz. Tören odası, karakterleri terfi ettirmek için kullanılsa da terfi işlemi için DNA toplanması gerektiğinden bu odanın kendi başına bir katkısı pek bulunmuyor. Zırhçı isimli oda yine silahçı odası gibi zırh üretimi işini görürken, atölye isimli odada karakterlerimiz için giysiler üretebiliyoruz. Kütüphane, kodeks üretmek için kullanılırken, malzeme odası, odun ve taş üretmeye yarıyor. Eczane isimli odaysa kahramanlara ilaç üretme işlemini görüyor.

Assassin's Creed Rebellion incelemesi

Karakter geliştirmek, oyunun dönüm noktası halinde

Assassin’s Creed Rebellion oyunundaki karakterlerin geliştirilmesi, oyunun önemli bir mekaniğini oluşturuyor. Oyundaki geliştirme seçeneklerinin öyle tek bir alandan yapılmadığını söyleyebilirim. Zaten tür olarak RPG olan bir yapıtta basit bir karakter geliştirme menüsü görmeyi beklemiyordum ama ihtiyaçlar listesi biraz fazla abartılmış gibi geldi. Şöyle ki, genel anlamda karakterin seviyesini arttırmak oldukça basit. Yukarıda anlattığım, kardeşlik merkezindeki talim odasına karakterinizi soktuğumuzda, kendi ana seviyemiz kadar karakteri de geliştirebiliyoruz. Bir de DNA parçaları toplandığında terfi ettirebilme imkanına sahibiz.

Ayrıca her bir karakter için silah, zırh ve eşya gibi ögeleri üretip karakterlere atayabiliyoruz. Böylelikle karakterlerimizi dilediğimiz alanda daha güçlü bir kardeşlik üyesi haline getirmemiz mümkün oluyor. Bu ögelerin 3 sayısıyla sınırlı olduğunu belirteyim; karakterin özellikler bölümünü açtığımızda karşımıza çıkan teçhizat bölmesinde 3 boşluk bulunuyor. Buralara, silah, zırh ve giysi türünden eşyaları atayabiliyoruz.

Karakterlerimizi geliştirdikçe bölümleri geçebilme olasılıklarımız artıyor ama geliştirme kısımlarında alışılageldik bir sıkıntı çıkıyor karşımıza: Mikro ödemeler. Tamam, ücretsiz bir mobil oyunun içerisinde mikro ödeme seçeneklerini görmezsek artık tuhaf oluyor, biliyoruz. Ubisoft ya da herhangi bir geliştirici ekibin babasının hayrına oyun üretmeyeceği de bir gerçek lakin küçük meblağlar istenmiyor oyunculardan. Oyunda ilerlemek adına, pek çok konsol oyunundan yüksek bütçeli değerler almak gerekiyor. Bir yerde oyuncuların kilitleneceğini söylemem gerekiyor.

Öte yandan bölüm yapılarının birbirlerini çok fazla tekrar ettiklerini söyleyebilirim. Assassin’s Creed Rebellion başlarda oldukça eğlenceli ve çeşitlilik sunan bir yapım olarak gelse de bu çeşitliliği bir kısa sürede sunduğundan oyunun geri kalanında birbirini tekrarlayan işler yapmak durumunda kalıyoruz. Oyun içerisinde strateji geliştirmekten ziyade, karakterlerimizi geliştirebilmemiz ön plana çıkıyor. Karakter geliştirme seçenekleri de bir yerden sonra oyuncuyu mikro ödemelere mahkum bıraktığından ötürü tıkanmalar yaşanabiliyor.

Assassin's Creed Rebellion incelemesi

Göz yormayan grafikler aynı tema üzerine kurulmuş durumda

Assassin’s Creed Rebellion grafiklerine baktığımızda, mensubu olduğu video oyunu serisine göre büyük farklılıklar görüyoruz. Mobil platformlar için geliştirilen birkaç Assassin’s Creed oyunu da 2 boyutlu bir yapıdaydı ama bu kadar şirin suikastçılar yoktu karşımızda. Her yaşta oyuncu için bu minik kahramanların seçildiğini tahmin ediyordum ama yanılmışım. Oyunda suikast animasyonlarının şiddet dozajını ve bazı oyun içi diyaloglardaki argo kullanımını hesaba katmamıştım. Yine de oynamaya başladıktan sonra hemen her oyuncunun alışabileceği grafiklerle karşılaştığımı söyleyebilirim.

Zaten Assassin’s Creed Rebellion oyununun odalara ayrılan yapısı, öyle fazla gözü yormayan bir yapı sunuyor. Kolay alışılabiliyor oyunun grafiklerine. Öyle çok yadırgamadan rahatlıkla oynadım. Assassin’s Creed Rebellion rahatsız etmeyen bir yapı üzerine kurulu ama belirttiğim gibi birbirini tekrar eden bir oyun içi dünyada buluyoruz kendimizi. Odaların boyutları bir miktar değişim gösteriyor ama temelde aynı dörtgenlerin içerisinde ilerliyoruz.

Bu arada oyunun animasyonlarının hiç de yabana atılmayacak derecede olduğunu belirtmeliyim. Oyundaki karakterler, sınıflarına ve kullandıkları silahlara göre farklı animasyonlar sergiliyorlar. Ayrıca her bir karakterin özel ve kritik vuruşlarının birbirlerinden farklı olduklarını belirteyim. Bu durum farklı silahlar edinince de devam ediyor. Yani Ubisoft tarafı, Assassin’s Creed Rebellion oyununu basit bir yapı üzerine konumlandırsa da detaylara önem vermekten kaçmadığını gösteriyor.

Öte yandan, animasyonlardaki başarının oyunun sesleri için tekrarlandığını söyleyemeyeceğim. Vasatın altındaki sesler oyunun kalitesinin altında kalıyor. Seslendirmenin zaten bulunmadığı oyunda Türkçe alt yazı ve arayüzün olması, sesler konusundaki duruma bizler için bir miktar merhem olabilir. Dilerseniz son sözlerimiz için sizleri son paragrafa alarak Assassin’s Creed Rebellion yavaş yavaş sonlandıralım.

Assassin's Creed Rebellion incelemesi

Minik bir katilim ben ve dünyayı kurtaracağım

Özetlemek gerekirse, Assassin’s Creed Rebellion ortalamanın üstünde bir mobil platform oyunu olarak gösterilebilir. Şahsen bu oyunu oynarken eğlendiğimi, uzun süre sıkılmadan vakit geçirdiğimi söyleyebilirim. Bir de Türkçe arayüz ve altyazı sayesinde ülkemizdeki pek çok oyuncunun memnun olacağını belirtmek istiyorum. Tabii oyunun ilerleyen kısımlarında mikro ödemelere ihtiyaç duyulması, birbirini tekrar eden bölüm tasarımları ve seslerin vasatın altında kalması gibi etkenler canınızı sıkabilir. Yine de azimli bir biçimde oyuna odaklanarak, para harcamak yerine zaman harcamayı seçerek Assassin’s Creed Rebellion oyununun keyfine varabilirsiniz. Hem ücretsiz olması hem de Türkçe desteği sayesinde bir hikayenin sunulması, bu oyunun deneye değer kılıyor.

Assassin's Creed Rebellion, oldukça detaylı bir yapıda olmasına rağmen kolay oynanabilir bir mobil oyun olarak göze çarpıyor. Türkçe arayüzü ve alt yazılarıyla birlikte ülkemizdeki kullanıcıların öğrenmesi kolay olacaktır bu video oyununu. Ayrıca bu video oyununun detaylı yapısının bir süre sonra mikro ödemelere mahkum bırakmasıysa sorun teşkil edebilir sizler için. Yine de eğlenceli bir yapımla karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz. Yani, karşımızda klasik bir Ubisoft oyunu bulunuyor. Bu sefer o oyun, herhangi bir konsolda veya bilgisayarda değil; direkt olarak akıllı telefonlarda.
Olumlu
Türkçe arayüz ve alt yazı barındırması.
Animasyonların çeşitliliği.
Eğlenceli ve detaylı oyun yapısı.
Olumsuz
Mikro ödemelere mecbur bırakması.
Kendisini tekrarlayan bölüm tasarımları.
Seslerin vasatı aşamaması.
7