Kunos Simulazioni tarafından geliştirilmiş olan Assetto Corsa Competizione, PC için 2019 senesi içerisinde çıkışını gerçekleştirmişti. Ne yazık ki o zamanlarda bu oyunu inceleme imkanımız olmamıştı. Şimdi ise aynı oyun, 505 Games aracılığı ile PlayStation 4 ve Xbox One konsolları için çıkışını gerçekleştirdi. Bizler de 505 Games ile iletişime geçtik, PlayStation 4 Pro için inceleme kodumuzu aldık ve oyunu oynadık. Şimdi ise sırada bu oyun deneyimlerimizi sizlere aktarmak var. Dilerseniz incelememize bir an önce geçelim.
Assetto Corsa Competizione oyununu ilk açtığınız zaman ucuz görünen bir video ile karşılanıyorsunuz. Bu videonun ardından da oyunun ana modları ile karşılaşıyoruz. Öncelikle karşımıza kariyer modu çıkıyor. Zaten bu tip video oyunlarının asıl modu da kariyer olarak geçer. Bu oyunun kariyer modunda da oldukça basit bir hikaye bulunuyor ve temel olarak yarışları kazanarak, yüksek sıralamalar elde ederek kariyer modunda yükselmeye çalışıyoruz. Açıkçası bu modda çok da farklı bir şey bulunmuyor bahsetmeye değer.
Kariyer modundan sonra ilginizi çekebilecek bir de şampiyona modu var. Bu modun içerisinde aynı şampiyonanın iki farklı sezonundan birine katılabiliyorsunuz ve şampiyonanın tamamını yaşayabiliyorsunuz. Kariyer moduna göre çok daha kısa olan şampiyona modu, aynı o mod gibi herhangi bir tekrar oynanabilirlik sunmuyor ne yazık ki. Bunun haricinde, serbest bir şekilde yarış yapabileceğiniz tekli oyuncu modu da oyunun içerisinde yer alıyor. Bu oyun modunda, kuralları direkt olarak siz koyuyorsunuz.
Assetto Corsa Competizione oyununun en uzun soluklu modu, muhtemelen çoklu oyunculu modu olacaktır. Bu oyun modunda sizin sürüş başarınız, davranışlarınız ve çok daha fazlası göz önünde bulunduruluyor. Bu sayede de farklı seviyeler içerisinde yükselebiliyorsunuz. Ayrıca bu oyunun şu anda karşılaşma bulabileceğiniz seviyede bir kitlesi de bulunuyor. Yani, artık 1 yaşında olan bu oyunu satın aldığınız zaman ölü bir çoklu oyuncu modu ile karşı karşıya kalmıyorsunuz; özellikle yoğun saatlerde bolca oyuncu oluyor.
Assetto Corsa Competizione, en gerçekçi yarış deneyimini sunmaya çalışıyor
Assetto Corsa Competizione, içerisinde Blancpain GT Series 2018 ve Blancpain GT Series 2019 lisanslarını bulunduran bir oyun. İçeriğin doğruluğuna çok önem veren bu yapıt, aynı zamanda oynanışa da oldukça önem veriyor. Yalnız bundan önce, lisanslar sayesinde gerçek yarışçılara karşı bir mücadele verebiliyorsunuz. Aynı zamanda karşınıza gerçek arabalar, gerçek pistler ve çok daha fazlası çıkıyor. Yani, lisans konusunda bu oyun memnun edici seviyede ama içerik olarak daha fazlasının olmasını isterdik.
Sprint, Endurance ve Spa 24 Hours tipi yarışları içerisinde bulunduran bu oyun, lisansların üzerine biraz önce de dediğimiz gibi gerçekçi bir oynanış sunmaya çalışıyor. Unreal Engine 4 ile geliştirilen Assetto Corsa Competizione, aslında bu oyun motoru sayesinde kabul edilebilir seviyede bir oynanış sunabiliyor ama benim bugüne kadar oynadığım tüm yarış simülasyonu oyunlarına baktığım zaman oynanış kısmındaki gerçekçilik ve tabii ki eğlence, ne yazık ki bu oyunda pek de başarılı değil. Ben açıkçası sıkıldım oynarken.
Eğer gerçekten Blancpain GT Series 2018 ve Blancpain GT Series 2019 sezonlarının hayranıysanız, muhtemelen bu oyun sizin hoşunuza gidecektir. Hatta genel anlamda oynadığınız video oyunları sadece yarış simülasyonlarından ibaretse ve bu tip oyunlarda da olabildiğince en gerçekçi deneyimi arıyorsanız, bu oyun sizi yine memnun edecektir. Yalnız, ben Forza Motorsport, Gran Turismo, Project CARS ve çok daha fazla oyunu oynamış bir insan olarak, Assetto Corsa Competizione oyunundaki gerçekliği sıkıcı buldum.
Aslında memnun olmamamın birçok farklı sebebi bulunuyor. Bu sebeplerden ilki, oynanış ile alakalı. Eğer oynanışa bakacak olursak, bu oyun benim bugüne kadar oynadığım en hissiz, en düz yarış simülasyonu. Yalnız bu noktada suçu direkt oyuna atmak istemiyorum. Muhtemelen, DualShock 4 kontrolcüsünün de önemli bir suçu bulunuyor bu noktada. Aynı zamanda oyunun gerçekçiliği de zaman zaman çok sıkıcı olabiliyor; sıralamalar, denemeler derken basit bir yarışa girmek bile tam 50 dakika sürebiliyor.
Bu oyun, çok küçük bir kitleye hitap ediyor
Assetto Corsa Competizione oyununun çok önemli bir problemi bulunuyor. Bu problem, oyunun sadık kaldığı lisansın çok kısıtlı olması. Bu kısıtlama sayesinde oyunda çok az yarış pisti bulunuyor. Buna ek olarak oyunda kullanabileceğiniz araba sayısı da inanılmaz kısıtlı. Yalnız buna net bir problem demek çok zor; dediğimiz gibi lisansın içinde olan şeyler, bu oyunda da var ve lisansa dahil olmayan bir şeyi de bu oyunda göremeyiz. Oyun, aslında bunu ek paketler ile çözmeye çalışıyor ama konsollarda öyle bir şey yok.
Bu video oyununun temelinde 20 küsür lisanslı araç yer alıyor. Yalnız, konu tekli oyunculu olduğu zaman her arabayı kullanamıyorsunuz. Oyundaki pist sayısı da 10 civarında. Arabalara göre pistlerin çok düşük sayıda olduğunu düşünebilirsiniz ve haklısınız da. Aslında normal bir zamanda 10 adet pistin çok kısa sürede can sıkması gerekiyor ama bu video oyununda öyle bir şey olmuyor; yarış içerisinde zamanla pistler değişebiliyor, arabanızda değerler değişebiliyor ve hava şartları da her şeyi etkileyebiliyor.
Yani, bir pistte yarışırken, “Tamam, ben bu pisti artık öğrendim.” diyemiyorsunuz. Şartlar, dinamik olarak değiştiği için sürekli olarak tüm dikkatinizi aracınıza ve piste vermeniz gerekiyor. Assetto Corsa Competizione, bana soracak olursanız birçok farklı yönden problemlere sahip bir yapıt ama bu problemlerin arasında kendisini hemen tekrar etme gibi bir hata bulunmuyor. Bu oyun, otantik bir yapıt ve bu yüzden de biraz önce de dediğim gibi sadece lisansa yakın olan oyunculara hitap ediyor benim gözümde.
Bu tip simülasyon oyunlarında en önemli olan şey, fizik ise aslında gerçekçi ama aynı zamanda da garip. Dediğim gibi bugüne kadar aynı türde çok oyun oynadım ve hepsi, gerçekçi ve eğlenceli bir fizik sunuyordu. Assetto Corsa Competizione oyununda ise eğlence tamamen kapıdan dışarı atılıyor, garip bir gerçekçilik sunuluyor. Eğer türe hayransanız, bu sizin için sorun olmayacaktır ama konsollarda ilk defa bir yarış simülasyonu denemek istiyorsanız, bu oyun sizin için hiç uygun bir durak olmayacak efendim, dikkat edin.
Assetto Corsa Competizione, oynayabileceğimiz bir oyun mu?
İnceleme yazımı sonlandırmadan önce Assetto Corsa Competizione oyununun performansından, grafiklerinden ve seslerinden bahsetmek istiyorum. Öncelikle, bu oyunu 4K/HDR destekli bir televizyonda, PlayStation 4 Pro konsolumda deneyimledim. İsterseniz iki tane PlayStation 4 Pro konsolunu üst üste oyun, PlayStation 8 Pro konsolunu oluşturun; bu oyun yine de 30 FPS değerinde çalışıyor. Günümüzdeki birçok yarış oyunu 60 FPS değerini hedeflerken bu oyunun performansı gerçekten berbat hissettiriyor.
Assetto Corsa Competizione oyununun görselliği, PC tarafında çok başarılı sayılır. Şimdi, oyun konsollarda 30 FPS olduğuna göre geliştiricilerin grafiklerden kısmak yerine performanstan kıstığını düşünebilirsiniz ama durum öyle değil. Oyunun performansı kadar görselliği de başarısız. Genel grafik kalitesi kabul edilmeyecek seviyede değil tabii ki ama yine de zaman zaman PlayStation 4 için ilk çıkan video oyunlarına benziyor. Aynı şekilde çözünürlük kısmında da önemli problemler yaşanabiliyor oyun esnasında.
Ses, bu video oyununun en başarılı olduğu noktalardan bir tanesi. Oyunda her araba, her motor, vites değişimleri ve çok daha fazlası kaliteli seslerle sunuluyor. Beni sesler üzerinde rahatsız eden tek şey, FPP ile TPP arasında değişirken seslerin çok farklı olması ve aradaki yapaylığın fark edilmesi. Aynı zamanda TPP ile çıkan sesler bazı arabalarda çok saçma olabiliyor. Fakat buna bir problem demek oldukça güç; böyle bir oyunu herkes FPP oynar, TPP değil. FPP tarafındaki seslerde ise herhangi bir problem yok.
Durumu özetlemek gerekirse, Assetto Corsa Competizione herkese hitap etmeyen bir video oyunu. Eğer bu oyunu, herhangi bir yarış simülasyonunu denemiş olmak için satın alıyorsanız, sakın yapmayın. PlayStation 4 üzerinde Gran Turismo, DriveClub gibi daha tanıdık markalara yönelin. Xbox One veya Windows 10 üzerinde de Forza serisi sizin için en iyi tercihler olacaktır. Assetto Corsa Competizione oyununu size sadece bu yapıtın sunduğu lisansa hayransanız veya en azından lisansı biliyorsanız önerebilirim.
Oyunu yeni aldım ps4 de oynuyacagim fakat bı turlu oynayamadım bende t300 rs var fakat normal assetto Corsa daki gibi araç içi camera ve fov ayarı yok olsa iyi olurdu PC de bu seçenek var fakat ps4 de yok ve bu yüzden oyundan oynamadan soğudum dersem yeridir menü de çok aşırı karmaşık
Oyun çok iyi. Tabi anlayanlara.
Simülasyon geçmişiniz yoksa bu tür oyunları inceleme yapmayın. Bu bir simülasyon ve bunu incelerken farklı şeyleri dikkate almanız gerekir.”Sıkıldım” kelimesini kullanabiliyorsanız eğer bu tür bir oyunda,o zaman siz simci değilsiniz,bunu başka birinin incelemesi lazım.
Ben bu tür bir oyunda practice modunda 50 tur arka arkaya turlar atsam bile sıkılmam… Eksikleri var ,sıkıntılı çıkış yaptı bunlar doğru, 30 fps olması ayrı bir sorun, ama incelerken bakış açınız yanlış.
Belli ki incelemenin son kısımlarını okuyup, geçmişsiniz. Yazı boyunca ne tür oyunları oynadığımdan bahsettim. Eğer bu şekilde bir yorum yapacaksanız, incelemenin tamamını okumanızı öneriyorum.
Eğer buna rağmen yorumunuz geçerliyse de bu yazıların kişisel fikirlerden oluştuğunu hatırlatmak isterim. Eğer tek bir gerçek olsaydı, herkes sizin dediğiniz gibi bir bakış açısından yorum yapsaydı, aynı oyunu yüzlerce, belki binlerce farklı platformun incelemesine gerek kalmazdı. Simülasyon tipi seven insanlar aynı zamanda pratik modunda 50 tur atmaktan sıkılmaz diye bir gerçek bu dünyada yok. Siz sıkılmıyor olabilirsiniz ve bu gayet normal bir şey. Yalnız, tek gerçek de bu değil. Buna rağmen, yazımda zaten sıkı simülasyon oyuncularının bu üründe içerik açısından herhangi bir problem yaşamayacağını söylemiştim.