Diyelim ki PlayStation 5 konsolunu satın aldınız ama oynayacak hiçbir oyununuz yok. Belki de yeni konsolların bazı teknolojilerini eğlenceli bir şekilde görmek istiyorsunuzdur. İhtiyacınız ne olursa olsun, Astro’s Playroom isimli bir video oyunu, her PlayStation 5 konsolunda ücretsiz ve yüklü olarak oyunculara sunuluyor. Ben de geçtiğimiz haftalarda kendi yeni konsolumu satın aldım ve bahsi geçen video oyunu ile karşılaştım. Yeni donanımı ve özellikle de DualSense kontrolcüsünü iyice tanıyabilmek adına da bu yapıtta bayağı bir vakit geçirdim. Şimdi ise sırada kendisini incelemek var.

Astro’s Playroom, ciddi anlamda DualSense kontrolcüsüne odaklanıyor ve bu yeni nesil cihazın tüm gücünü, tüm teknolojisini tek bir oyun ile oyunculara denetmeye çalışıyor. Yalnız bu oyunun arkasındaki ekip, öyle ruhsuz insanlar da değil. Bu yüzden de oyunun içerisinde farklı ve eğlenceli şeyler görebiliyoruz. Hatta, PlayStation Studios tarafından geliştirilen birçok farklı oyuna da göndermeler yapılıyor zaman zaman. Tüm bunlar, DualSense isimli yeni kontrolcümüzü tanırken, eğlenceli anlar yaşamamızı sağlıyor. Ayrıca, bu video oyunu eski teknoloji demolarına göre daha oyuna benziyor.

PlayStation Vita için Welcome Park ve PlayStation 4 için de The Playroom isimli teknoloji demoları hazırlanmıştı daha önce. Aslında, Astro’s Playroom da PlayStation 5 için bir teknoloji demosu olacak gibi görünüyordu ama final yapıtı deneyince, durumun hiç de öyle olmadığını anladım. Bu video oyununda toplamda 4 farklı dünya ve 15-16 civarında bölüm bulunuyor. Ayrıca, bu bölüm sayısı gizli içeriklerle ve gizli bölümlerle de artıyor. Eğer her şeyi %100 bir oranla bitirmek gibi bir amacınız varsa ve oyunu tempolu bir şekilde oynayacak olursanız, 10 saatlik bir deneyim sunuyor kendisi.

Astro’s Playroom oyununu bitirmeye çalışırken, sizi en çok zorlayacak şey, muhtemelen toplanabilir ögeler olacaktır. Bu yapıtta 100’den fazla toplanabilir, koleksiyonluk öge bulunuyor. Topladığınız her şey, PlayStation markasının geçmişine dayanıyor; konsollara ve video oyunlarına göndermeler yapılıyor. Bu ögelerin tamamını da eğer dilerseniz daha sonra interaktif alandan görebiliyorsunuz. Ayrıca, The Playroom oyunundaki gibi bu oyunda da yapıtın bölüm tasarımları, PlayStation 5 ile alakalı oluyor. Mesela, bir bölümde bahsi geçen konsolun grafik işlemci birimine gidiyoruz.

Astro's Playroom

Astro’s Playroom, DualSense ile bambaşka bir seviyeye çıkıyor

Daha önce de söylemiş olduğum gibi Astro’s Playroom, DualSense için geliştirilmiş gibi duruyor. Oyunun birbirinden farklı ve renkli bölüm tasarımları bir yana, sürekli olarak DualSense kontrolcüsü ön plana çıkıyor. Kumda yürürken, şimşekler çakarken, karda boğuşuyorken ve diğer tüm durumlarda DualSense, gerçekten etkileyici bir his veriyor. Bu his, titreşimler ve tetiklerdeki mekanik yapı ile sağlanıyor. Oyundaki silahları ateşlerken, tetikleri oldukça gerçekçi bir his veriyor ve diğer durumlarda da bu tuşlar gerçekten yaratıcı bir şekilde kullanılmayı başarıyor.

Mesela, oyunun bir bölümünde tırmanmamız gerekiyor ama eğer tırmandığımız noktaları çok sıkı tutarsak, o noktalar parçalanıyor. Bizlerin de tetikleri ona göre daha az sıkmamız gerekiyor ki düşmeyelim. Bu noktada hem tuşun mekanik yapısı, hem titreşimleri, hem de geri bildirimleri ön plana çıkıyor. Yalnız, bu tip ileri seviye deneyimleri de bugüne kadar sadece Astro’s Playroom oyununda gördüğümü belirtmek istiyorum. PlayStation 5 konsolunda denediğim diğer hiçbir oyunda DualSense, bu kadar kaliteli bir şekilde kullanılmamıştı; en çok ön plana çıkan Call of Duty: Black Ops Cold War idi.

Astro’s Playroom oyununda size birçok farklı şey öğretiliyor. Öğrendiğiniz şeyler, bir süre boyunca bölümde aktif olarak kullanılıyor ve yeni bölümde, yeni şeyler öğretiliyor. Eski öğrendikleriniz ise unutuluyor. Tabii bunun kötü bir şey olduğunu söylemem. Sürekli yeni bir şeyler tanıtıldığı için oyun hep o taze hissini korumayı başarıyor. Bir noktadan sonra da öğretilenlerin yerini yenileri aldığı için oyun, mekaniklerin arasında kaybolmuyor. Yine de gizli bölümlerde daha fazla mekanik karşımıza çıkıyor ama o anlarda da oyun, sizi kesinlikle zorlamıyor. Oyunun amacı bu değil zaten.

Astro’s Playroom, çok ilginç bir şekilde tekrar oynanabilirliğe de önem veriyor. Yani, bu oyunu %100 bir oranla bitirseniz bile daha rekabetçi karşılaşmalar oyunda bulunuyor; sıralama tablolarındaki oyuncularla yarışıyorsunuz. Yani, oyunda süre temelli içerikler var ve bu içeriklerde elde ettiğiniz süreler, global bir sıralama tablosuna aktarılıyor. Eğer bu sıralama tablolarını liderlikleriniz ile donatmak istiyorsanız da bunu yapabiliyorsunuz. Zaten bu sayede işin içine tekrar oynanabilirlik giriyor. Oyunun süresini böylece uzatabiliyorsunuz ama herkes de o kadar rekabetçi değildir tabii ki.

Astro's Playroom

PlayStation 5 ve DualSense, bu oyunda güzelce gösteriliyor mu?

PlayStation 5; Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, Marvel’s Spider-Man: Remastered ve Demon’s Souls gibi video oyunları ile çıkışını gerçekleştirdi. Yani, konu görsellik olduğu zaman Astro’s Playroom, tabii ki arka planda kalıyor ama bu demek değil ki oyunun görselliği başarısız. Bence tam tersine, bu yapıtta çok kaliteli, çok net, çok kreatif ve bol renkli bir görsellik bulunuyor. Hatta, gerçek zamanlı ışın izleme teknolojisi bile bu oyunda kullanılıyor ve bu sayede bazı bölümler normalden kat ve kat daha güzel görünüyor. Bu görsellikte bolca detay da bulunuyor.

Görsellik ile aynı şekilde performans da inanılmaz başarılı. Zaten böylesine tanıtıcı ve reklam değeri taşıyan bir video oyununda, görsel ve performans açısından problem beklemek de biraz garip olurdu. Bu arada, oyunun HDR ile 4K/60 FPS değerinde oynanabildiğini söylemek istiyorum. Tabii tüm bu özellikler için öncelikle televizyon veya monitörünüzün destek vermesi gerekiyor. Bazı sahnelerde çok fazla aksiyon bile yaşanabiliyor ve bu anlarda da ne görsellik, ne performans kendi değerlerini düşürüyor. Astro’s Playroom, açıkçası sunumu ile beni etkilemeyi başarıyor.

Sunum tarafında Astro’s Playroom oyununun seslerinden ve müziklerinden etkilendiğimi de söylemek istiyorum. Öncelikle, müzikler aslında her bölüm için kendisini çok tekrar ediyor ama yine de bu yapıtlarda gayet güzel ve eğlenceli ritimler kullanıldığı için kendilerinden rahatsız olmak çok zor bir hale geliyor. Müzikler gibi ses efektleri de yeterince iyi bir kalitede. Ben açıkçası bu oyunu üç boyutlu ses teknolojisi ile de denemek isterdim ama bu teknolojiye destek veren herhangi bir kulaklığım bulunmuyordu. Yine de düşünüyorum ki tüm bu sesler, üç boyutlu halde daha da güzel olacaktır.

Astro’s Playroom, her PlayStation 5 konsolunun içinde yüklü olarak geliyor. Ayrıca bu oyun için hiçbir şekilde ödeme yapmanıza da gerek kalmıyor. Durum böyleyken, neden kendisini oynamayasınız ki? Yeni konsolunuzu açtıktan sonra oynayacağınız ilk oyun bence bu olmalı. Eğer bu yapıt, bedava değil de 20 Dolar civarında satılsaydı bile benim önerdiğim bir yapıt olacaktı. Bu oyuna tam puan vermemi engelleyen şeyler; çapının küçük olması, pek içerik sunamaması ve tekrar oynanabilirliğin çok sıkıcı olabilmesi. Bunun haricinde, bence gayet başarılı bir yapıt var karşımızda.

Astro's Playroom
Astro's Playroom
Astro's Playroom, PlayStation 5 konsolunun ve DualSense kontrolcüsünün özelliklerini gösterebilecek, çok kaliteli bir oyun. Her konsolun içinde yüklü olarak gelen ve sizden herhangi bir ücret istemeyen Astro's Playroom; kaliteli sunumu ve sürekli taze tutulan oynanış mekanikleri ile benim dikkatimi çekiyor. Ayrıca oyunda; PlayStation 5 konsoluna, DualSense kontrolcüsüne, PlayStation markasının geçmişine ve çok daha fazlasına ciddi anlamda önem veriliyor; oyun, adeta detayların içinde kayboluyor. Açıkçası, bu oyun 20 Dolar civarında olsa bile kendisini satın aldırabilecek kadar başarılı ve kaliteli.
Olumlu
Her konsolda yüklü ve ücretsiz olan bir video oyunu.
PlayStation 5 ve DualSense, çok güzel bir şekilde tanıtılıyor.
Her bölümde yenilenen mekanikler, tüm deneyimi taze tutuyor.
Görsellik, performans, sesler ve müzikler inanılmaz başarılı.
Olumsuz
Oyunun pek de geniş olmayan çapı, hayal kırıklığı oluşturabiliyor.
Tekrar oynanabilirliği arttıran içerikler kendilerini çok tekrar ediyor.
Oyunun sunuşu tamamen PlayStation markası ile boğuluyor.
3 saatte bile bitirilebilecek, kısa bir temel yapıya sahip.
8.6

Etiketler: