Bilgisayarınız için güzel bir klavye satın almak istediğiniz zaman karşınıza sayısız alternatif ürün çıkıyor. Bunlardan bir tanesi de 2021 senesinde tasarım ödüllerini kucaklamış olan ASUS ROG Claymore II. Modüler bir mekanik oyuncu klavyesi olan bu ürün, kablolu ve kablosuz şekillerde kullanılabilir yapısı ve çok daha fazla modern özelliği ile dikkat çekiyor. Bizler ise bu oyuncu klavyesinin detaylı bir incelemesi ile şimdi karşınıza çıkıyoruz. Bu inceleme yazımız aracılığı ile ürünün tasarımına, kullanım rahatlığına, kalitesine, özelliklerine ve bilmeniz gereken tüm diğer detaylarına göz atacağız.

ASUS ROG Claymore II ürününün öncelikle tasarımından bahsetmek gerekiyor. Ürünün kendisi, elinize aldığınız zaman gerçekten sağlam bir his uyandırıyor. Yani, öyle çok ucuz ve sıradan bir materyale sahip, uyduruk bir klavye almışsınız gibi hissetmiyorsunuz. Ürünün gövdesi plastikten yapılmış halde ve çok az bir gevşekliğe sahip. Plastik için bu gayet normal. Ürünün temeli ise tamamen metal ve asıl sağlamlık hissi de zaten buradan geliyor. Klavyede ne yazık ki PBT yerine ABS tipi tuş kapakları kullanılıyor. Bu yüzden, kendileri ne yazık ki maksimum seviyede kaliteye sahip değil. PBT, ABS tipine göre çok daha iyi ama ürün, bu haliyle de memnun edici seviyede.

ASUS ROG Claymore II üzerindeki tüm tuşlara basmak oldukça rahat ve stabil hissettiriyor. Yani, Enter ve Shift gibi tuşlar bile gayet stabil bir şekilde kullanılabiliyor. Space tuşu ne yazık ki biraz sallanıyor ama kendisinin boyutuna göre o kadar sallanması gayet normal ve ekstrem seviyede de rahatsız edici değil. Klavyenin tabanı ve ayakları da masanıza gayet güzel oturuyor. Eğer eliniz çok ama çok hareketli değilse, klavyenin elinizin altında hareket etmesi çok zor olacaktır; yine de imkansız değil. Bu arada, klavyenin Numpad kısmı tamamen modüler. Yani, kendisini tamamen sökebiliyorsunuz ve klavyenin sağına veya soluna, keyfinize göre takabiliyorsunuz.

Eğer ben yanlış bir şey yapmadıysam veya yanlış anlamadıysam, Numpad kısmı klavyenin temeline bağlı olmadığı zaman çalışmıyor. Yani, kendisini klavyenizden tamamen ayırıp, bağımsız bir şekilde kullanamıyorsunuz. İlla bir kenara oturması gerekiyor ve bu kısımlar ne yazık ki pek sağlam hissettirmiyor. Numpad ögesini çıkartıp, taktıkça da o sağlamlık hissi iyice düşecektir. Ergonomi tarafında ise klavyenin kendisi düz bir tasarıma sahip ama ayaklar sadece tek bir derecede eğim sunabiliyor. Bu da yeterli ama daha fazlası yapılabilirdi. Ergonomiye çok ama çok önem veriyorsanız, ASUS ROG Claymore II ürünü hoş ama pek de zengin değil.

ASUS ROG Claymore II

ASUS ROG Claymore II, istemediğiniz kadar ışıklandırma sunuyor

Bir donanımın oyuncu ürünü olduğunu anlamak için kendisine çok uzaktan bakmanız bile yeterli. Eğer bir donanımda herhangi bir ışıklandırma varsa, muhtemelen oyunculara hitap ediyordur. ASUS ROG Claymore II da RGB tipi ışıklandırma desteği sunuyor. Klavyenin üzerindeki her tuş, ayrı ayrı ışıklandırılıyor ve ürünün stok hali de ışıklandırmada herhangi bir hata göstermiyor. Bununla alakalı olarak, klavyenin üzerindeki logonun yanında bir de ışıklandırma ile birlikte şarj göstergeci kullanılıyor. Bu sizi rahatsız olursa, rastgele bir ışıklandırma ile de şarj noktasını kaldırabiliyorsunuz. Malum, herkes bu ürünü kablosuz bir şekilde kullanacak diye bir şey yok.

ASUS ROG Claymore II ürününün kendisi daha önce de söylediğim gibi kablolu ve kablosuz şekillerde kullanılabiliyor. Kablolu kullanım, aslında hem temel kullanım, hem de şarj için kullanılıyor. Bunu, USB-C tipi bir kablo ile yapıyorsunuz. Kablosuz kullanımda ise 2.4 GHz tipinde bir alıcı ve verici kullanılıyor. Evet, klavyede ne yazık ki kablosuz bağlantı için Bluetooth desteği bulunmuyor. Doğal olarak, klavyeyi 1’den fazla donanıma da bağlayamıyorsunuz. Bu durum oyuncular için çok sıkıntı çıkartmayacaktır; alıcı ve verici ile kablosuz bağlantı kullanmak da güzel ama profesyonel kullanımda bu durum sıkıntı çıkartacaktır.

Bu arada, ASUS ROG Claymore II ürününü eğer herhangi bir ışıklandırma olmadan kullanırsanız, ASUS tarafı şarjın 144 saat süreceğini söylüyor ki bu oldukça uzun bir zaman; özellikle de pille çalışan değil de şarj edilebilen bir ürün için. İşin içine ışıklandırma girdiği zaman 100 saati silip, atabilirsiniz; ürünün şarj süresi 44 saate kadar düşüyor ışıklandırma ile birlikte. Tabii ki klavyeyi ne durumlarda, nelerle kullandığınıza göre bu şarj süreleri farklılık gösterebilir. Sizin deneyiminizde şarj daha kısa sürede bitebilir veya ASUS tarafından verilen rakamdan daha yukarıya çıkabilir. Bunları, maksimum değer olarak kullanmanızı öneriyorum.

ASUS ROG Claymore II, bolca ekstra özellik de sunuyor. Mesela, klavyenin üzerinde medya tuşları bulunuyor. Bunun haricinde, klavyenin üzerindeki her tuş da makro için tekrardan program edilebiliyor. Trackpad ve Trackball desteği bulunmasa bile ses kontrolü ve daha fazlası için tekerlek, klavyenin üzerinde yer alıyor. Bu arada, ürünü satın aldığınız zaman kutunun içerisinden de bolca çıkartma, bilek desteği, kenarlar için manyetik korumalar, USB-C kablosu ve daha fazlası bulunuyor. Yani, ilk defa bir oyuncu klavyesi filan alıyorsanız, ekstra hiçbir şeye ihtiyaç duymayacaksınız; ihtiyacınız olan her şey kutunun içinden çıkacak.

ASUS ROG Claymore II

Sanki bundan daha iyisini görmüştük ve deneyimlemiştik

ASUS ROG Claymore II, bizim deneyimimizde ASUS ROG RX Blue Optical Mechanical ile geldi. Açıkçası, böyle bir klavye için seçilebilecek en son tuş anahtarlarından bir tanesi ASUS ROG RX Blue Optical Mechanical. Kendisi her ne kadar hızlı bir tuşa basma deneyimi sunsa bile aynı zamanda da belirgin bir ağırlık ekliyor tuşlara. Bu yüzden, uzun vadede inanılmaz yorucu bir deneyim elde ediyorsunuz; özellikle de benim gibi klavyedeki tuşları bütün gün kullanıyorsanız… Bu klavye için aynı zamanda ASUS ROG RX Red Optical Mechanical da sunuluyor ama kendileri hakkında şimdilik herhangi bir bilgim bulunmuyor. Bu yüzden ekstra yorum yapamayacağım.

Genel olarak ASUS ROG Claymore II ürününü kullanarak bir şeyler yazmak, yorucu olsa bile kesinlikle güzel bir deneyim elde ettiriyor. Tuş kapakları ABS olsa bile kendilerinin üzerinde belli bir doku olması, tuşlara dokunmayı ve onlara basmayı yeterince kaliteli bir seviyeye çıkartıyor. Yalnız, eğer yağlı bir parmağınız varsa, tuşlar kısa bir süre içerisinde parlamaya başlayacaktır. Kendi deneyimlerimden söylüyorum; dikkat ediniz efendim. Ayrıca, karşımızda bir mekanik oyuncu klavyesi olduğu için tahmin edebileceğiniz üzere tuşlara basma sesi de oldukça yüksek. ASUS ROG RX Blue Optical Mechanical da bu konuda hiç yardımcı olmuyor, sağ olsun.

ASUS ROG Claymore II, genel olarak yazı yazma ve klavyeyi kullanma konusunda güzel bir deneyim sunuyor ama geçmişte bundan çok daha kaliteli klavyeler de deneyimlemiştik. Aynı şeyi ne yazık ki sunulan gecikme değerleri için de söyleyebiliriz. Bu klavyeyi kablolu bir şekilde kullanırken bile aldığınız gecikme, 2ms değerine kadar çıkabiliyor. Kablosuz kullanımda ise 10ms değerlerini görebiliyorsunuz. Tabii ki sadece yazı yazmak için kullanacaksanız, bu değerleri çok da fark etmeniz mümkün olmayacaktır ama rekabetçi video oyunlarında, reflekslerin konuştuğu anlarda biraz canınız sıkılabilir diye düşünüyorum.

Her şeyi özetlemek gerekirse, gecikme değerlerine rağmen ASUS ROG Claymore II ürününü en iyi kullanabileceğiniz kategori, video oyunları olacaktır. Tuşlara basmak çok sesli olduğu için ofis kullanımında sıkıntı çıkabilir. Bluetooth desteğinin olmamasından kaynaklanan problemler de diğer profesyonel kullanımları biraz baltalayabilir. Mobil platformlara filan bu klavyeyi bağlamayı saymıyorum bile. Yani, ASUS ROG Claymore II ürününü satın alıyorsanız, ya güzel bir video oyunu deneyimi yaşamak için alıyorsunuzdur, ya da günlük kullanımda, elinizin altında kaliteli bir ürün olsun istiyorsunuzdur.

ASUS ROG Claymore II
ASUS ROG Claymore II
Olumlu
Çok rekabetçi olmayan oyunlar için gecikme değeri çok başarılı.
Tüm tuşların makro için programlanabilir olması.
RGB tipi ışıklandırma oldukça kaliteli ve özelleştirilebilir.
Olumsuz
Tuşlar oldukça ağır hissettiriyor ve çok gürültü çıkartıyor.
Numpad için kullanılan klavye girişleri hiç de sağlam değil.
Bluetooth desteğinin olmaması bolca farklı uyumluluk sorunu çıkartıyor.
7

Etiketler: