Bugüne kadar sizlerin karşısına birkaç farklı dizüstü bilgisayar incelemesi ile çıktık. Bu cihazlardan bazıları günlük kullanım için uygundu, bazıları ise oyunculara hitap ediyordu. İşte o oyunculara hitap eden incelediğimiz cihazlar aslında güçlü olsa da teknoloji bakımından bir tık geride kalabiliyordu. Bugün ise elimizde oldukça güncel olan bir cihaz var: ASUS ROG Strix SCAR III (G731GW)
ASUS ROG Strix SCAR III (G731GW), güçlü bir donanıma sahip
İnceleme yazıma bu dizüstü bilgisayarın donanımlardan bahsederek başlamak istiyorum. Bu noktada da öncelikle cihazın işlemcisine değineceğim. ASUS ROG Strix SCAR III (G731GW) ürününde işlemci olarak Intel Core i7-9750H bulunuyor. 2019 model bu işlemci, 12 çekirdek ile oyuncuların karşısına çıkıyor ve kendisi, günümüzde satın alabileceğiniz en iyi işlemcilerden bir tanesi; özellikle de oyunlar için.
Bu işlemci, günümüzde oynayabileceğiniz en ağır video oyunlarını ve en ağır uygulamaları kaldırabilecek güce sahip. Oyunlar üzerindeki performanstan bahsedeceğim ama öncelikle Intel Core i7-9750H işlemcisinin klasik test ortamlarında nasıl bir performans gösterdiğini sizlere belirtmek istiyorum. Öyle ki bu işlemci, tekli Cinebench R15 testinden 191 puan ile çıkmayı başarabiliyor.
Benzer bir başarı 3DMark 06 için de geçerli. Bu işlemci, 3DMark 06 üzerinden alınan bir testte en fazla 11431 puana ulaşabiliyor. Geekbench 3 – 32 Bit Multi-Core testinden 22981, Geekbench 4 – 64 Bit Multi-Core testinden 25004, Geekbench 4.4 – 64 Bit Multi-Core testinden ise 25021 gibi skorlar alabilen bu işlemci, bünyesinde bir de Intel UHD Graphics 630 donanımını bulunduruyor.
ASUS ROG Strix SCAR III (G731GW) gibi bir dizüstü bilgisayara sahip iken tabii ki Intel UHD Graphics 630 ile oyun oynamayacaksınız ama bu donanım parçasının da Overwatch gibi video oyunlarını en düşük güçte açabilecek seviyede olduğunu söylemek istiyorum. Yani, ana ekran kartını kullanmıyorken bile sırtınızı yaslayabileceğiniz bir parça olabilir Intel UHD Graphics 630.
Sırada NVIDIA GeForce RTX 2070 var
Öncelikle şunu söylemem gerekiyor ki ASUS ROG Strix SCAR III (G731GW), bana ilk defa NVIDIA GeForce RTX neslinden bir donanımı denettiren cihaz oldu. Bu donanım ise tabii ki ekran kartımız olan NVIDIA GeForce RTX 2070. Yine 2019 içerisinde çıkışını yapmış olan ekran kartı, dizüstü bilgisayar için şu an en güçlü ve en hızlı ikinci ekran kartı olarak geçiyor. Yani, başarılı bir performans bizi bekliyor.
8 GB gibi bir değere sahip olan GDDR6 model VRAM ile karşımıza çıkan bu ekran kartı, Deep Learning Super Sampling (DLSS) ve Real-Time Ray Tracing (RTRT) teknolojilerini de içerisinde bulunduruyor. Yani, bu teknolojilere sahip bir video oyununu oynarken, en iyi seviyede görselliğe ulaşabiliyoruz NVIDIA GeForce RTX 2070 sayesinde. Bu da oyun deneyimimizi kaliteli bir hale getirebiliyor.
Bu ekran kartında birçok farklı video oyunu denedim. Bu deneyimlerim hakkındaki detayları bilgileri madde madde hemen aşağıda sizlere sunacağım ama yüksek çözünürlükte ve en yüksek grafiklerde, Control gibi bir video oyununda 50 FPS civarı bir performans almayı başarabildim. Aynı ayalarda Tom Clancy’s The Division 2 oyunu ise oldukça stabil bir 60 FPS deneyimi yaşattı bana.
Sürpriz bir şekilde, Tom Clancy’s The Division 2 için söylediğim her şeyi Anthem, Far Cry: New Dawn ve Just Cause 4 oyunları için de söyleyebiliyorum. Yalnız, yine sahip olduğum video oyunlarından Metro Exodus, aynı ayarlarda beni yarı yolda bıraktı ve 40 FPS civarında bir performans aldım. Yine de bu düşük performansları, 1080p çözünürlüğünde oynayarak unutabiliyorsunuz.
Bazı oyunlardan aldığım performanslar
- Control – Yüksek grafiklerde 1440p ile 50 FPS (RTRT ve 1080p ile 35 FPS)
- Tom Clancy’s The Division 2 – En yüksek grafiklerde 1440p ile 60 FPS
- Anthem – En yüksek grafiklerde 1440p ile 55 FPS
- Far Cry: New Dawn – En yüksek grafiklerde 1440p ile 80 FPS (4K ile 45 FPS)
- Far Cry 5 – En yüksek grafiklerde 1440p ile 80 FPS (4K ile 45 FPS)
- Just Cause 4 – En yüksek grafiklerde 1440p ile 60 FPS (4K ile 30 FPS)
- Metro Exodus – En yüksek grafiklerde 1440p ile 35 FPS
- NBA 2K20 – En yüksek grafiklerde 1440p ile 80 FPS
- Battlefield V – En yüksek grafiklerde 1440p ile 90 FPS (DXR ve 1080p ile 65 FPS)
- Assassin’s Creed Odyssey – En yüksek grafiklerde 1440p ile 60 FPS
- Forza Horizon 4 – En yüksek grafiklerde 1080p ile 100 FPS
- Gears 5 – En yüksek grafiklerde 1080p ile 75 FPS
- Monster Hunter World: Icerborne – En yüksek grafiklerde 1440p ile 60 FPS
- Fortnite – En yüksek grafiklerde 1440p ile 100 FPS (4K ile 40 FPS)
- PlayerUnknown’s Battlegrounds – En yüksek grafiklerde 1080p ile 140 FPS (4K ile 50 FPS)
ASUS ROG Strix SCAR III (G731GW), geniş bir hafızaya sahip
Bahsetmiş olduğum bu cihaz, 16 GB RAM ile karşımıza çıkıyor. Bu sayede RAM konusunda pek fazla sıkıntı yaşamıyorsunuz; zaten günümüzün yüksek seviyeli video oyunları da önerilen sistem gereksinimlerinde 16 GB kadar bir RAM istiyor. Bunun haricinde, Intel HM370 ile geldiğini ve içerisinde de bir HDD ve SSD bulundurduğunu söylemek isterim.
Bu cihazın en iyi yönlerinden bir tanesi ise donanımında değil, ekranında yatıyor; bu cihaz, 144 Hz değerlerinde çalışan ve 3 ms gecikme sunan bir IPS ekrana sahip. Normalde monitörlerde veya televizyonlarda görmüş olduğumuz kalitede bir ekran, bu sefer bir dizüstü bilgisayarda, dahili olarak karşımıza çıkıyor ve böylesine özel bir ekran sayesinde, en iyi görüntüyü de rahatlıkla alabiliyorsunuz.
Ekrandan sonra ilginizi çekebilecek olan bir başka öge ise cihazın kasası. Bugüne kadar plastik kasaya sahip birkaç cihaz denedim ve kasa bakımından kendilerinden pek memnun kalmadım. Fakat ASUS ROG Strix SCAR III (G731GW), plastik olmayan ve kendisini çok sağlam hissettiren bir kasa ile karşımıza çıkıyor. Ayrıca cihazın bu yeni kasa materyali sayesinde çok daha şık göründüğünü söyleyebilirim.
Aslında, genele baktığınız zaman bu dizüstü bilgisayarın, yine en geç 2018 model dizüstü bilgisayarlar ile benzer göründüğünü söyleyebilirsiniz ve kesinlikle haklısınız. Yine de bu durum, cihazın güzel görünümünü engellemiyor. Cihazın kasası zaten çok başarılı. Monitör de aynı şekilde güzel. Klavyeler ve dokunmatik ekran da güzel hissettiriyor. Daha ne olabilir ki?
ASUS ROG Keystone teknolojisi olabilir
Daha ne olabilir ki diye sorduktan sonra muhtemelen bir şeyin gelmeyeceğini tahmin ettiniz ama hayır; ASUS ROG Strix SCAR III (G731GW), patenti ASUS markasında olan ASUS ROG Keystone isimli bir teknoloji ile karşımıza çıkıyor. Bu sayede anahtara benzeyen bir USB tarzı cihaza sahip oluyoruz ve bu cihaz sayesinde de profillerimizi ASUS ROG Keystone destekli cihazlar arasında taşıyabiliyoruz.
ASUS ROG Strix SCAR III ve ASUS ROG Strix HERO III model dizüstü bilgisayarlar ile sunulan ROG Keystone teknolojisi, cihazın donanımında yer alan RangeBoost ve klasik ASUS ROG Aura ile de destekleniyor. Yalnız, ASUS ROG Aura teknolojisi bu cihazda çok daha gelişmiş bir şekilde karşımıza çıkıyor; kendisi her klavye tuşuna ayrı atanmış bir teknoloji.
Bu sayede de yeni renklendirme tekniklerini kullanabiliyorsunuz. Mesela, sadece kendisine bastığınız zaman renk veren klavye tuşları veya sanki üzerine yağmur damlıyor gibi görünen klavye tuşları ayarlayabiliyorsunuz ve görsel açıdan bu bilgisayarda benim en çok hoşuma bu gitti. Özellikle de sizlere haber veya inceleme yazarken, ayrı bir zevkli oluyor klavyeye basmak.
Bu sırada, bu cihazda üç adet USB 3.1 (Gen 1) Type-A, jak, ASUS ROG Keystone, Gigabit Ethernet, HDMI 2.0b, USB 3.1 (Gen 2) Type-C, güç kablosu girişlerinin olduğunu söylemek istiyorum. Bu cihazın da güç kablosu yandan değil de tam olarak arkadan veriliyor ve yine benim kullanımım zorlanıyor. Anlıyorum, bu bir standart ama normal bir masa üzerinde, bu şekilde kabloyu kullanırken gerçekten zorlanıyorum.
ASUS ROG Strix SCAR III (G731GW), sessiz çalışıyor
İnceleme yazımın bu noktasında, kısacık da olsa sistem sesinden bahsetmek istiyorum; şu ana kadar böyle bir sesin olduğunu unutmuştum bile. Benim bu cihazı deneyimlediğim birçok anda kendisi inanılmaz sessiz çalışıyordu. Yalnız, zaman zaman fanlar inanılmaz hızlanıyor ve adeta bir uçak sesi duyabiliyorsunuz ama bunun nedenini henüz anlayamadım. Oyunlarla alakalı olduğunu sanmıyorum.
Cihazın üzerinde yer alan dahili hoparlörler ise o sessizliği tam anlamıyla bozacak seviyede, gayet güzel çalışıyorlar. Bu hoparlörler hem oldukça yüksek seslere ulaşabiliyor, mesela ben bir müziği evin her yerinden duyabiliyorum, hem de yüksek ve düşük frekanslar gayet dengelenmiş bir şekilde karşımıza çıkıyor. Sadece bas konusundan bir tık memnun kalmadım, bana fazla geldi ki o da çözülebiliyor EQ ile.
Tabii bir de bu cihazın şarj ömrü var. Ben sanmıyorum ki hiçbir oyuncu bu cihazı şarjdan çıkartıp, o şekilde kullanacaktır ama olur da öyle bir ihtiyaç ortaya çıkarsa; 4 saat boyunca bu cihazı günlük kullanım için açık tutabiliyorsunuz. Video oyunlarına filan hiç girişmiyorum; zaten o tip uygulamaları ve programları şarj aktif olmadan oynamak pek mantıklı bir aktivite değil.
Son olarak, cihazın ısı dağılımından da biraz bahsedebilirim. Fanların çıkışlarının çoğu arkaya baktığı için aslında cihazın yanlarından ziyade, arkası ısınıyor. Klavyenin üzerinde ise sol taraf en az ısınan kısım oluyor ki zaten çok ağır programlar çalıştırmadığınız sürece ve çok ağır oyunlar oynamadığınız sürece bu sıcaklık pek de dert olmuyor.
Elimizde nasıl bir ürün var?
Öncelikle şunu söylemek istiyorum ki ASUS ROG Strix SCAR III (G731GW), görsel anlamda inanılmaz güzel bir cihaz. Cihazın kasası nereden bakarsanız bakın, çok güzel görünüyor. Bu kasadaki tek problem, USB girişlerinin pek kullanışlı yerlerde olmaması, yeteri kadar giriş bulunmaması ve güç girişinin de arka tarafta olması ama bunları herkes problem olarak görmeyecektir.
Kasa ardından öve öve bitiremeyeceğimiz bir başka kısım ise ekran. Daha önce de dediğim gibi 144 Hz değerinde çalışıp, 3 ms gecikme süresi sunan, IPS tipinde bir ekran bulunuyor bu dizüstü bilgisayarda ve ben, bundan daha iyi bir dahili ekran bulabileceğinizi düşünmüyorum. Hatta, bugüne kadar bir dizüstü bilgisayarda gördüğüm en iyi ekrandı kendisi.
Klavye ise ekran gibi şahane. Tuşlara basmak gereken hissi gayet güzel bir şekilde veriyor. Yön tuşlarının küçük olması benim için minik bir problem çıkartıyor olsa da ASUS ROG Aura ile klavyede çıkartabildiğim birbirinden farklı ve etkileyici RGB renkler, bana o sorunu unutturuyor. Normalde bu tip renk teknolojilerini hiç sevmem ama bu cihazdaki teknoloji, klavyeyi eğlenceli bir hale getiriyor.
Tabii böylesine bir cihazın en önemli noktası, donanımı. Yalnız, ben Intel Core i7-9750H ve NVIDIA GeForce RTX 2070 parçalarının sizi uzun bir süre boyunca yolda bırakmayacağına eminim. Fiyatı 2000 Dolar ile 2200 Dolar arasında değişen ASUS ROG Strix SCAR III (G731GW), donanımı ile günümüz oyunlarını 1440p ve duruma göre 4K çözünürlükte, en yüksek grafik ayarlarında çalıştırabiliyor.