Bilgisayar teknolojileri tarafında AMD ile NVIDIA taraflarının bitmez bilmek bir rekabeti bulunuyor. İki markanın da kendilerine göre güçlü oldukları taraflar bulunuyor ve bu taraflar, tek bir bilgisayarda birleştiği zaman da ortaya harikalar çıkabiliyor. Sizler için bugün inceleyeceğimiz ASUS TUF Gaming A15 de o harikalardan bir tanesi olabilir. AMD tarafından bir işlemcinin, NVIDIA tarafından da bir ekran kartının buluştuğu bu bilgisayara, dilerseniz daha yakından bakalım ve öncelikle teknik özelliklerden bahsedelim.

ASUS TUF Gaming A15, işlemci olarak AMD Ryzen 7 4800H ile karşımıza çıkıyor. Bu işlemci, AMD Zen 2 mimarisini kullanıyor ve temel olarak 2.9 GHz değerinde çalışıyor. Eğer işlemcinin hızlandırma özelliklerini kullanırsanız, 4.2 GHz değerine kadar performans alabiliyorsunuz kendisinden. Eğer AMD markasının işlemcilerin modelleri sizin için kafa karıştırıcı ise ve Intel tarafından bir işlemci ile karşılaştırmak isterseniz, bu ürünün en azından Intel Core i9-9880H kadar performans verebildiğini söylemek istiyorum.

AMD Ryzen 7 4800H, sekiz çekirdekli ve on altı iş parçacıklı bir işlemci. Bu sayede de işlemcinin içerisinde SMT ve Hyperthreading destekleri bulunuyor. Kendi serisine ait işlemcilerin arasında üçüncü sırada olan bu parça, 7.9 MB kadar ön bellek de sunabiliyor ve kendi içerisinde bir de AMD Radeon RX Vega 7 isimli grafik işlemci birimini bulunduruyor. Bu parça, NVIDIA GeForce MX350 ile neredeyse eş değer bir performans sunabiliyor. Yani, işlemci ve bağlı olan grafik işlemci birimi, performans açısından gayet memnun ediyor.

Dediğim gibi, ASUS TUF Gaming A15 aslında işlemci bakımından gayet başarılı görünüyor. Yine de işlemcinin performansını rakamlarla görmek isterseniz, bir sonraki başlığa geçmeden önce birkaç performans testini sizlerle paylaşabilirim. AMD Ryzen 7 4800H, tek çekirdekli Cinebench R20 testinden 476 puan, çift çekirdekli Cinebench R20 testinden 4671 puan, çift geçişli X264 HD Benchmark 4.0 testinden 105 FPS, tek geçişli X264 HD Benchmark 4.0 testinden de 220 FPS değerlerini alabiliyor.

ASUS TUF Gaming A15
Bu fotoğraf, UltrabookReview.com ekibine aittir.

ASUS TUF Gaming A15, güçlü bir ekran kartı ile geliyor

ASUS TUF Gaming A15 isimli bu bilgisayarda AMD Ryzen 7 4800H, NVIDIA GeForce RTX 2060 ile destekleniyor. Muhtemelen bu ekran kartı hakkında sizleri bilgilendirmeme gerek yok ama kendisinin orta sınıf seviyede oldukça güçlü bir ekran kartı olduğunu söyleyebilirim. Deep Learning Super Sampling ve Real-Time Ray Tracing gibi teknolojileri içerisinde bulunduran bu ekran kartı; DisplayPort 1.4, HDMI 2.0b, HDR, Simultaneous Multi-Projection (SMP) ve PlayReady 3.0 destekleri de sunmayı başarabiliyor.

İşlemcide olduğu gibi bu sefer sizi rakamlara boğmayacağım. NVIDIA GeForce RTX 2060 isimli ekran kartının mobil sürümü yeterince popüler ve eminim ki bilgisayar oyuncuları, böyle bir ekran kartından neler bekleyeceklerini biliyordur. Benim durumu özetlemem gerekirse de ekran kartı ile işlemci birleştiği zaman, inanılmaz başarılı bir oyun deneyimi yaşayabiliyorsunuz. ASUS TUF Gaming A15 ile 1080p çözünürlükte aklınıza gelebilecek olan birçok video oyununda 60 FPS değerlerinin üzerine rahatlıkla çıkabiliyorsunuz.

Ben bu bilgisayarı Gears Tactics, Destiny 2, Sea of Thieves, Forza Horizon 4, DOOM Eternal, Call of Duty: Warzone, Call of Duty: Modern Warfare, Red Dead Redemption 2 ve Need for Speed Heat gibi olabildiğince büyük ve popüler video oyunlarında denemeye çalıştım. Tüm bu oyunlar arasından 1080p çözünürlükte, 60 FPS değerine ulaşamadığım tek yapıt, Red Dead Redemption 2 oldu. Bu arada tüm oyunları en yüksek grafik ayarlarında deneyimledim. Her oyun, rahatlıkla 60 FPS değerinin üzerine çıkabildi.

Red Dead Redemption 2 ile 40 FPS civarında bir performans aldım. Aynı zamanda, eğer oynadığınız oyunları 2K veya 4K gibi çözünürlüklere çekmek isterseniz de NVIDIA GeForce RTX 2060, ne yazık ki yeterli gelemiyor ve anında 30 FPS değerlerini görebiliyorsunuz. Hatta çoğu video oyununda çok daha düşük performanslar alabiliyorsunuz. Daha sonra detaylıca bahsedeceğim ama bu bilgisayarın ekranı 144 Hz olduğu için rekabetçi oyunları 144 FPS olmayacak da oldukça keyifli ve akıcı bir deneyim sunuyor efendim.

ASUS TUF Gaming A15
Bu fotoğraf, UltrabookReview.com ekibine aittir.

Bu bilgisayar ile ne istediğinizi bilmeniz gerekiyor

AMD Ryzen 7 4800H, çok başarılı bir işlemci ve NVIDIA GeForce RTX 2060 de kesinlikle aynı başarıyı sunabiliyor. Yalnız, yine de karşımızda bir dizüstü bilgisayar bulunuyor. Bu bilgisayarda mobil seviyede bir ekran kartı kullanılıyor ve bu ekran kartı da ekonomik seriye yakın. Yani, eğer masaüstü bilgisayarlarla karşılaştırmak gerekirse NVIDIA GeForce RTX 2060, NVIDIA GeForce GTX 1070 ile aynı seviyede kalıyor. Bu yüzden de bilgisayar, günümüzde çok etkili olsa bile gelecekte bu etkiyi hemen kaybedebilir.

Bu arada ASUS TUF Gaming A15, 16 GB ve DDR4 tipinde bir RAM ile geliyor. Aynı zamanda ekran kartı ile sunulan VRAM de 6 GB. Ekran tarafında ise 15.6 inç büyüklüğünde, 16:9 oranında, 1920×1080 çözünürlüğünde, 141 PPI değerinde, IPS tipinde, 144 Hz olarak açılan bir parça karşımıza çıkıyor. Tüm bu özellikler arasından beni en çok rahatsız eden şey, tahmin edebileceğiniz gibi ekranın 15.6 inç olması oldu. Genel olarak oyuncular 15.6 inç ekranlar hakkında neler düşünüyor, bilmiyorum ama ben nefret ediyorum.

Bu nefretimin sebebi aslında öncelikle alışkanlık ve ardından da göz sağlığım ile alakalı. Ben bugüne kadar hiçbir zaman 17.3 inçten daha küçük bir dizüstü bilgisayar ve monitör kullanmadım. Şu anda kullandığım bilgisayar 17.3 inç ve konsollarım için kullandığım televizyon da 55 inç. Bu durumda tahmin edersiniz ki 15.7 inç civarındaki bir bilgisayar bana inanılmaz küçük geliyor ve görüntülerin sanki cihazın içinde sıkıştığını hissediyorum. Aynı zamanda neredeyse kör olduğum için küçük ekran, problem çıkartabiliyor.

Ekranın haricinde ASUS TUF Gaming A15, 1 TB büyüklüğünde bir SSD ile geliyor ki bu gayet güzel bir şey. Aynı zamanda bilgisayarda 1 adet USB 2.0, 2 adet USB 3.0 ve 3.1 Gen1, 1 adet HDMI, 1 adet DisplayPort, ses bağlantıları noktaları, 1 adet USB-C girişleri ve çıkışları da yer alıyor. Yani, özetle aslında donanıma baktığınız zaman hiçbir problem göremeyebilirsiniz. Beni en çok rahatsız eden şey tabii ki ekranın boyutu oldu ve belki uzun vade de 16 GB kadar bir RAM, yeterli olmayabilir. Bunu da oyuncular halledebilir.

ASUS TUF Gaming A15
Bu fotoğraf, UltrabookReview.com ekibine aittir.

ASUS TUF Gaming A15, nasıl bir tasarıma sahip?

ASUS TUF Gaming A15, gayet standart bir dizüstü bilgisayara benziyor ki bu kötü bir şey değil. Özellikle ASUS ROG tarafına baktığınız zaman her yerinden ışık çıkartan cihazlara rastlıyorsunuz ve ben açıkçası o kadar abartılı tasarımları sevmiyorum. Tabii ASUS TUF Gaming A15 de belki birkaç yerinde ışık bulundurabilirdi ama böyle bir şey yok diye de ürüne kötü yorum yapamayacağım. Işık desteğinin olup, olmaması benim için hiçbir şeyi değiştirmiyor bu bilgisayardaki. Tasarım, dediğim gibi gayet standart.

ASUS ROG ile ASUS TUF Gaming arasında, özellikle tasarım konusunda önemli farklılıklar bulunuyor. ASUS ROG, daha gösterişli ve ince tasarımlar kullanırken, ASUS TUF Gaming daha standart ve kalın tasarımlarla karşımıza çıkıyor. ASUS TUF Gaming aynı zamanda daha sağlam hissettiren ürünleri kataloğunda bulunduruyor. ASUS TUF Gaming A15 de kesinlikle öyle bir ürün. Özellikle ASUS ROG serisinden bazı cihazlar, dokunsanız kırılacak gibi bir his veriyor. Bu bilgisayar ise kesinlikle öyle değil; sağlam görünüyor.

Bu arada, ürünün klavyelerine gözüm çarpınca aklıma geldi. Biraz önce bu bilgisayarda ışıklandırma sistemi yok dedim ama bu cihazın dışı için geçerli. ASUS ROG serisinin yeni ürünlerinde alttan ışıklandırma filan bulunuyordu, ben onları kast etmiştim. ASUS TUF Gaming A15, birçok üründe olduğu gibi klavye ışıklandırmasını içerisinde bulunuyor ve klasik uygulamalar aracılığı ile ışıklandırmaları özelleştirebiliyorsunuz. Aynı zamanda bu ışıklandırmaları benim yaptığım gibi kapatabiliyorsunuz da.

Eğer ASUS markasından diğer bilgisayarları incelediğim yazılarıma göz attıysanız, 15.6 inç ile birlikte hiç değişmeyen bir başka sorunum daha bulunuyor. Bu sorun, güç kablosunun kısa gelmesi. Gayet standart boyutlarda bir masam var ve bilgisayar, masanın tam ortasında duruyor. Yalnız, ASUS tarafının güç kabloları benim kurulumuma kısa geliyor. Cihazın güç çıkışı solda. Benim kişisel bilgisayarım da gücü soldan çıkartıyor ama incelediğim ürün, kısa güç kablosu yüzünden adaptörü havada bırakıyor.

ASUS TUF Gaming A15
Bu fotoğraf, UltrabookReview.com ekibine aittir.

Bu oyuncu bilgisayarını almalı mıyız?

ASUS TUF Gaming A15, birçok farklı model altında ülkemizde bulunabiliyor. Dediğimiz gibi bizim incelediğimiz üründe 144 Hz değerlerinde ekran, AMD Ryzen 7 4800H ve NVIDIA GeForce RTX 2060 yer alıyor. Ülkemizde henüz 144 Hz değerlerinde çalışan ekranlı modellerden bulunmuyor ama NVIDIA GeForce RTX 2060 ve NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti ile modeller bulabiliyorsunuz. ise sizi NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti ile oluşturulan modellerden bir tanesine götürüyor.

Bizim elimizde olan ürünü eleştirmek gerekirse de uygun bir oyuncu bilgisayarı satın almak istiyorsanız, bu ürünü kesinlikle değerlendirebilirsiniz. Bu cihaz, modern olan neredeyse tüm oyunları en yüksek grafik ayarlarında, 1080p çözünürlükte, 60 FPS değerinde ve daha yukarısında çalıştırabiliyor. Aynı zamanda rekabetçi oyunlar için de bu cihazı tercih edebilirsiniz; oldukça güçlü ve 144 Hz değerinde bir ekran ile geliyor. Aynı zamanda gösterişi sevmeyen kişiler için de inanılmaz bir tasarım sizi bekliyor.

Yine de bu bilgisayarın içerisinde bir NVIDIA GeForce RTX 2060 olduğunu unutmamanız gerekiyor. Yani, ne yazık ki Real-Time Ray Tracing teknolojisi destekleniyor ama ekran kartı çok da yeterli değil. Aynı zamanda bu ekran kartı, 2K ve 4K çözünürlüklerde de sizi ciddi anlamda üzecektir. Bunlar, bilgisayarın güçsüz olduğu anlamına gelmiyor ve bu gücü de en çok, yüksek fan seslerinde anlayabiliyorsunuz. Yani, ASUS TUF Gaming A15 sessiz bir cihaz da sayılmaz ve gösteriş isteyenler için de göze hitap etmeyecektir.

Kişisel olarak ben, kullanmış olduğum bu dizüstü bilgisayardan çok memnun kaldım ama eğer yine kişisel kullanımım için bir bilgisayar satın alacak olursam, mükemmeliyetçi yapımdan ötürü NVIDIA GeForce RTX 2080 seviyesine çıkmaya çalışırım ama maddi anlamda çıkamayacağım için NVIDIA GeForce RTX 2070 ile yetinirim. Aynı zamanda da 17.3 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip olan bilgisayarı satın alırım. Bu sırada da güç kablosunun uzunluğunun bana uygun olduğundan da emin olmak isterim tabii ki.

ASUS TUF Gaming A15
ASUS TUF Gaming A15
ASUS TUF Gaming A15
ASUS TUF Gaming A15, şu an satın alabileceğiniz en iyi oyuncu bilgisayarlarından bir tanesi. AMD Ryzen 7 4800H ve NVIDIA GeForce RTX 2060 ile güçlendirilen bu bilgisayar, günümüzün video oyunlarını en yüksek görsel ayarlarda, 1080p gibi standart bir çözünürlükte, 60 FPS değerinin çok üzerinde çalıştırabilir. Aynı zamanda bilgisayarın ekranının 144 Hz desteği sunması da Valorant gibi rekabetin ön planda olduğu oyunlarda size çok büyük bir avantaj verebilir. Performans bakımından kesinlikle üzmeyen bu bilgisayar; gösterişli olmayan kalın tasarımı ile de ne kadar sağlam olduğunu sizlere gösterebiliyor. Bence bu cihazın üç adet temel problemi bulunuyor ki bunlar da kişiden kişiye değişebilir. Bana göre cihazın 15.7 inç olması, fan sesinin çok yüksek bir şekilde duyulabilir olması ve güç kablosunun kısa gelmesi, en büyük problemler.
Olumlu
1080p çözünürlükte oynatamayacağı hiçbir oyun yok.
144 Hz ve IPS destekli ekran, her türlü deneyimde başarılı.
Oyun harici işlemler için 12 saatlik batarya süresi.
Gayet sade, minimum ışıklandırmalı, sağlam bir tasarım.
Olumsuz
15.7 inçlik ekranlara sıcak bakmıyorum, bakamayacağım da.
Fan sesinin çok yüksek olması oyunculara sorun çıkartabilir.
Yüksek gereksinim isteyen oyunlar, evinizi bile ısıtabilir.
Güç kablosunun kısa gelmesi, adaptörü havada bırakıyor.
9.3

Etiketler:

,