Sizlerin karşısına uzun süredir bir monitör incelemesi ile çıkmamıştım. Sanırım en son yeni televizyonumu incelemiştim ama ASUS tarafından yeni monitörler alabilmeye başladık ve bundan sonra belirli aralıklarla ASUS TUF ve ASUS ROG serilerinden monitörlerin incelemelerini internet sitemizde bulabileceksiniz. Bu incelemeler ise giriş seviyesine girebilen bir monitör olan ASUS TUF Gaming VG27VQ ile başlayacak. Bakalım bu monitör nasıl bir görüntü veriyor? İncelememiz ile bir bakalım.
ASUS TUF Gaming VG27VQ, birçok teknik detay bulunduruyor
İnceleme yazıma, bu monitörün teknik detaylarından bahsetmek istiyorum. ASUS TUF Gaming VG27VQ; 27 ekran, 16:9 oranlı ve 72% NTSC renk doyumu bulunduran bir monitör. VA panel ile oyuncuların karşısına çıkan bu monitör, 1920×1080 çözünürlüklerinde deneyimlenebiliyor. Bu noktada, çözünürlük tarafından herhangi bir problemin yaşanmadığını; yalnız VA panel ve 72% NTSC renk doyumu değerlerinin problem çıkartabileceğini düşünebiliriz ama karşımızda da giriş sınıfı ürünü bulunuyor.
Monitörün ulaşabildiği maksimum parlaklık 400 cd/m2 ve açıkçası bu beni tatmin etmeyi başaramadı. Maksimum kontrast oranı ise 3000:1 ve kendisi benim gözümde ortalama. Bu değerlere karşılık, monitörde 1ms gibi minimum değerde bir gecikme oranının, Flicker Free teknolojisinin olduğunun, 1500R değerinde bir kavisli panelin olduğunu ve 165 Hz kadar bir yenileme değerinin olduğunu söyleyebilirim. Evet, ben de böyle bir monitörde 165 Hz gibi bir yenileme değeri beklemiyordum.
165 Hz değerinin üzerine monitörde oyun deneyiminizi iyileştirebilecek Trace Free teknolojisi, GamePlus modları, Düşük Mavi Işık özelliği, HDCP desteği, GameVisual modları, AMD FreeSync desteği, Extreme Low Motion Blur teknolojisi, GameFast teknolojisi ve Shadow Boost özelliği bulunuyor. Tüm bu özellikler, video oyunlarının farklı yönlerini iyileştirebiliyor. Mesela, AMD marka bir ekran kartına sahipseniz veya Xbox One X kullanıyorsanız, AMD FreeSync ile güzel bir deneyim yaşanabiliyor.
Karşımızda bir oyun monitörü bulunuyor ama ASUS TUF Gaming VG27VQ, ucuz bir monitör. Bu sebepten ötürü de aslında kendisinde herhangi bir şekilde hoparlör bulunacağını düşünmemiştim. Fakat cihazda 2W x 2 Stereo RMS hoparlörler bulunuyor. Hoparlör ile birlikte cihazın üzerinde de HDMI(v2.0), DisplayPort 1.2, Dual-link DVI-D ve 3.5mm Mini-Jack girişleri bulunuyor. Açıkçası tek bir HDMI girişinin yer alması ve bu girişin v2.0 olması beni üzdü. Fakat duruma göre DisplayPort 1.2 da kullanabilir.
Monitör, dilediğiniz gibi kullanıma ayarlanabiliyor
Ben, işimden ötürü sürekli olarak monitör değiştirdiğimden ötürü kısmen bu kurulumlara alıştım ama ASUS TUF Gaming VG27VQ, gerçekten basit bir kuruluma sahip. Kutudan sadece ayağı çıkartıyorsunuz ve ekranı, o ayağa oturtturuyorsunuz. Eğer dilerseniz, VESA ile duvara da asabiliyorsunuz. İsterseniz ayağa oturtun, isterseniz de duvara asın; monitörü eğebiliyorsunuz, döndürebiliyorsunuz ve yukarı/aşağı çekebiliyorsunuz. Bu sayede kendiniz için en iyi yerleşimi, kolayca ayarlayabiliyorsunuz.
Ben bu monitörü genel olarak Xbox One X konsolumun yanına kurdum; AMD FreeSync özelliğini deneyebileceğim tek sistem oydu. Bu konsolumda da genelde Forza Horizon 4, Forza Motorsport 7, Sea of Thieves ve Gears 5 oyunlarını deneyimledim yeni monitörüm ile. Monitör, renk konusunda ciddi anlamda bir yoğunluk sunuyor. Yani, eğer video oyunlarını çok renkli oynamayı seviyorsanız, bu monitör size cennetten bir görüntü sunacaktır adeta. Tabii görsel kalite, giriş seviyesine uygun bir halde.
Bu durum genel olarak güzel bir şey olsa da ben bu kadar yoğunluktan kendimi rahatsız hissettim. Kullandığım televizyonda mı çok renksiz oyun oynuyorum, monitör mü ciddi anlamda çok renk sunuyor, açıkçası anlayamadım. Fakat farklı oyun modlarını kullanarak veya kendiniz özel ayarlamalar yaparak, bu değerleri dilediğiniz gibi düzeltebiliyorsunuz. Zaten monitörün ayarlar menüsü de yeterince anlaşılabilir, detaylı ve derin bir yapıya sahip. Menü, sizi muhtemelen memnun edecektir.
Eğer renk konusunda daha da gerçekçi ve derin bir deneyim yaşamak isterseniz, yani HDR özelliğini kullanmak isterseniz, bu mümkün olmuyor; cihazda ne yazık ki HDR özelliği bulunuyor. Yine de SDR tarafının yeterli olduğunu düşünüyorum. Zaten bu monitör, 2000 TL civarında satın alınabiliyor ve 2000 TL değerindeki bir cihaza eklenebilecek bir HDR özelliğinden de pek hayır gelmezdi; ucuz bir HDR yerine kaliteli bir SDR görüntüyü her zaman tercih ediniz efendim. HDR her zaman iyi değildir.
ASUS TUF Gaming VG27VQ, satın alınabilir bir ürün mü?
ASUS TUF Gaming VG27VQ, birçok farklı yönden iyi bir monitör gibi görünüyor ama ben net olarak memnun kaldığımı söyleyemem. Renklerin ekstrem seviyede canlı olması, monitörde yer alan birçok özelliğin sadece 1-2 tanesinin gerçekten kaliteli bir yapıya sahip olması ve tabii ki genel görüntü kalitesi beni memnun etmedi. Fakat bir yandan da ürünün satış fiyatının 2000 TL olduğuna bakıyoruz ve beklentilerimizin aslında biraz daha düşük olması gerektiğini fark ediyoruz. Size de aynısını öneririz.
Eğer bu monitörü Xbox One, Xbox One S, Xbox One X, PlayStation 4 veya PlayStation 4 Pro konsollarında kullanmak için satın almak istiyorsanız; bütçeniz de daha yükseğe çıkamıyorsa, ürünü değerlendirebilirsiniz. Aynı şeyi PC tarafı için de söyleyebiliriz. ASUS TUF Gaming VG27VQ ürününü bilgisayarımda da test ettim ve konsol ile pek bir fark görmedim. Tabii bilgisayarda 165 Hz değerindeki yenileme hızını çok daha etkili bir şekilde hissedebiliyorsunuz; konsollar bu kadar belli edemiyor.
Tabii PC tarafında eğer NVIDIA marka bir ekran kartı kullanıyorsanız, en azından NVIDIA G-Sync desteği veren bir monitör de aramak isteyebilirsiniz. Bu noktada da ASUS VG248QG, incelemekte olduğum ASUS TUF Gaming VG27VQ isimli monitöre en yakını gibi görünüyor. Ayrıca bu monitörü de ASUS VG248QG monitörünü de video oyunları için önerebilirim. Günlük ve ofis kullanımı için bu kadar abartı bir monitöre ihtiyacınızın olduğunu sanmıyorum; radarınızı farklı bir yöne çevirebilirsiniz.
Söylemek istediğim şudur ki eğer ucuz bir oyuncu monitörü arıyorsanız, beklentilerinizi düşürüp, ASUS TUF Gaming VG27VQ ürününü deneyebilirsiniz. Bu monitörün en iyi özellikleri 165 Hz olması, AMD FreeSync desteği vermesi ve tabii ki 1ms gibi düşük bir gecikme oranına sahip olması. Bu tip özellikler, özellikle AMD marka bir ekran kartı bulunduran bilgisayarlarda çok işe yarayacaktır. PC haricinde, bu cihazı konsollar için de gönül rahatlığı ile kullanabileceğinizi düşünüyorum.