ASUS markasının yeni dizüstü bilgisayarlarından bir tanesi olan ASUS VivoBook 15 X512UF, şimdi bizlerin elinde. Video oyunlarına odaklanmak yerine ofis ve günlük kullanım için uygun olan bu dizüstü bilgisayar, birçok farklı yönü ile dikkatimi çekerken, bazı yönleri ile de biraz olumsuz bir tarafa kaçıyor. Dilerseniz, tüm bu yönlere de inceleme yazımızın tamamında yer verelim.

ASUS VivoBook 15 X512UF

Öncelikle donanımdan bahsedelim

Öncelikle ASUS VivoBook 15 X512UF cihazının donanımından bahsetmek istiyorum. Bu dizüstü bilgisayarda işlemci olarak Intel Core i7-8550U kullanılmakta. 2017 senesinde duyurulmuş olan ve Kaby Lake Refresh serisine ait olan bu işlemci, 1.8 GHz civarlarında çalışıyor ve böylesine bir bilgisayar için de gayet yeterli gibi görünüyor. Başlangıç seviyesinde bir cihazda, bu seriden işlemci görmek bile güzel.

Bu işlemci ile birlikte cihazda entegre bir ekran kartı da bulunuyor. Bu entegre ekran kartı da tahmin edebileceğiniz gibi Intel UHD Graphics 620. 1.150 MHz olarak çalışabilen bu entegre ekran kartının performansını da en iyi NVIDIA üzerinden örnek vererek belirtebiliriz herhalde. Intel UHD Graphics 620 kartını, NVIDIA GeForce 910M ile NVIDIA GeForce 920M arasında bir ürün olarak düşünebilirsiniz.

Bahsetmiş olduğumuz bu entegre kart ile Team Fortress 2 gibi video oyunlarını oynayabiliyorsunuz. Bu, size yeterli gelmeyebilir ve gelmemeli zaten; ASUS VivoBook 15 X512UF, bir de NVIDIA markasından ekran kartı bulunduruyor içerisinde. Bu ekran kartı da NVIDIA GeForce MX130. DirectX 12 destekleyebilen bu ekran kartı, 2017 senesinde duyuruldu ve Maxwell serisine ait.

İnceleme yazımın başında ASUS VivoBook 15 X512UF ürününün video oyunlarına uygun olmadığını belirttim ama tabii ki bu dediğim şey, günümüz oyunları için geçerli; NVIDIA GeForce MX130, ortalama altı seviye için geliştirilmiş bir ekran kartı. Bu ekran kartı ile Overwatch, FIFA serisinden oyunlar ve aynı seviyede video oyunlarını düşük ve orta ayarlarda oynayabilmek çok mümkün.

ASUS VivoBook 15 X512UF

ASUS VivoBook 15 X512UF, yer yer şaşırtan özelliklere sahip

Aslında böylesine bir başlangıç seviyesindeki dizüstü bilgisayardan Intel Core i7-8550U ve NVIDIA GeForce MX130 gibi donanımları beklemeyebilirdiniz. Bu konuda gayet haklısınız; bizler de beklemezdik. Beklemediğimiz bir başka şey de bu cihazdaki RAM değeri idi. Bahsettiğimiz bu dizüstü bilgisayar, 8 GB kadar bir RAM ile geliyor. Ayrıca üründe duruma göre 2 TB kadar HDD de bulunmakta.

Bu bilgisayarın üzerinde bolca giriş de bulunuyor. İşte bu noktada biraz olumsuz bir şekilde şaşırıyoruz; bu girişlerden 2 tanesi, eski nesil USB girişlerine ait. Cihazın üzerinde 2 adet USB 2.0, 2 adet USB 3.0/3.1 Gen1 ve 1 adet HDMI girişleri yer alıyor. Bu noktada da aslında USB 2.0 için kullanılmış olan girişlerin çok daha farklı ve iyi şekilde kullanılabileceğini düşünüyorduk.

1920×1080 boyutlarında bir ekrana sahip olan ve 15.6 inç olan ASUS VivoBook 15 X512UF, bizi bu konuda da biraz hayal kırıklığına uğratıyor. Evet, böylesine bir cihazdan zaten 1080p değerlerinden daha üstünü beklemek haksızlık olur ama 15.6 inçlik ekran bize gerçekten inanılmaz küçük göründü. Bu ekranda oyun oynamak da pek sağlıklı gelmedi, günlük işleri halletmek de.

İçerisinde kurulu bir Windows 10 Home ile gelen bu üründe, size 1 gün boyunca yetebilecek bir batarya da bulunuyor. 32 Wh değerinde olan bu batarya, günlük kullanım durumlarında en fazla 1 gün size yetebiliyor; diğer kullanımlarda da cihazı sürekli olarak şarjda kullanmak gerekebiliyor. Ayrıca bu cihazın inanılmaz hafifi olduğunu da bu kısmı bitirmeden önce söylemek istiyorum.

ASUS VivoBook 15 X512UF

Cihaz oldukça güzel bir görünüme de sahip

Arka arkaya çok fazla donanım ve yazılımdan bahsettiğim için konuyu biraz da cihazın dış görünümüne çekmek istiyorum. ASUS VivoBook 15 X512UF, pek de ince sayılmayan ama küçük bir yapıya sahip. Ayrıca biraz önce dediğim gibi cihaz oldukça hafifi de. Ayrıca çok sade ve modern bir tasarıma da sahip bu ürün. Hem önü, hem arkası, hem içi, hem de dışı gayet hoş görünen üründe klavye ışığı da mevcut.

Tasarım ile birlikte işçiliğin de bu üründe oldukça kaliteli olduğunu söylemek isterim. Bu dizüstü bilgisayarı elinize aldığınız zaman sağlamlığı gerçekten hissedebiliyorsunuz. Diğer dizüstü bilgisayarlar gibi ürün sanki 2 saniye sonra parçalara ayrılacakmış gibi bir his vermiyor incelemekte olduğum bu ürün. Tabii ki ürünü sağlamlık testine sokmadığımı da belirtmek isterim. Sadece hislerden bahsettim.

ASUS VivoBook 15 X512UF, ErgoLift menteşe de bulunduruyor. Bu açıkçası en çok benim gibi sürekli yazı yazan insanların işine yarıyor. ErgoLift sayesinde normal bir klavyeye göre daha rahat bir yazım deneyimi yaşayabilmek mümkün. Cihazda ayrıca NanoEdge ekran da yer alıyor. Bu sayede görsellik çok daha hoş olabiliyor ama bu kağıt üstünde tabii; cihaz, bence ortalama altı bir görselliğe sahip.

Şimdi bu görselliği neden beğenmediğimi belirtmek isterim. Cihazın ekranı, renkleri inanılmaz rengi atmış bir şekilde gösteriyor. Bu yüzden de ekrana bakarak internet sitelerinde dolaşmak, video izlemek, günlük işleri yapmak veya oyun oynamak, normalden çok kötü bir hal alıyor. Kesinlikle rahat bir deneyim sunmuyor bu dizüstü bilgisayar ve bence en kötü nokta da tam olarak bu.

ASUS VivoBook 15 X512UF

Görüntüler gibi sesler de ASUS VivoBook 15 X512UF ile başarısız

ASUS VivoBook 15 X512UF tarafından sunulan görüntülerde herhangi bir renk olmadığını sizlere belirtmiştim. Şimdi, sırada sesler var. Ben, Mavi Kol ile ilgilenmediğim zamanlarda müzik ile uğraşıyorum. Sadece enstrüman çalmak değil, bestelerle de uğraşıyorum ve sadece deneme amaçlı olarak müzik işlerimi bu cihaza taşıdım ve kesinlikle pişman oldum.

Cihazın üzerinde 2 farklı hoparlör bulunuyor ama bunlar kalite anlamından hiçbir zaman yeterli olmuyor. Şimdi, ben böylesine bir cihazda profesyonel bir şey denedim. Ürüne haksızlık ettiğimi düşünebilirsiniz ama normal bir müzik dinlemek veya YouTube aracılığı ile sesin önemli olduğu bir videoyu bile izlemek bu dizüstü bilgisayarda pek zevk vermedi bana. Belki de benim bu yöndeki beklentilerim fazlaydı.

İnceleme yazımı bitirmeden önce cihazın sesinden ve fanlarından da bahsetmek isterim. Öncelikle, cihaz genel anlamda gayet sessiz. Fanları çalıştırdığınız zaman da, cihazı zorladığınız zaman da bu sessizlik kısmen korunabiliyor yalnız en ufak bir yükte bile cihazın, fanlarına yükleniyor olması biraz rahatsız edici. Tabii ki bu bir performans sorunu ama bence daha iyi olmalıydı.

Bilgisayar, bu durumda olumsuz bir hal alabiliyor. Kağıt üzerinde bu cihazın ortalama 1 gün, tam şarj ile dayanabilmesi gerekiyor fakat sistemin en küçük bir olayda bile zorlandığını göz önünde alırsak, eğer günlük kullanımdan bir tık dışarı çıkarsanız, şarjınız anında bitecek ve cihaz sizi yarı yolda bırakacak. Tabii ki cihazın donanımına göre bu normal görünebilir ama batarya daha güçlü olmalıydı bence.

ASUS VivoBook 15 X512UF

ASUS VivoBook 15 X512UF, değer mi?

ASUS VivoBook 15 X512UF isimli cihaza şöyle bir baktığımız zaman oldukça fazla olumlu yön görüyoruz ve cihazın da başarılı odluğunu söyleyebiliyoruz. ErgoLift, hafiflik ve hoş tasarım gibi şeyler bu cihazın en iyi yönlerinden bazıları iken görüntünün ve sesin başarısız olması, 2 farklı girişin gereksiz bir şekilde USB 2.0 için ayrılmış olması gerçekten büyük bir hayal kırıklığı.

ASUS VivoBook 15 X512UF
ASUS VivoBook 15 X512UF, birçok farklı olumlu yanı ve olumsuz yanı ile dikkat çeken bir ürün. Öncelikle, cihazın donanımı şaşırtıcı bir şekilde başarılı. Ayrıca üründe ErgoLift gibi çok işe yarayan sistemler de bulunuyor. Yine de ekrandaki renklerin yetersizliği ve ses kalitesinin kötülüğü, bu dizüstü bilgisayarın kusursuzluğunu elinden alıyor. Eğer günlük ve/veya ofis kullanımı için sessiz, şık ve kaliteli bir cihaz arıyorsanız, ASUS VivoBook 15 X512UF aslında aradığınız dizüstü bilgisayar olabilir.
Olumlu
Özellikle sürekli klavye kullananlar için ErgoLift çok güzel bir sistem.
Çoğu kullanımda şarjın/bataryanın uzun süre dayanabilmesi çok önemli.
Sade ve modern bir tasarım ve cihazın sağlamlık hissinin tam olması.
Olumsuz
Solmuş, rengi atmış, 15 inçlik ekran ve kalite olarak yetersiz 2 adet dahili hoparlör.
2 adet USB 2.0 girişi ile bence çöpe tamamen atılmış olan giriş alanları.
Cihazın en küçük bir işte bile anında yorulabiliyor olması.
8.6

Etiketler:

,