Sizlere daha önce ASUS VivoBook 15 X512UF ürününün bir incelemesini sunmuştum. Bu ürün, günlük kullanım ve hatta ofis kullanımı için gayet yeterli bir cihazdı. Bugün ise elimizde ASUS VivoBook 15 X512UF ürününe benzeyen başka bir cihaz var. Bu cihaz, ASUS ZenBook 14 UX433FN ve kendisini bu yazımızda detaylıca inceleyeceğiz. Bakalım bu yeni cihaz, ne kadar iyi bir ürünmüş?
ASUS ZenBook 14 UX433FN, Intel Core i7-8565U ile geliyor
ASUS ZenBook 14 UX433FN ürününün öncelikle donanımından bahsetmek istiyorum. Donanım konusunda da öncelikle cihazın işlemcisine değineceğim. Bu üründe Intel Core i7-8565U bulunuyor işlemci olarak. Whiskey Lake nesline ait olan bu işlemci, entegre edilmiş bir ekran kartı olan Intel UHD Graphics 620 parçasına da sahip. Ayrıca bu işlemcide Thermal Velocity Boost desteği de var.
Turbo ile 4,60 GHz değerlerine ulaşabilen bu işlemci, bence gayet yeterli. 8 MB SmartCache sunan bu işlemci, 4 çekirdek ve 8 iş parçacığı bulunduruyor. Yani, aslında karşımızda çok da kötü bir işlemci bulunmuyor. Ayrıca bu işlemci ile gelen Intel UHD Graphics 620, NVIDIA GeForce GTX 920M kartının performansına bile ulaşabiliyor. Böylece, entegre ekran kartı ve işlemci, gayet hoş bir ikili oluşturuyor.
Dual-Channel DDR4 Memory Controller, HyperThreading, AVX, AVX2, Quick Sync, Virtualization ve AES-NI özellikleri ile gelen bu işlemciyi, birçok farklı test uygulaması ile de denedik. Bu test uygulamalarındaki sonuçlardan paragraflar boyunca bahsetmek istemiyoruz. Bu sebepten ötürü de elimizdeki sonuçları, hemen aşağıda sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Sonuçlara geçmeden önce işlemci ve entegre ekran kartı hakkındaki son düşüncelerimi söyleyeceğim: Intel Core i7-8565U da Intel UHD Graphics 620 de ASUS ZenBook 14 UX433FN ürününde gayet başarılı duruyor. Daha önce de dediğim gibi bu ikili ile başarılı bir günlük veya ofis ürünü deneyimi yaşayabilmek mümkün. Hatta, yer yer video oyunları da tatmin edici oluyor ama bundan daha sonra bahsedeceğim.
- 3DMark: Standard Physics ile Ice Storm (1280×720) = 58105 Puan
- 3DMark: Extreme Physics ile Ice Storm (1920×1080) = 57512 Puan
- 3DMark: Unlimited Physics ile Ice Storm (1280×720) = 60301 Puan
- 3DMark: Fire Strike Physics (1920×1080) = 11587 Puan
- Geekbench 4.3: Çoklu Çekirdek (64-Bit) = 16788 Puan
Intel UHD Graphics 620 ile NVIDIA GeForce MX150 de geliyor
ASUS ZenBook 14 UX433FN ürününde sadece bir entegre ekran kartı bulunmuyor. Bu ürünün kullanıcılarına, bir ekran kartı olarak NVIDIA GeForce MX150 parçası da sunuluyor. Daha önce incelemiş olduğum ASUS VivoBook 15 X512UF ürününde de bu ekran kartı bulunuyordu ve üründen gayet memnun kalmıştım. Şimdi elimde bulunan ürün ile de durum pek değişmedi.
Pascal mimarisine sahip olan bu ekran kartı, GDDR5 hafıza tipine ve 4096 MB hafızaya sahip. DirectX 12 desteği veren bu ekran kartı, dizüstü bilgisayarın kendisine göre çok daha yaşlı ama yine de günümüzün klasik ve popüler oyunlarını oynayabilmek mümkün. Tabii ki elimizde bir NVIDIA GeForce RTX 2080 bulunmuyor ama ASUS ZenBook 14 UX433FN de buna göre fiyatlandırılıyor zaten.
Mesela, normal grafik ayalarında, 1080p çözünürlükte, Grand Theft Auto V oyununda 60 FPS değerinin üzerine çıkabiliyorsunuz. Aynı şey, Fortnite oyununun Battle Royale modu için de geçerli tabii ki. PlayerUnknown’s Battlegrounds gibi bir video oyununda ise 60 FPS gibi bir performans alabilmek için çözünürlüğü 720p yapıp, grafik ayarlarını da en aşağı düşürmeniz gerekecek ne yazık ki.
Tabii bu noktada, NVIDIA GeForce MX150 parçasının video oyunları düşünülerek geliştirilmediğini söylemek gerekir. NVIDIA GeForce MX150 gibi ASUS ZenBook 14 UX433FN de video oyunları düşünülerek geliştirilmedi. Yani, eğer siz aktif olarak oyun oynayabileceğiniz bir ürün arıyorsanız, pek doğru bir adreste sayılmazsınız. Bu ürün, dediğimiz gibi günlük ve ofis kullanımlarına hitap ediyor.
ASUS ZenBook 14 UX433FN, hafıza olarak da etkiliyor
ASUS ZenBook 14 UX433FN ürününün donanımından biraz daha bahsetmek istiyorum; bu üründe 16 GB kadar bir RAM bulunuyor. DDR4-2400 yapısına sahip olan bu RAM, bence böylesine bir cihaz için oldukça yeterli. Ana kart olarak da muhtemelen artık tahmin etmişsinizdir ama cihazda Intel Cannon Lake-U PCH-LP Premium parçasının bulunduğunu belirtmek istiyorum.
IPS panele sahip olan bu dizüstü bilgisayarın ekranı, 1920×1080 çözünürlüğe sahip. 14 inç olan bu ekran, 16:9 oranına sahip ve piksel derinliği ve yoğunluğu değeri de 157 PPI olarak görünüyor. Bu sayede görüntü olarak gayet yeterli bir sunum gerçekleştiriliyor. Üründeki hem parlaklık, hem de kontrast gayet hoş bir değerde gibi hissettiriyor. Kesinlikle rahatsız edici bir görüntü yok.
Rahatsız edici olan bir şey ise bu ürünün fan sesi. Eğer cihaz ile internette dolaşırsanız veya hafif uygulamalarda takılırsanız, fan sesi pek rahatsız edici olmuyor ama cihaza yük eklediğiniz anda fan sesi, gayet duyulabilir bir hal alıyor. Açıkçası bu ses beni rahatsız etmedi ama çevremde rahatsız olan insanlar oldu. Zaten bu sebepten ötürü fan sesinden bahsetmek istemiştim.
Ses konusunda da bu cihaz gayet ortalama olduğunu söyleyebiliriz ama genel anlamda bas, cihazdan neredeyse hiç çıkmıyor. Zaten benim için hoparlörün en büyük problemi de buydu. Basın haricinde orta ve yüksek frekansların gayet hoş bir şekilde çıktığını belirtebilirim. Bas problemi de eşitleme ile çözülebiliyor ama çözüme hiçbir zaman tam olarak ulaşamıyorsunuz.
Günlük pil ömrü, sizi biraz üzebilir
ASUS ZenBook 14 UX433FN ürününün incelemesinde sona yaklaşırken, bir de pil ömründen bahsetmek istiyorum. Eğer bu dizüstü bilgisayarı, aktif olarak gün boyunca kullanmak istiyorsanız, problemlerle karşılaşabilirsiniz; Google Chrome üzerinden internette dolaşmak istediğiniz zaman ürünün pili 6-7 saatte bitmiş oluyor. Eğer işin içine video izlemek gibi aktiviteleri katarsanız, bu süre daha da kısalıyor.
Tasarım konusunda ise bu cihaza pek laf edileceğini sanmıyoruz. Açıkçası, bu konuda eleştirilebilecek tek nokta, ekranın çevreyi çok yanstıyor olması ve gün ışığında kullanmanın neredeyse imkansız olması. Bunun haricinde, cihaz oldukça küçük, hafif ve modern görünüyor. Bu sayede ürünü istediğiniz her yere rahatlıkla taşıyıp, rahatlıkla kullanabiliyorsunuz.
Tasarım haricinde, üründeki IPS paneli ve USB 3.1 desteğini de övmeden geçmek istemiyoruz. Ayrıca, normalde klavyede yer alan tuş takımının bu cihazda direkt olarak dokunmatik alana taşındığını ve tek bir tuşla aktif hale getirilebildiğini, ardından da çok şık bir görüntünün çıktığını belirtmek istiyorum. Tabii ki bu kadar güzelliğin arasında can sıkıcı şeyler de bulunuyor.
Mesela, ürünün Thunderbolt 3 desteği verememesi, işlemcinin ağır yükte ciddi anlamda zorlanıyor olması; ayrıca fan sesinin de duyulabilir olması pek hoş bir şey değil. Tüm bunları göz önüne aldığımız zaman, karşımızda aslında güzel bir dizüstü bilgisayar bulunuyor. ASUS ZenBook 14 UX433FN, ülkemizde oldukça pahalı bir fiyat etiketine sahip ama ihtiyaca göre kesinlikle değerlendirilebilir.