Atelier serisinin 24. oyunu ve Atelier Ryza serisinin de 3. oyunu olan Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key, 24 Mart 2023 tarihinde PC, PlayStation 4/5 ve Nintendo Switch için resmi çıkışını gerçekleştirdi. Aynı ana seriden bir başka oyunu da daha önce incelediğimiz için açıkçası bu devam oyununu pek kaçırmak istemiyorduk. Aslında bu oyun, incelediğimiz oyunun devamı değil; Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy yapıtının devamı. İsimler biraz kafa karıştırıcı olabilir, biliyorum… Her neyse, alt serinin üçüncü oyunu, ikinci oyundan sadece birkaç sene sonrasını ele alıyor ve bu sefer oyunculara farklı olarak yeni bir tema sunuluyor.

Atelier Ryza serisinin ilk iki oyununda Summer Memories teması mevcut iken Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key, direkt olarak temasını The End olarak değiştiriyor. Tema değişse bile aslında oynanış tarafında pek bir farklılık karşımıza çıkmıyor. Tabii ki oynanış tarafında yeni mekanikler var; mesela artık anahtarların kullanımı, hikayenin odak noktasında bulunuyor. Oyun aynı zamanda toplama ve sentez elementlerini de unutmuyor. Bunların haricinde, serinin ilk iki oyunundan hatırlanabilecek özellikler de bulunuyor. Oyunun dünyası ise farklı bölgelere bölünmüş bir açık dünya olarak karşımıza çıkıyor.

Biraz önce de dediğim gibi Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key, Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy oyunundan bir sene sonrasında filan geçiyor. Bu yüzden, eğer hikayeye odaklanmak istiyorsanız, aslında serinin önceki iki oyununu oynamanızı öneriyoruz. Daha sonra, üçüncü oyuna geldiğiniz zaman ise karakterlerimizin dünyasının çevresinde farklı adalar belirmeye başlıyor ve Ryza, arkadaşları ile birlikte son bir maceraya çıkıyor. Adından da anlayabileceğiniz üzere bu oyunda gizli anahtarlar, onların tarihi; simya, simyacılar ve onların tarihi ön plana çıkıyor. Yani, net bir şekilde finalin geldiğini görebiliyoruz.

Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key, oynanış tarafında gizli anahtarlara odaklanıyor. Bu anahtarları keşiften tutun da savaşa ve sentez mekaniğine kadar birçok yerde kullanabiliyoruz. Ayrıca oyun, kendi serisinin en geniş kadrosunu sunuyor ve oyunculara 11 farklı oynanabilir karakter veriyor. Materyal toplama ve keşif yapma da oyunda ayrı bir önem taşıyor. Savaş mekanikleri ise serinin geçmişinde olduğu gibi dinamik gerçek zamanlı bir sıra tabanlı savaş sistemi sunuyor. Serinin önceki oyunlarına kıyasla buradaki en büyük yenilik, aynı anda iki karakter değiştirebiliyor olmamız. Partide olmayan karakterler de destek olmaya devam ediyor.

Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key

Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key, tüm gücünü ortaya koyuyor

Atelier markası altındaki birçok alt seri, üçlemelerden oluşuyor. Durum böyle olunca her zaman, her karakteri yeterince ön plana çıkartabilmek mümkün olmuyor ama bu serinin genelinde Ryza, kendisini o kadar çok ekran önünde ortaya koyup, geliştirdi ki böyle bir karakterin kendi alt serisine veda etmesine üzülebilmek mümkün. Yıllarca süren bu macerada sadece Ryza değil, diğer karakterler de gelişti ve hatta büyüdü, olgunlaştı. Yalnız, bu karakterlerle birlikte alt seri de kendisini sürekli geliştirdi ve Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key, tüm geçmişi elinde tutarak, nihai gücünü ortaya koymayı başarıyor.

Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key, ana karakterimizin geçmişe ve geleceğe bakış açısını, zaman içerisinde nasıl değiştiğini ve geliştiğini en iyi şekilde gösteriyor. Hatta hikaye direkt bunun üzerinden ilerliyor. Zaten bu sebepten ötürü serinin diğer iki oyununu oynamanız gerekiyor; aksi halde hikayeyi anlamanız biraz zor olabilir. Eğer seriyi biliyorsanız, hikayede öyle muhteşem adımlar atılıyor ki duygulanmamak mümkün olmuyor. Hikaye boyunca serinin geçmişinden hatırlayacağınız karakterler, çok daha olgun ve çok daha akıllanmış şekillerde tekrar sunuluyor ve hikayeyi bilip, karakterleri tanıyanlar için duygulanmamak mümkün olmuyor.

Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key, nostaljiyi mükemmel bir şekilde ele alıyor ama oyunun tamamı da nostaljiden oluşmuyor tabii ki. Serinin diğer iki oyununa kıyasla bu oyunda ciddi iyileştirmeler ve yenilikler var. Bunların en büyükleri de aslında dünya keşfinde yatıyor. Oyunun dünyası artık dört büyük bölgeden oluşan bir yarı-açık dünya. Hikaye hala çizgisel bir şekilde ilerliyor ve tek bir son bulunuyor ama dünya, ilk defa özgürlükçü hissettiriyor. Bu açık dünyalarda materyal toplamak da oyunun en temelinde yatıyor ve bu yapıt, materyal toplama hissini de iyileştiriyor ve daha kolay, daha eğlenceli bir hale getiriyor.

Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key oyununda gitmek istediğiniz yere ulaşmak da ayrı bir eğlenceye sahip. Bir kere daha serinin geçmişinde kullanılmış olan hareket etme özellikleri, daha da iyileştirilerek sunuluyor. Mesela; yunus balıklarının üzerinde seyahat edebiliyoruz, iki nokta arasında halat ile kayabiliyoruz ve çok daha fazlasını yapabiliyoruz. Tüm bunları yaparken de oyunun yeni yarı-açık dünya tipi sayesinde minimum seviyede yükleme ekranı görüyoruz. Oyunda sunulan bölümlerin neredeyse tamamı rahatlıkla keşfedilebiliyor; sadece güzel tırmanma mekaniklerinin olmaması zaman zaman can sıkabiliyor.

Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key

Konu, savaşmak ve simya ile uğraşmak olduğu zaman çoğu şey aynı kalıyor

Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key oyununda en az değişikliği gören kısımlar ne yazık ki savaş ve simya sistemleri. Farklı sebeplerden ötürü simya ile uğraşmak istediğiniz zaman topladığınız eşyalarla birlikte güvenli alanınıza dönüyorsunuz, bir tarif seçiyorsunuz ve ızgara üzerinde sentezleme yapmaya başlıyorsunuz. Bu sistem, seriye yeni katılan oyuncuları bir hayli zorlayacaktır ama kendisini öğrendikten sonra yapmaya çalıştığınız eşyaların üzerindeki değerleri ve yetenekleri inanılmaz detaylı bir şekilde özelleştirebiliyorsunuz. Eğer bunlarla uğraşmak istemezseniz, otomatik olarak sentezleme yapmanızı sağlayan bir seçenek de var.

Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key oyununun simya sisteminde çok bir değişiklik olmasa da aslında bu sistemi kullanma amacınız, bu oyunda tamamen farklı. Serinin geçmişinde, ana görevlerde bile ilerlemek için bu sistemi kullanmak zorunlu tutuluyordu. Bu oyunda ise simya ve sentezleme, sadece kendinizi ve partinizi geliştirmek için kullanılıyor; pek fazla görevde kendisini görmüyorsunuz. Simya sistemi tek başına muhteşem bir havaya sahipken, bu sistem üzerinden oluşturduğunuz eşyaları ayrı bir şahaneliğe sahip olan savaş anlarına taşıdığınız zaman oyunun gücünü gerçekten tam olarak görebiliyorsunuz.

Gerçek zamanlı savaş sistemini, sıra tabanlı savaş mekanikleri ile kullanan en iyi JRYO deneyimini Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key sunuyor. Evet, biraz spesifik bir tür bu ama yine de oyun, savaş tarafında ayrı bir kaliteye sahip. Bu sistemin temelinde üç kişilik partimiz, düşmanlara karşı bir savaş veriyor. Bu savaşta her karakterin saldırmak için bir süre boyunca beklemesi gerekiyor. Standart tipteki saldırıları yapıp, AP kazanıyorsunuz ve daha sonra bunu da büyü temelli daha ağır hasar veren veya daha farklı efektlere sahip olan saldırılar için kullanıyorsunuz. CC ise eşya kullanmak için harcanabiliyor.

Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key oyunundaki partilerimiz üç kişiden oluşsa bile aynı zamanda üç karakteri de yedek olarak seçebiliyoruz. Böylece, savaş anında aslında kontrolümüzün altında altı farklı karakter oluyor. Bu oyunun savaş sisteminde yatan temel ise saldırı kombinasyonları oluşturmak. Özellikle de yüksek zorluk seviyelerinde oynarken yapılan her saldırı ayrı bir önem taşıyor ve bu yüzden doğru zamanda savunma yapmak ve doğru zamanda maksimum hasarı vermek çok kritik bir yere sahip. Oyun, aksiyon ile stratejiyi güzelce birleştiriyor. Daha kolay bir deneyim için de tek bir karakteri kontrol etmenizi sağlayan bir seçenek mevcut.

Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key

Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key, sunumu ile seviye atlıyor

Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key, önceki iki oyuna göre en büyük değişikliği sunum kategorisinde görüyor. Oyun, görsel açıdan çok daha fazla detay bulunduruyor ve gerçekten göze hitap eden bir sanat tasarımı, aynı şekilde bir renk paleti ile birleştiriliyor. Ayrıca, her şey tam olarak grafik de değil; yine gözlerinize hitap edebilecek bir şekilde oyunda daha fazla animasyon bulunuyor ve yüksek kaliteli ara sahneler sunuluyor. Bu sayede oyunda anlatılan hikayeyi de daha iyi bir şekilde takip edebiliyorsunuz. Sonuçta, sürekli statik bir şekilde duran karakterlerin diyaloglarını okumaktan daha iyidir duygularını ifade edebilen karakterler.

Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key, performansı ile de kesinlikle yarı yolda bırakmıyor. Oyundaki aksiyon zirve yaptığı zaman, düşman sayısı yükseldiği zaman ve/veya bütün ekran görsel efektlerle kaplandığı zaman bile oyun, PlayStation 5 konsolunda stabil bir 60 FPS deneyimi sunmayı başarabiliyor. Karşımızda tabii ki büyük bir JRYO olduğu için zaman zaman hatalar ile karşılaşabiliyorsunuz. Sadece oyun içi hata değil, çeviri hataları filan da kısmen yer alıyor ama bunların hiçbiri rahatsız edici seviyelere ulaşmıyor. Oyun, genel anlamda aslında oldukça cila çekilmiş bir havaya sahip gibi duruyor.

Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key, sesler ve müziklerde de benzer bir kaliteye sahip. Her şeyden önce, karşımızda yine bir JRYO var. Bu türdeki herhangi bir oyunda nasıl müzikler kötü olabilir? Bu tipte oyun geliştiren insanlar her zaman müziğe çok önem veriyor ve bunu, bu oyunda da görebiliyoruz. Orijinal karakter seslendirmeleri de kesinlikle başarılı; sadece oyunu İngilizce yerine Japonca olarak dinlemeniz gerekiyor. Bu da açıkçası benim için pek bir sıkıntı yaratmadı. Ben zaten oyunları orijinal dillerinde tutmayı tercih ediyorum. İngilizce alt yazılar da birkaç probleme rağmen gayet yeterli bir seviyede idi.

Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key ile şahane Ryza karakterinin yine şahane olan hikayesine şahane bir şekilde veda ediyoruz. Eğer bu serideki önceki oyunlardan herhangi birini oynadıysanız, öncelikle iki oyunu da tamamlamanızı, daha sonra bu oyunu oynamanızı öneriyorum. Temel oynanış, mekanikler, hikaye ve diğer her şey, alt serideki tüm kalitesini yukarıya çekiyor. Oyunun en büyük sıkıntısı, ne yazık ki yeni oyunculara pek hitap edemiyor olması ve keşif alanındaki eksik tırmanma mekanikleri diyebilirim. Tabii ki ufak tefek olumsuz detaylar da var ama onlar, yaşadığınız JRYO deneyimini pek de olumsuz etkilemiyor.

Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key
Olumlu
Şahane bir hikaye, muhteşem bir şekilde bitiyor.
Karakterler ve aralarındaki etkileşimler kusursuz.
Birbirinden farklı 11 farklı oynanabilir karakter mevcut.
Savaş anları stratejik, hızlı ve aksiyon dolu bir yapıda.
Bölümlerin açık olması keşfi daha eğlenceli kılıyor.
Görsel iyileştirmeler ve kullanıcı arayüzü çok hoş.
Olumsuz
Tırmanmanın olmaması keşif biraz sınırlandırıyor.
Oyun, kendisini ve özelliklerini pek anlatamıyor.
Altyazılar ve diğer metinler çok sıkıntılı duruyor.
8