2017 senesinden beri hayatımızda Azur Lane isimli bir mobil oyun bulunuyor. Sadece birkaç ay içerisinde Asya bölgesinde ciddi bir popülerlik kazanmış olan bu mobil oyun, daha sonra kendisini farklı bölgelere de açtı. Azur Lane, kendi türünün en iyi video oyunlarından bir tanesi ama ne yazık ki kendisini ülkemizde oynayabilmemiz mümkün değil; henüz Türkiye için destek verilmiyor. Bu noktada da işin içine bir yan oyun giriyor. Bu yan oyunun adı Azur Lane: Crosswave ve kendisi bugünkü inceleme yazımızın konuğu efendim.

Azur Lane, iki boyutlu bir evrende oynanabilen bir mobil oyun iken Azur Lane: Crosswave, ilerlemeli arenalar sunuyor ve tamamen üç boyutlu olarak oynanabiliyor. PC, PlayStation 4 ve Xbox One platformları için çıkmış olan bu video oyununun en büyük özelliği ise ana mobil oyundaki karakterlerin çoğunu içerisinde barındırıyor olması. Bu sayede oyuncular, senelerdir iki boyutlu şekilde sahip olduğu karakterleri, bu video oyununda üç boyutlu olarak görebiliyor. Bu oyunun en önemli noktalarından bir tanesi, kesinlikle bu.

Azur Lane: Crosswave
Azur Lane: Crosswave, bizleri böyle bir ana ekran ile karşılıyor ve arkadaki karakteri de özelleştirebiliyoruz.

Azur Lane: Crosswave oyununda birkaç farklı içerik görüyoruz

Azur Lane: Crosswave oyununu ilk açtığınız zaman karşınıza hikaye modu çıkıyor ve incelemekte olduğum bu oyunun ana modu da zaten tam olarak bu. Hikaye modunda oyuncuların karşısına toplamda 7-8 bölümlük bir hikaye çıkıyor. Her bölümde 7-8 civarı savaş oluyor ve ilgilenenler için oldukça güzel bir hikaye de bu oyunda mevcut. Yalnız, bu hikaye öyle sinematik sahnelerle filan anlatılmıyor; konuşan karakterlerin görsel tasarımını ekranda görüyorsunuz ve kendileri Japonca konuşarak oyun ilerliyor. İngilizce dublaj şansınız ise yok.

Tabii ki İngilizce dublaj olmaması benim için hiçbir sorun yaratmıyor; ben zaten bir video oyununu orijinal dilinde oynamayı tercih ederim. Ayrıca oyunda İngilizce altyazı desteği olduğu için Japonca bilmeseniz bile hikayeyi takip edebiliyorsunuz. Yalnız, bu oyunda iç bayıcı yoğunlukta diyalog bulunuyor. Diyelim ki bir savaşa girecekseniz, bu savaşlar genelde 1-2 dakika içerisinde bitebiliyor ama savaştan öncesinde ve sonrasında dinleyeceğiniz diyaloglar 5-10 dakika arasında değişiklik gösterebiliyor. Diyalog seviyorsanız, yaşadınız.

Diyaloglar çok fazla ve bu durum bir süre sonra can sıkıcı oluyor. Mesela ben oyunun 4’de 1’i bittikten sonra diyalogları tamamen otomatiğe aldım ve önemli birkaç nokta hariç her şeyi hemen geçtim. Yalnız, diyaloglarla ve hikaye ile ilgilendiğim anlarda karakter seslendirmelerinin başarılı olduğunu da sezdim. Azur Lane, ülkemizde olmadığı için mobil oyundaki ses sanatçıları ile anlaşıldı mı ne yazık ki bilemiyorum ama Azur Lane: Crosswave oyunundaki seslendirmeler bana gayet kaliteli ve başarılı geldi. Ekibi tebrik etmek lazım bu konuda.

Azur Lane: Crosswave oyununun hikaye modunda öncelikle bir okyanus haritası bulunuyor. Sizler, avatarınız ile bu haritanın üstünde dolaşıyorsunuz ve etkinliklere sıra sıra girebiliyorsunuz. Mesela, okyanus haritasında kırmızı ile işaretlenen etkinlikler, direkt olarak hikayeyi ilerletiyor. Yeşil olarak işaretlenen etkinlikler ise yan içerikler olarak karşınıza çıkıyor. Bu oyunda yan içeriklerin tamamını oynamak ise çok önemli; hikaye ile alakalı içerikler az ve sadece hikayeye odaklanırsanız, bir anda çok güçsüz kalabiliyorsunuz ve bu da pek hoş değil.

Azur Lane: Crosswave
Azur Lane: Crosswave oyununda ilerledikçe farklı karakterlere ait çizimlerin kilitlerini açabiliyorsunuz.

Okyanus haritası, hikaye modu boyunca yuvanız oluyor

Okyanus haritası üzerinde bir de konteynerler bulunuyor. Oyunda iki farklı konteyner var ve ilki gümüş renkli. Bu tip konteynerler, içerisinde standart ögeleri bulunduruyor. Diğer tip konteyner ise altın renkli ve kendisinin içinden nadir ögeler çıkıyor. Tüm bu ögeleri, karakterlerinizin silahlarını güçlendirmek veya tamamen değiştirmek için kullanabiliyorsunuz. Ayrıca oyun ilerledikçe karakter yeteneği iyileştirme için ve oyun sonu içerikler için de farklı ögeler çıkabiliyor. Yani, yan içerikler kadar konteyner de oldukça önemli bence.

Hikaye modu hakkında son birkaç cümle daha kurup, karakterler ile yazıma devam etmek istiyorum. Bu video oyununun hikaye modu bence başarılıydı. Yani, bu mod ne çok uzun, ne de çok kısa. Ayrıca neredeyse her bölümde farklı bir bölgeye gidiyorsunuz ve okyanus haritası da dinamik olarak değişebiliyor. Bu da bence güzel bir artı Azur Lane: Crosswave için. Yalnız, başarılı dediysem de bu oyunu gözünüzde çok büyütmeyin; adeta bir mobil oyun var karşımızda. Birçok şey, olabildiğince temel seviyede. Bunu unutmamanız gerekiyor.

Şimdi, gelelim karakterlere. Hikaye modunda ve sonra bahsedeceğim diğer modların tamamında, karakter ilerlemeleri filan paylaşılıyor. Yani, hikaye modu boyunca kaydedilen ilerlemeyi, diğer içeriklerde de kullanabiliyorsunuz. Oyunun karakter kısmında ise oldukça basit bir “Gacha” sistemi görüyoruz. Azur Lane, mobil platformların en iyi “Gacha” oyunlarından bir tanesi iken Azur Lane: Crosswave oyununda bu en iyi yön, inanılmaz bir şekilde basite indirgeniyor ve savaşlardan kazandığınız bir birim ile karakter açabiliyorsunuz.

Oyunda 40-50 adet açılabilir karakter bulunuyor. Bu karakterlerin yarısı saldırı sınıfında, diğer yarısı ise destek sınıfında. Destek sınıfında olan karakterler, savaş anlarında görünmüyor. Diğer sınıftaki karakterleri ise zaten biz kontrol ediyoruz. Ayrıca oyundaki karakterlerin sınıfları da bulunuyor. Yani, farklı karakterler, sizlere farklı oynayış sunabiliyor ama iki karakter arasındaki farklılık olabildiğince minimum seviyede. Zaten savaş sırasında da 3 farklı saldırı, 3 farklı defans karakterini yanınıza alabiliyorsunuz; daha fazlasını değil ne yazık ki.

Azur Lane: Crosswave
Azur Lane: Crosswave oyununda yer alan tüm saldırı karakterleri ve birazdan tasarımını öveceğim Kaga.

Azur Lane: Crosswave oyununun karakterleri ile tanışın

Azur Lane: Crosswave oyununda dediğim gibi birçok farklı karakter var ve kendilerinin üç farklı ana silahını özelleştirebiliyorsunuz. Bu noktada, ya ganimet olarak düşen silahları takabiliyorsunuz karakterinize, ya araştırma yaparak yeni silahlar elde edebiliyorsunuz, ya da mağazadan satın alıyorsunuz bu silahları. Silahlarda bir nadirlik ve güç seviyesi bulunuyor. Yalnız tüm bunlar oyun içerisinde çok da fark yaratmıyor. Tabii ki en nadir ve en güçlü silahı kullanmak işinizi kolaylaştırıyor ama oyun sizi aksi taktirde cezalandırmıyor.

Tüm bu silahları güçlendirebiliyorsunuz. Güçlendirme işlemi de yine topladığınız, araştırdığınız veya satın aldığınız parçalar ile yapılabiliyor. 3 farklı silah ve silah geliştirmesinin yanında karakterler, 2 farkı ekipman da kullanabiliyor. Bu ekipmanlar ya karakterinize ya da tüm grubunuza pasif güçlendirmeler kazandırıyor. Son olarak bir de karakterlerin yetenekleri bulunuyor. Ne yazık ki yeni yetenekler filan alabilmek mümkün değil; sadece karakterlerin belirlenmiş olan yeteneklerini güçlendirebiliyorsunuz. Yani, güçlenme sistemi çok basit.

Savaşlar öncesinde şans arttırıcı ögeler kullanarak, elde edebileceğiniz ganimetlerin oranını arttırabiliyorsunuz. Bu durum, en başta çok gereksiz görünse de oyun sonu içeriklere geçtiğiniz zaman aslında o şansa ne kadar ihtiyacınız olduğunu görüyorsunuz. Tüm bunların haricinde, karakterinizin iki farklı seviyesi de bulunuyor. İlk seviye, güç seviyesi ve en başta karakterler en fazla 100. seviyeye çıkıyor. Ardından, çok nadir ögeler ile bu karakteri uyandırmanız gerekiyor ki o zaman da seviye sınırı 200 oluyor. Yani, çok yolunuz var.

Azur Lane: Crosswave oyununun hikaye modu bittiği zaman genelde karakterleriniz 70-80 seviye civarında oluyor. Yani, karakterinizi kasmaya devam etmeniz gerekiyor uyandırma olayını görebilmek için. Bununla birlikte bir de oyuncu olarak sizin, yönettiğiniz karakterlerle olan ilişki seviyeniz var. Bu seviye zamanla yükseliyor ve maksimuma çıktığı zaman evlenme teklif edebiliyorsunuz. Yalnız ben bunu yapmayı başaramadım, sonucunda ne olduğunu ne yazık ki bilmiyorum fakat oldukça merak ediyorum efendim.

Azur Lane: Crosswave
Oyundaki iki ana karakteri bu çizimde görebiliyoruz ama illa da kendilerini kullanmak zorunda değiliz hikaye modu boyunca.

Biraz da üç boyutlu oynanıştan bahsedelim ve inceleyelim

Daha önce de dediğim gibi Azur Lane: Crosswave oyununun en önemli noktası, üç boyutlu savaş anları idi. En azından klasik Azur Lane oyununu göz önünde bulundurduğunuz zaman bu güncel oyunda öne çıkan sistem o. Fakat bana soracak olursanız bu oyunun en sıkıcı ve en kötü görünen yönü, üç boyutlu savaş anları. Bu savaş anlarında iki boyutlu karakterinizi üç boyutlu olarak görüyorsunuz ve okyanusun ortasında, neredeyse hiçbir görsel detay olmadan, çok özensizce hazırlanmış uyduruk gemilere ve karakterlere karşı savaşıyorsunuz.

Sunum açısından bu oynanış kısımları bence berbat ama oynanışın kendisi inanılmaz basit ve rahat. Savaş sırasında 4 farklı tuş kullanarak, 2 farklı ateş etme tipini ve 2 farklı yeteneğinizi kullanabiliyorsunuz. Ayrıca savaşa girmeden önce kadro bonusları ile uğraşıp, en uygun karakterleri yan yana kullanarak saldırılarınızı filan güçlendirebiliyorsunuz. Ben belki oynanış detaylıymış gibi anlatıyorum ama inanın, Azur Lane: Crosswave ile sunulan oynanış basitliği, mobil oyunlarının bulunduğu seviyenin bile altında yer alıyor. Bu tabii ki kötü değil.

Bu arada, oyundaki tüm savaşlar, üç yıldız üzerinden değerlendiriliyor ve bu değerlendirme koşulları oyun boyunca değişmiyor. İlk yıldızı alabilmek için karşılaşmayı bitirmeniz gerekiyor, ikinci yıldızı alabilmek için hiçbir karakterinizin ölmemesi gerekiyor ve üçüncü yıldızı alabilmek için de 2 dakikadan daha kısa bir sürede savaşı yenmeniz gerekiyor. Ben normalde bu tip yıldız sistemlerinden ciddi anlamda nefret ederim ama Azur Lane: Crosswave, bu sisteme önem vermiyor ve bu sebepten ötürü ben de rahat rahat oyunumu oynadım.

Oyun sonu içeriklerini dahil etmeden, Azur Lane: Crosswave oyununun ortalama üstü bir başarıda olduğunu söyleyebilirim. Bu oyun, hiçbir zaman bir Azur Lane oyunu tadı vermeyecek ama en azından PC ve konsollarda oynanabilecek farklı bir alternatif olabilir. Ayrıca, temel içerik oldukça basit olduğu için Azur Lane oyununun orijinalini oynamış olan oyuncular da gerekli platformlarda bu oyunu inanılmaz büyük bir rahatlıkla oynanabilecektir. Fakat iş oyun sonu içeriklere geldiği zaman olay birazcık değişiyor efendim.

Azur Lane: Crosswave
Azur Lane: Crosswave yapıtındaki oyun sonu içeriklerden bir tanesi de ekstrem savaşlar.

Azur Lane: Crosswave için ne gibi oyun sonu içerikler var?

Azur Lane: Crosswave oyununun hikaye modunu bitirdiyseniz, yapabileceğiniz çok fazla şey bulunuyor. Mesela, öncelikle galeriyi ziyaret edip, hikaye modu boyunca topladığınız sanat tasarımlarını görebilirsiniz. Eğer eksik bir sanat tasarımı varsa, ne yapmanız gerektiği hakkında en ufak bir bilgim bile yok. Ayrıca, oyunda bulunan tüm karakterlerin kilidini açarak, ekstra karakter bölümlerini açabilirsiniz. Yalnız, bu bölümler tamamen diyalog odaklı ve oynanış namına hediyeden başka hiçbir şey barındırmıyor içerisinde.

Karakter bölümlerinden sonra da keşfedebileceğiniz bir fotoğraf modu bulunuyor. Şimdi, diyeceksiniz ki bir fotoğraf modu neden oyun sonu içerik olsun. Aynı şeyi ben de kendime soruyorum ama Azur Lane: Crosswave oyununun kupalarına baktığım zaman fotoğraf modunu bitirmek şeklinde bir kupa görüyorum. Ben henüz ne olduğunu çözemedim ama bu video oyununun fotoğraf modunda da yapılabilecek şeyler bulunuyor demek ki. Tabii bundan sonra da karşımıza asıl oyun sonu içerikler olan ekstrem savaşlar çıkıyor efendim.

Daha önce de dediğim gibi karakterlerinizi 200. seviyeye ulaştırmak ve onlarla evlenmek, oyun sonu içeriklerinin bir parçası. Tüm bunları yaparak, o karakterlerinizi güçlendiriyorsunuz ve bu gücü de ekstrem savaşlar sekmesinde kullanabiliyorsunuz. Ekstrem savaşlarda oyun size seviyesi sürekli olarak artan savaşlar veriyor ve sizin onları yenmeniz gerekiyor. Ben bu ekstrem savaşlarda çok uzun bir yol gittim ve henüz sonuna ulaşamadım. Fakat oyunun söylediğine göre tüm ekstrem savaşların sonunda da özel bir şey bulunuyor.

Şimdi bir işin komik kısmı var. Şu anda fark ettim ki ben inceleme yazım boyunca bu savaştırdığınız karakterlerin neler olduğunu söylemedim, sanki tüm dünyanın Azur Lane evrenini bildiğini varsaydım. Efendim, Azur Lane ve Azur Lane: Crosswave oyunlarında kontrol ettiğiniz karakterler, İkinci Dünya Savaşı ve daha ilerisinden tanınabilecek savaş gemilerinin kadın ve anime karakterlere dönüştürülmüş halleri. Evet, zaten inceleme görsellerimizden de bu karakterlerden bazılarını görebiliyorsunuz ve şimdi onlardan bahsetmeliyim.

Azur Lane: Crosswave
Azur Lane: Crosswave oyunundaki ana düşmanlarımız ile tanışın. Kendileri, oyun boyunca başımızın belası oluyor.

Bence karşımızda çok başarılı bir sanat tasarımı bulunuyor

İnceleme yazımı sonlandırmadan önce bu oyunun görselliğine, performansına ve seslerine filan değinmek istiyorum. Her şeyden önce görselliğe değineceğim; Azur Lane: Crosswave oyununda önemli olan şey görsellik. Tabii bu görsellik içerisinde de önemli olan genel grafik kalitesi değil, karakterlerin ve çevre detaylarının sanat tasarımı. Azur Lane, mobil platformlarda belki de seksüel şeklinde ifade edebileceğim karakterler sunuyor. Şu anda oynamış olduğum oyunda da bu durum pek değişmiyor.

Azur Lane: Crosswave oyunundaki karakterlerin tasarımı, birçok farklı fanteziye hitap edebilecek, yüzde 75 civarında tahrik edici şekilde hazırlanmış. Yani, bu tip video oyunlarını biliyoruz. Bilinen bir şeyi de saklamanın alemi bence yok. Yalnız, bu seksüelliğin arkasında bence inanılmaz kaliteli bir sanat tasarımı var. Mesela, ben oyunda en sevdiğim karakterlerden bir tanesi Kaga; bence kendisinin tasarımı görsel anlamda çok fantastik. Yani, işin içine cinsel ögeleri sokmadan, gönül rahatlığı ile söyleyebilirim ki tasarımlar muhteşem.

Yalnız, karakterlerin iki boyutlu tasarımları muhteşem. Aynı zamanda oyunun iki boyutlu çevre detayları muhteşem. Oynanış anı başladığında, her şey üç boyutlu olduğu zaman ise çok çirkin görünen bir oyun karşıma çıkıyor. Ben bu oyunu PlayStation 4 Pro konsolum ile 4K destekli bir televizyonda deneyimledim ve oynanış anlarındaki görsellik beni rahatsız etti. Bu anlardaki hem genel kalite düşüktü, hem kenar yumuşatma çok zayıftı, hem de iki boyutlu tasarımlar kadar kaliteli işler göremedim; hayal kırıklığına uğradım.

Oyunun performansı ise konsolumda gayet normaldi. Yani, bir karakterin dibine girip, kendisine 100 tane roket fırlatmadığınız taktirde, oyun 60 FPS değerlerinde güzel bir şekilde çalışıyor. Seslerin ise daha önce başarılı olduğunu söylemiştim; inceleme yazımın sonlarında da fikrim değişmedi. Fakat müzikler için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Oyundaki müziklerden bir süre sonra o kadar sıkıldım ki oyunun yarısından itibaren kendi müziklerimi dinleyerek oyunu oynadım ve hiçbir eksiklik de hissetmedim efendim; size de öneririm.

Azur Lane: Crosswave
Oyunun ana hikayesinde bile o kadar fazla karakter ile tanışıyorsunuz ki bu arkadaşın kim olduğunu hatırlamıyorum bile.

Azur Lane: Crosswave oynanmayı hak eden bir oyun mu?

Azur Lane: Crosswave, ne yazık ki mobil platformlarda oynayabileceğiniz Azur Lane oyunu değil. Yine de bu mobil oyun ülkemizde zaten oynanmıyor ve bunu bir bahane olarak göstererek, Azur Lane markasının evrenine bu modern oyun ile giriş yapabilirsiniz. Yalnız bu oyunun PC, PlayStation 4 ve Xbox One için gelmiş olması sizi yanıltmasın; oyunun kendisi, Azur Lane oyunundan bile daha az detaya ve derinliğe sahip. Bu yüzden, oyunu oynamaya başladığınız zaman bir mobil oyundan daha da azını beklemelisiniz performans olarak.

Azur Lane: Crosswave, eğer kendisini severseniz sizi 1-2 hafta boyunca idare edebilecek bir oyun. Evet, oyunun kalitesiz noktaları var. Özellikle de oynanış anı, inanılmaz basit ve hiçbir şekilde ilgi çekmiyor. Fakat bu video oyununun evreninde de oynanış bir tık geri planda kalıyor; önemli olan karakterler ve o karakterlerin tamamını toplamak, seviyelerini yükseltmek. Eğer bu tip şeyleri sizler de seviyorsanız, bu video oyununu deneyimleyebileceğinizi düşünüyorum. Umuyorum yakın zamanda Azur Lane de ülkemize gelir.

Azur Lane: Crosswave
Azur Lane: Crosswave
Azur Lane: Crosswave, ne yazık ki mobil platformlardaki Azur Lane oyununun tadını vermiyor. Yine de PC, PlayStation 4 veya Xbox One üzerinde Azur Lane evrenine bir adım atmak isterseniz, Azur Lane: Crosswave oyununu kullanabileceğinizi düşünüyorum. Bu oyun ne yazık ki her yönden, asıl Azur Lane oyunundan daha zayıf ama yine de temel bir Gacha oyunu tadını mikro ödemeler ve çevrim içi servis ögeleri olmadan alabiliyorsunuz. Bu da kesinlikle gözardı edilmemesi gereken bir şey.
Olumlu
Karakter ve çevre üzerindeki sanat tasarımı müthiş.
Mikro ödemeler olmadan basit bir Gacha oyunu.
Oyun sonu içerikler, birkaç hafta eğlendirebilir.
Olumsuz
Üç boyutlu oynanış anları oldukça sıkıcı ve basit.
Diyalog yoğunluğu sizi hikayeden soğutabiliyor.
Sesler başarılı olsa bile müzikler oldukça başarısız.
7