Bir anda ülkemizin gündemine oturan, televizyon izleyecek olursanız size video oyunu olarak tanıtılan Momo Challenge, ülkemizin bakanlığına kadar taşındı. Bahsetmiş olduğumuz bu şehir efsanesi hakkında ise bakanlıktan açıklamalar gecikmedi. Bu konuda da zaten açıklamayı yapan kişi bir başkan yardımcısı olan Ömer Fatih Sayan oldu.

Momo Challenge

Momo Challenge, çocuklarda depresyona bile yol açabiliyor

Twitter üzerinden açıklama yapan Ömer Fatih Sayan öncelikle, “Çocuklarımızı Momo Challenge ve benzeri tehlikelere karşı korumak için bakanlığımızın koordinasyonunda, BTK ve diğer kurumlarımız topyekun bir mücadele içerisinde. İnternetin güvenli kullanımı kapsamında verdiğimiz eğitim ve seminerlerden en önemli başlıklarımızdan birisi de siber zorbalık.” dedi.

Açıklamalar, “Özellikle çocuklarımızın güvenliğini hedef alan bu tür tehlikelere karşı aileler de çok dikkatli olmalı. Yavrularımızı risklerini tam olarak bilmedikleri dijital bir dünyada yalnız bırakmayalım.” şeklinde devam etti ve sonlandı. Bu açıklamaların altındaki, endişelendirilmiş olan ebeveynler ise tabii ki dikkatimizden kaçmadı.

Herkesin sabah, öğlen ve akşam izlediği haberlerde bir anda varlığı bile kanıtlanmamış, Momo Challenge isimli bir tehdit, insanlara oldukça büyük bir olaymış gibi sunuluyor ve ebeveynler yanlış yönlendiriliyor. Burada dikkat edilmesi gereken şey olmayan bir video oyunu değil, siber zorbalıktır. Zaten bakanımız da bu konuda açıklamalar yapıyor.

Momo Challenge, temelinde zaten siber zorbalığı bulunduruyor ama şu an basında bu olay, Mavi Balina gibi bir intihar oyunu olarak gösteriliyor ailelere. Bize soracak olursanız, ailelerin öncelikle Mavi Balina gibi en azından var olduğu kanıtlanmış bir olaya dikkat etmesi, ardından da küçük yaştaki çocuklarını siber zorbalıktan koruması gerekiyor. Tabii bu koruma da çocuğu gizlice gözetleyerek, telefonuna veya bilgisayarına zorla girerek değil; sağlıklı bir iletişim kurarak gerçekleştirilmeli. Alakalı olan bir önceki içeriğimizde bu konunun öneminden zaten bahsetmiştik.