Battle Royale furyası başladığından beri irili ufaklı pek çok geliştirici bu türde yapımlara imza atıyor. Böyle bir akıma, sektörün büyük ve önemli isimlerinin katılmasa olmazdı. Nitekim, FPS türünün iki büyük markasında Battle Royale moduyla da rekabetlerini devam ettirme kararı almıştı. Call of Duty: Black Ops IIII – Blackout ile ana oyunun çıkışıyla birlikte Battle Royale modunu görmüştük. Şimdiyse Battlefield V: Firestorm için sizlerin huzurundayız. Bakalım EA ve DICE tarafı bu rekabette fark oluşturabilecek hamleyi yapabilmiş mi, türe yeni mekanikler getirebilmiş mi? Yanıtlar için sizleri bekletmeden Battlefield 5: Firestorm incelemesine geçiş yapalım.

Battlefield 5: Firestorm incelemesi - 2. Dünya Savaşı ile Battle Royale

Battlefield 5: Firestorm ile 2. Dünya Savaşı ve Battle Royale iç içe

Giriş kısmında rekabetin arttığından çok kısaca bahsettim. PlayerUnknown’s Battlegrounds sonrasında Battle Royale seven oyuncuları kendi tarafına çekmek isteyen firmaların işleri çok güçtü. Bir ada haritası oluşturarak içerisini silah ve eşyayla donatmak yetmeyecekti. Nitekim Fortnite ile birlikte büyük video oyunu firmalarının hamlelerinde farklılıkları gördük. EA tarafıysa bu hamleyi biraz sona sakladı ama iki bombayı yakın zamanlarda peşi sıra önümüze attı.

EA tarafının bünyesinde bulunan diğer Battle Royale oyunu Apex Legends şimdilik konumuz değil. Tabii ki Apex Legends oyununu yok sayamayız ama Battlefield V: Firestorm asıl konumuz. Sizler de uygun görürseniz, hızlıca oyunun; içeriklerinden, özelliklerinden, farklılıklarından bahsederek rakiplerine göre kıyaslamalarına geçeyim. Öncelikle Battlefield 5: Firestorm modunun, ayrı bir oyun olarak geliştirilmediğini belirtmek istiyorum.

Bir başka deyişle bu Battle Royale modunda, tamamen Battlefield V oyununun izleri görülüyor. Yine 2. Dünya Savaşı zamanındayız. Silahlarımız ve ekipmanlarımız yine bu savaş dönemine aitler. Oyunun grafikleri ve haritası da yine karakteristik olarak Battlefield V oyunun temeline kurgulanmış vaziyette. Karşımızdaysa 64 kişiye kadar çevrim içi olarak oynanabilen bir Battle Royale modu ya da oyunu var. Bu oyun modu, tek başına ayrı bir video oyunu olabilir miydi sorusunun yanıtını vermek için biraz anlatmayı sürdürmek istiyorum.

Aslında burada, tam fiyatla satışa sunulan yapımların artık daha güçlü içerikler sunması konusuna da değinmek isterdim ama konuyu saptırmaktan korkuyorum. Yine de Call of Duty: Black Ops IIII; Çoklu oyunculu, zombi ve Battle Royale oyun modlarını bir oyunda toplayıp geniş bir seçenek paketi sunuyorsa Battlefield V tarafının da boş elle karşımıza çıkmadığını görmemiz güzel oluyor. Battlefield 5: Firestorm oyun modunun eklenmesiyle birlikte; Hikaye modu, çoklu oyunculu modlar ve Battle Royale modunun tek bir çatı altında görmüş olduğumuzu söylemeden geçmeyeyim.  

Battlefield 5: Firestorm incelemesi - 2. Dünya Savaşı ile Battle Royale

Battle Royale türüne ne gibi bir katkı sağlanıyor?

Eminim Battlefield 5: Firestorm seçeneğini tıkladığınızda sizin de aklınıza Battle Royale temasının en rahat uygulandığı serinin Battlefield olduğu gelecektir. Zaten bünyesinde oldukça geniş haritalar bulunduran bu FPS türündeki oyun serisi, Battle Royale moduna oldukça kolay adapte olmuş gibi görünüyor. Şahsıma soru olarak Battlefield 5: Firestorm modunun diğer Battle Royale oyunlarıyla arasındaki ilk farkı nedir diye sorulursa: Yanıtım grafikleri olacaktır. Şimdi ne alaka demeyin lütfen, anlatacağım.  

DICE ekibinin Frostbite oyun motoruyla çıkarttığı işleri pek çok okurumuz biliyordur. Star Wars Battlefront serisinin her iki oyunu ile Battlefield 1 ve Battlefield V oyunlarını gördüğü anda ağzı bir karış açık kalmış bir adamım ben. İşin ilginç tarafı ilk oynamadan sonraki her açışımda grafikler konusunda kendi kendime hayretimi andığım çok olmuştu. Bu özel yapıyı bir Battle Royale oyununda görmekse harika oluyor.

Genelde grafiklerle ilgili görüşlerimi, inceleme yazılarının son bölümlerinde kaleme alırım ama farklılıklara değinmişken geçmek istemedim. Ayrıca, Battlefield 5: Firestorm ile 2. Dünya Savaşı temasının sunulması da önemli bir fark olarak bir kenara yazılabilir. Yine Battlefield V mekaniklerinin tamamen aktarıldığı açık dünyasıyla önemli bir farklılığın daha yansıtıldığını belirtmek istiyorum. Bu farklılık da yıkılabilir yapıların, Battle Royale kavramına benzersiz biçimde eklenmesi oluyor.

Tamam, Fortnite oyununda da yapılar yıkılarak parçalarına ayrılabiliyorlar ama Battlefield V oyunundaki kendine has yıkılma mekanikleri malumunuzdur. Bir binanın içindeyken tank gibi bir araçla ya da güçlü bir patlayıcıyla binaların yıkılmalarını başka Battle Royale oyunlarında rastlamamıştım. Ayrıca kara, hava ve deniz taşıtlarının kullanımıyla Battlefield 5: Firestorm modu, adını ayrı bir noktaya yazdırmayı hak ediyor.

Battlefield 5: Firestorm incelemesi - 2. Dünya Savaşı ile Battle Royale

Nasıl bir yapıyla karşı karşıyayız, oynanış nasıl?

Battlefield 5: Firestorm modunun 64 kişiyle oynandığını söylemiştim. Bu modun oynanabilir olduğu şu anlarda, oyuna tek kişi ya da dört kişilik takımlar halinde girme imkanı bulunuyor. Geliştirici ekip tarafından yakın zamanda iki kişilik seçeneğin de ekleneceği belirtildi. Bu modun genel hatları diğer Battle Royale oyunlarına oldukça benzer yapıda karşımıza çıkıyor. Sınıf seçimi yapılıyor ama oynanışa etki etmiyor, yalnızca görsel anlamda karakteri değiştiriyor. Adaya dağılmadan önce bir bekleme alanına aktarılıyoruz. Burası oyundaki hangar alanı. Birbirine zarar vermeden atış yapan oyuncular geriş sayım sonrasında oyuna aktarılıyor.

Benzer şekilde askeri bir uçakla oyun alanının üzerinden yola çıkılıyor ve bir süre sonra atlayış yapma izni veriliyor. Yalnız atlayacağımız alanın diğer Battle Royale oyunların biraz farklı bir toplam boyut oranına sahip olduğunu söylemeden geçmeyeyim. İlk atlayışımızı oyun haritasındaki istediğimiz yere yapamıyoruz. Haritanın aşağı yukarı dörtte üçlük bir kısmına iniş yapılabiliyor çünkü yangın çemberi diğer alanları kapsamış halde başlanıyor. Bir başka deyişle Battlefield 5: Firestorm haritasında, ilk çember oluşup daraldıktan sonra başlamış gibi bir durumla karşılaşıyoruz.

Gerisi, Battle Royale oyunlarında standart olarak gördüğümüz; uçaktan atlama, belirli bir yere hızlı düşüş yapma ve paraşütle süzülme aktiviteleriyle devam ediyor. Yere düşer düşmez tüm oyuncular tarafından haliyle silah ve eşya toplama yarışına çıkıyorlar. Toplanan mühimmat ise Battlefield V oyununda yaklaşık olarak aynı. Silahlar bulundurdukları donanıma göre derecelendiriliyor. Bu arada oyun alanının bir kısmının karla kaplı bir kısmının karasal olduğunu belirteyim.

Battle Royale moduna uygun olarak etrafta; cephane, sağlık paketi, bombalar, tuzaklar, güdümlü silahlar ve zırh tamamlayıcı metal plakalar bulunuyor. Bu metal plakalar sayesinde eğer zırhımız hasar almışsa zırh gücünü arttırabiliyoruz. Sağlık paketleri benzer şekilde sağlığı yükselme görevi üstleniyor. Sağlık paketlerinin uygulanması hızlı fakat dolumu biraz yavaş bir biçimde ayarlanmış durumda. Silahlar ve eşyaların dereceleri sağ alt köşedeki arayüzde renk ve rütbe olarak görülüyor. Eşyalar toplanırken de oyunun devasa haritasının tadını çıkarmaya başlıyoruz.

Battlefield 5: Firestorm incelemesi - 2. Dünya Savaşı ile Battle Royale

Devasa bir harita ve çeşitliliği olan coğrafi koşullarla iç içeyiz

Battlefield 5: Firestorm modunun diğer Battle Royale oyunlara göre farklı kısımlarından bir tanesi de sahip olduğu Halvøy haritası olarak kabul edilebilir. Bu sebeple, geniş haritalarına aşina olduğumuz Battlefield serisinin tüm haritaları arasındaki en geniş haritası olan Halvøy hakkında da biraz bilgi vermek istiyorum. Geliştirici ekip tarafından Halvøy haritasının, Battlefield V oyununun en büyük haritası olan Hamada haritasının 10 katı büyüklüğünde olduğu belirtiliyor.

Bu haritanın 12 önemli eşya toplama noktası bulunsa da küçük yapıların olduğu bölgelere inildiğinde de oyuncuların elleri boş kalmayacaktır. Halvøy haritasının engebeli coğrafi koşulları, mücadeleye yön verebiliyor. Ayrıca harita yapısından kaynaklanan, uçuşan ve hareket eden doğa unsurlarıyla birlikte oyuna farklı bir boyutun katıldığını söyleyebilirim. Kimi zaman bir ağacın dibinde otursanız bile düşmanın sizi görmesi mümkün olmayabiliyor çünkü rüzgar ağaçların yapraklarını hareket ettiriyor ve görüntü netliği azalıyor.

Bu arada Halvøy haritasının bir kısmının karlı, bir kısmının karasal bir biçimde göründüğünü es geçmeyeyim. Bu alanlar içerisinde farklı yükseltiler, kıyılar, göletler bulunuyor. Bazı oyunculara geniş boşluklar varmış gibi gelebilir. Açıkçası uzun süre Apex Legends oynadıktan sonra bana da ilk başlarda bomboş bir arazide geziniyormuşum gibi geldi ama sonradan yerleşim alanlarının ve coğrafi etkilerin dengeli bir biçimde haritaya dağıtıldığını kabul ettim.

Bir de mücadele sürerken harita üzerinde beliren A, B ve C noktalarına ulaşma meselesi de var. Bu noktalarda, bir nevi bayrak ele geçirme mekaniği kullanılıyor. Ölmeden tamamlanırsa, ekstra kazanımlar elde ediliyor. Ayrıca araç çeşitliliğinin bulunduğunun ve pek çok aracın kullanılabilir olarak Battlefield 5: Firestorm içerisinde yer aldığını söylemeden geçmeyeyim. Öte yandan, oyun alanının farklı bölgelerde bulunmasının sonuca etkisi büyük olduğunu hatırlatayım. Örneğin bazen ateş çemberi yerleşim alanına doğru daralırken bazen bir tepenin yamacına sıkışılabiliyor.

Battlefield 5: Firestorm incelemesi - 2. Dünya Savaşı ile Battle Royale

En iyi grafikli Battle Royale mi karşımızdaki?

Bu oyunun en bariz özelliklerinden birisinin grafikleri ve harita yapısı olduğunu belirtmiştim. Battlefield 5: Firestorm deneyimini yaşadığım standart PlayStation 4 konsolundan bile gayet başarılı bir performans aldığımı söyleyebilirim. Yer yer ışıklandırmalar, dağlık alanlardaki rüzgar etkileri, hareket eden nesneler ve bitkileriyle Battlefield V: Firestorm oyun performansı anlamında sıkıntı oluşturmuyor. Bir de bu başarıyı hayranlık veren grafik kalitesiyle yaptığında tadından yenmiyor.

Oyunun grafiklerine değinmek istedim çünkü oyun modu olarak Battle Royale kullanıldığında bazen ana oyunla farklılıklar yaşanabildiğini Call of Duty: Black Ops IIII ile görmüştük. Battlefield V oyunundaysa tamamen aynı grafik yapısı oyunun Battle Royale moduna aktarılmış durumda. Sesler için ayrıca bir açıklama yapmaya gerek duymuyorum. Battlefield V oyunundaki başarılı ses kalitesi, silah yankılanmaları, tokluk hissi de Battlefield 5: Firestorm modunda bulunuyor.

Performans demişken unutmadan ekleyeyim: Oyunun grafikleri güzel ama karşımızda yalnızca dağlarda dolaşıp hayatta kalan son kişi olmaya çalıştığımız bir oyun haritası yok. Tür için farlılık gösteren yıkılabilir yapılar sayesinde de bazı değişik deneyimler yaşanabiliyor. Bu arada bu yapıların çoğunun aynı tarzda tasarlandığını söylemeliyim. Bir yerleşim alanına girdiğinizde, konut görüntüsündeki yapıların içlerinin genelde birbirleriyle aynı olduklarını göreceksiniz.

Bu durum da ben buraya daha önce girmiş miydim, sorusunu kendinize yönlendirmenize sebep olabiliyor. Bazı tekrarlamalar olsa dahi bu yapıların her birisinin yıkılabilmesi tekrarlamaları anlayışla karşılatabiliyor. Öte yandan oyunu deneyimlediğim AOC G2590VXQ ile gayet başarılı bir görüntü aldığımı belirteyim. Standart bir PlayStation 4 konsolundan görüntü almak istiyorsanız gayet makul fiyatıyla AOC G2590VXQ model monitöre önerebilirim.

Battlefield V

2. Dünya Savaşı yeniden bambaşka bir alanda tekrarlanıyor

Son sözlerime geçeyim dilerseniz. Battlefield V oyuncususunuz diyelim, diğer çoklu oyunculu modları bırakıp incelemesini gerçekleştirdiğimiz modu oynar mısın diye düşünmenize gerek yok. Zaten oyundaki Tider of War sistemi bu modu ister istemez oynatıyor. Kötü mü yapıyor, hayır. Battlefield V oyununun tüm yapısını tamamen barındıran, çeşitliliği olan bir haritada dinamik bir eğlence yaşamak istiyorsanız beğeneceksiniz.

Battlefield 5: Firestorm için Battlefield V satın alınır mı diye sorarsanız da olabilir derim ama alınsa bile sadece bu oyun moduyla sınırlı kalmaz çünkü geniş bir içerik seçeneği bulunuyor oyunda. Uzun lafın kısası, 2. Dünya Savaşı temasıyla eski model silahların bulunduğu, coğrafi koşulların farklı bir unsur olduğu, çeşitli araçların kullanılabildiği gayet eğlenceli bir Battle Royale deneyimini Battlefield 5: Firestorm ile yaşayabilirsiniz. 

Battlefield V
Battlefield V: Firestorm, 2. Dünya Savaşı temasıyla birlikte en geniş Battlefield haritasını oyuncularla buluşturuyor. Zaten geniş haritalara aşina olan oyunun Battle Royale alanına rahatlıkla geçirildiğini görüyoruz. Araç kullanımı sıklığı ve bina hasar yapısı gibi unsurlarla türe farklı bir boyutun geldiğini söyleyebiliriz. Ayrıca en iyi grafikli Battle Royale oyunu olarak değer kazanabilir bu yapıt.
Olumlu
En iyi grafikli Battle Royale olabilir.
Haritasının coğrafi çeşitliliği türe katkı sağlıyor.
Kendine has yıkılma gibi mekanikler barındırıyor.
Battlefield V oyununun geneline iyi entegre oluyor.
Olumsuz
Battle Royale türüne devrimsel yenilik getirmiyor.
Harita üzerinde bazı bölgeler çok boş görünebilir.
8.2