Video oyunları sağ olsun, bugüne kadar birçok farklı şey olabildik. Mesela; yeri geldi bir keçi olduk, yeri geldi bir çoban olduk; bazen uzaya çıktık, bazen dünyanın ilk oluştuğu günlere döndük… Şimdi ise Bee Simulator sayesinde arı olabiliyoruz. Bu yazımızda da zaten bahsetmiş olduğumuz o yapıtı inceleyeceğiz ve nasıl bir arı olma simülasyonunun karşımızda olduğunu sizlere anlatmaya çalışacağız. Bakalım; kelebek gibi uçup, arı gibi sokabilecek miyiz?

Bee Simulator

Bee Simulator ile nasıl bir deneyim yaşıyoruz?

İnceleme yazımın başında da dediğim gibi bugüne kadar video oyunları sayesinde birçok şey olabildik. Bu şeylerin arasında genellikle hayvanlar bulunuyor. Mesela, bu tip video oyunlarından en günceli Untitled Goose Game idi ve gayet başarılı bir deneyim sunmuştu oyunculara. Şimdi, piyasada böylesine eğlenceli bir video oyunu yer alınca, Bee Simulator de kendisini bir adım ileriye atması gerekiyordu.

Tabii bu noktada Untitled Goose Game ile bahsi geçen video oyununu karşılaştırmak pek doğru olmaz; Untitled Goose Game, eğlenceyi hedefleyen bir video oyunu. Bee Simulator ise eğlenceden ziyade öncelikle arılar ile alakalı bilgi vermeyi hedefliyor. Zaten bu sebepten ötürü inceleme yazımda da oyunun bilgilendirici yönlerini de değerlendirmeye çalışacağım; neler öğrendiğimize bir bakacağız.

Son birkaç senedir arılar zaten gündemde olan hayvanlar; kendilerinin sayısı sürekli olarak azalıyor ve bu çok kötü bir durum. Sonuçta, arılar bizim dünyamının ekosisteminin en temelinde yer alan hayvanlardan bir tanesi ve o temelde eksik olduğu zaman, büyük sıkıntılar ile karşılaşabilir insanlık. Zaten oynamış olduğumuz bu video oyunu da öğretici yönüyle, bunları gösteriyor ve öğretiyor bizlere.

Tabii Bee Simulator, sizlere sürekli olarak bir şeyler öğretmeye de çalışmıyor. Bu video oyununa kendi arımızı oluşturarak başlıyoruz ve ardından da kendimizi, Amerika Birleşik Devletleri içerisindeki Central Park’da geçiyor. Central Park, gayet basit bir şekilde tasarlanmış bu video oyunu için. Yani, Grand Theft Auto ve Marvel’s Spider-Man oyunlarındaki Central Park, muhtemelen daha iyi görünüyordur.

Buna rağmen aslında Central Park içerisinde ziyaret edebileceğiniz farklı temalara sahip alanlar bulunuyor. Mesela, bazı noktalarda Central Park için çalışan insanları görebiliyorsunuz, bazı noktalarda farklı hayvanlar ile karşılaşabiliyorsunuz ve bazı noktalarda da çimlerde takılan ve oyun oynayan insanlar ile karşılaşabiliyorsunuz. Bu noktada, farklı farklı deneyimler sunuyor oyun gerçekten.

Bee Simulator

Epik polen toplamak istemez misiniz?

Bee Simulator oyununda tabii ki bir arıyız ve temel görevlerimiz bulunuyor. Bu görevlerden bir tanesi de çiçeklerin etraflarındaki çemberlerin içerisinden geçip, polen toplamak. Yalnız, bu noktada polenlerde nadirlik seviyeleri bulunuyor. Mesela, yeşil renkli çemberlerden nadir polenler topluyorsunuz ve turuncu renkli çemberlerden de epik seviyesinde polenler topluyoruz; nadir polenler daha etkili oluyor.

Tabii ki sınırsız sayıda polen toplayamıyoruz. Toplayabileceğimiz polenin bir sınırı oluyor ve sınıra ulaştığımız zaman kovana geri dönüp, toplanan polenleri bırakmanız gerekiyor. Merak etmeyin, epik polen vererek, karşılığında epik seviyede filan fantastik kozmetik ögeler kazanmıyoruz; onların yerine bilgi puanı kazanıyoruz. Bu bilgi puanlarını sadece polenler aracılığı ile toplamamıza gerek de olmuyor.

Bilgi puanları, oyunun içerisindeki ana görev ve yan görevler aracılığı ile de elde ediliyor. Bu puanlar oldukça önemli; bu sayede oyunda ilerleme kaydedip, yeni şeyler öğrenebiliyoruz. Öğrenebildiğimiz şeyler arasında, gerçek dünyada bulunan farklı arıların görünümleri ve çok daha fazlası yer alıyor. Ayrıca bu video oyununda size bilgi puanı veren mini oyunlar da yer alıyor ki kendileri eğlenceli değil ve basit.

Mini oyunlar aracılığı ile zaman zaman eşek arıları ile savaşıyoruz, dans ediyoruz ve yarışıyoruz. Yarışmak, eğlence amaçlı. Dans etmek ise diğer arılar ile iletişime geçebilmek için. Son olarak, savaşmak da tabii ki hayatta kalmak için. Bu arada, bu mini oyunların oynanma tarzı da ritm temelli. Yani, belli zamanlarda, kontrolcü üzerindeki belli tuşlara basmanız gerekiyor; çok da zor değiller.

Bir arı olduğumuz için oyunda tabii ki uçuyoruz. Normal oynanış sırasında uçma mekanikleri ortalama altı diyebilirim. Kesinlikle karşımızda öyle çok kaliteli uçma sistemleri yok. Yalnız, bu sistemlerin kötülüğü özellikle yarış temalı mini oyunlarda karşımıza çıkıyor; hızlı oynanış sıralarında çok sıkıntı yaşanabiliyor. Yalnız, bu oyun milyon dolarlık bir yapıt olmadığı için çok fazla bir şey beklememek lazım.

Bee Simulator

Bee Simulator, oldukça kısa sürüyor

Günümüzdeki video oyunları, yüzlerce saatlik içerikler sunuyor. Hatta bazı video oyunlarının içerisindeki içerikler hiçbir zaman bitmiyor. Bazı oyuncular bu tip yapıtları seviyor olabilir ama ben şahsen nefret ediyorum ve en fazla 20-30 saatlik oyunları oynamaktan hoşlanıyorum. Yalnız incelemekte olduğum bu video oyunu, onlardan da kısa. Eğer oyunun ana içeriğine odaklanırsanız, 2-3 saatte oyun bitmiş oluyor.

Ben bu video oyununu PlayStation 4 Pro konsolumda inceledim. Oyunu ben ücretsiz olarak elde ettim; işin içerisinde inceleme kopyası vardı ama siz bu oyuna para vermek isterseniz, 180 TL gibi bir bedel ödemeniz gerekiyor ve ben açıkçası birkaç saatlik bir deneyim için 180 TL vermenizi hiçbir şekilde önermiyorum. Yani, arıları çılgınlar gibi seviyor olsanız bile 180 TL bu deneyime kesinlikle değmez.

PlayStation 4 Pro konsolumdan bahsetmişken, oyunun görselliğinin ve performansının da ortalama altı olduğunu söylemek istiyorum. Yani, bu video oyunu görsel olarak da pek bir şey sunmuyor sizlere. Yalnız, görselliğin ve performansın tam aksine oyundaki sesler, müzikler ve kullanıcı arayüzü gayet güzel bir deneyim sunuyor. Özellikle de oyunun müzikleri, atmosfere ve temaya çok güzel oturuyor.

Ben bu video oyununun çok olgun insanlar tarafından oynanacağını sanmıyorum. Bu video oyunu, sanki ailelerinin kontrolünde yeni oyunlar oynayan, küçük yaşlı kardeşlerimiz için oluşturulmuş gibi görünüyor. Eğer bu incelememizi okuyan siz, bir ebeveyn iseniz ve çocuğunuzun arılar hakkında bilgi sahibi olabilmesini istiyorsanız, indirim sırasında bu video oyununu satın alabilirsiniz.

Tabii bu noktada da önemli bir problem bulunuyor: Bee Simulator oyununda Türkçe dil desteği bulunmuyor ve herkesin de İngilizce anlayabileceğini düşünmüyorum. Yani, bu oyunu nereden tutmaya çalışırsak çalışalım, elimizde kalıyor. Eğitim için oluşturulmuş bir oyun desek, dil problemi karşımıza çıkıyor. Eğlence için oluşturulmuş bir oyun desek, oyun temelinde hiç eğlenceli değil…

Bee Simulator

Alınmalı mı bu video oyunu?

PlayStation 4, Xbox One ve Nintendo Switch için halihazırda çıkışını gerçekleştirmiş, PC için de gelecekte piyasaya sürülecek olan bu video oyunu bence şu anki hali ile satın alınmamalı. Oyunun fiyatı, sunulan deneyime göre oldukça yüksek ve bu sebepten ötürü de indirimleri beklemenizi öneriyorum. Bee Simulator, 100 TL altında gönül rahatlığı ile alınabilecek ve bilgi edinilebilecek bir video oyunu.

Bee Simulator
Bee Simulator
Bee Simulator, ortalama bir video oyunu gibi görünüyor. Bana soracak olursanız, bu yapıtın en büyük problemi, çok kısa bir deneyim için 180 TL istiyor olması. Oyunun temeli zaten oldukça basit ve yer yer de oldukça sıkıcı. Karşımızdaki oyun, milyon dolarlık bütçeler ile de yapılmamış. Yani, durum bu şekilde iken 180 TL gibi bir bedeli bu oyuna ödemek istemezseniz, sizi gayet iyi bir şekilde anlayabilirim.
Olumlu
İndirimde kısa bir eğlence için alınabilecek bir yapıt.
Oyunun öğretici kısmı gayet iyi düşünülmüş.
Müzikler, atmosfere güzel uyum sağlıyor.
Olumsuz
Uçmak gibi önemli mekanikler başarısız.
Temel oynanış hem kısa, hem de sıkıcı.
Başarısız görsellik ve performans.
5

Etiketler: