Farelerinizi ve kontrolcülerinizdeki ateş etme tuşlarını hazırlayın; Borderlands 3 oyunu çıkışını gerçekleştirdi. Oyuncular tarafından çok büyük bir merakla beklenen, birinci şahıs bakış açısına sahip bu nişancı-yağmacı türündeki oyunu incelemeye de ben aldım. Daha önce bu serinin tüm oyunlarını ve birçok diğer nişancı-yağmacı oyunlarını oynamış birisi olarak, bu oyun hakkında ne düşünüyorum?
Borderlands 3 oyunundaki amaç ateş etmek
Normalde oynadığım tüm video oyunlarında hikayeye çok önem veririm. Warframe olsun, Destiny serisi olsun, nişancı-yağmacı diyebileceğiniz birçok video oyunundaki hikayeleri dikkatlice takip ediyordum ama aynı takibi hiçbir zaman Borderlands serisi için yapamadım ve Borderlands 3 oyununda da bu değişmedi. Oyun, hikayesine önem vermiyorken, asıl amaç ateş etmekken, ben farklı düşünemedim.
Yani, demek istediğim şudur ki inceleme yazımın bu noktasında hikayeden bahsedecektim ama hikayeye 1 gram bile dikkatimi vermediğim için yorum yapamıyorum. Yine de temelden bahsetmek gerekirse, biz iyi bir kişiyiz ve kötü kişilere ateş ediyoruz. Bence gayet açıklayıcı bir cümle oldu bu oyunun hikayesi için. Yalnız, hikaye haricinde başka benzer konulardan konuşmak istiyorum.
Borderlands 3, neredeyse her noktasında eski oyunlarını birebir kopyalıyor. Tabii ki başarılı olan bir şeyi kopyalamak lazım. Bu kopyalanan şeylerden bir tanesi ise oyunun hiçbir zaman bitmeyen eğlenceli yapısı. Yani, oyunda aklınıza gelebilecek her noktada eğlence bulunuyor. Diyaloglar, silah isimleri, eşya açıklamaları, görev tanımlamaları ve çok daha fazlasında eğlenecek bir şey bulabiliyorsunuz.
Hikaye demişken, oyundaki karakterlere de hemen değinmek istiyorum. Bizim seçebileceğimiz 4 farklı Vault Hunter bulunuyor. Bu isimlerin tamamı yeni ama oyun boyunca Borderlands evreninden tanıdık karakterlere rastlayabiliyoruz. Bu da tabii ki serinin eski oyuncuları için hoş bir dokunuş oluyor. Yine de eğer bu seriyi ilk defa bu yapıt ile deneyecekseniz de bir problem yaşayacağınızı sanmıyorum.
Kozmetikler daha da ön planda
Karakterlerden bahsetmişken, direkt olarak karakter ve silah özelleştirmelerine değinmek istiyorum. Borderlands 3 oyununda, serinin eski oyunlarına göre daha fazla özelleştirme ögeleri bulunuyor. Mesela, karakterimizde birçok farklı noktayı özelleştirebiliyoruz; hatta çılgın özelleştirme ögelerini de özel bir para birimi ile oyunun ilerleyen noktalarında satın alabiliyoruz. Aynı şey, silahlar için de geçerli.
Tüm bu özelleştirme ögeleri sayesinde size daha iyi görünen karakterler ve silahların sahibi olabiliyorsunuz. Bu durum da sizi oyundan bir tık daha memnun bırakacaktır. Memnunluk bir yana, oyunda başarılı olmak için ise karakterinizi geliştirmeniz gerekiyor. Aslında bu noktada da eski Borderlands oyunlarına göre farklı hiçbir şey yer almıyor; yine yetenek sistemi bulunuyor.
Oyuncular, seçmiş oldukları Vault Hunter’ın farklı yeteneklerini aktif hale getirebiliyor. Ortada aktif ve pasif yetenekler bulunuyor. Ayrıca, bu video oyununda silahlarda daha fazla alternatif atış seçenekleri bulunuyor. Mesela, bir tabancayı bomba atara; bir keskin nişancı tüfeğini de pompalı tüfeğe çevirebilmek kesinlikle mümkün. Bu sayede de bir silah, birçok farklı noktada yardımcı olabiliyor.
Karakterler ve silahlar haricinde, bu video oyununda araçlar da daha önemli. Öncelikle söylemeliyim ki araç kullanma kontrolleri hala benim sevebileceğim seviyede değil ama bu sefer bu yapıtta araçların gerçekten hoş bir kullanım hissi ve ağırlığı var. Ayrıca bu araçların da görünümünü ve silahlarını özelleştirebiliyoruz. Bunu da dışarıdan yeni arabaları gerekli yerlere götürerek yapabiliyoruz.
Borderlands 3 ile farklı gezegenlere gidiyoruz
Sanırım bunu üçüncü kez söyleyeceğim: Borderlands 3, serinin eski oyunlarının neredeyse birebir kopyası gibi. Bu kopya durumu bozan en önemli öge ise farklı gezegenlere gidebiliyor olmamız. Oyunda Pandora ve Promethea gibi farklı gezegenler oluyor ve her gezegen farklı bir temaya sahip. Yani, gezegen değiştirdiğiniz zaman kendinizi kesinlikle aynı yerde hissetmiyorsunuz. Bu da hoş bir şey.
Gezegenler arası yolculuğu ise uzay gemimiz olan Sanctuary ile yapıyoruz. Sanctuary; hem bizim uzay gemimiz olarak işimizi görüyor, hem de güvenli alanımız olarak. Sanctuary içerisinden depomuza, bankamıza, eğlence alanlarına ve diğer karakterlere erişebiliyoruz. Bu, bence oyunun akışını ciddi anlamda bozacak seviyede ama ben çok problem etmedim. Yine de Sanctuary, olmasa da olurdu.
Oynanış kısmında ise her şey aynı. Herhangi bir Borderlands oyununu oynadıysanız, bu video oyununa yabancılık çekmenizin imkanı yok; animasyonlarda bile değişiklik yok. Belli ki bu devam oyunu için sadece yeni bölümler, yeni ganimetler, yeni karakterler ve benzer şeyler yapılmış; animasyon gibi daha teknik şeyler pek ellenmemiş. Bu, beni gerçekten rahatsız eden konulardan bir tanesi oldu.
Borderlands 3 oynarken, zaman zaman serinin eski oyunlarını hissedebiliyorsunuz; temelde neredeyse hiç değişiklik bulunmuyor. Tabii o temel, değişikliğe ihtiyaç duyuyor mu bilemeyeceğim. Bence duyuyor ama her oyuncu farklı düşünebilir. Ben açıkçası ışıklandırmalardan ziyade grafiklerin iyileştirilmesini ve animasyonların kaliteli hale getirilmesini tercih ederdim.
Ateş edecek düşman bol
Borderlands 3 oyununda sürekli olarak birilerine ateş ediyoruz ve serinin eski oyunlarına göre bu video oyununda daha fazla düşman tipi bulunuyor. Bu noktada, o düşmanlara ateş etmenin pek de eğlenceli olmadığını söylemek istiyorum. Bu noktada da Destiny serisini ele alabilirim; Destiny oyunlarında hem ateş etmek çok eğlenceli ama Borderlands, bu konuda inatla kendisini hiç geliştirmiyor.
Düşmanlarımız aracında bolca bölüm sonu canavarları da bulunuyor. Bu video oyunu piyasaya sürülmeden önce serinin eski oyunlarına göre çok daha fazla bölüm sonu canavarı olacağı söylenmişti bu yapıt için. Ben kesinlikle durumun öyle olduğunu hissetmedim. Yani, bölüm sonu canavarları gayet memnun edici ama sayı konusunda pek bir değişiklik olduğunu sanmıyorum. Ben öyle hissetmedim.
Bu noktada sanıyorum ki oyun modlarından da bahsetmeliyim. Öncelikle, bu oyuna başlarken sadece 2 zorluk seviyesinden birini seçebiliyorsunuz. Klasik olarak bu seviyelerde dilerseniz tek başınıza, dilerseniz de diğer insanlarla çevrim içi olarak oynayabiliyorsunuz. Bu noktada da oyun ikiye ayrılıyor. Bir noktada klasik Borderlands kuralları geçerli olurken, diğer noktada modern kurallar kullanılıyor.
Modern kurallardan kastımız ise oyun deneyiminin tüm oyuncular için dengelenmesi ve ganimetlerin her oyuncuya özel olarak düşmesi. Klasik Borderlands deneyiminde oyun, hiçbir oyuncu için dengelenmiyor ve tüm ganimetler, isteyen herkes tarafından serbest bir şekilde alınabiliyor. Siz, hangi şekilde eğleniyorsanız, o şekilde bu video oyununu oynayabiliyorsunuz.
Borderlands 3, can çekişiyor
Bu video oyununu PlayStation 4 Pro konsolumda, 1080p bir televizyonda, Supersampling özelliği aktif iken deneyimledim. PlayStation 4 Pro kullandığım için oyun, bana 2 farklı seçenek sunuyor: Çözünürlük ve performans. Asıl problem de burada başlıyor; iki seçenek de başarısız bir oyun performansı sunuyor bana. Açıkçası bu durum beni inanılmaz şaşırttı.
Şöyle ki Borderlands 3 oyununu çözünürlük moduna alırsanız, oyun çok daha kaliteli görünüyor ama PlayStation 4 Pro, bu modda 30 FPS veremiyor. 25 FPS üstü hiçbir şekilde performans alamıyorsunuz ve bu ciddi anlamda yorucu bir deneyim. Yalnız, çözünürlük modunda bile grafiksel kalitesizlik ile karşılaşabiliyorsunuz. Çözünürlük modu bile en kaliteli sunumu yapamıyor.
25 FPS değerinde bir oyun oynamak benim için imkansız; 30 FPS, 60 FPS, 120 FPS, 144 FPS gibi değerlerde oyun oynamak her zaman daha rahattır. Bu noktada da benim performans modundan başka hiçbir çarem kalmıyor. Yalnız, performans modunda da zaten kalitesiz olan o görsellik, daha da düşüyor. İnanın, kullanıcı arayüzündeki haritadaki pikselleri bile sayabiliyorsunuz bu modda.
Peki, performans moduna geçince stabil 60 FPS alabiliyor muyuz? Tabii ki hayır. Borderlands 3, PlayStation 4 Pro konsolundaki performans modunda çok nadir 60 FPS değerini görüyor. Genellikle 40 FPS ile 55 FPS arasında dolaşıyor bu video oyunu. Tabii ki bu değer, 25 FPS değerinden çok daha iyi ama yine de benim için zor katlanılabilecek bir performans bu.
Görsellik ve müzikler ne alemde?
Performanstan bahsettik. Şimdi de sırada görsellik ve müzik var. Görselliğin zaten kalitesiz olduğunu belirtmiştim ama bunun sebebi çözünürlük idi. Bu video oyununun görselliğine en büyük katkıyı, ışıklandırmalar yapıyor. Bu oyundaki ışıklandırmalar bence gayet hoş görünüyor ama bence hiç doğal da değiller. Ayrıca, grafiklerin de genel olarak bir önceki oyuna göre iyileştirildiğini söyleyebilirim.
Sesler ve müzikler ise ayrı bir konu. Oyundaki genel olarak sesler ve ses efektleri ortalama seviyede. Karakterlerin seslendirmeleri de aynı şekilde, ortalama üstünde. Oyunun müzikleri ise gayet başarılı. Özellikle de bölüm sonu canavarları geldiği zaman arkada çalan müziklerin tamamını beğendim. Birçok oyundaki müzikler arka planda kalıyor ve duyulmuyor. Borderlands 3, kesinlikle müziğini duyduruyor.
Genel olarak bu video oyununu ele almamız gerekirse, karşımıza klasik bir Borderlands oyununun olduğunu söyleyebilirim. Bu oyun, herhangi bir Borderlands oyunu gibi başlıyor ve ayn şekilde de devam ediyor. Oyunculara yer yer yenilikler sunuluyor ama o yenilikler, sizi nostaljik Borderlands deneyiminden çıkartmaya yetebilecek seviyede değil. Bu, birçok oyuncuyu rahatsız edebilecek bir şey.
Geriye kalan her şey ise bence ortalama üstünde. Borderlands 3, kesinlikle ortalama veya daha kötü bir video oyunu değil. Yalnız bu oyun, çok başarılı veya kusursuz bir yapıt da değil. Bence 2K Games ve Gearbox Software, bu oyun ile biraz tembellik yapmış veya serinin oturmuş sistemlerine güvenmiş. Fakat böylesine önemli bir üçlemenin final oyunu, daha yenilikçi olmalıydı.