Orijinal Borderlands, 2009 senesinde oyunculara sunulmuştu ve bu oyunu deneyimleyenler gayet güzel günler geçirmişti. Ben ise ne yazık ki bu oyunu deneyimleyip, iyi vakit geçiren insanlar arasında değildim ama yine de 2009 senesinden beri bu seriyi tahmin edemeyeceğiniz kadar yakından takip ettim. Şimdi de Borderlands 3 çıkana kadar yapacağım inceleme serimin ilk yazısına, Borderlands: Game of the Year Edition oyununun incelemesine hoş geldiniz efendim.
Tahmin edebileceğiniz gibi böylesine yaşlı bir oyunu, sanki daha dün piyasaya sürülmüş gibi detaylıca incelemeyeceğim ama yine de oyun hakkındaki fikirlerimi, mutlaka size sunacağım. Bu incelemem, oyununun iyileştirilmeleri üzerinde duracak. Bildiğiniz gibi birkaç gün önce Borderlands: Game of the Year Edition; PlayStation 4, Xbox One ve PC için Remastered olarak sunuldu. İşte benim de incelemem, oyununun Remastered kısmı üzerinde duracak.
Borderlands: Game of the Year Edition oyununun iyileştirmelerinden bahsedelim
Dediğim gibi, ben daha önce orijinal Borderlands oyununu oynamamıştım ama neye benzediğini çok iyi biliyordum. Şimdi ise konsolumda bu oyunun yeni sürümünü çalıştırdığım zaman ilk farklılıklar ile anında karşılaştım. Öncelikle bu oyunun klasik haritası, Borderlands 2 oyunundaki mini haritaya benzetilmişti ve bu çok iyi bir iyileştirmeydi. Orijinal oyunun bu konudaki tasarımını zaten hiçbir zaman sevmemiştim ve böylesine bir mini haritanın eklenmiş olması benim deneyimimi ciddi anlamda iyileştirdi.
Tabii bir de envanter sistemi var. Ben, ilk oyunun envanter tasarımından da pek hoşlanmıyordum ve ne yazık ki bu konuda herhangi bir değişikliğe gidilmemiş. Yine de bazı ganimetlerinizi yanlışlıkla satmanızı veya atmanızı engellemek için eşya kilitleme özelliği getirilmiş. Ayrıca envanterde artık bir eşyayı çöp olarak da işaretlemek mümkün. Bence, ganimet temelli her video oyununda bu özelliklerin kesinlikle bulunması gerekiyordu zaten.
Oyundaki ganimetler, tahmin edebileceğiniz üzere yoktan var olmuyor ve bir anda envanterimize gelmiyor. En azından orijinal oyunun, orijinal halinde her şeyi yerden, manüel olarak almamız gerekiyordu. Bunlara, mermiler ve paralar da dahildi ama iyileştirilmiş olan Borderlands: Game of the Year Edition ile artık paraları ve mermileri otomatik olarak topluyoruz ve bunun bana nasıl bir rahatlık sağladığını sizlere kesinlikle anlatamam ama bunu ne kadar övmeliyiz, bilemiyorum. Envanterde eşya kilitleme gibi bu tip bir sistem de zaten sıfırdan olması gerekiyordu.
Kısaca söylemek gerekirse, Borderlands: Game of the Year Edition gerçekten Remastered hali ile çok iyi iyileştirmeleri içerisinde bulunuyor. Tabii bir yandan da düşünmek gerekiyor: Böylesine ganimet temelli bir oyunda zaten bu özellikler bulunmalıydı. Fakat orijinal oyunun 2009 senesinde piyasaya sürüldüğünü düşünürsek, bu eksiklikleri ve sonrasından düzeltilmelerini affedebilir, bu küçük şeyler için mutlu olabiliriz.
Hediyelere doyacaksınız
Orijinal Borderlands oyununda değil de, sonradan piyasaya sürülen Borderlands oyunlarında bazı sistemler bulunuyordu. Bu sistemler sayesinde de oyuncular, ekstra ödüllerin sahibi olabiliyordu. Bu sistemler de SHiFT ve Altın Anahtarlar olarak geçiyordu. Orijinal oyunda bu sistemler yoktu, evet ama Borderlands: Game of the Year Edition, bu ödül sistemleri ile geliyor. Artık SHiFT kodlarını kullanarak ekstra hediyelerin veya Altın Anahtarlar kullanarak, Altın Ganimet Kutularını açabiliyorsunuz.
Tabii ki bu oyundan en iyi deneyimi yaşamak için SHiFT kodlarının peşinde koşmak zorunda değilsiniz. Yalnız, Altın Anahtarlar bulmak isteyebilirsiniz; bu oyuna özel olarak geliştirici ekip, 6 özel isimli silah geliştirdi. Bu silahların özel ve yeni tasarımları bulunuyor. Bu silahlar, bölüm sonu canavarlarından veya Altın Ganimet Kutuları içinden çıkabiliyor. Bu da demek oluyor ki ganimet, orijinal oyundan daha zengin!
Bölüm sonu canavarları demişken, bu oyundaki bazı bölüm sonu canavarı karşılaşmalarının güncellendiğini de sizlere belirtmek isterim. Ben, henüz bu karşılaşmalardan bir tanesini deneyimleyebildim ve farkı hissettim. Tabii bu bölüm sonu canavarı, benim kahramanımın görünüşünden etkilenmiş ve kafası da karışmış olabilir; Borderlands: Game of the Year Edition ile kahramanınızı özelleştirebilmek mümkün.
Tabii bu özelleştirme, serinin diğer oyunlarına göre zengin değil. Karakterimizin birkaç farklı noktasındaki renklerini değiştirebiliyoruz ve oyunun başında bize verilmiş olan 5 farklı başlık içinden bir tanesini seçiyoruz. Orijinal oyunda böyle bir özelleştirme imkanı yoktu. Şimdi de bu imkan oldukça kısıtlı duruyor ama bence hiç yoktan daha iyidir böyle bir imkanın olması.
Borderlands: Game of the Year Edition, yenilenmiş grafiklere de sahip
Bahsetmiş olduğum video oyununu PlayStation 4 Pro ile deneyimledim ve sizlerin de inceleme yazımdaki görsellerden görebileceğiniz gibi, oyunda bir grafik iyileştirme durumu mevcut. Açıkçası şu an bu oyunun orijinal grafiklerini gözümün önüne getiremiyorum ama Remastered sürümdeki grafikler kesinlikle fena değil. Hatta bana bu grafikleri gösterseniz, oyunun 2009 senesinde değil de son 5 sene içerisinde piyasaya sürüldüğünü de sizlere söyleyebilirim. Grafikler, beni kesinlikle rahatsız etmedi.
Tabii grafikler her ne kadar yenilenmiş olsa da ses konusu üzerinde herhangi bir yenilik hissedemiyoruz. Oyunun müzikleri ortalama üstü olsa da seslendirmeler zaman zaman yenilenmiş oyunun çok gerisinde kalıyor. Böylece de ortada ilginç bir uyumsuzluk çıkıyor. Özellikle de oyundaki silah sesleri ve bu seslerle alakalı efektler beni rahatsız etti.
Seslerin tam tersine, oyunun performansı gayet iyi idi. Tabii ki 2009 senesinde çıkmış bir oyunu PlayStation 4 Pro ile deneyimlerken nasıl kötü bir performans almayı düşünebilirsiniz, bilemiyorum ama oyunda yağ gibi akan, 60 FPS değerinin olduğunu sizlere söyleyeyim. Oyuna ilk defa girdiğiniz zaman veya bölgeden bölgeye seyahat ettiğiniz zaman kaplamaların yüklenmesi biraz zaman alıyor ama bu da çok problem değil.
Bölgeden bölgeye ziyaret etmekten bahsetmişken de Borderlands: Game of the Year Edition, tabii ki net bir açık dünya oyunu değil. Bu sebepten ötürü de zaman zaman bölgeler arasında sıkça yolculuk ediyorsunuz ve doğal olarak yükleme ekranlarını izliyorsunuz. Orijinal oyundaki yükleme ekranlarını bilemem ama Remastered sürümdeki yükleme ekranları, PlayStation 4 Pro ile gayet hızlı idi ve hiç rahatsız olmadım.
Temel oyun hakkındaki düşüncelerimden de biraz bahsedeyim
Dediğim gibi ben Borderlands evrenine birinci elden ilk adımımı Borderlands: Game of the Year Edition ile attım. Daha önce ganimet kazanma temelli birçok video oyunu oynadım. Bu yüzden de oyunun sistemleri hiç yabancı gelmedi. 2019 senesini değil de 2009 senesini düşünecek olursak bu oyunun ateş etme mekanikleri, ganimet kazanma mekanikleri genel anlamda oldukça başarılı. Tabii ki günümüzde Destiny 2 gibi ateş etmesi inanılmaz zevkli video oyunları varken, bu oyun ile bir karşılaştırma yapamayız ama incelediğim oyun da kendi çapında kesinlikle eğlenceli.
Ganimetleri elde etme kısmında da oyunun inanılmaz tatmin edici olduğunu söylemem gerekiyor. Bu noktada da yine Destiny 2 oyununu ve Anthem oyununu getirmem lazım konuya. Eğer bu iki oyunun da sadece ganimet kazanma sistemini göz önünde bulundurursanız, bir kere Borderlands: Game of the Year Edition zaten Anthem oyunundan 1000 kat daha eğlenceli. Destiny 2 ile de bir beraberlik söz konusu. Yalnız işin içine Tom Clancy’s The Division 2 oyununu katmak istemiyorum; ganimet kazanma konusunda Ubisoft, gerçekten güzel bir iş çıkartmıştı o oyun ile.
Belki, 2009 senesinde piyasaya sürülmüş bir oyunu Destiny 2, Anthem ve Tom Clancy’s The Division 2 gibi güncel oyunlar ile karşılaştırdığım için anlık olarak sinirlenmiş olabilirsiniz ama böylesine eski bir oyunun, ganimet kazanma konusunda güncel oyunlarla yarışabiliyor olması bence gayet güzel bir şey. Zaten gidin, Tom Clancy’s The Division 2 yerine bu oyunu oynayın demem. İkisi de farklı türden, farklı oyunlar. İki oyunun buluştuğu tek nokta, ganimet kazanma ve ben de bu noktadan bahsettim bu kısımda.
Yani efendim, 2009 senesinde piyasaya sürülmüş ve 2019 senesinde yenilenmiş bu oyun, gerçekten başarılı yeniliklerle karşımıza çıkıyor ve oynanmayı hak ediyor. Ayrıca bu sürümün içerisinde oyun için satışa çıkan 4 farklı ek paketin de tamamen ücretsiz ve yenilenmiş olduğunu da sizlere belirtmek isterim. Eğer ganimet temelli oyunlar seviyorsanız, bu oyunun temelinin eski olmasından korkmayıp, kesinlikle denemeniz gerekiyor; Borderlands: Game of the Year Edition, kesinlikle eski olduğunu hissettirmiyor.