Üç boyutlu platform oyunları, yıllardır ayrı bir popülerliğe sahip. Renkli bir atmosfere sahip, yer yer oyuncuyu zorlayan, bana kalırsa zaman geçirmek için en iyi oyun türlerinden biri olan üç boyutlu platform oyunları içine yeni bir oyun daha ekledi. Boti: Byteland Overclocked, farklı hikayesi ve renkli dünyası ile üç boyutlu platform oyunları arasında yerini alıyor. Purple Ray Studio tarafından geliştirilen ve Untold Tales tarafından yayımlanan Boti: Byteland Overclockled, sanal dünyada geçiyor ve macera dolu oyunda amacımız aslında yeteneklerimizi keşfederek basit görevleri yapmak. Sanal bir evrende geçen oyun, her tarafta teknolojik nesnelerin bulunduğu oldukça renkli bir evrende maceramızı başlatıyor.

Boti: Byteland Overclockled aslında bilgisayar içinde geçiyor gibi görünüyor. Sevimli ve renkli bir tasarıma sahip olan oyunda maceraya ilk olarak Byteland’e gelişimizle başlıyor. Bu yolda bize eşlik edecek bilgi robotlarımız Zero ve One ise öğretici rolünü üstleniyor bizim için. Bir bilgisayar içerisinde geçen oyunun dünyası etrafa baktığımızda da bunu hissettiriyor. Etrafta bir sürü minik robot kendi işine bakarken bizim de amacımız ilk olarak öğreticiyi tamamlamak. Bunu tamamladıktan sonra maceramız bilgisayar içindeki virüsleri ya da hataları temizlemek için başlıyor. Oyunda ilk olarak Kernel adında bir robotla tanışıyoruz ve Kernel bütün bu sistemi yöneten bir robot diyebiliriz.

Eğitimi de bitirdikten sonra Boti: Byteland Overclocked oyununda bol bol koşarak, zıplayarak ve engelleri aşarak sistemi bir nevi tamir etmeye çalışıyoruz. Parkurlar arasında yerde ve kutuların içinde bulunan MB’ları topluyoruz ve daha sonra bunları belli MB isteyen hücrelere koyarak bu bölümü tamamlamış oluyoruz. Etrafta inşaat kaskı takan küçük robotlar da bilgisayarın diğer parçalarıyla uğraşıyor ancak sorun varsa onu çözecek tek kişi biziz. Bazen robotlar bizi yönlendiriyor ve yeni kontrolleri öğrenmemizi sağlıyor. Bu sayede butonlara basmayı da öğreniyoruz ve parkurlar daha kolay hale geliyor.

Boti: Byteland Overclocked, görevleri tamamladığınızda her şeyin düzeldiği bir oyun değil. Her ne kadar etrafta bir bilgisayarla ilgilenen robotlar ve sorunları çözmeye çalışan takımımız olsa da, Kernel’in kaybolmasıyla oyun daha çok keşif yaparak ilerlememizi istiyor. Bilgisayarın neredeyse her bölümüne giderek Kernel’in nerede olabileceğine dair ipuçları arıyoruz. Bu sayede oyun çok daha renkli ve geniş bir hale geliyor. Farklı yerlere giderek oyunun renk paletinin de ne kadar geniş olduğunu görmüş oluyoruz. Parlak neon renkler ve Boti’nin de renkli görünüşü ile oyun birbirini tamamlıyor bu noktada.

Boti: Byteland Overclocked

Boti: Byteland Overclocked iyi görünse de grafik anlamında sıkıntı yaşıyor

Boti: Byteland Overclocked her ne kadar eğlenceli ve renkli görünse de, oyunun grafikleri sanki yüksek çözünürlüğü sunmuyor. Ben gerekli ayarlamaları yapmama rağmen oyunun görüntüsünde hep bir eksik vardı, hatta son gelen güncellemeden sonra biraz daha pikselli bir hale geldi. Benim bilgisayarımla ilgili olabilir diye düşündüm ancak fazla bilgisayarı yoran bir oyun olduğunu düşünmüyorum. En düşük çözünürlükte ayarlasam bile görüntü de genel olarak sıkıntı yaşadım.

Bunun sebebi ise oyunun ekran kartını tamamen kullanmasıydı. Maksimum sistem gereksinimde bile olsa ekran kartını tamamen kullanmasıyla birlikte oyunun görüntüsü akıcı olmuyordu. Dediğim gibi genelde en düşükte tutmaya çalışsam da o akıcılığı da asla yakalayamadım, fark ettiğime göre de çoğu oyuncu bunu yaşamış. Fare ve klavye ile oynayanlara da başka bir kötü haberim daha var ki, bu da oyunun akıcılığını ciddi anlamda etkiliyor. Elbette bu tarz oyunları oyun kolu ile oynamak çok daha iyi olacaktır. Benim gibi fare ve klavye ile oynarsanız baya zorlanabilirsiniz.

Boti: Byteland Overclocked, akıcılığını kontrol etme noktasında bozuyor. Parkurlarda bulunan düğmelere basmak için –klavye kullanan oyuncular için söylüyorum- fare ve klavyede aynı anda basmak gerekiyor. Aslında çok basit ancak bir türlü kabul etmiyor. Aynı sorunu fırlatma rampalarında da yaşadım. Boti, fırlatma rampalarına geliyor ve oradan kendimizi uzağa fırlatmamız gerekiyor. Önce çekip sonra fırlatan mekaniğe sahip kısım bir kere yapıldığında oluyor ancak peş peşe olan bölümde yapmak gerçekten çok zordu. Oyun hızlı ilerlemeye çalıştığı için bu kısmı tekrar tekrar oynamak biraz sıkıcıydı.

Bununla birlikte sol üstte bulunan can barımız sürekli gidip geliyordu. Bölümler arasında sürekli kayboluyordu. Birkaç kez oyunu kapatıp açtım ancak düzelmedi. Son gelen güncelleme ile düzelir diye düşünmüştüm ancak yine düzelmemiş. Oyun içinde alışana kadar canımız yer yer elbette ki gidiyor ve bunu görememek biraz can sıkıcı olabiliyor. Boti: Byteland Overclocked oyununun içinde küçük ama oyunun akıcılığını gerçekten bozan, oyunu kapattıran hatalar bulunuyor gerçekten. Oyun tamamen çıktığında umuyorum ki bu sorunlar geçer. Oyun içi arayüzünün de biraz gelişmesi gerekiyor çünkü kontrolleri bulmak bile biraz uğraştırıyor.

Boti: Byteland Overclocked

Bu sorunlara rağmen oynamaya devam edersek güzel şeylerle karşılaşabiliriz

Bunlar dışında genel olarak oyunda bir sıkıntı yaşamadım. Oyun size seviye atladıkça, Boti’yi de güzel gösterecek kostümler ve koleksiyon parçaları veriyor. Evimize gidip bu kostümleri kullanabiliyoruz. Ben henüz 2 adet kostümü açabildim ancak gördüğüm boş kısımlara göre Boti için fazlasıyla kostüm bulunuyor. Bu yüzden keşif yapmak da oldukça önemli, mutlaka gördüğünü her kutuyu kırmak gerekiyor çünkü etrafta topladığımız MB’lar bazen bölümü geçmeye yetmiyor, bu yüzden kutulardan yardım alıyoruz. Kutulardan aynı zamanda ipuçları da çıkabiliyor.

8 farklı oynanabilir seviyesi ile Boti: Byteland Overclocked, her bölümünde farklı bir renk ve görsellik ile bizi karşılıyor. Oyun bu açıdan oldukça zengin olsa da, yukarıda bahsettiğim grafik sorunlarını yaşarsanız bu görsellik sizi asla tatmin edemez. Oyunun tam sürümü çıktığında bunların geçeceğini umut ediyorum. Bununla birlikte oyunun müzikleri de gerçekten eğlenceli. Basit, renkli ve eğlenceli bir oyunda olması gereken müzikler bulunuyor ve gayet güzel. Bunların dışında oyun içinde satın alabileceğimiz görselliğimizi değiştirmeye yardımcı olan şeyler bulunuyor. Canımızı doldurmak için de yine etrafta bulunan bilgisayar parçalarıyla etkileşime geçerek bunu halledebiliyoruz.

Oyunun süresini tam olarak hesaplayamadım, sürekli kapatıp açma ve ayar yapma ile süre biraz daha uzamış olabilir. Keşif yaparak bazı şeyleri bulmak ve görüntümüzü değiştirmek gibi şeyler bana her zaman daha eğlenceli ve vakit geçirmek için iyi gibi geliyor. Ayrıca şunu da eklemeliyim ki oyun kesinlikle bir arkadaşınız ile oynamanız gereken bir oyun. Hem yardıma ihtiyacınız olduğunuzda yalnız olmuyorsunuz hem de gerçekten çok daha eğlenceli bir hale geliyor. Oyun tamamen çıktığında ve bu tarz sorunlar geçtiğinde arkadaşınızla oynarken fazlasıyla keyif alabilirsiniz. Bu türdeki oyunlarda eğer eşli seçeneği varsa bu kesinlikle değerlendirilmeli diye düşünüyorum.

Her şeye rağmen Boti: Byteland Overclocked oynamaya değer mi ? Eğer sorunlar halledilirse evet. Bu türdeki oyunları seviyorsanız özellikle, deneyimlemek isteyebilirsiniz.  Platform kısımları oldukça eğlenceli ve akıcı –grafik hatalarını saymazsak-, ayrıca bölüm tasarımları da gerçekten eğlenceliydi. Saatlerce kendini oynatabilir ve bittiğinde de kendinizi rahatlamış hissedebilirsiniz. Oyun orijinal olmasa da türü arasında eğlenceli ve oynanabilir oyunlar arasında da yerini alabilir. Boti’nin macerasına katılmak ve bir bilgisayarın içinin renkli dünyasında maceraya girmek istiyorsanız, oyunu Steam sayfasından mutlaka inceleyin.

Boti: Byteland Overclocked
Olumlu
Renkli ve eğlenceli görünüyor.
Müzikleri oyuna uygun.
Hikâyesi hoş ve anlatımı güzel.
Olumsuz
Ekran kartının tamamını kullanması oyunun akıcılığını bozuyor.
Oyun içi mekaniklerde sıkıntılar mevcut.
Yer yer kontrolleri algılamıyor gibi oluyor.
Aynı yeri tekrar tekrar oynamak zorunda kalınması.
6