Konu, RPG veya JRPG olduğu zaman Square Enix, her zaman öne çıkan bir şirketti. Final Fantasy serisi kendi köklerinden ayrılalı çok oldu ama yine de başarılı bir deneyim sunmayı başarabiliyor. İşte o serinin bir de kuzeni bulunuyor: Bravely Default. Orijinal olarak Final Fantasy serisi için bir alternatif olarak geliştirilmişti ama şimdi Bravely Default II oyunu sağ olsun, bu marka kendi ayakları üzerinde durabiliyor. Ayrıca, yine bu marka sayesinde oyuncular, Final Fantasy gibi daha klasik oyun serileri tarafından verilmiş olan nostaljik oyun hislerini almaya devam edebiliyor. Zaten incelemesini yaptığımız oyunda da ön plana genellikle bu durum çıkıyor.

Birçok farklı Final Fantasy oyununda olduğu gibi Bravely Default II da kendi evrenine bağlı kalıyor ama bağımsız bir hikaye anlatıyor. Yani, tamamen yeni karakterlerden oluşan bir kadroya ve yepyeni bir maceraya tanıklık ediyoruz. Buna karşılık, oyunun evreni kendi içerisinde aynı kalmaya devam ediyor. Bu oyunun hikayesi, Excillant’ta geçiyor ve Seth isimli bir karakterin kontrolünü ele alıyoruz. Oyunun bağımsız hikayesine göre Seth, bir gemi kazasından kurtuluyor ve bir süre sonra da üç farklı macera sever ile tanışıyoruz. En başlarda bilmiyoruz ama tanıştığımız her kişinin bir amacı bulunuyor ve bunlar da aslında kendi amacımız ile kesişiyor.

Bravely Default II, fantastik bir hikaye anlatıyor. Bu hikayeye göre ortada dört farklı kristal var. Doğanın elementlerini temsil eden bu kristaller, Musa isimli bir krallığın içerisinde bulunuyordu ve bu krallığın başında da Gloria isimli bir prenses vardı. Biz tanıklık etmiyoruz ama bu krallık zamanla düşüyor. Ardından da kristaller ortadan yok oluyor. Tahmin edebileceğiniz gibi doğaya ait kristaller kaybolunca, denge bozuluyor ve kaos ortaya çıkmaya başlıyor. Krallığın prensesi olan Gloria da kristalleri bulabilmek için kendi başına bir maceraya atılıyor. Yalnız, oyun da bizim, diğer karakterlerin ve prensesin dağda bayırda kristal araması ile geçmiyor.

Karşımdaki oyun isterse FIFA 21 olsun, hikayeye her zaman önem veririm. Bravely Default II da benim bu hikaye tarafındaki ihtiyacımı çok iyi bir şekilde karşılıyor. Biraz önce de söylediğim gibi oyun, kristalleri toplayıp, dünyayı kurtarmamız ile sınırlı kalmıyor; oyunda her adım attığımız zaman, hikaye her ilerlediği zaman birbirinden kafa karıştırıcı ama aynı zamanda da hikayeye karşı büyük ilgi uyandıran olaylar yaşıyoruz. Katman katman kendisini geliştiren bu hikayenin sadece iki olumsuz yanı bulunuyor benim için: Öncelikle, hikayenin kendisini ilgi çekici bir hale sokması çok uzun sürüyor ve hikaye anlatımında da zaman zaman zayıflıklar bulunuyor.

Bravely Default II

Bravely Default II, karakterlere de önem veriyor

Bravely Default II bir JRPG ve bu yüzden de tahmin edebileceğiniz üzere oyunda bir parti sistemi bulunuyor. Oyun boyunca karşılaştığımız neredeyse her önemli karakter ve partimizin üyeleri ise birbirinden ayırt edici ve zengin kişiliklere sahip. Ayrıca, partimiz ile etkileşime geçebiliyor olmamız da aslında o karakterleri çok daha iyi tanımamızı sağlıyor. Karakterlerin kaliteli bir şekilde seslendirilmiş olması ve bir çeşit yan görev mantığı ile de kendilerinin arka planlarının doldurulması, bence hikayeyi inanılmaz olumlu bir şekilde etkiliyor. Ayrıca, her bölümde de yeni karakterlerin tanıtılması oyunu sürekli taze tutuyor.

Evet, Bravely Default II oyununun hikayesi bölümlerden oluşan bir yapıyla anlatılıyor. Her bölüm, ortalama 4-5 saatte bitirilebiliyor ve yine her bölümde karşınıza yeni karakterler, yeni düşmanlar, yeni bölgeler ve daha fazlası çıkabiliyor. Bu sistem sayesinde, oyun kendisini belli bir düzende yeniliyor. Böylece yaşadığınız deneyimden kolay kolay sıkılmıyorsunuz. Tabii, her bölümde karşınıza çıkan tek şey, yenilikler olmuyor. Bazen de bu yeniliklerin yanında, halihazırda oyunda temeli bulunan şeyler ileriye itiliyor. Mesela, her yeni bölümde partinizdeki karakterlerle olan ilişkiniz de bir adım ileriye gidiyor; onları daha yakından tanıyabiliyorsunuz.

Bravely Default II oyununun sadece ana görevlerini takip ederseniz, mutlaka yaşadığınız deneyimden keyif alacaksınız. Ayrıca, hikaye de güzel bir tempoda ilerlemiş olacak. Yalnız, işin içine yan görevleri soktuğunuz zaman biraz problem yaşayabilirsiniz. Bu oyunda iki farklı yan görev sistemi bulunuyor. Bazı yan görevler, 1’den fazla görevden oluşuyor ve genel anlamda büyük bir hikaye anlatıyor. Bazı görevler ise tek seferlik, küçük olaylara tanıklık etmemizi sağlıyor. İşte o küçük yan görevlerin sayısı çok fazla ve içerik anlamında da kalite oldukça düşük. Sanki o görevler oyuna minimum efor ile eklenmiş ve sadece oyun süresini şişirmek için bulunuyorlar.

Bana göre yan görevlerin, ana oyuna ve ana hikayeye katkı sağlaması gerekiyor. Mesela, ana hikayeye ait olan ama kısmen arka planda kalan karakterler, yan görevlerle zenginleştirilmeli. Ayrıca, yan görevlerde ilgi çekici içeriklere yer verilmeli; mümkünse ana olaylarla da ufaktan da olsa bir bağlantı kurulmalı. Bravely Default II oyunundaki çoğu yan görev, hiçbir şey ifade etmiyor ve beni de rahatsız eden şey bu oldu. Bu yan görevler oynanış açısından da öyle zengin değil; hatta bazı görevler bizi sadece sağdan sola koşturuyor, başka hiçbir şey yapmıyoruz. Bu da ne yazık ki oyunda oldukça sıkıcı bir deneyim oluşmasını sağlıyor efendim.

Bravely Default II

Sıra tabanlı bir dövüş/savaş sistemi görüyoruz

Bravely Default II oyununun oynanışının temelinde sıra tabanlı bir dövüş/savaş sistemi yatıyor. Yani, her karakter tur başına sadece 1 kere aksiyon gerçekleştirebiliyor. Yalnız, bu video oyunu kendisini Brave ve Default isimli iki sistem ile stratejik bir noktaya da sokmayı başarıyor. Mesela, seçtiğiniz bir karakter için Brave olarak hareket etmek isterseniz, kendisinin bir sonraki aksiyon hakkını da kullanıyorsunuz ve bu sayede tek bir turda iki farklı aksiyon gerçekleştirmiş oluyorsunuz. Yalnız, Brave olarak hareket ettiğiniz zaman o karakterin bekleme süresi normalden çok daha yüksek oluyor. Bu yüzden de stratejik planlar yapmanız gerekiyor.

Brave olarak değil de Default olarak hareket etmek isterseniz de seçtiğiniz bir karakterin o anki turdaki vuruş hakkınızdan vazgeçmeniz gerekiyor. Bu sayede de bir sonraki turda iki kere aksiyon gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu iki sistemi de birlikte kullandığınız zaman zorlu karşılaşmaları stratejik bir şekilde kazanabilmeniz mümkün oluyor. Bunun sebebi ise oyunda aslında ne zaman saldıracağınızı bilmenizin gerektiği. Yani, standart sıra tabanlı dövüş/savaş oyunlarından bir tık daha fazla derinlik bulunuyor bu oyunda. Yalnız, bu noktada da benim dikkatimi ufak bir dengesizlik çekiyor: Standart karşılaşmalar çok kolayken, bölüm sonu karşılaşmaları da çok zor.

Bravely Default II oyununun sunumu ise aslında gayet standart. Yani, görsel açıdan çok da büyük bir adım bulunmuyor ortada. Zaten bu oyunu Nintendo Switch Lite konsolunda deneyimliyoruz ve pek de bir beklentimiz yoktu. Sanat tasarımı bakımından ise oyun, kendi köklerine çok sağlam bir şekilde tutunmuş gibi hissettiriyor. Performans ise tahmin edebileceğiniz gibi yine ortalama bir seviyede; pek de akıcı bir deneyim elde edemiyoruz. Son olarak, oyunun ses efektleri bana bir tık yetersiz gelse bile karakter seslendirmelerine ve müziklere bayıldım. Kendileri, bence sunum tarafındaki en önemli noktalar.

Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuz zaman söyleyebilirim ki Bravely Default II, o klasik JRPG deneyimini özleyen oyunculara çok güzel bir şekilde hitap ediyor. Hikayeye, hikaye anlatımına ve karakterlere verilen önem benim gözümde bir damla yaş oluştururken; oynanış tarafındaki derinlik ve her bölümde gelen yenilik de deneyimi eğlenceli ve taze tutmaya yetiyor. Yalnız, bu oyun ne yazık ki herkese hitap etmiyor. Yani, o klasik Final Fantasy oyunlarını veya nostaljik JRPG tipi yapıtları özlemiyorsanız, bu video oyunundan zevk alabileceğinizi pek düşünmüyorum. Yine de karşımızda kesinlikle kaliteli bir yapıt bulunuyor.

Bravely Default II
Bravely Default II
Olumlu
Hikaye, hikaye anlatımı ve karakterler neredeyse kusursuz.
Birçok farklı sistem oynanışı oldukça derinleştiriyor.
Her bölümde karşımıza birçok yenilik çıkıyor.
Olumsuz
Görsel sunum tarafında pek de ilgi çekici bir şey bulunmuyor.
Yan görevlerin neredeyse tamamı hiçbir şey ifade etmiyor.
Serinin önceki oyunlarına göre pek de yenilik yok.
8