Video oyunu dünyasında deneyimleyebileceğiniz birbirinden farklı simülasyon oyunu var. Yani, özellikle de bilgisayar tarafında muhtemelen her şey için bir simülasyon bulabilirsiniz. Konsol tarafında ise durum biraz daha yüzeysel kalıyor; simülasyon oyunlarını çok nadiren konsollarda görüyoruz. Bu yüzden de açıkçası Bus Simulator 21 oyununun çıkışını kısmen ufak bir merak ile bekliyordum. Ben de kişisel olarak simülasyon oyunlarını çok seviyorum ve bilgisayarımın yetersiz kaldığı şu dönemlerde, PlayStation 5 konsolum ile bir simülasyon deneyimi yaşamayı çok istiyordum. İşte bu noktada da yardımıma Bus Simulator 21 geldi.

Adından da tahmin edebileceğiniz üzere Bus Simulator 21, otobüs similasyonu olarak geçiyor. Genelde oyunların isimlerinin sonunda sene yazınca, karşımızda her sene düzenli olarak piyasaya sürülen bir oyunun olduğunu düşünebilirsiniz ama geliştirici ekip, aslında en son Bus Simulator 18 oyununu çıkartmıştı. 3 sene önce piyasaya sürülen bu oyundan beri seri sessizdi; belli ki daha büyük bir oyun için hazırlık devam ediyordu ve o hazırlığın sonucunun da bu senenin oyunu olduğunu görüyoruz. Uzun bir geliştirilme süreci ardından bu oyun, çok daha zengin bir açık dünya ve iyileştirilmiş mekanikler ile karşımıza çıkıyor.

Bus Simulator 21 oyununda daha fazla özgürlük, daha zengin bir açık dünya, daha iyileştirilmiş mekanikler ve genel anlamda çok daha insanların hoşuna gidebilecek bir deneyim bulunuyor. Özellikle serinin önceki oyunlarını göz önünde bulundurduğumuz zaman, en büyük yenilik kesinlikle Angel Shores. Bu, ziyaret ettiğimiz yeni açık dünya ve boyutu çok büyük olmasa bile en azından birbirinden güzel manzaraları ve alanları içerisinde bulunduruyor. Tabii ki karşımızda bir Red Dead Redemption 2 oyunu yok ama bu oyun da kendi seviyesine göre yeterince güzel ve detaylı görünen bir şehir sunmayı başarıyor.

Angel Shores içerisindeki her bölge, birbirinden farklı hissettiriyor ve temalar, ayrı ayrı sunuluyor. Bu açık dünyanın bir diğer önemli noktası ise aslında gerçekten açık dünya olması. Serinin önceki oyunları, dünyayı bölümlere bölüyordu ve yükleme ekranlarıyla geçiş yapılıyordu. Şimdi ise tüm dünya, hiçbir yükleme ekranı olmadan, tamamen açık bir şekilde sunuluyor. Yenilenmiş olan otobüs rotaları sistemini kullanırken, yükleme ekranı görmüyor olmanız Bus Simulator 21 oyunundaki deneyiminizi bir üst seviyeye çıkartıyor. Yalnız, oyuna girip, çıkarken bazı uzun yükleme ekranları görebilmek ne yazık ki mümkün.

Bus Simulator 21

Bus Simulator 21 ile direksiyonun başına geçmeye hazır mısınız?

Açık dünyanın artık gerçekten bir açık dünya olmasının yanında, otobüs rotası oluşturma sistemi de kendisini bir adım ileriye atmış gibi hissettiriyor. Bus Simulator 18 içerisinde her oyun seansı için ayrı rotalar seçmek zorunda kalıyordunuz. Bus Simulator 21 oyununda ise açık dünyanın içerisindeyken, özgür bir şekilde, oyundan çıkmadan, kendi rotanızı hızlı bir şekilde oluşturabiliyorsunuz. Yalnız, rotadaki durakları seçerken, göz önünde bulundurmanız gereken bazı şeyler var; her durağın doluluk oranı ve maksimum yoğunluğa ulaştığı saatler önem görüyor. Birbirine uygun olan duraklardan rota oluşturduğunuz zaman ise başarılı bir seyir gerçekleştirebiliyorsunuz.

Bus Simulator 21 oyunundaki görevlere odaklanacak olursanız, rota seçiminde her zaman serbest olmayacaksınız. Bazı görevler, gece veya gündüz temelli duraklara odaklanmanızı isteyebiliyor. Bazı görevler ise direkt olarak belli bir durağı, rotanız içerisinde bulundurmanızı istiyor. Sizler de bu istekleri göz önünde bulundurarak ilerlemeye çalışıyorsunuz. Bu arada, başarılı rotalar gerçekleştirerek hem karakteriniz, hem de durakların kendisine tecrübe puanı kazandırabiliyorsunuz. Bu da oyun içerisindeki kazancınızı arttırabiliyor. Yalnız, tüm bunlar oyun içerisinde pek de başarılı bir şekilde sunulmuyor ne yazık ki.

Bus Simulator 21, bir önceki oyuna göre daha zengin dursa bile bu zenginliği oyun içerisinde bulup, anlayabilmek oldukça zor. Oyunun kullanıcı arayüzü genellikle işe yaramayan bilgilerden oluşuyor ve öğretici bölümler de pek bir işe yaramıyor. Bazı ekranlarda ise o kadar fazla bilgi bulunuyor ki boğuluyorsunuz. Yalnız, oyunda bundan çok daha büyük bir problem bulunuyor. Bu da aslında temel oynanış. Gerçek hayatta hiç otobüs kullanmadım ama kendilerinin, bildiğiniz arabalara göre daha zor bir kullanıma sahip olduğunu tahmin edebilirim. İşte bu zorluğu ne yazık ki oyunun içerisinde hiçbir şekilde hissetmiyorsunuz.

Bus Simulator 21 oyununda başarısız olan bir diğer nokta ise yapay zekalar. Sokakta gördüğünüz yapay zekalar, otobüsünüze binen yapay zekalar, otobüs kullanan yapay zekalar ve geriye kalan tüm yapay zekalar, pek de zeki durmuyor. Bus Simulator 18 ile karşılaştırıldığı zaman özellikle yolcularda bir iyileşme görebiliyorsunuz ama bu benim için yeterli değil. Ayrıca, yolcuların seslendirmeleri de sayı olarak çok az. Bu yüzden, sadece dakikalar içerisinde tüm seslendirmeler kendilerini aynı ses sanatçıları ile tekrar etmeye başlıyor. Bu yüzden, oyuna direkt olarak seslendirmeleri kapatıp, o şekilde başlamanızı öneriyorum.

Bus Simulator 21

Bilgisayarlarda veya konsollarda böyle bir simülasyon oynanır mı?

Bus Simulator 21 için hazırlamış olduğum inceleme yazımı bitirmeden önce, oyunun sunumuna da değinmek istiyorum. Öncelikle, ben bu oyunu PlayStation 5 konsolumda deneyimledim ama oyunun yeni nesil desteği yok. Yani, geriye dönük uyumluluk programı dahilinde oyunun PlayStation 4 versiyonunu deneyimlemiş oldum. Oyun, yeni nesil teknolojileri kullanamadığı için görsellik ne yazık ki beni bir tık rahatsız etti. Evet, açık dünya filan zaman zaman güzel görünüyor ama genel anlamda görsel kalite bir tık düşük. Belki yeni nesil konsol desteği bunu kurtarabilirdi. Yalnız, ağır simülasyon oyunları, eski nesilde pek çalışmıyor; donanım yetmiyor.

Bus Simulator 21 oyununu PlayStation 5 konsolunda oynamış olmanın yine de önemli bir artısı bulunuyor: Performans. Bu oyun, eski nesil konsollarda 30 FPS olarak çalışıyor. Ayrıca performans problemleri de bulunuyor. PlayStation 5 konsolunda da bazı performans problemleri var ama en azından oyun, 60 FPS değerine kadar çıkabiliyor. Bu da yaşanan deneyimi en azından bir tık daha iyi bir hale sokuyor. Yani, özel olarak destek verilmiyorken, bu oyun 60 FPS civarını görebiliyorsa, destek verilseydi, eminim ki performans tarafında bu oyun çok daha başarılı olabilirdi. Şimdiki durum biraz ortalama üstü seviyede.

Sesler ve müziklere geldiğimiz zaman ise Bus Simulator 21 için söyleyebileceğim aslında hiçbir şey bulunmuyor. Seslendirmelerin başarısız olduğunu zaten söylemiştim; geriye kalan ses efektleri de ortalama üstü bir seviyede. Yalnız, simülasyon türüne göre kendileri vasat. Ses efektleri, motor sesleri filan beni açıkçası pek tatmin edemedi. Belki, standart bir video oyunu için yeterli görünebilir ama simülasyonlarda bu tip şeylere biraz daha önem verilmesi gerekiyor bence. Müzikler ise tahmin edebileceğiniz üzere en az önemi gören kategori. Geliştirici ekip, müzik ile ilgilenmemiş bile. Ben de hakkında daha fazla konuşmayacağım.

Eğer simülasyon oyunlarından hoşlanıyorsanız, bir de otobüslere karşı bir ilginiz varsa, Bus Simulator 21 oyununu sizlere önerebilirim. Yalnız, bu oyunu hemen almanıza gerek yok; sunum tarafındaki kalitesizlik ve oynanış tarafındaki problemlerden ötürü indirim beklemenizi öneriyorum. Ayrıca, eski nesil konsollar yerine yeni nesil konsollarda bu oyuna yönelmelisiniz. PC tarafını çok bilmiyorum ama internette gördüğüm yorumlara göre NVIDIA GeForce RTX 2060 sahipleri bile 60 FPS civarına ulaşmakta zorlanıyor. Bu yüzden, performans temelli iyileştirmelerin gelmesini de bekleyebilirsiniz bilgisayarlarda.

Bus Simulator 21
Bus Simulator 21
Olumlu
Oldukça özgürleştirilen açık dünya ve rota oluşturma sistemi.
Otobüs kullanmayı sevenler için oldukça rahatlatıcı bir deneyim.
Strateji ve simülasyon ögelerinin başarılıyla karıştırılmış olması.
Olumsuz
Kullanılan otobüslerin ağırlığını ve zorluğunu hissetmek imkansız.
Kullanıcı arayüzü genel anlamda boğucu bir deneyim sunuyor.
Yapay zeka, sesler, müzikler ve performans pek tatmin edici değil.
6