Birçok oyuncu tarafından merakla beklenen Call of Duty: Black Ops IIII, sonunda piyasaya çıktı ve bizler de hemen oynamaya başladık. İçerisinde klasik çoklu oyuncu modunu, aynı şekilde yine klasik zombi modunu ve Call of Duty serisinde ilk defa Blackout isimli Battle Royale modu ile gelen Call of Duty: Black Ops 4, biraz zor incelenecek bir video oyununa benziyor. Bunun sebebi ise aslında oyundaki her modun, başlı başına bir video oyunu olarak karşımıza çıkıyor olması. Yine de bizler Call of Duty: Black Ops IIII oyununu bir bütün olarak incelemek için elimizden geleni yapacağız.

Call of Duty: Black Ops 4 incelemesi

Call of Duty: Black Ops 4 ile neden senaryo modu gelmedi?

Öncelikle oyunun en büyük eksikliği olarak görülebilecek olan senaryo modunun bulunmaması kararı üzerine biraz değinmek istiyorum. Eski Call of Duty serisi hayranları için bir hikaye görmenin ayrıcalığı vardır. Özellikle 5 Kasım 2007 tarihinde çıkışını gerçekleştiren Call of Duty 4: Modern Warfare ile bu oyun modunun yeri, tüm video oyunu dünyasında ayrı bir yer kazandı. Film gibi oyun terimini getiren bu video oyunu, eğlenceli ve sürükleyici yapısıyla kendisinden gelen pek çok oyuna da örnek oldu.

Tabii bu video oyununun örnek olduğu diğer oyunlar, yalnızca farklı firmaların geliştirdiği yapımlar değildi. Call of Duty 4: Modern Warfare, kendisinden sonra geliştirilecek olan tüm Call of Duty serisi oyunları için de örnek teşkil ediyordu. Çıta bir kere tavana koyulmuştu ve karşılaştırmalar bu oyun baz alınarak yapılıyordu. Yalnız dikkatinizi çekeyim, 11 yıl öncesinden bahsediyorum. Aradan geçen bu 11 yıl boyunca sürekli yeni Call of Duty oyunlarının hikayelerini gördük ve oynadık.

Dile kolay 11 senedir de her Call of Duty oyununda senaryo modu bulunuyordu ama bu mod, insanların beklentilerini karşılamamaya başlamıştı. Sürekli aynı tema üzerinde kalmak istemeyen serinin geliştirici stüdyoları da farklılıklar denedi ama senaryo modu için oluşan yüksek beklentileri bir türlü karşılayamadılar. Şimdi ise karşımızda Call of Duty: Black Ops IIII var ve bu video oyununun senaryo modunun bulunmaması, bizleri üzdü.

Bu durumun çeşitli nedenleri olduğu hem Acitivision, hem de Call of Duty: Black Ops 4 oyununun geliştiricisi olan Treyarch tarafından açıklanmıştı. Birincil neden olarak, oyunun çoklu oyunculu bölümlere daha fazla odaklanmak olduğu söylendi ama açıkçası pek inandırıcı değildi. Daha mantıklı sebeplerinden bahsedeceğim ama dilerseniz oyunu karşılaştırmak için seçtiğim oyunu belirterek konuyu bağlayayım.

Call of Duty: Black Ops 4 incelemesi

Call of Duty: Black Ops III oyununun devamını görüyoruz  

Merak etmeyin, Call of Duty: Black Ops IIII ile ilgili istemediğiniz kadar ayrıntıya yer vereceğim ama önce elimizde karşılaştırma yapmamızı sağlayacak bir oyun bulunması gerekiyor. Böylelikle yapılan gelişmeleri veya aynı kalan özellikleri daha rahat anlatabilirim. Karşılaştırma yapmak için ise en mantıklı seçeneğin Call of Duty: Black Ops III olduğunu düşünüyorum. Şimdi çıkış tarihlerine göre iki Call of Duty oyunu var arada diyebilirsiniz ama bir tanesi uzayda, diğeri 2. Dünya Savaşı zamanında geçtiği için tam manasıyla doğru bir eşleşme yapamayız.

Ayrıca her sene çıkışını gerçekleştiren serinin 3 farklı geliştirici ekibi olduğunu hatırlatayım. Treyarch ekibi tarafından geliştirilen son oyunun da Call of Duty: Black Ops III olduğunu ekleyip bir önceki bölümdeki konuya geçelim. Evet, ne diyorduk önceki kısımda: Bu oyunda neden senaryo modu bulunmuyor? İşte bu sorunun yanıtı da aslında Call of Duty: Black Ops III oyununda gizli. Call of Duty: Black Ops 4 oyununun çıkışını çok kısa bir süre önce baktığımda, serinin bir önceki oyununun senaryo modunu PlayStation 4 platformunda bitirenlerin oranı %9,4 olarak görülüyordu.

Bir başka deyişle oyunu alanların yalnızca %9,4’lük bir kısmı oyunun senaryo modunu bitirirken, yaklaşık %90 oranındaki oyuncular ise bu modu bitirme zahmetine girişmemiş. E senaryo modunu bitirenler arasında illaki oyunun çoklu oyunculu kısımlarında takılanların da olduğunu hesaba katarsak, o kadar uğraşa Treyarch ekibinin gerek duymamasını haklı bulabiliriz.

Tabii ki gönül isterdi ki incelemesini yaptığımız bu oyunun da bir senaryo modu olsun. O modu baz alarak incelememizi yapalım, çoklu oyunculu kısımlar işin teferruatı olsun ama işin aslının öyle olmadığını istatistikler vasıtasıyla görebiliyoruz. Öyleyse biz de oyunda bulunan bölümleri baz alarak artık derinlemesine gerçekleştireceğimiz incelememize tam manasıyla geçiş yapalım.

Call of Duty: Black Ops 4 incelemesiOynanış, fazlasıyla benzer ama daha gerçekçi

Call of Duty serisinin oyunlarının akıcı bir oynanışa sahip olduğunu artık sağır sultan duymuştur. Gayet süratli ve esnek bir oynanış sunan serinin çizgisini Call of Duty: Black Ops IIII ile devam ettirildiğini görebiliyoruz. Bahsettiğim serinin bir önceki oyunu olan Call of Duty: WWII bile tarihsel anlamda geriye gitse bile hızlı bir yapı barındırıyordu. Tabii yukarı kısımda da belirttiğim üzere karşılaştırmalar için Call of Duty: Black Ops III oyununu baz almak daha mantıklı olacak.

Bu oyunun oynanışıyla karşılaştırdığımızdaysa arada uçurum derecesinde farklılıklar göremediğimi ifade etmeliyim. Yalnız, daha taktiksel ve daha gerçekçi bir oynanışın serinin yeni oyununda bulunuyor. Ayrıca, Call of Duty: Black Ops III oyunundaki hoplamalardan ve zıplamalardan vazgeçildiğini ekleyeyim. Özellikle Call of Duty: Infinite Warfare oyunundan sonra sıklıkla eleştirilen gelecek zaman dinamikleri, Call of Duty: Black Ops 4 oyunuyla terk ediliyor.

Bir başka deyişle; duvarlarda yürümek, uzun sıçrayışlar yaparak havada asılı kalmak isteyen oyuncular varsa söyleyelim: Artık bu gibi,tabiri yerindeyse maymunlukların yeri Call of Duty: Black Ops IIII değil. Hemen birkaç paragraf üstte, oyunun daha taktiksel bir yapı barındırdığından bahsettiğim. Tüm ana bölümlerde olduğunu gibi birazdan anlatmaya başlayacağım oyunun çoklu oyuncu modunun ana bölümünde de kişiselleştirme ve taktiksel takım çalışmasının önemi ortaya çıkartılmış durumda.

Eğer süper bir oyuncu değilseniz ve iyi nişan alma gibi sorunlarınız varsa artık listede aldığınız 2 ya da 3 öldürme sayısıyla rezil olmayacaksınız. Seçtiğiniz özel karaktere göre takımıza ekstra fayda sağlayabilirsiniz. Özel karakter, yani Specialist, demişken her karakterin aşağıda detaylıca anlatacağım farklı özellikleri bulunduğunu ve oynanışa etki ettiğini de söylemeden geçmeyeyim. Mesela artık herkesin elinde çeşitli bombalar bulunmuyor. Seçtiğiniz Specialist, oynanışınıza da yön veriyor. Deneme yanılma yoluyla, hangi karakterde daha rahat oynayabildiğinize karar vererek ilerlemelisiniz.

Call of Duty: Black Ops 4 incelemesi

Call of Duty: Black Ops 4, 3 ana moda ayrılıyor

Hemen üstteki başlıktan da görebileceğiniz üzere oyunun 3 ana moda ayrıldığını söyleyeyim. Bu oyun modları; klasik çoklu oyuncu modu, temelinde Battle Royale olan Blackout modu ve zombi modu olarak oyunun ana menüsünde de sıralanıyor. Her bir oyun modunu, inceleme yazısının devamında ele alacağım ama öncelikle tek kişi oynamak isteyenler için fazla uzun olmayan bir senaryonun bulunduğunu belirtmem gerekiyor.

Oyunda bir senaryo modu olmasa da elin adamlarıyla cebelleşmek istemiyorum, azıcık da tek takılayım, rakibim yapay zeka olsun diyenler için bir bölüm bulunuyor. Specialists HQ bölümleri hem oyundaki özel yetenekli karakterlere alışmanızı, hem de çoklu oyunculu oyun modlarını tanımamızı sağlıyor. Öte yandan Specialists HQ bölümündeki alıştırmaları tamamladıkça sinematik bir senaryonun içinde buluyoruz kendimizi.

Yani oyunda bir çeşit hikaye bulunuyor. Tabii ki çok yetersiz ve gerçek manada bir senaryo modu olmasa da tek kişi olarak takılmak isteyen oyuncuları bir süre oyalayabilir. Anlatılan hikayenin de eh işte idare eder tarzında olduğunu söyleyebiliriz. Zaten öyle uzun uzadıya bir anlatımla karşılaşmıyoruz ama oyunda hiç senaryo yok da diyemiyoruz bu sayede. Tek takılmak isteyenler için zombi kısmında tekli bölümlerin olduğunu da ekleyeyim de eksik bilgi vermiş olmayayım.

Diğer taraftan, Specialists HQ bölümlerinin oldukça yararlı olduğunu söyleyebilirim. Her karakterin nasıl kullanılması gerektiğini anlatıldığından, oyundaki önemli bir yer tutan özel yetenekli kahramanlarımızın hangisine yöneleceğimiz hakkında fikir sahibi olabiliyoruz. Ayrıca 3 farklı seviyedeki deneme bölümleri geçmek için de çaba sarf ederken, oyun modlarının ve oyundaki haritaların detaylarına ulaşabiliyoruz. Dilerseniz alıştırma bölümleri hakkında kısaca bilgi verdikten sonra oyunun diğer modlarıyla inceleme yazımızı sürdürelim.

Call of Duty: Black Ops 4 incelemesi

Çoklu oyuncu modu özel ama yalnız değil

Bir hikaye modu olmayınca haliyle Call of Duty: Black Ops IIII oyununun ana seçeneği çoklu oyuncu modu oluyor. Treyarch ekibinin en güvendiği kalesi tabii ki bahsetmekte olduğum ana başlık ama yalnız bırakmamışlar bu modu. Alt satırlarda diğer ana başlıkları da anlatacağım ama son yıllarda her sene bir Call of Duty oyunu alan oyuncuların zamanını çoğunu çoklu oyuncu başlığı altındaki bölümlerinde geçirdiği de biliniyor.

Çoklu oyunculu bir seçeneği anlatırken buradaki alt modları irdelemek sanırım daha doğru olur. Tabii öncelikle bazı dikkat çeken değişikliklere de değineyim. Üst paragraflarda belirttiğim gibi karşılaştırma yaparken Call of Duty: Black Ops III oyununu baz almak istiyorum ve bu oyunu baz aldığımdaysa bazı eksikliklerin olduğunu görüyorum. Bu eksikliklerden bazıları da çoklu oyuncu kısmında göze çarpıyor.

Call of Duty: Black Ops III oyununa baktığımızda çoklu oyunculu seçeneklerin daha fazla alt modun bulunduğunu görüyoruz. Bir başka deyişle, Call of Duty: Black Ops 4 oyununda bazı oyun modları eklenirken, bazılarının da adıyla birlikte tarzı da biraz değiştirilmiş vaziyette olduğunu söyleyebilirim. Örnek vermek gerekirse, Call of Duty: Black Ops III oyununda bulunan; Demolition, Fracture, Safeguard, Capture the Flag ve Uplink oyun modları, serinin yeni oyununda bulunmuyor.

Tabii bunlar yerine de Control ve Heist isimli iki farklı oyun modu eklenmiş vaziyette. Dilerseniz oyundaki çoklu oyuncu ana başlığı altındaki oyun modlarına hızlıca bir geçiş yapayım. Böylece oyunu oynamak isteyenler fakat bu oyun modları hakkında bilgisi olmayanlar için hem bilgi vermiş olurum hem de beraberce yenilikleri daha rahat görme imkanına erişiriz. Öyleyse daha fazla beklemeden çoklu oyuncu başlığı altındaki bölümleri anlatmaya başlayayım.

Call of Duty: Black Ops 4 incelemesi

Team Deathmatch, klasik olarak oyunda bulunuyor

Team Deathmatch: Bu oyun türünü uzun uzadıya anlatmama gerek yoktur sanırım. İki takımın birbiri kıyasıya öldürdüğü oyun modu olduğunu kısaca söyleyip geçebiliriz. Öldürme limiti 75 olarak hesaplanırken bu sayıya ilk ulaşan takım maçı kazanıyor. Tek maç halinde gerçekleşen Team Deathmach müsabakaları, muhtemelen oyuncular tarafından en çok tercih edilen seçenek olmaya devam edecektir.

Domination: Yine klasikleşen Call of Duty oyunu bölümlerinden birisi olan Domination ile 3 farklı noktadaki bayrakları ele geçirmeye çalışıyoruz. Bayraklar dediğimi küçük bölgeler olarak da kabul edebilirsiniz. Bu seçenekte toplamda üç müsabaka yapılıyor ve iki tanesini kazanan maçın tamamını de kazanmış oluyor. Her bir bölümde tarafların, yani oyuncuların başlangıç noktalarının değiştiğini de ekleyeyim.

Kill Confirmed: Öldürmek kadar öldürülenlerin künyelerin toplamanın da önemli olduğu bir seçenek Kill Confirmed. Aslında temelde Team Deathmatch moduyla benzer özellikler gösterse de düşen künyeleri almak, onları alacak birilerinin geleceğini beklemek, taktiksel açıdan oynanışa zenginlik katıyor. Oyundaki mini haritada künyelerin yerinin göründüğünü ve rakip oyunculardan düşenlerin daha değerli olduğunu söyleyerek devam edelim.

Hardpoint: Bu oyun modunu da bir nevi köşe kapmaca olarak değerlendirebiliriz. Harita üzerinde ele geçirilmesi gereken bölgeler beliriyor. Takımlar bu noktalara hakim olarak puan topluyorlar. Bir süre sonra bu noktalar rastlantısal olarak değişiyor ve hurra diye tüm oyuncular beliren yeni noktaya akın ediyor. Yine eğlenceli bir oynanış arayanlar için önerilebilir.

Call of Duty: Black Ops 4 incelemesi

Heist, oyundaki en önemli yeniliklerden bir tanesi

Search & Destroy: Harita üzerindeki 2 noktadan birisine bomba kurulmasının amaçlandığı bir oyun modu. Sırasıyla takımların bir tanesi bombayı kurmaya çalışırken, diğeri engelleme çabası içerisine giriyor. Bu oyun modunun önemli bir farkının, oyuncuların yeniden doğmaması, yani öldüklerinde yeniden maça devam edememeleri olduğunu söyleyeyim. 4 müsabakayı kazanan ana maçı kazanmış oluyor.

Free for All: Saldım çayıra, mevlam kayıra biçimindeki oyun modu. Harita üzerindeki herkes kendi hesabına yarışıyor ve en fazla öldürme sayısını elde etmek için mücadele ediliyor. Oyunculardan 30 kişiyi ilk öldüren kişi ise maçı birinci olarak bitiriyor. Bu oyun modunu oynarken fazla gezmemenizi, bir bölgede kontrollü bir biçimde durup düşmanın gelmesini beklemenizi öneririm. Tabii son karar sizin olaraktır ama küçük bir tavsiye eklemek istedim.

Control: Call of Duty: Black Ops 4 ile gelen yeni bir oyun modu. Bir çeşit Overwatch göndermesi olarak da bu modu tanımlayabiliriz. İki farklı bölgenin bulunduğu haritadaki amaç, bölgeleri ele geçirmek ya da koruyabilmek. Bir takım atak yaparken diğeri savunma yapmaya çalışıyor. Atak yapan takım 2 bölgeyi de ele geçirirse ya da savunma yapan takım belirli bir süre bu bölgeleri savunursa bir müsabakayı kazanmış oluyorlar. 3 müsabakayı kazanan takımsa ana maçın galibi oluyor. Hücum ve savunma hakları her bir maçtan sonra değişiyor.

Heist: Bir başka yeni Call of Duty: Black Ops IIII oyun modu olan Heist için en yakın örnek olarak Counter-Strike serisini gösterebiliriz. Buradaki amaç: Haritadaki paketi ele geçirerek kaçabilmek. Yine farklı olarak respawn hakkı bulunmuyor. Bir kere ölündüğünde o müsabakanın bitmesi bekleniyor diyerek çoklu oyunculu bölümdeki oyun modlarını sıralamış oldu. Treyarch ekibinin, muhtemelen burada saydığım seçenekleri tasarlarken oyuncuların hangilerini talep ettiklerini incelediğini araştırdıklarını tahmin edebiliriz.

Call of Duty: Black Ops 4 incelemesi

Biraz da çoklu oyuncu modunun haritalarından konuşalım

Call of Duty: Black Ops 4 oyununun çoklu oyuncu seçeneğinde karşılaştığımız haritaları öyle uzun uzadıya anlatamayız. Klasik yapıdaki haritalar, yine üç kollu yapıyla geliştirilmeye devam edilmiş bir halde karşımıza çıkıyor. Yani sağdan, soldan ya da ortandan bir yol seçerek ilerlenebiliyor. Yalnız bu üç ana yolun aralarının biraz daha fazla çeşitlendirilmiş olduğunu da söylemeden geçmeyelim.

Doğru bir tabir mi kullanacağım tam bilmiyorum ama üç ana yolun bir de ortadan ikiye ayrıldığını düşünebiliriz. Bazı yerlerde labirenti andıran seçenekler karşımıza çıkıyor. Tabii bu seçeneklerin oluşu da her an arkamızdan bir düşmanın belirebileceği anlamına geliyor. Sürekli tetikte olmak zaten Call of Duty serisinin oyunlarının yapısında var. Düşman her zaman karşımızdan gelmediği gibi büyük ihtimalle arkamızdan bizi takip de edebiliyor.

Haritalardan bahsederken ilgimi çeken bir farklılıktan da bahsetmek isterim. Yukarı kısımda oyun modlarını sıralarken Control seçeneğini anlatırken Overwatch ile olan benzerlikten söz etmiştim. Haritalarda da bahsettiğim benzer yapının görsel bir karşılığını gördüğümü söyleyebilirim. Biraz daha renkli yapıların bulunduğu çoklu oyunculu haritalarıyla karşılaşıyoruz incelediğimiz oyunda. Savaşmak zorunda olmasak keyifle gezilebilecek alanlar Call of Duty: Black Ops IIII içerisinde yer alıyor.

Haritalar demişken oyunun başlangıcında 10 tane yeni haritanın bulunduğunu belirtelim. Bu yeni haritalara bir tane de Call of Duty: Black Ops serisinin eski haritası eşlik ediyor. Zamanla hem yeni haritaların geleceği hem de Call of Duty: Black Ops serisinin haritalarının yeniden yapımlarının oyunda bulunacağı Treyarch ekibi tarafından belirtildi. Diğer ana bölümlerin haritalarına da isterseniz o bölümleri anlatırken devam edeyim, diyerek Call of Duty: Black Ops IIII – Blackout modu ile inceleme yazımızı sürdürelim.

Call of Duty: Black Ops 4 incelemesi

Call of Duty: Black Ops 4 – Blackout ile Battle Royale deneyimi

İçerisinde tek kişilik önemli bir bölüm barındırmayan oyunumuzun çağın vebası olan Battle Royale çılgınlığına kapılmamasını bekleyemezdik. Çok önceden yapılan açıklamalarda Call of Duty: Black Ops IIII içerisinde bir Battle Royale oyun modunun bulunacağı söyleniyordu. Böylesine önemli bir markanın, Battle Royale için kollarını sıvaması da türlü hayalleri beraberinde getirdi ama karşımıza klasik bir Battle Royale modu çıktı.

Klasik dediysem hemen görüşlerimi belirteyim de yanlış anlaşılmasın. Call of Duty: Black Ops 4 – Blackout, tek başına bir oyun olabilecek yapıda ve şimdiye kadar oynadığım en sorunsuz Battle Royale temelli yapıyı sunuyor. Özellikle hızlı dinamikleri ve çeşitliliğiyle birlikte de benim gibi Battle Royale türünü sevmeyenlerin bile takdirini rahatlıkla kazanabilir. Activision tarafından, birincil hedef olarak farklılık değil de sorunsuzluğun seçildiğini gördüğümü söyleyeyim.

İncelemesini gerçekleştirdiğimiz oyunun Battle Royale haritasının, şimdiye kadar karşımıza çıkan Call of Duty serisinin haritalarıyla boyut olarak karşılaştırılması pek doğru olmaz herhalde. Genelde kısa yapılı çoklu oyunculu haritalar yerine devasa bir alana salındığımız Call of Duty: Black Ops IIII – Blackout modunun haritasının grafiksel anlamda nefes kesici olduğunu söyleyemem. Belirtiğim gibi optimizasyon unsurlarına önem verildiğinden biraz Fortnite-vari bitki örtüleri görebiliriz.

Tabii Fortnite kadar pastel renklerle donatılmış bir harita alanı yok karşımızda ama bu haritanın kasvetli bir havası da yok açıkçası. Oyunun çıkışıyla birlikte 4 kişilik takımlar halinde oynadığımız Battle Royale modunun iki kişilik takımlar halinde ve tek kişilik olarak oynama tercihleri de bulunacak. Oldukça hızlı yapısı ve eşya bulmaktaki zenginliğiyle farklı bir Battle Royale deneyimi yaşamak isteyenler bu oyun modunda sıkça vakit geçirebilirler. Birler de geniş ve eğlenceli haritadan biraz daha kasvetli bir yapıya geçelim dilerseniz.

Call of Duty: Black Ops 4 incelemesi

Zombilerle, tribünlerin önünde karşı karşıyayız

Call of Duty: Black Ops 4 oyununun ana bölümlerinden bir tanesi de zombi modu. Artık bu FPS serisinin klasikleşen modlarından olan zombi modu için üzerinde durulduğu yorumlarını yapabiliriz. Zombilerle uğraştığımız bu tekli ve PvE türündeki oyun modunun yine farklı seçenekleri bulunuyor. Ayrıca, bu oyun modunda zaten bulunan epik havanın daha bir arttırıldığını ve sinematiklerle gayet başarılı bir biçimde sunulduğunu söylemeliyim.

Call of Duty: Black Ops 4 oyununun zombi modunda oldukça başarılı tasarlanmış olan üç tane harita karşımıza çıkıyor. Bu haritaların isimleri; Voyage of Despair, IX ve Blood of the Dead. Her haritanın kendisine has sinematikleri ve hikayesinin olduğunu yeniden hatırlatayım. Voyage of Despair ile buz dağına çarpmış ve yan yatmış bir transatlantiğin içerisinde bulunuyoruz. IX ile geçmişe, epik bir arenanın ortasında mücadele ediyoruz. Blood of the Dead haritasında da ürpertici ve acı hatıralar barındıran kapalı bir ceza evindeki maceraya atılabiliyoruz.

Oynayacağımız her bir bölümün ayrı bir keyfi olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca oyuna gelen eklemelerle pek çok çeşitliliği ve taktiksel oynanışı sergilememiz sağlanıyor. İksirler vasıtasıyla uygun durumlarda yeni adımlar atmak mümkün olurken, topladığımız eşyalarla kalkan ve benzeri özel araçlar yapabiliyoruz. Bu araçların oyundaki gücümüzü bir hayli arttırdığını da ifade etmeden geçmeyeyim. Çoklu oyuncubölümüne benzer biçimde bir sınıf sistemini zombioyun modunda da gördüğümü eklemeliyim. Zombiseçeneğinde, mücadelelere başlamadan önce kullanmak istediğiniz özel güçleri veya araçları seçme imkanımız bulunuyor.

Aşağı kısımlarda bahsedeceğim özel karakterlerin süper güçlerine benzer biçimde L1 + R1 kombinasyonuyla aktif edebileceğimiz güçlü silahların olduğunu da belirteyim. Bu özel silahlar arasında tek vuruşta üzerimize gelen zombileri kesebilen büyükçe bir balta ve ışın atarak toplu kıyımlar yapmayı sağlayan sihirli asa gibi epik aletlerden oluşuyor. Kısaca zombi oyun modunun detaylandırılarak daha taktiksel ve eğlenceli bir oynanışa kavuştuğunu ifade edebilirim. Dileyen oyuncular, bu kısımlarda heyecanlı saatler harcayacaktır.

Call of Duty: Black Ops 4 incelemesi

Özel karakterler oyuna taktiksel zenginlik kazandırıyor

Yukarı kısımlarda, Call of Duty: Black Ops IIII oyununun oynanışından bahsederken, taktiksel unsurların önemini irdelemiştim. Özellikle çoklu oyuncularına başlığında altında yüzlerce saatini geçirmeye hevesli oyuncular için en önemli anahtarın, oyundaki özel yetenekli karakterler olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Her birisinin ayrı bir marifeti ve kullanım alanı olan bu özel yetenekli karakterler, oyun modlarına göre de farklı kullanış şekilleriyle tercih edilebilirler.

İnceleme yazısının bu kısmını, oyunda bulunan 10 tane özel yetenekli karaktere ayırmak, yeni oynanış temelini daha iyi anlamanıza da yardımcı olacaktır diye düşünüyorum. Tabii bu karakterlerden bazılarının Call of Duty: Black Ops III oyununda da bulunduğunu söyleyeyim ama ben serinin yeni oyunundaki maharetlerinden bahsedeceğim kısaca. Dilerseniz hemen Call of Duty: Black Ops 4 oyunundaki Specialists listesine göz atmaya başlayayım.

Ajax: Çelik gibi savunma birimi olarak adlandırabileceğim bir Specialist. Kalkanıyla ön plana çıkan Ajax, düşmanları öldürmeyen ama şaşırtan bir bomba taşıyor. PlayStation 4 platformuna göre R1 tuşuyla bu bombasını atarken zamanla dolan özel gücüyle kalkan kullanma özelliği aktif hale geliyor. L1 + L2 kombinasyonuyla pek çok oyunda “Ulti” diye adlandırılan özel güçlerin ortaya çıktığını da baştan söyleyeyim. Ajax için bu özel güç, kalkanıyla ilerlemek ve kalkanın arkasından ateş ederek düşmanları öldürebilmek oluyor. Tabii bu karakteri seçerseniz, arkanızdan gelenler karşısında savunmasız kalacağınızı da hatırlatayım.

Battery: Vur, kır, parçala ifadesinin Call of Duty: Black Ops 4 ile vücut bulmuş hali Battery. Bu hanım ablamızın bir saldırı birimi olduğunu da bir önceki cümle sayesinde muhtemelen anlamışsınızdır. Oyundaki herkeste el bombası bulunmasa da bu ablamızda yapışkan olanından güzel bir tane var. Eğer bu bombayı düşmana denk getirirseniz üzerine yapışarak patlıyor. Eğer boşluğa veya bir yapıya atarsanız da oraya yapışıyor. Yapıştıktan sonra çıkardığı parçalarla patlama etkisi oluşuyor. L1 + L2 yani Ulti olarak da War Machine denen bomba atar silahımızın bulunduğunu söyleyeyim.

Call of Duty: Black Ops 4 incelemesi

Specialists listesine devam ediyoruz

Crash: Bu karaktere bir nevi sıhhiyeci diyebiliriz. Tabii böyle hitap edebilmemiz için önce özel gücünün dolması gerekiyor. Neden doğrudan doktor demek aklıma gelmedi bilmiyorum ama bu özel yetenekli karakter aslında destek birimi olarak karşımıza çıkıyor. Süresi dolduğunda L1+L2 kombinasyonuyla enerji alanı oluşturarak takım arkadaşlarının güçlerinin dolmasını sağlıyor. Ayrıca R1 tuşuyla etrafa mühimmat çantası bırakarak takımına tam manasıyla destek oluyor.

Firebreak: Adından da anlaşılacağı üzere Firebreak, Call of Duty: Black Ops 4 oyunundaki ateşle haşır neşir olan bir arkadaşımız. Ultisi dolduğunda L1+R1 kombinasyonu ile lav silahıyla düşmanları dağlıyor. R1 tuşuyla ortaya çıkardığı radyoaktif alanlarla, duvarların arkasındaki düşmanlara bile etki edecek bir güç alanı oluşturmak gibi bir de vasfı var.

Nomad: Bu kardeşimiz ise tam bir savunma elemanı. Bu karakteri seçersek R1 tuşuyla duvara karşılıklı bubi tuzakları kurabiliyoruz. Tuzağa değen düşman da koşulsuz yok oluyor tabii tuzağı fark edip imha etmezse. Ulti olarak da bir adet süper yetenekli K9-Unit adlı bir köpeğimiz buluyor. L1+R1 kombinasyonu köpeği ortaya çıkardığı gibi gerekli anlarda yanımıza çağırmamıza da yarıyor.

Prophet: Bir takıma en çok fayda kazandıran arkadaşlarımızdan bir tanesi de Prophet. Takımın düşmanları keşfetmesi için elinden geleni ardına koymayan bu arkadaşımız, R1 tuşuyla Seeker adındaki aygıtını ortalığa salıyor. Bu aygıt düşmanı keşfedip elektrik vererek hareket edemez hale getiriyor. Eğer Prophet karşı takımdaysa, Seeker ile karşılaştığınızda hızlı bir şekilde Kare tuşuna basmanızı öneririm. Prophet karakterinin ultisiyse elektrik atan bir keskin nişancı tüfeği. Düşmanı olduğu yerde durduran bu tüfekle atılan ikinci atışla düşman ölüyor. Taktiksel olarak dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

Call of Duty: Black Ops 4 incelemesi

Specialists listesi hala devam ediyor ama az kaldı

Recon: Fırlattığı sensörlerle arkadaşlarına bir hayli yardımı bulunan Recon için de destek sınıfı tanımlamasını yapabiliriz. Yüzeye yapışan sensörleri sayesinden yakın çevresindeki düşmanlar takım tarafından mini harita üzerinde görülebiliyor. Asıl önemli özelliğiyse ulti kullanımında saklı: Kullanıldığında tüm haritadaki düşmanlar, mini harita üzerinde görülebiliyorlar. Bu da takıma büyük avantaj sağlıyor.

Seraph: Ultisinde korku veren bir tabancaya sahip olan Seraph, L1+R1 ile aktif olan bu silahıyla tek atışta düşmanları indirebiliyor. Bahsettiğim tabancanın bir özelliğinin de arka arkaya konumlanan düşmanları aynı anda imha edebilmesi olduğunu söylemeden geçmeyeyim. Ayrıca bu ablamızın, adı gibi düşmanın serap görmesine neden olan bir aygıtı var. Bu aygın sayesinde sahte takım arkadaşları ortaya çıkartabilen Seraph, düşmanları yanıltmakta isteyenler için bire bir.

Ruin: Ruin için kancalı adam tanımını yapabiliriz. Orada oraya hoplayıp zıplamak artık Call of Duty: Black Ops III oyununda kalsa da Ruin için hala bazı iltimaslar geçildiğini söyleyebilirim. R1 tuşuyla kancasını fırlatarak savaş alanında kendisine avantaj sağlama gibi bir özelliği var bu özel karakterin. Ayrıca Ruin, ulti olarak da L1+R1 kombinasyonuyla yere balyozunu indirerek etraftaki düşmanları topluca katledebiliyor.

Torque: Bu güzel abimiz de tam bir savunma elemanı. Torque, R1 tuşuyla etrafa tel örgü çekerek geçişleri tıkarken, düşmanı da bu tel örgülerle oyalayabilmek gibi önemli bir özelliğe sahip. Ulti olarak da kocaman bir barikat kurabilen Torque, düşmanın engellenmesi ve durdurulması gereken oyun modlarında oldukça yararlı bir eleman olacaktır. Ayrıca bu özel karakterin kurduğu barikatların kolay kolay yıkılmadığını ve yanına gelen düşmanların canlarının azalttığını da belirtmeden geçmeyeyim.

Call of Duty: Black Ops 4 incelemesi

Grafikler idare ederken sesler yine büyülüyor

Artık alıştık, Call of Duty serileri devrimsel grafik değişimlerini geçekleştirmiyor. İnceleme yazısı boyunca yer yer belirttiğim gibi bu oyun serilerinde optimizasyona daha çok önem verildiğini görüyoruz. Call of Duty: Black Ops 4 ile de durumun aynen devam ettiğini söyleyebilirim. Rahatsız edici grafikler görmüyoruz, serinin önceki oyunlarına nazaran da grafiksel olarak birkaç dokunuşu fark edebildim ama zamanın yine biraz gerisinde görüntüler karşımıza çıkıyor.

Oyunu deneyimlediğimiz PlayStation 4 platformunun performans açısından gayet iyi bir netice verdiğini söyleyebilirim. Grafiklere fazla yüklenmeyince, performans anlamında olumlu sonuçların çıkması haliyle doğal karşılanabilir. Yine de serinin bu dinamikliği, Battle Royale modunda bile sürdürmesini takdirle karşılamak gerekiyor. Bazen kaplamaların sonradan yüklenmesi gibi durumlarla karşılaşsak da performans açısından memnun kaldığımı belirteyim.

Call of Duty: Black Ops IIII oyununu deneyimlediğim PlayStation 4 platformunu hem Samsung marka televizyonda hem de AOC AGON AG251FZ oyuncu monitöründe test etme şansı yakaladım. Özellikle AOC AGON AG251FZ hızı ve görüntü kalitesi açısından gayet doyurucu bir his verdiğini söyleyebilirim. 1080p çözünürlükte ve sabit 60 FPS hızında aldığım görüntüler, idare eden grafikleri biraz daha iyi göstermeyi ve mücadeleci maçlarda iyi sonuçlar almamı sağladılar.

Oyunun seslerine gelecek olursak, oynanışa bu kadar etki eden ses efektlerine az şahit olduğumu itiraf etmek istiyorum. Serinin diğer oyunlarındaki gibi vuruş hissini arttıran ses efektleri, Call of Duty: Black Ops 4 oyununun en can alıcı kısımlarından birisi olarak ön plana çıkıyor. Özellikle 5+1 ses sisteminiz veya iyi bir kulaklığınız varsa, adım attığınız yerlerin bile farkına öncelikle gelen seslerle varacaksınız. zombi modundaki ana karakterlerin kendi aralarında konuşmalarını da hem eğlenceli hem başarılı bulduğumu sözlerime ekleyerek artık son kısma geçelim diyorum.

Call of Duty: Black Ops 4 incelemesi

Tüm sene oynanacak, senaryo bölümünden yoksun bir FPS oyunu

Uzunca bir inceleme yazısı oldu ama nihayetinde sonuna ulaştık. İnceleme yazısı boyunca senaryo modunun olmama nedenlerinden, oyundaki bölümlere, özel yetenekli karakterlerden, seriye eklenen yeni özelliklere kadar pek çok konuya dilim döndüğünce değinmeye çalıştım. Uzun lafın kısası: Call of Duty: Black Ops 4, seriyi sevenlerin yine gözü kapalı alacağı bir yapım halinde karşımıza çıkıyor. Eğlenceli ve dinamik yapısını korurken, gerçekçiliği de ön plana çıkaran oynanış mekaniklerine sahip olduğunu görüyoruz.

Öyle havalarda uçup duvarlarda yürüyemesek bile özel karakterlerin birbirinden farklı yeteneklerinden faydalanacağımız bir oyunun karşımızda olduğunu, yine inceleme yazısı boyunca belirtmeye çalıştım. Bir de Treyarch ekibinin deneyimsiz oyuncuları küstürmek yerine onları da kazanma politikasını takdir ettim diyebilirim. Müsabakalar sonundaki başarı listesinde alt sıralarda olsanız bile kaç kişi öldürdüğünüzü yalnızca kendiniz göreceksiniz. Nişancılık konusunda başarılı olamayan oyuncular, takıma destek verilerek de oyuna alışılabilirler.

Senaryo modunun olmayışı, özellikle Call of Duty serisinin eski hayranlarını üzecektir ama bu senelik idare edeceğiz artık. Çılgınlık seviyesinde oynanan Battle Royale modunun da diğer aynı türdeki oyunlara örnek olabilecek bir yapıda ve kararlılıkta oynanabildiğini ekleyeyim. Call of Duty: Black Ops 4 – Blackout, zombi ve çoklu oyunculu oyun modlarıyla birlikte dileyen oyuncuların bir sene boyunca eğlenerek oynayabileceği bir yapı var karşımızda.

Neticede, türe farklı bir hava getirmiyor Call of Duty: Black Ops IIII. Yenilikleri de çok sınırlı ama uzun süre oynama açısından da bir hayli doyurucu bir oyun diyebilirim. Tabii senaryo modu olmayan, geneli çoklu oyunculu yapıda hazırlanan bir video oyununun da fiyatının biraz daha düşük olması beklenirdi ama Activision cephesi bu konuda ödün vermiyor. Elde edilen hayran kitlesine hitap eden bir yapımla serinin devam ettiğini görüyoruz.

Call of Duty: Black Ops IIII, belki eleştirmenler tarafından senaryosu eksik bırakılmış, yarım bir video oyunu olarak görünebilir ama oyuncuların da bu şekilde isteklerinin karşılandığını söyleyebiliriz. Serinin hayranlarının, yine tüm sene boyunca oynayacağı, farklı olmayan fakat daha gerçekçi olan bir yapı var karşımızda. Geliştirilen zombi modu ve yeni eklenen Battle Royale modu ile beraber, oyuncular oldukça uzun ve eğlenceli zaman geçirecektir bu video oyununda.
Olumlu
Daha gerçekçi oynanış.
Battle Royale modunun bulunuşu.
Oynanışa destek olan sesler.
Olumsuz
Senaryo modunun olmayışı.
Az sayıda yenilik barındırılıyor olması.
Grafiklerin yetersiz gelişimi.
8.2