Son zamanların en iyi Call of Duty oyunu bence 2019 senesinde piyasaya sürülen Call of Duty: Modern Warfare idi. Evet, bu oyundan sonra hikaye modu kısmen güçlü olan bir Call of Duty: Black Ops Cold War oyunu da gördük ama onun bence çok oyunculu modu zayıftı. Ondan sonra piyasaya sürülen Call of Duty: Vanguard ise genel anlamda başarısızdı. 2022 senesinde ise yeni oyununu piyasaya sürme sırası Infinity Ward ekibine geldi ve kendileri, mantıklı olarak en iyi oyunları için bir devam ürünü piyasaya sürdü. Evet, Call of Duty: Modern Warfare II sonunda çıkışını gerçekleştirdi ve ben de PlayStation 5 konsolumda oyunu oynama şansı elde ettim.
Call of Duty: Modern Warfare II oyununun adı size muhtemelen tanıdık gelecektir. Malum, 2007 senesinde Call of Duty: Modern Warfare 2 isimli bir başka yapıt piyasaya sürülmüştü. Eğer bilmiyorsanız, kısaca söyleyeyim: 2019 senesinin Call of Duty: Modern Warfare oyunu, bu alt serinin evrenini sıfırladı ve tanıdığımız karakterleri geri getirerek, sanki geçmiş üç oyun hiç yaşanmamış gibi yepyeni bir hikaye sundu. 2022 senesinin bu alt serisinin ikinci oyununda da zaten Ghost, neredeyse başrolü alıyor ve Shepherd gibi karakterler de onlarca seneden sonra geri dönüşünü gerçekleştiriyor. Bu karakterler, bence en etkili hikayelerden birini anlatıyor.
Call of Duty: Modern Warfare II oyununun hikaye modu için incelemeler aslında birkaç gün önce yayımlandı ama ben bütün oyunu tek seferde incelemek istediğim için herhangi bir içerik sunmadım sizlere. Yalnız, hikaye modunun olumsuz karşılanması, 10 üzerinden 6 gibi puanlar alıp, “sıkıcı” olarak nitelendirilmesi benim oldukça garibime gitti. Bana soracak olursanız bu hikaye modu, Call of Duty serisinde anlatılmış olan en iyi ve en etkili hikayelerden birini sunuyor. Hatta ben bu hikayeyi ilk üçe bile rahatlıkla yerleştirebilirim. Her şeyden önemlisi, artık Ghost gibi karakterlerin gerçek bir kişiliği var; kendileri basit bir maske değil.
Call of Duty serisinin geçmiş oyunlarında da kesinlikle havalı hikayeler anlatıldı ama Call of Duty: Modern Warfare 2 gibi oyunların en büyük problemi, tamamen aksiyona odaklanıp, karakterleri geliştirmiyor olmasıydı. Call of Duty: Modern Warfare II ise günümüzün hikaye anlatımı standartlarına çok yakın bir şekilde sunuluyor; dediğim gibi Ghost gibi ikonik karakterler artık basit bir “havalı maskeli karakter” olmak yerine, gerçek bir insan gibi sunuluyor. Tüm bunları Shepherd ve Kate Laswell gibi karakterler için de söyleyebiliriz. İşte bu başarılı karakterler ile klasik aksiyon anları birleşince, muhteşem bir mod çıkıyor ortaya.
Call of Duty: Modern Warfare II, serisinin en iyi hikayelerinden birine sahip
Call of Duty: Modern Warfare II oyununda her şey aslında basit bir operasyon ile başlıyor. Bu operasyon sırasında büyük bir terörist liderini öldürüyoruz ve daha sonra ölen bu liderin yerini bir başka isim alıyor. Kendisi, intikam alabilmek için direkt olarak Amerika Birleşik Devletleri tarafına meydan olurken, bizler de Task Force 141, Shadow Company, Los Vaqueros ve Urzikstan Liberation Force olarak yeni terörist liderinin peşine düşüyoruz. Bu sırada Amsterdam, Meksika ve Şikago gibi birbirinden farklı alanlara seyahat ediyoruz. Bu sırada hem yeni karakterler, hem de serinin geçmişinden geri dönen karakterlerle tanışıyoruz.
John Price, Kyle “Gaz” Garrick, Johnny “Soap” MacTavish ve Simon “Ghost” Riley, hikayeyi devam ettirmek amacıyla geri dönerken, Alejandro Vargas ve Phillip Graves gibi yeni karakterlerle tanışıyoruz. Farah Karim ve Nikolai de kendisini gösterirken, hikayenin sonunda her bir karakter ile aksiyon dolu bir deneyim yaşıyoruz. Yalnız, ben açıkçası anlatılan hikayenin, 2019 senesindeki hikaye ile biraz daha alakalı olacağını düşünmüştüm; özellikle de Farah Karim gibi önemli karakterler için daha fazla rol hayal etmiştim ama bu oyun, başrollerin haricinde tamamen yeni karakterlere odaklanmaya çalışmış. Bu beni biraz üzdü.
Yine de Call of Duty: Modern Warfare II oyununun hikaye modu beni oldukça etkiledi. Ben aslında askeri temalardan pek hoşlanan bir insan değilimdir ama bu oyun öyle bir hava sundu ki bütün hikaye modunu büyük bir ilgi ile takip edip, en ufak göndermelere bile heyecanlandım. Tabii ki her şey yazılan diyaloglar ve anlatılan hikayeler de değil; görevler sırasında yaşatılan aksiyonlar da bambaşka bir seviyedeydi. Belki dramatik anlar ele alındığı zaman bu oyun, 2019 senesindeki önceki yapıt veya 2007 senesinin orijinal Call of Duty: Modern Warfare 2 oyunu kadar etkili değildi ama en azından her görevde benzersiz bir deneyim yaşatıldı.
Call of Duty: Modern Warfare II, ciddi anlamda her görevinde bambaşka bir deneyim sundu. Bir görevde Captain Price ile birlikte keskin nişancı olduk ve gizli bir operasyon düzenledik; bir başka görevde büyük bir arabalı kovalamacayı yaşadık; bir diğer görevde ise tek başımıza, sadece yerlerdeki çöpleri kullanarak hayatta kalmaya çalıştık. Call of Duty serisi zaten her görevde benzersiz bir deneyim sunma olayını uzun bir zamandır kullanıyor ama bunu en iyi Infinity Ward ekibi başarıyor bence. 2022 senesinin yeni oyunu da benzersizlik konusunda bence zirve yaptı ve kendi adıma söyleyebilirim ki neredeyse kusursuz bir hikaye sundu.
Çok oyunculu moda baktığımızda bazı şeylerin eksik olduğunu görüyoruz
Call of Duty: Modern Warfare II oyununda yer alan ve birbirinden farklı uzunluklara sahip olan 17 adet hikaye görevinden sonra karşımıza çok oyunculu mod kalıyor. Bu mod, her şeyden önce Call of Duty markasının klasik çok oyunculu deneyimini sunuyor. Bu deneyim dahilinde Team Deathmatch, Free-for-All, Domination, Search and Destroy ve Headquarters gibi klasik oyun modları geri dönüyor. Ayrıca, çok daha büyük bir savaş deneyimi arayan oyuncular için Ground War, bir kere daha geri dönüşünü sağlıyor. Eğer bu deneyimi daha da büyütmek isterseniz, yeni bir oyun modu olan Invasion ile tanışıyoruz.
Ground War içerisinde 20v20 şeklinde bir deneyim sunuluyorken, Invasion modunda bu deneyim, 40v40 şeklinde oluyor. Yalnız, Invasion modundaki her takımda 20 adet gerçek oyuncu, 20 adet de yapay zeka tarafından yönetilen botlar bulunuyor. Ayrıca, Ground War modunun aksine Invasion içerisinde ele geçirmeniz gereken herhangi bir bölge bulunmuyor; öldürdüğünüz düşmanlardan aldığınız puanlar ile karşılaşmayı yenmeye çalışıyorsunuz. Ayrıca, oyunun klasik modlarında yer alan 10 adet ufak haritanın büyütülmüş versiyonları, bu büyük modlarda sunuluyor. Ground War ve Invasion için 4 adet harita hazırlanmış durumda.
Invasion haricinde Knock Out ve Prisoner Rescue modları da tamamen yeni bir şekilde bulunuyor ama en ilgi çekici yenilik bence Third Person Playlist. Evet, Call of Duty: Modern Warfare II oyununu üçüncü şahıs bakış açısından oynayabileceğiniz ve içerisinde farklı modlar bulunduran bir oyun listesi bulunuyor. Bu liste, Call of Duty: Modern Warfare 2 ve Call of Duty: Modern Warfare 3 oyunlarına yapılan bir gönderme aslında. Konu, içerik ve oynanış olduğu zaman aslında bu video oyunu, hikaye moduna kıyasla daha benzer bir deneyim sunuyor. Tabii bu sunulan deneyimin kalitesiz olduğu anlamına gelmiyor.
2019 senesindeki Call of Duty: Modern Warfare veya Call of Duty: Warzone ile sunulan temel oynanış hoşunuza gittiyse, eminim ki Call of Duty: Modern Warfare II oyununun çok oyunculu modu da hoşunuza gidecektir. Tek sıkıntı bence Invasion modunda biraz fazla gecikmenin yaşanması. Ayrıca, botları öldürmenin görev ilerlemelerinde sayılmaması bana biraz haksızlık gibi geldi. Evet, botları öldürmek oldukça zor ama kendilerinin kusursuz bir nişan alma yeteneği ve sizin nerelerde olduğunuzu görebiliyorlar. Botları öldürmek, görev ilerlemelerine sayılmadığı için de Invasion modu bana biraz boş, amaçsız hissettiriyor.
Call of Duty: Modern Warfare II, yenilenen bir Gunsmith ile dönüyor
Call of Duty: Modern Warfare II oyununun çok oyunculu modundaki en büyük değişiklik bence Gunsmith ile sunuluyor. Mesela, artık silahlar birer platform olarak görünüyor ve örnek vermek gerekirse M4, alt dalları ile sunuluyor. Mesela, M16 bir alt dal ve bu sayede M4 ile M16, kilidi açılan bazı silah parçalarını paylaşabiliyor. Gunsmith ayrıca silah kamuflajlarını da değiştiriyor. Artık oyunun içerisindeki her silah, 4-5 farklı kamuflajın kilidini açıyor. Bu kilitler açıldığı zaman herhangi bir silahta da kullanılabiliyor. Yani, M4 için 4 adet kamuflaj mevcut ve bunların birini açtığınız zaman hem M4, hem de diğer silahlarda kullanabiliyorsunuz.
Call of Duty: Modern Warfare II oyununun çok oyunculu modunda bir kere daha operatör sistemi bulunuyor. Şu anda oyunda 23 adet operatör mevcut. 51 adet de silah bulunuyor. Bu silahlara 19 adet fırlatılabilir ekipman ve 15 adet Field Upgrade ögesi eşlik ediyor. Seviye atladıkça tüm bunların kilitlerini açabiliyorsunuz ve daha sonra iki farklı Field Upgrade de kullanabiliyorsunuz. Perk sistemi ise kısmen değiştiriliyor ve Perk Package olarak sunuluyor. Yani, avantajlar artık birer paket olarak sunuluyor ve oyun sırasında zamanla bu paketin içerisinden avantajları alıp, kullanmaya başlıyorsunuz.
Perk Package içerisinde toplamda 4 adet Perk bulunabiliyor. Bunlardan iki tanesi temel avantaj olarak yer alıyor ve kendileri oyuna başladığınız an aktif oluyor. Diğer iki avantaj ise bonus ve nihai avantajlar olarak sunuluyor. Bonus ve nihai avantajlar zamanla açılıyor ama düşman öldürerek, asist yaparak veya görevlerde aktif olarak oynayarak, avantajların açılmasını hızlandırabiliyorsunuz. Tüm bunların haricinde, konu hareket etmek olduğu zaman Tactical Sprint ve Mounting özellikleri de geri dönüyor; Sliding sistemi de mevcut ve kendisi Dive to Prone ile yenileniyor. Yani, yunus balığı gibi ileri doğru atlamak serinin geçmişinden döndü.
Şunu söylememiz gerekiyor ki Call of Duty: Modern Warfare II oyununa henüz mikro ödemeler, kozmetik mağazası ve savaş bileti sistemi eklenmedi. Tüm bunlar, Call of Duty: Warzone 2.0 oyununun çıkış gününde, birinci sezonun başlaması ile gelecek. Oyuncular, o zamana kadar son seviyeye ulaşıp, tüm ekipmanların kilidini açmak için uğraşacak. Yani, şimdilik çok oyunculu modu olumsuz bir şekilde etkileyen herhangi bir mikro ödeme elementi mevcut değil ama birkaç hafta içerisinde tüm bunlar değişebilir. Yine de şimdilik, gayet eğlenceli ve herkesin tanıdık olduğu klasik çok oyunculu mod deneyimi başarılı bir şekilde sunuluyor.
Nedendir, bilmiyoruz ama üçüncü mod olarak Special Ops da geri döndü
Call of Duty serisindeki oyunlar çoğu zaman üç farklı mod ile sunulur ve benim aklımda bu üçleme her zaman için hikaye modu, çok oyunculu mod ve zombi modudur. Special Ops modunun hiçbir zaman albenisini anlayabilmiş değilim ve ne yazık ki Infinity Ward, daha önce kaliteli bir zombi deneyimi oluşturabilecek olduğunu göstermiş olsa bile bu sene, Special Ops ile tekrar karşımıza çıkıyor. Evet, Call of Duty: Modern Warfare II oyununda üçüncü bir mod var ve kendisi işbirlikçi bir deneyime odaklanan Special Ops modu. Bu mod dahilinde iki oyuncu, özel operasyonlara çıkıyor ve yüksek yıldız derecelendirmeleri almaya çalışıyor.
Call of Duty: Modern Warfare II oyununun hikaye modunun direkt olarak devamı olarak lanse edilen Special Ops modu, kısmen hoş bir ilerleme/ödüllendirme sistemine de sahip. Bu modda her hafta üç görev sunuluyor ve oyuncular bu görevlerden yıldız alarak, yeni ödüllerin kilidini açabiliyor. Eğer yanlış hatırlamıyorsam en yüksek ödül için 100 yıldız toplamanız gerekiyor; her görevden de en fazla 3 yıldız elde edebiliyorsunuz. Ayrıca, gelecekte Special Ops için çok daha zor olan baskın tipi görevlerin ekleneceği de belirtildi ama incelememizi yazdığımız sırada bu içerikler mevcut değildi efendim. Ben hala Special Ops yerine zombi modunu tercih ederdim.
Call of Duty: Modern Warfare II oyununun aslında büyük bir sıkıntısı da bu noktada karşımıza çıkıyor: Oyunun menü tasarımı inanılmaz başarısız. Bu video oyunundaki tüm içerikleri tek bir sayfada görebiliyorsunuz; çok oyunculu modu, hikaye modu ve özel operasyon modu alt alta görünüyor ve tek bir tıkla ulaşılabiliyor bu içeriklere. Sıkıntı şu ki Team Deathmatch gibi bu oyunun klasik modları, filtreler arkasına saklanmış durumda ve günlük bir oyuncunun bu içeriklere ulaşabilmesi pek de mümkün değil; çok oyunculu modda sadece Ground War ve Invasion modları öne çıkartılıyor; diğer içerikler “Quick Play” seçeneğinin arkasına saklanmış.
Ben açıkçası beta seviyesinde de bu menü sistemini çok kötü bulmuştum ama oyunun final sürümünde daha fazla içerik olduğu için menüler daha da kötü olmuş. Ayrıca, oyunun ağırlığından mıdır, yoksa başka bir şeyden midir, bilemiyorum ama menüler arasında dolaşıp, Gunsmith ile uğraşmak da pek stabil/akıcı hissettirmiyor; silahların önizlemeleri filan hızlıca yüklenmiyor, hatta bazen hiç yüklenmiyor. Oyun halihazırda yüzlerce GB iken, bu deneyim de yeni nesil konsollarda yaşanıyorken Call of Duty oyunlarının sağlıklı bir şekilde oynanabilmesi için ne gibi bir donanıma ihtiyacımız olacak, çok merak ediyorum.
Call of Duty: Modern Warfare II, sunum tarafında da memnun ediyor
İnceleme yazımı bitirmeden önce Call of Duty: Modern Warfare II oyununun sunumundan da bahsetmek istiyorum. Her şeyden önce de görsellik geliyor. Oyunun hikaye modu için gayet basit bir şekilde söyleyebilirim ki görsellik muhteşem. Genel anlamda görselliğin yüksek kalitesi, detaylı doku kaplamaları, çevrenin bolca detaya sahip olması filan oyunun görsel sunumunu muhteşem bir seviyeye çıkartıyor. Çok oyunculu içeriklerde de görsellik kesinlikle güzel ama tabii ki bir tık daha aşağıya çekilmiş her şey. Yalnız, buna rağmen görsel yoğunluk çok olduğu için düşmanları savaş sahasında fark etmek biraz zor olabiliyor.
Call of Duty: Modern Warfare II, performans tarafında herhangi bir sıkıntı bulundurmuyor. Oyunun hikaye modu da, 80 kişilik Invasion modu da gayet stabil bir şekilde, 60 FPS olarak oynanabiliyor. Ayrıca oyunda görüş alanı açısını değiştirme de mevcut ki ben bu stabil değeri, 100 derecelik bir açıda aldım; standart açı 70 derece idi. Bunun haricinde, oyunun yükleme ekranları da gayet kısa ve içerisinde ufak tefek hatalardan başka bir şey bulundurmuyor. Bu hataların büyük bir kısmı da çok oyunculu modlarda; hikaye modundaki ufak hatalar, kontrol noktasında oyunu tekrar başlatarak çözülebiliyor.
Sesler ve müzikler de kesinlikle muhteşem. Daha doğrusu, oyundaki seslendirme performansları, çevre sesleri ve silah sesleri muhteşem. Müzikler ise atmosferi olumlu bir şekilde etkiliyor ama öyle akılda kalıcı herhangi bir parça bulundurmuyor. Bu da beni açıkçası biraz üzdü; Call of Duty serisinin geçmişinde, özellikle de bu alt serinin geçmişinde birbirinden ikonik müzikler bulunuyorken, Call of Duty: Modern Warfare II oyununun müziklere çok emek harcamamış olması beni biraz hayal kırıklığına uğrattı. Bu arada, oyunun içerisinde birçok farklı ayar da mevcut eğer görsellikten tutun da müziklere kadar elementleri özelleştirmek istersiniz.
Her şeyi özetlemek gerekirse Call of Duty: Modern Warfare II, oldukça başarılı ve eğlenceli bir video oyunu. Hikaye modu kesinlikle eğlenceli ve her anında başka bir aksiyon, başka bir havalı an sunuyor. Karakterlerin de artık gerçek bir kişiliğe sahip olması ayrı bir güzellik. Çok oyunculu mod ise birkaç ufak yenilik, birkaç geri dönen özellik ve sağlam temellerin üzerine kurulmuş deneyim ile gayet tanıdık bir oynanış sunuyor. İşbirlikçi oyun modu ise mevcut ama kendisi olmasa da olurdu bence. Zombi modu haricindeki üçüncü bir oyun moduna gerçekten ihtiyacımız var mıydı, bilemiyorum gerçekten.