Yeni bir sene ve yine yeni bir Call of Duty oyunu var karşımızda. Normalde, eğer bu serinin başka bir oyunu olsa aslında daha az heyecanlı olurdum ama Call of Duty: Modern Warfare III, çıkış döneminde çok oyunculu modunda hiçbir orijinal harita bulundurmayacak olsa bile hem Call of Duty: Modern Warfare 2 oyununun yeniden düzenlenmiş haritaları, hem de anlatılacak hikayenin devamı beni heyecanlandırıyor. 2019 senesinin Call of Duty: Modern Warfare oyununu, ondan sonra 2022 senesinde gelen Call of Duty: Modern Warfare II yapıtına da bayılmıştım. Aynı temeller kullanıldığı için bu oyunun da şaşırtmayacağına eminim.

Şimdi, hikayeye filan giriş yapmaya hiç gerek yok; Call of Duty: Modern Warfare III için bir beta süreci gerçekleştirildi ve ben de ona katılım gösterdim. Bu süreçte her zaman olduğu gibi oyunun çok oyunculu modu ücretsiz bir şekilde deneyimlenebiliyordu. Ben de bu moda bir göz attım ve açıkçası gördüklerimden de memnun kaldım. Özellikle de kaliteli oynanış ve nostaljik haritalar bence güzel bir kombinasyon oluşturmuştu. Bu sırada, silah özelleştirmenin sürekli daha da karışık bir hal alması ve bu kadar ikonik haritanın yanında, hiçbir ikonik silahın bulunmaması beni üzmedi desem yalan olur. Ayrıca, bu yabancı silahlardaki ilerleme de bana çok yavaş geldi.

Call of Duty: Modern Warfare III oyununun beta sürecinde dört farklı harita ve birkaç oyun modu vardı. Ground War ile sunulan harita haricinde oyunda Favela, Skidrow, Rust ve Estate mevcuttu. Sanıyorum ki sonradan birkaç harita daha eklendi. Daha önce de dediğim gibi silahların arasında tanıdık parçalar yoktu ama zaten bu yönde dikkatinizi ilk çekecek olan şey, serinin geçmiş oyunlarına kıyasla, bu oyundaki ilerleme hızının çok yavaş olması. Yani, bir önceki oyunda silahların seviyelerini kolayca atlatabiliyordunuz ama bu oyunda biraz daha “grind” yapmanız gerekecek gibi görünüyor. Fakat bizim de denediğimiz beta sürümüydü, tam oyunda işler farklı olabilir.

Daha önce adını geçirdiğimiz Ground War modunda sunulan harita ise Popov Power olarak geçiyor ve tahmin edebileceğiniz üzere kendisi, Call of Duty: Modern Warfare III ile birlikte Call of Duty: Warzone oyununa eklenecek olan yeni ve büyük bir haritanın parçası. Ben açıkçası bu haritayı pek beğenmedim; ana oyundaki haritalar için ise bir şey söyleyebilmek mümkün değil; Rust ve Skidrow gibi haritalarda savaşmayı gerçekten özlemişim. Eğer siz de benim gibi bu betaya bayıldıysanız ve son seviyelere ulaştıysanız, ana oyunda kullanabileceğiniz bazı kozmetik ödüllere de sahip olmuşsunuz demektir. Ulaşamadıysanız da yapacak bir şey yok.

Call of Duty: Modern Warfare III

Call of Duty: Modern Warfare III, birkaç önemli yeniliğe sahip

Call of Duty: Modern Warfare ile Call of Duty: Modern Warfare II arasında bence gözle görülür bir fark vardı. Yani, iki oyun da aynı motoru ve aynı sistemleri kullanıyor, aynı stüdyo tarafından geliştiriliyor ama iki oyun arasında geçen zamanda motora ve mekaniklere yapılan iyileştirmeleri görebiliyordunuz. Call of Duty: Modern Warfare III ise bir önceki oyun ile birebir aynı hissettiriyor. Evet, bazı yeni sistemler ve iyileştirmeler var ama bunlar, önceki iki oyunun arasındaki fark kadar belirgin değil. Bu aslında daha da ilginç; bu oyunu, diğer iki oyun gibi Infinity Ward değil, Sledgehammer Games geliştirdi. Ben, kendilerinin bir fark yaratabileceğini düşünmüştüm.

Call of Duty oyunlarının eski hayranlarındansanız, kayma animasyonunun artık iptal edilebildiğini söyleyebilirim. Ayrıca depar atma da biraz daha hızlandırılmış durumda. Bunlar, savaşları daha kaotik yapacak ve belki de kayma iptali birçok oyuncu için kritik önem taşıyacak ama bunlar daha günlük, daha “casual” kişiler tarafından fark edilmeyecektir. Bu oyunun en büyük farkı muhtemelen zombi modu olacak; kendisi tamamen yeni bir destan başlatacak ve anladığım kadarıyla dünya yapısı da farklı olacak ama Call of Duty: Modern Warfare III ile sunulan betada bu yoktu tabii ki. Oyunun sadece “Multiplayer” içeriklerine odaklanılıyordu.

Dikkat çekici olabilecek olan bir diğer özellik ise bence Tactical Stance idi. Call of Duty: Modern Warfare III oyunundaki bu özellik, aslında nişan almak ile almamak arasına hoş bir alternatif sokuyor. Bu sayede, biraz nişan alırken, daha hızlı bir şekilde hareket edebiliyorsunuz. Problem şu ki Tactical Stance şeklinde nişan almak için iki butona basmanız gerekiyor. Bu da Call of Duty gibi hızlı bir oyun için ideal değil. Eğer ayarlardan bunu tek bir butona düşürebilirseniz, bence kendisi oldukça kullanışlı olabilir. Haricinde pek bir sonuç elde edemeyebilirsiniz. Tactical Stance haricinde oyunda yeni Perk, ekipman ve Killstreak ögeleri de mevcut.

Call of Duty: Modern Warfare III oyunundaki yeni ve ilgi çekici ekipmanlardan biri aslında bir makine. Bu makineyi, görev alanlarına bırakıp, siz orada yokken bile puan toplayabiliyorsunuz. Bu özellikle Hardpoint gibi oyun modlarında işe yarar bir şey olabilir. Perk tarafında da çoğu özellik aynı ama artık logo seçmek yerine operatörümüz için üç kıyafet parçası seçiyoruz; yelek, eldiven ve bot olarak. Bunlar, operatörlerimize Perk veriyor. Bu da açıkçası biraz gereksiz bir değişiklik gibi hissettiriyor; logo seçmek daha basit ve kullanışlı hissettiriyordu. Yalnız, merak etmeyin, oynanış anında ilginizi çekebilecek bazı diğer kullanışlı şeyler de var.

Call of Duty: Modern Warfare III

Tanıdık ama aynı zamanda da tatmin edici bir deneyim var

Call of Duty: Modern Warfare II içerisinde ateş ettiğiniz zaman önünüzü görmeniz biraz imkansız oluyordu. Call of Duty: Modern Warfare III, bunu bayağı bir iyileştiriyor; silahların namlusundan çıkan duman ve alev-patlama efektleri azaltılmış. Bu sayede, sonunda ateş ettiğiniz yeri daha net bir şekilde görebiliyorsunuz ama sırf bu efektler azaltılmış diye de gerçekliğin var olmadığını fark etmiyorsunuz. Güzel bir denge kuruluyor yani.

Berbat olan ve inatla değiştirilmeyen şey ise oyunun kullanıcı arayüzü. Menüler adeta Netflix gibi ama problem şu ki bu bir video oyunu. Yani, Call of Duty HQ içerisinden sadece betayı bulmak bile ayrı bir dert; ilerlemenize bakmaktan filan bahsetmiyorum bile. En azından bu kullanıcı arayüzü içerisinde bir sonraki karşılaşmadaki haritaya oy verme geri dönüyor. Bu da klasik Call of Duty oyunlarındaki sevdiğim özelliklerden biriydi.

Call of Duty: Modern Warfare III oyununun beta sürümü kesinlikle çok oyunculu modun bir kere daha kaliteli olacağını gözler önüne seriyor. Çıkış döneminde bu kaliteyi gölgeleyecek bir şey olursa, onlar muhtemelen sunucu problemleri ve oyuncuların meta haricindeki başka hiçbir şeyleri kullanmıyor olması olacak. Tabii ki “hardcore” oyuncular için bir oyundan eksi çıkarmak çok daha kolay olacaktır ama bu beta sürümüne bakarak söyleyebiliriz ki Call of Duty, başarılı bir yıl daha geçirecek; sonuçta sevilen bir formül tekrar ediliyor.

Call of Duty: Modern Warfare III oyununun hikaye modu ve zombi modu daha önce de dediğim gibi bu beta sürecine dahil değildi. Hikaye modu, geçen senelerde olduğu gibi erken erişim ile oyun çıkmadan birkaç gün önce sunulacak. Zombi modu ise çok oyunculu mod gibi direkt olarak oyunun çıkış gününde mevcut olacak. Açıkçası, hikaye tarafında benim hiçbir endişem yok; 2019 ve 2022 senesinin oyunlarının hikayesine aşık olmuştum. Bu betadan sonra aklımda kalan tek soru işareti zombi moduna ait. Bakalım o tarafta neler göreceğiz?