Call of Duty serisi, tahmin edebileceğiniz gibi 2019 senesinin sonlarına doğru da yeni bir oyunla karşımıza çıktı ve bu oyun Call of Duty: Modern Warfare idi. Bu seriye ait neredeyse tüm oyunları oynadım. Seriden oynamadığım tek oyun Call of Duty: Black Ops IIII idi ve 1 sene boyunca herhangi bir Call of Duty oyunu oynamadığım için de gayet heyecanlıydım. Peki, bu heyecanım karşılandı mı?
Call of Duty: Modern Warfare, inanılmaz bir hikaye modu ile geliyor
Geçen senenin aksine bu seneki Call of Duty oyununda bir hikaye modu bulunuyor. Geliştiriciler, bu hikaye ile modern savaşlara olabildiğince iyi değinmek istediklerini belirtmişti. Ben oyunlardaki politikalardan, Amerika Birleşik Devletleri tarafının sürekli süper güç, Rusya tarafının da sürekli kötü adamlar olarak gösterilmesine takılmıyorum; sadece anlatılan hikaye ile ilgileniyorum.
İşte bu ilgilenmem sonucunda ise Call of Duty için hazırlanmış olan gelmiş geçmiş en iyi hikaye modlarından bir tanesini sizlere söylemek isterim. Yalnız, bu cümleleri kurarken de sadece hikaye anlatımını veya senaryo yazımını ele almıyorum. Oyunun atmosferi, seslendirmeler, görevlerdeki mekanikler ve çok daha fazlasının hikayeye olan etkilerini de göz önünde bulunduruyorum.
Eğer oyunun sadece hikayesini ele alacak olursak, muhtemelen Call of Duty: Modern Warfare 2 oyunu bir tık daha iyi görünecektir. Hatta Call of Duty: WWII veya Call of Duty: World at War oyunlarına da yakın görünebilir bu yapıt. Fakat işin içine oynanış ve diğer ögeler girdiği zaman, bence hiçbir Call of Duty oyunu, bu oyunda sunulan hikaye deneyiminin önüne geçemez.
Bu arada, hikayeden çok detaylı bahsetmeyi sevmiyorum ama genel olarak, ortada kimyasal bir silah var ve teröristler bu silahı ele geçiriyor. Ardından da Captain Price, SAS, CIA ve özgürlük savaşçıları filan farklı nedenlerden ötürü bu silahı kullanılmadan önce ele geçirmeye çalışıyor. Ayrıca evet, bu oyun hepimizin bildiği Modern Warfare evreninde geçmiyor ama o evrenden birçok karakter geri dönüyor.
Benzersiz bir deneyim, oyuncuları bekliyor
Call of Duty: Modern Warfare oyununun hikaye modu, serinin önceki oyunlarına göre kesinlikle benzersiz bir deneyim sunuyor. Mesela, bu oyundaki görevlerin neredeyse tamamında farklı şeyler yapıyoruz. Yani, hikaye modundaki tek amacımız ateş atma tuşuna basmak değil. Gizlilik temelli görevler oluyor, kaçma temelli görevler ve çok daha fazlası da karşınıza çıkabiliyor.
Mesela, her Call of Duty oyununda olduğu gibi bu oyunda da keskin nişancılık ile alakalı bir bölüm bulunuyor ve tamamını ele aldığımız zaman bu bölümün, yine gelmiş geçmiş en iyi keskin nişancılık bölümü olduğunu söyleyebilirim Call of Duty serisi için. Bunun haricinde, bir hapishaneden kaçmak ve küçük bir çocuk olup, kötü bir adamı öldürmeye çalışmak gibi ilginç görevler de yer alıyor oyunda.
Dediğim gibi çocukluk dönemine geri dönüyoruz bir karakterin. Bu, günümüzden 20 sene öncesi oluyor. Hapishaneden kaçış da günümüzden 10 sene öncesi oluyor. Bu bölümlerde, günümüzdeki kişi ile aynı karakteri kontrol ediyoruz. Zaten bir çocuğun silah kullanımın nasıl olabileceğini tahmin ediyorsunuzdur ama Infinity Ward, 10 sene öncesine bile oldukça küçük detaylar eklemiş silah kullanımı ile alakalı.
Şöyle ki mesela 10 sene öncesine döndüğünüz zaman hep kullandığınız bir silah daha fazla sekiyor ve şarjör değiştirme hızı daha yavaş oluyor. Bunun sebebi, kişinin silah kullanma konusunda 10 sene önce daha deneyimsiz olması. Ayrıca, bazı bölümlerde benzin depolarından susturucu yapıp, onları kullanabiliyoruz ve buna benzer birçok mekanik yer alıyor oyunda. Gayet etkileyici bir durum bence.
Call of Duty: Modern Warfare, hikaye modunun hakkını veriyor
Bana soracak olursanız Call of Duty: Modern Warfare, içerisindeki her görevi ile gerçek bir modern savaş deneyimi vermeyi başarabiliyor. Hatta oyunda bir binayı temizleme görevi bulunuyor ve adım gibi eminim ki bu görevi oynadıktan sonra, sizler de yaşadığınız deneyimin inanılmaz olduğunu düşüneceksiniz. Ayrıca bu tip başarılı görevler, aksiyon ve diyalog seçimleri ile de zenginleşiyor.
Tabii bu oyundaki deneyimi zenginleştiren bir başka şey de hemen ölebiliyor olmamız. Oyunda toplamda 5 farklı zorluk seviyesi bulunuyor. Bunlardan ikinci seviye normal olanı. Üçüncü seviye ise zor olan. Ben bu oyunu o iki zorluk seviyesinde denedim ve normalde oynarken bile birkaç mermi ardından ölebilmek mümkün oluyor. Bu sayede, oyunda sürekli sağda solda koşturamıyorsunuz.
Bu durum oyuna kesinlikle önemli bir gerçekçilik katıyor. Ayrıca bu gerçekçilik, oyundaki gerçekçi görünen karakterler ile destekleniyor. Eski oyunlardan Captain Price ve daha birçok farklı karakter de bu oyunda görünebiliyor ve çok güzel bir nostalji yaşayabiliyorsunuz. Hatta bu konu hakkında önemli bir nokta var ama ondan daha sonra bahsedeceğim izniniz olursa.
Anlatılan hikayeye dönmek gerekirse, bence Infinity Ward ekibi dediği gibi modern savaşı doğru bir şekilde aktarıyor ama o savaşın gri noktasında yer alma olayı bana pek geçmedi. Bazı görevlerde sivilleri öldürebilme imkanınız oluyor. Bu noktalarda zor karar veriyorsunuz ama bence savaşın gri noktasında olmak, birkaç sivilin hayatı ile alakalı değil. Sadece bu noktada memnun olmadım.
Gelecek için ipucu mu veriliyor?
Sanıyorum ki bu başlığım, Call of Duty: Modern Warfare oyununun hikaye modu ile alakalı son başlığım olacak. Bu başlıkta da oyunun finalinden ve diğer birkaç farklı durumdan bahsetmek istiyorum. Yalnız, finalden bahsetmeyi son paragraflara bırakacağım. Şimdi söylemek istediğim şey ise hikaye modundaki karakterlerin hatırlanabilir yapılarda olması. Bu da bence oyunun hikaye anlatımını iyi yönde etkiliyor.
Bunun haricinde, oyundaki gizlilik temelli görevlerde gece görüş gözlüğü ve ışıklar da büyük önem taşıyor. Oyundaki ışık kaynaklarını kapatıp, gece görüş gözlüğünüzü kullanabiliyorsunuz ve bu sayede gizlilik çok daha etkili oluyor. Ayrıca bu bölümlerin çok da gergin olduğunu söylemeliyim. Genel olarak hikaye modundaki atış hissi, görsellik, detaylar, sesler ve aklınıza gelen diğer her şey de başarılı.
Call of Duty: Modern Warfare oyununun sonuna geldiğiniz zaman ise önemli bir sinematik ile hikayenin eşli oyuncu modunda devam ettiği belirtiliyor. Bu moddan sonra bahsececeğim ama onun haricinde Captain Price, sanıyorum ki devam oyunu için yeni bir ekip de kuruyor. Bu sahnede Modern Warfare evreni iyi karakterleri ile kötü karakterleri ile adeta göz önüne tekrar getiriliyor.
Kötülerden Victor Zakhaev, Khaled Al-Asad ve Shepherd bahsediliyor. Hatta Khaled Al-Asad, sinematik bir sahnede gösteriliyor bile. Anladığım kadarıyla bu karakterler, devam oyununda yer alacak. Bu devam oyunu için Captain Price, yeni takımını da kuruyor ve bu takım Soap, Ghost, Gaz ve Captain Price üçlüsünden oluşuyor. Takımın adı da Task Force 141. Yani, hayaller adeta gerçek oluyor.
Call of Duty: Modern Warfare, klasik çoklu oyunculu deneyimi de sunuyor
Eğer rekabetçi bir çoklu oyunculu modu olmasaydı, herhalde karşımıza net bir Call of Duty oyunu var diyemezdik. Call of Duty: Modern Warfare oyununun rekabetçi modunda klasik oyun modları, Ground War, Gunfight, Realism gibi birçok farklı içerik bulunuyor. Birçok oyuncu, bu modların yetersiz olduğunu düşünüyor ama bana soracak olursanız, Ground War ve Gunfight, tek başına da gayet eğlenceli.
Oyun modlarının yeterliğinin yanında tabii bir de Loadout ve Armory gibi silahlarla alakalı sistemler bulunuyor. Oyunun çoklu oyuncu modunda kullanabileceğiniz birçok farklı silah var ve Loadout oluştururken de Pick 10 tarzı bir sistemin artık kullanılmıyor olması bence çok iyi. Ayrıca, silahları özelleştirebileceğiniz Gunsmith modu da bir harika. Bu sistem sayesinde silahlar, benzersiz olabiliyor.
Oyunda tabii ki Killstreak sistemi de yer alıyor ve bana soracak olursanız, her bir Killstreak ögesini oyunda kazanmak da kullanmak da ayrı bir eğlenceli. Bunun yanında, yeni bir sistem olan Field Upgrade sistemi de var ki bu sistem sayesinde Dead Silence gibi özelliklerden tutun da gökten inen bir silah kutusuna kadar birçok farklı destek birimine sahip olabiliyorsunuz.
Oyunda bir de saat sistemi var. Henüz bu sistemin oyunda bir amacı var mı bilemiyorum; şimdilik saat hakkındaki her şey kozmetik görünüyor. Ayrıca oyunda Armory sistemi de var. Bu sistem sayesinde daha önceden özelleştirilmiş silahların sahibi olup, onları kullanabiliyorsunuz. Armory ile elde edilen özel silahları daha da özelleştirmek mümkün olmuyor ve güzel bir dokunuş bence.
Bolca meydan okuma görevi için hazır mısınız?
Call of Duty: Modern Warfare oyununun çoklu oyunculu modunda, oynanışı etkileyen her şey, oyunu oynayarak açılıyor. Bunlara operatörler de dahil. Oyunda iki farklı taraf için 6-7 adet operatör var ve bu operatörlerin de kıyafet setlerini seçebilmek mümkün. Meydan okuma sistemi aracılığı ile de oyunculara günlük görevler ve ustalık görevleri sunuluyor.
Günlük görevler, genellikle sadece tecrübe puanı veriyor ve sadece tek bir adımdan oluşuyor. Ustalık görevleri ise 5-6 farklı adımdan oluşabiliyor, her adımda oyuncu ödüllendiriliyor ve en son adımda da genellikle Armory üzerinden seçilebilecek yeni bir silah açılıyor. Ayrıca diğer adımlarda da genelde Calling Card veya amblem kazanıyorsunuz tecrübe puanlarının yanında.
Call of Duty: Modern Warfare oyununun temelinde 55 seviye bulunuyor ve bu seviyelerin tamamı bitince, prestij mantığına dönmüyorsunuz. Aksine, 55. seviyede kalıyorsunuz ama bunun üzerine sezonluk yeni bir sistem geliyor. Bu sistem sayesinde sezonluk ödüller alınabiliyor ama oyunda henüz herhangi bir sezon aktif değil ve Battle Pass ögesi de gelmedi. Bu yüzden, kozmetik ödüller henüz oyunda yok.
Bu video oyununun çoklu oyuncu modu, geçen senenin oyunlarına göre farklı değil. Yani, karşımızda yine klasik bir Call of Duty deneyimi var ama bu deneyim, 64 kişilik ve 4 kişilik oyun modları ile zenginleştiriliyor ve oynanışı etkileyen her şeyin oyunu oynayarak açılması da genel deneyimi çok kaliteli bir hale getiriyor. Ayrıca, oyunda bolca kozmetik açabilmek de mümkün.
Call of Duty: Modern Warfare, bir amaca sahip
Call of Duty serisinin eski oyunlarının neredeyse tamamını oynadığımı söylemiştim. Bu oyunları oynadım ama oynama sürem hiçbir zaman 3-4 ayın ilerisine gidemedi; oyunların çoklu oyunculu modlarında bir amaç, bir hedef yoktu. İşte bu oyundaki ustalık görevleri, bana o amacı veriyor. Ayrıca, Battle Pass ile de hoş bir ilerleme sisteminin oluşturulacağına inanıyorum.
Temel oynanıştan inceleme yazımın sonlarına doğru bahsedeceğim ama çoklu oyunculu modundaki karakterler sanki kapalı alfa ve açık beta süreçlerine göre daha yavaş hareket ediyor. Bu yeni sistem hakkında ne olumlu, ne de olumsuz bir şey söyleyebiliyorum. Ayrıca, klasik bir Call of Duty deneyimine göre zaman zaman büyük haritalar ile de karşılaşabilmek mümkün bu video oyununda.
Tüm bunların haricinde, Call of Duty: Modern Warfare oyununun hikaye modunu oynayarak, çoklu oyuncu modu için bazı ögeler açabiliyorsunuz. Bu ögeler de genelde XP Token, Weapon XP Token ve operatör olarak geçiyor. Operatörler ve tecrübe puanı ögeleri gayet hoş da tüm tecrübe puanı ögeleri, siz lobide beklerken bile ilerliyor ve bu bence pek hoş bir tasarım kararı değil.
Aynı zamanda, çoklu oyunculu modda karakterler sürekli olarak konuşuyor. Mesela, bir binadayken, eğer düşman da varsa karakterinizin binada düşman olduğunu söyleyebiliyor ama bu konuşmalar sadece sizin duyabileceğiniz şekilde değil; binadaki herkes duyabiliyor. Yani, oyunda birisinin arkasından dolaşmak neredeyse imkansız; hiçbir karakter susmuyor.
Eşli oyuncu deneyimi ne alemde?
Call of Duty serisi benim için hiçbir zaman eşli oyunculu bir oyun değildi. Yani, serinin neredeyse tüm oyunlarında eşli oyunculu modlar bulunuyor ama bu modlar, zombi temelli olsa da özel operasyonlar temelli olsa da benim ilgimi çekmiyor. Tahmin edebileceğiniz gibi Call of Duty: Modern Warfare oyunundaki Special Ops modu da benim pek ilgimi çekmedi ama yine de biraz bahsetmek isterim.
Bu video oyununun Special Ops modunda öncelikle hikaye temelli 4 farklı operasyon bulunuyor. Bu operasyonlarda, benzersiz mekanlara gidiyoruz ve 4 oyuncu olarak hikayeyi ilerletiyoruz. Operasyonlar haricinde, bir de Görevler modu bulunuyor. Operasyonlar moduna göre Görevler çok daha kısa ve taktiksel sürüyor. Hayatta Kalma modu ise dalga dalga gelen düşmanlardan oluşuyor.
Açıkçası Special Ops modunda ilgimi çeken tek şey, ana operasyonlar modu oldu; bu operasyonlarda az da olsa hikaye ögesi bulunuyor ve geliştirici ekibin de en çok o içeriklere önem vermiş olduğu zaten çok acık. Ayrıca Special Ops moduna özel bazı ekstra sistemler de yer alıyor. Bu sistemlerden ilki de roller. Oyuncular, 4 rolden bir tanesini seçebiliyor ve ona göre bazı oynanış değerleri yükseliyor.
Çoklu oyuncu modundaki Killstreak sistemi gibi Special Ops modunda da Munition sistemi yer alıyor. Ammo Crate, Grenade Crate ve Armor Crate ögeler bulunduran Munition sistemi, oyun içerisinde büyük bir fark yaratıp; hem size, hem de takım arkadaşlarınıza yardımcı olabiliyor. Yine de hikaye ve çoklu oyuncu modunun yanında, bu mod benim hala pek ilgimi çekmiyor.
Call of Duty: Modern Warfare oyununda ateş etmek eğlenceli mi?
Call of Duty: Modern Warfare, temelinde bir FPS oyunu ve bu tip video oyunlarında ateş etmenin çok eğlenceli olması gerekiyor. Ayrıca silahlara ve diğer alakalı ögelere de önem verilmesi gerekiyor. Bu oyunun kapalı alfa sürecimi oynadığım günden beri, silahlarla alakalı her şeyi beğendiğimi belirtiyordum. Oyunun tam sürümünde de bu görüşüm kesinlikle değişmedi.
Silahların tasarımları, görünümleri, çıkarttıkları sesler, duman gibi farklı efektleri, Gunsmith aracılığı ile özelleştirilmesi ve bu sayede oluşan büyük farklılıklar, sesleri, atış hissi ve silahlarla alakalı aklınıza gelebilecek her şey, bu video oyununda inanılmaz başarılı bir şekilde karşıma çıktı. Bunun da en büyük sebebi, muhtemelen yenilenmiş olan oyun motorudur diye tahmin ediyorum.
Silahlarla alakalı her şey kusursuz iken genel oynanışın da ortalama üst olduğunu belirtmek istiyorum. Oyunun hikaye modundaki oynanış kısmında herhangi bir önemli problem yok ama iş çoklu oyuncu moduna geldiği zaman karakterlerin yavaş hareket etmesi ve çok konuşması, bazen oynanışı en derininden, olumsuz bir şekilde etkiliyor ve benim deneyimimi çok bozuyor.
Eğer büyük bir ekranınız varsa, ses sisteminize de güveniyorsanız; bu video oyunu temel oynanışı ile özellikle Ground War modunda sizi gerçek bir savaş moduna sokabilir. Burada, Battlefield seviyesindeki bir savaş modundan bahsediyorum. Oyunun hikaye modunda da gerçek bir modern savaş göreceğinize garanti veririm. Call of Duty: Modern Warfare, oynanış bakımından sizi yarı yolda bırakmayacak.
Biraz da görsellikten ve performanstan bahsedelim
Call of Duty: Modern Warfare oyununu öncelikle PlayStation 4 Pro konsolumda, Supersampling özelliği aktif iken 1080p bir televizyonda deneyimledim. Yalnız, bu oyunu oynarken televizyonumu değiştirdim ve 10 senelik televizyomu, 2019 model yeni bir cihazla değiştirdim. 4K/HDR sistemlerini bulunduran yeni televizyonumda da, eski televizyonumda da bu oyun muhteşem görünüyordu.
Call of Duty: Modern Warfare oyununun hikaye modu, grafik bakımından en ağır olan mod. Çevrim içi modlara geçince grafik de ciddi anlamda düşüyor ama yine de başarılı bir görsellik elde edebiliyorsunuz. Oyun modları arasında değişmeyen tek şey ise Call of Duty serisinin klasik başarılı performansı. Oyun, her oyun modunda gayet stabil bir şekilde 60 FPS vermeyi başarabiliyor.
Görsellik ve performans, benim için gayet başarılı iken Call of Duty, beni hiç beklemediğim bir yerden vurdu: Oyundaki sesler de muhteşem. Ben genelde bu serinin seslerinden pek hoşlanmazdım ama inceleme yazımın öncesinde de dediğim gibi bu oyundaki sesler inanılmaz güzel. Her silahın benzersiz ve tok sesi, savaş alanı ile birleşince kendinizi gerçekten bir savaşta sanıyorsunuz.
Görsellik, performans ve sesler gayet başarılı olsa da Call of Duty: Modern Warfare, müzik kısmından sınıfta kalıyor. Video oyunlarındaki müziklere çok önem veririm ve oyundaki müziklerin akılda kalıcı olmasını isterim ama bu oyuna ait herhangi bir müzik alımda bulunmuyor. Hatta bu oyunda müzik var mıydı, onu bile net olarak hatırlayamıyorum. Yani, bu kadar güçsüz idi oyunun müzikleri.
Call of Duty: Modern Warfare, deneyimlenmesi gereken bir yapıt
Call of Duty: Modern Warfare, benim bugüne kadar oynadığım en iyi Call of Duty oyunlarından bir tanesi. Öncelikle, bu oyunun hikaye modu harika. Oynanışın kendisi, görsellik, hikayenin sunumu, sinematik anlar ve görevlerin benzersizliği kesinlikle bahsetmeye değer. Kendinizi çok zorlamadan, bu hikaye modunu 5-6 saatte bitirebiliyorsunuz. Belki tek eksi bu olacaktır hikaye modu için.
Çoklu oyuncu modu ise klasik bir Call of Duty deneyimi sunuyor. Team Deathmatch ve Domination gibi klasik oyun modlarının yanına 64 kişilik Ground War ve 4 kişilik Gunfight modu da bence gayet güzel yakışmış. Ayrıca bu moddaki oynanışı etkileyen her şeyin oyunu oynayarak açmak da bence kaliteyi bir üst seviyeye çıkartıyor. Görevler ise çoklu oyuncu moduna bir amaç veriyor.
Call of Duty: Modern Warfare oyununun en hayal kırıklığı yaratan modu ise benim için eşli oyuncu modu oldu. Oyun çıkmadan önce bu eşli oyunculu modun çok farklı bir şey olacağını düşünmüştüm ama çoklu oyunculu modu gibi eşli oyunculu modu da klasik bir deneyim sunuyor ama Call of Duty serisinin klasik eşli oyunculu deneyimi benim için yeterli değil ne yazık ki.
Her şeyi göz önünde bulundurduğum zaman Call of Duty: Modern Warfare oyununun kesinlikle oynanması gerektiğini düşünüyorum. Hikaye modu kısa olsa bile Modern Warfare serisini ve evrenini seven herkesin, bu hikaye modunu bence oynaması gerekiyor. Oyunun geriye kalan modları da çok eğlenceli bir oynanış deneyimi sunuyor. Sesler filan da zaten harika; kendimi tekrar etmeyeyim.