Dövüş oyunları ile zengin bir geçmişe sahip olan Capcom, Street Fighter serisinin 35. yıl dönümünü kutlamak amacıyla oyuncuların karşısına Capcom Fighting Collection ile çıktı. Adından da anlayabileceğiniz üzere bu ürün, aslında bir koleksiyon paketi ve içerisinde şirkete ait en klasik dövüş oyunlarından bazılarını bulunduruyor. Pakette tam olarak 10 adet video oyunu var ve bu oyunların tamamının arcade sürümü kullanılıyor. Bu oyunlar ise Darkstalkers serisinin tamamı, Pocket Fighter serisinden iki oyun ve üç birbirinden farklı yapıt olarak geçiyor. Oyuncular, bu oyunların tamamını modern cihazlarda deneyimleyebiliyor.

Darkstalkers: The Night Warriors, Night Warriors: Darkstalkers’ Revenge, Vampire Savior: The Lord of Vampire, Vampire Hunter 2: Darkstalkers’ Revenge, Vampire Savior 2: The Lord of Vampire, Super Puzzle Fighter II Turbo, Super Gem Fighter Mini Mix, Cyberbots: Full Metal Madness, Red Earth ve Hyper Street Fighter II: The Anniversary Edition oyunları yer alıyor Capcom Fighting Collection içerisinde. Bu koleksiyon paketi PC, PlayStation 4, Xbox One ve Nintendo Switch için piyasaya sürüldüğü için saymış olduğum bu arcade oyunlarının tamamını modern konsollarınızda veya bilgisayarlarınızda oynayabiliyorsunuz.

Capcom Fighting Collection içerisindeki tüm bu oyunlar aslında ortaya Capcom şirketinin ne kadar farklı dövüş oyunları getirdiğini çıkartıyor. Yani, daha karanlık bir temaya sahip olan Darkstalkers serisinden tutun da robotunuzun parçalarını değiştirerek gücünüzü yükseltebildiğiniz Cyberbots: Full Metal Madness oyununa ve rol yapma ögelerine sahip olan Red Earth yapıtına kadar birbirinden farklı deneyimler sunuluyor. Tabii ki Capcom, Street Fighter serisinin 35. yıl dönümünü kutladığı için bu seriye ait üç farklı klasik oyunu da oyunculara sunmaktan çekinmiyor. Bu üç oyun da serinin temelini oluşturuyor.

Capcom Fighting Collection, birbirinden önemli oyunları modern konsollarımıza taşıyor ama bu sırada bahsi geçen oyunların arcade kökenini de unutmuyor. Paketin içerisindeki her oyun, arcade salonlarındaki havanın tekrar yaşatılabilmesi için çok dikkatli bir şekilde yeniden düzenlenmiş gibi hissettiriyor. Hatta oyunların tamamında, arcade makinesine atabilmeniz için sanal paranız bile oluyor. Ayrıca, sadece arcade salonu hissi ile yetinilmiyor, oyunların kendilerini de detaylı bir şekilde düzenleyebiliyorsunuz. Bunlara oyunların zorlukları filan da dahil ediliyor; Capcom, bayağı özelleştirilebilir bir deneyim sunuyor.

Capcom Fighting Collection

Capcom Fighting Collection sayesinde arcade salonlarına geri dönüyoruz

Daha önce de söylemiş olduğum gibi Capcom Fighting Collection içerisindeki her oyun, arcade versiyonları akılda tutularak yeniden düzenlenmiş. Eğer oldu da geçmişte bu oyunların herhangi birinin arcade versiyonunu oynadıysanız, o deneyiminizi anında hatırlayacaksınız. Yalnız, bu klasik deneyimin üzerine; oyundaki görsel filtreleri değiştirebilme, arcade makinesi efektleri, sanal paralar, arka plan özelleştirme ve benzeri imkanlar da yer alıyor. Oyunların kendilerinde ise zorluk seviyesinden tutun da karakterinizin vereceği hasara kadar birçok şeyi özelleştirebiliyorsunuz. Eğer dilerseniz, klasik arcade deneyimi için hazır ayarlar da mevcut.

Bazı oyunlar, kendilerine has özelliklere de sahip. Mesela, Capcom Fighting Collection içerisindeki Red Earth, bir rol yapma oyunu ve içerisinde karakter seviyesi gibi değerler var. Eğer bu oyunda “grind” yapmak istemiyorsanız, kendinizi daha yüksek seviyelerde başlatabiliyorsunuz. Malum, bu oyunlar arcade salonları için tasarlandığı için amaçları, zorluğu bir anda arttırıp, sizden olabildiğince para kazanmaktı. Tabii ki bu oyunların içerisindeki sanal paralar sahte, bu yüzden o kısımda biraz rahatlığa sahipsiniz ama zorlukla da uğraşmak istemezseniz, gerekli ayarları kolaylıkla yapabiliyorsunuz.

Capcom Fighting Collection içerisindeki tüm oyunlar için antrenman modu da bulunuyor. Bu mod, orijinal olarak arcade sürümlerinde olmadığı için biraz garip bir şekilde sunuluyor ama yine de her oyundaki kombinasyonları filan rahatlıkla deneyebiliyorsunuz antrenman modunda. Bir başka yenilik de kontrolleri tamamen özelleştirebiliyor olmanız ve özel hareketleri sadece tek bir tuşa basarak yapabiliyor olmanız. Bu son söylediğim genellikle dövüş oyunu topluluğu içerisinde çok tartışılıyor ve eski oyuncular tarafından sevilmiyor ama Capcom basit bir şekilde imkan sunmuş. İsteyen kullansın, isteyen kullanmasın…

Capcom Fighting Collection ile sunulan bir diğer önemli şey de müze içerikleri. Bu arcade oyunlarının tamamı klasik ve önemli bir tarihe sahip. Hatta oyunlardan bazıları Japonya sınırından bile dışarı çıkamamıştı. Şimdi ise tüm bu oyunlar için yüzlerce farklı ögeden oluşan bir müze görmek de eminim ki klasik dövüş oyuncularının çok hoşuna gidecektir. Bu müzede bolca sanat tasarımı, bolca müzik, eski kutu tasarımları ve daha fazlası bulunuyor. Tüm bunlardan daha da önemlisi, bu paketteki oyunlardan biri hariç hepsi, çok oyunculu karşılaşmaları da destekliyor ki şimdi onlardan bahsedeceğiz.

Capcom Fighting Collection

Nostalji yaşamak isteyen oyuncular için oldukça kaliteli bir oyun paketi

Capcom Fighting Collection oyununda tek oyunculu içerikler mevcut ama dövüş oyunlarının kendisini gösterdiği kısım çevrim içi ve çevrim dışı olarak oynanabilen çok oyunculu karşılaşmalardır. Bu paketteki oyunların biri hariç hepsi, bu şekilde oyun deneyimini destekliyor. Yani, isterseniz yanınızda oturan arkadaşınız ile, isterseniz de eşleştirme sistemini kullanarak, internetten bulacağınız rastgele biri ile dövüşebiliyorsunuz. İşte bu dövüş anlarında elde ettiğiniz kalite ise tek kelime ile şahane. Oyunda hiçbir şekilde gecikme bulunmuyor ve “rollback netcode” sayesinde milisaniyelerin de ötesine kadar her şey kusursuz işliyor.

Capcom Fighting Collection, kesinlikle klasik dövüş oyuncularına hitap eden başarılı bir paket ama ne yazık ki kusursuz değil. Her ne kadar Red Earth gibi oyunların bu pakete dahil edilmesi çok hoş bir adım olsa bile, sonuçta o oyunlar global olarak piyasaya sürülmemişti, bence bu pakete eklenebilecek daha önemli oyunlar vardı. Bu oyunlardan, daha doğrusu markalardan biri de aslında paketin temasına çok uygun olan Rival Schools. Bu markanın diğer oyuncuların aklından geçtiğine eminim. Ayrıca, daha önce bahsetmiş olduğum arcade salonlarına özel olan zorluklar, ne kadar bu oyunda düşürülse bile rahatsız edici olarak kalmaya devam ediyor.

Bir diğer problem ise Capcom Fighting Collection yapıtının müzesinde yatıyor. Eğer bu paketteki oyunların geçmişini merak ediyorsanız, görsel açıdan müze bayağı bir iş görüyor ama müzeye eklenen ögelerin hiçbiri için açıklama yapılmıyor; neyin, ne olduğunu anlamanın yanında, hiçbir şeyle bir bağlam kuramıyorsunuz. Son olarak, Cyberbots: Full Metal Madness oyununun arcade sürümü de ufak tefek problemlere sahip. Hiçbir oyunda sıkıntı yokken, sadece bu yapıtta bazı ufak oyun içi hataların ve performans problemlerinin olması benim biraz garibime gitti ama çok da rahatsız etmedi.

Capcom şirketinin tarihinde yatan klasik ve arcade dövüş oyunları ilginizi çekiyorsa, Capcom Fighting Collection gerçekten çok başarılı bir içeriğe sahip. Ayrıca bu oyunlar sadece modern platformlara uygun hale getirilmiyor, aynı zamanda arcade havalarını da sonuna kadar koruyor. Eklenen ekstra ayarlar sayesinde de oyun deneyimini daha iyi şekillere sokabiliyorsunuz. Daha önce sadece Japonya sınırları içerisinde mevcut olan arcade oyunlarının artık dünya çapında oynanabiliyor olmasını da gözden kaçırmamak gerekiyor. Bu yüzden, ilgili olan herkese bu paketi önerebilirim. Capcom, bu paket ile hoş bir iş başarmış.

Capcom Fighting Collection
Capcom Fighting Collection
Olumlu
Paketteki oyunların tamamı arcade havasını kusursuz bir şekilde veriyor.
Çok oyunculu karşılaşmalarda hiçbir şekilde gecikme tarzı problemler yok.
Oyunların tamamı detaylı bir şekilde özelleştirilebilir yapılarda sunuluyor.
Olumsuz
Bazı oyunların ekstrem seviyedeki zorluklarını düşürseniz bile yeterli gelmiyor.
Müzedeki içeriklerin ne olduğu en azından tek bir cümleyle bile anlatılabilirdi.
Cyberbots: Full Metal Madness ufak hatalara ve performans sorunlarına sahip.
7