Sizi bilemem ama ben, simülasyon ve stratejinin ön plana çıktığı yönetim oyunlarını seviyorum. Cartel Tycoon da o türün en yeni oyunlarından bir tanesi. Bu oyunun erken erişim süreci Steam üzerinde 18 Mart 2021’de başladı. Oyunun final sürümü ise 2021’in üçüncü çeyreğinde çıkacak. Ben de hazır elimde imkan varken, bu yeni oyunun erken erişim sürümünü oynayıp, sizlerin karşısına bir ön inceleme ile çıkmak istedim. En başta dikkatimi çeken şey ise aslında bu oyunun kalıcı ölüm yapısı ile sunulması ve karakterlere önem vermesi. Yani, bu oyunda yönettiğimiz karakter hayatta kalamazsa, kendisini sonsuza dek kaybedebiliyoruz.

Bu noktada aslında örnek verilebilecek çok fazla oyun var ama kısmen yeni olduğu için Watch Dogs: Legion oyununa değinmek istiyorum. O oyunda da bir karakterimiz öldüğü zaman, sahip olduğumuz bir başka karaktere geçiş yapıyorduk. Cartel Tycoon oyununda da benzer bir sistem bulunuyor ve bu sistem sayesinde de diğer yönetim oyunlarından çok daha fazla önem veriliyor karakterlere. Zaten, erken erişim sürecinden sonra da oyun bu karakter yapısı üzerinden ilerleyecek; onlar aracılığı ile oyunculara yeni içerikler sunacak gibi görünüyor. Oyunun şimdiki hali ise sadece benzersiz içerik olarak 10-20 saatte bitiyor.

Cartel Tycoon oyununda tamamlayabileceğiniz hikaye görevleri bulunuyor. İşte bu görevlere odaklandığınız zaman 10-20 saatlik bir deneyim elde ediyorsunuz. Her görevde farklı karakterlerin, farklı durumlar altında kontrolünü ele alıyoruz ve hayatta kalmaya çalışıyoruz. Oynanışın detayından daha sonra bahsedeceğim. Hikaye haricinde bir de kendinize sınırsız oyun süresi oluşturabileceğiniz kum havuzu modu bulunuyor. Yani, aslında türünün diğer örneklerindeki gibi bir içerik planı karşımıza çıkıyor. Sadece bu içeriklerdeki karakterlere verilen önem diğer oyunlara göre belirgin bir fark yaratıyor.

Cartel Tycoon, bizleri 1980 senelerine geri götürüyor ve Latin Amerika benzeri bir yerde deneyimimize başlıyoruz. Bu oyunun dünyasında, kokain öncelikle Birleşik Devletler, ondan sonra da tüm dünyayı etkisi altına alıyor. Bununla birlikte ortaya oldukça zengin uyuşturucu kralları ortaya çıkıyor. Bu krallar para üzerinde yüzmeye başlarken, aynı zamanda da kendi aralarında savaşlar vermeye başlıyorlar ve en sonunda artık herkesin hayatı tehlike içerisinde geçmeye başlıyor. Bizler de bir uyuşturucu kralı olabilmek için bu yoldaki ilk adımımızı atıyoruz ve sektörün en tepesine çıkabilmek için elimizden geleni yapıyoruz.

Cartel Tycoon
Bütün şehir parmaklarımızın ucunda.

Cartel Tycoon oyununda ölmeye alışın

Gerçek hayatta olduğu gibi Cartel Tycoon oyununda da uyuşturucu krallarının sonu pek iyi olmuyor. Herkes bir şekilde ölüyor. Bizler de kendi krallığımızı oluştururken, aynı zamanda geleceğimizi de düşünmemiz gerekiyor ve bu yüzden de öldüğümüz zaman yerimizi alacak kişileri belirlememiz gerekiyor. Zaten oyun da bu sayede sürekli olarak ilerliyor. Olur da bu oyundaki karakteriniz ölürse, aynı deneyime bir başka karakter ile devam edebiliyorsunuz. Tabii her şey söylediğimiz kadar kolay bir şekilde de işlemiyor; göz önünde bulundurmamız birçok farklı şey bulunuyor bu oyunun içerisinde.

Cartel Tycoon oyununda öncelikle uyuşturucu üretimine odaklanmamız gerekiyor. Bu üretimi sağlıklı bir şekilde oturttuktan sonra, dağıtım da gerekiyor. Yalnız, sizler başarı yakalamaya başladıktan sonra rakibiniz olan uyuşturucu kralları, kirli paranın peşinde olan kirli polisler, uyuşturucuyu durdurmak adına yemin etmiş temiz polisler ve basın işin içine giriyor. Tüm bu tarafları belli bir dengede tutmamız gerekiyor ve kimseyi çok fazla sinirlendirmemek her zaman en iyisi gibi görünüyor. Tabii bunu yapmak da çok kolay değil; oyunda sürekli olarak tamamen rastgele olaylar gelişebiliyor.

Birçok benzer oyunda olduğu gibi Cartel Tycoon oyununda da sıfırdan başlıyoruz. Ufak bir alanda birazcık uyuşturucu üretmeye çalışırken, bir anda kendimizi dev gibi laboratuvarlarda, birbirinden farklı dağıtım zincirlerinin içerisinde bulabiliyoruz. Yani, konu simülasyon ve strateji olduğu zaman bu oyun çok sakin başlıyor ama ritmi tutturduktan sonra en tepeye hızlı bir şekilde yükselebiliyorsunuz. Bu sırada karşınıza bolca farklı iyileştirme seçenekleri filan da çıkıyor ve stratejini de onlar aracılığı ile belirleyebiliyorsunuz. Kazandığınız paraları da hem krallığınız için, hem de insanların fikirlerini satın almak için kullanabiliyorsunuz.

Cartel Tycoon, oynanış tarafında kesinlikle bir erken erişim oyunu gibi hissettiriyor. Yani, oyunda çok fazla hata yok, bu şekilde anlaşılmasın. Hatalardan ziyade oynanış tarafında daha yapılabilecek çok fazla şey varken, ortaya atılmış bir fikrin prototipi olarak görünüyor bu oyun. Yine de bu oyun sizi onlarca saat eğlendirebilecek kapasiteye sahip. Sadece, oynanış tarafında şimdilik çok fazla derinlik olmadığı için 10-20 saatlik hikaye modu bittikten sonra kum havuzunu ziyaret etmeye yetecek kadar ilgi kalmıyor içinizde; 10 saatten sonra oyunda artık nelerin olduğunu ve olabileceğini rahatlıkla anlayabiliyorsunuz.

Cartel Tycoon
Çok fazla dikkat çekmemek için 100 bin dolar nedir ki?

Göze ve kulağa hitap eden bir oyun

Cartel Tycoon, oynaması oldukça eğlenceli bir oyun. Bu oyun, eminim ki erken erişim süreci bittiği zaman kendi türünün en iyi oyunları arasında yer alabilecek seviyeye sahip. Peki, oyunun sunum tarafında durum nasıl? İnceleme yazımı bitirmeden önce onlara da bir değinmek istiyorum; görsellikten, performanstan, seslerden ve müziklerden bahsetmek istiyorum. Öncelikle görsellik geliyor ve aslında inceleme yazıma eklediğim görsellerden de görebileceğiniz üzere oyun gayet güzel bir grafik sunuyor. Aslında hafif Sid Meier’s Civilization, hafif de Tropico serisi aklıma geliyor bu oyuna baktıkça. Ayrıca, oyunda bazı güzel animasyonlar da yer alıyor.

Performans tarafı ise ne yazık ki beni biraz üzüyor. Ben, Sid Meier’s Civilization ve Tropico serilerinin en yeni oyununu kendi bilgisayarımda iyi-kötü oynamayı başarmıştım ama Cartel Tycoon, ciddi anlamda cihazımı zorladı ve FPS ile alakalı problemlerden ötürü de pek keyif alamadım. Zaten oyunun minimum sistem gereksinimlerinde de NVIDIA GeForce GTX 960, önerilen sistem gereksinimlerinde de NVIDIA GeForce GTX 1060 yer alıyor ama bence oyunun biraz daha fazla optimizasyona ihtiyacı var. Zaten gelecekte yeni içerikler eklendikçe de performans tarafı öyle veya böyle mutlaka etkilenecektir diye düşünüyorum.

Sesler ve müzikler ise aynı görsellik gibi başarılı. Aslında, ses tarafında çok da fazla öne çıkan bir efekt bulunmuyor ama müzikler böyle bir oyuna kesinlikle uyuyor. Ayrıca oyunda müzik çeşitliliği de yer alıyor. Yani, sürekli olarak aynı müziği dinlemiyoruz. Tabii, Cartel Tycoon gibi bir oyunu 20 saat oynadıktan sonra ister istemez birçok müzik kendisini tekrar etmeye başlıyor ama bu bence problem değil. Sonuçta, 20 saatlik benzersiz müzik olan bir video oyunu da bulunmuyor sektörde. Açıkçası bu oyun beni sunumu ile memnun etti. Sadece performans tarafında sıkıntı yaşadım ama o da benim bilgisayarım ile alakalı bir problem.

Durumu özetlemek gerekirse, henüz erken erişim sürecinde olan Cartel Tycoon, beni memnun eden bir yönetim oyunu oldu. Strateji istiyorsanız yeteri kadar bu oyunda bulunuyor. Aynı şeyi simülasyon ve yönetim için de söyleyebiliriz. Diğer yönetim oyunlarına göre farklı sistemler de bu oyunda yer alıyor. Bence bu oyunun şimdilik en büyük problemi, çapının küçük olması. O da eminim ki erken erişim süreci bitince düzelecektir; malum, yeni içerikler eklenmiş olacak. Bu yüzden, türü çok seviyorsanız bu oyunu sizlere önerebilirim. Aksi halde, erken erişim sürecinin bitmesini beklemenizi rica edeceğim.

Etiketler: