Video oyunu dünyasından gelen hamlelerle, görünüşe aldanmamamız gerektiğini son yıllarda sıklıkla görür olduk. Retro tarzdaki büyük pikselli grafikler tercih eden pek çok video oyununun, önemli başarılara imza attığını muhtemelen biliyorsunuzdur. Oyuncuyu, içeriklerinin çeşitliliği ve sunduğu eğlence anlamında şaşırtan bu yapımların arasına girmek isteyen yeni bir aday daha geldi. Children of Morta, göründüğünün çok daha fazlası olduğunu göstermek istiyor ve inceleme bölümümüzün konuğu oluyor. Türkçe arayüz ve altyazı desteğine sahip olan bu rol yapma oyununun neler sunduğunu merak ediyorsanız, sizleri alt bölümlerimize alabiliriz.

Children of Morta

Children of Morta ile edebi bir anlatının içerisine giriyoruz

İncelemesini gerçekleştirdiğim yapımın oynanışından, grafiklerinden ve sunduğu mekaniklerden bahsetmeden önce, önemli bir noktasına değinmek istiyorum. Değinmek istediğim nokta, Children of Morta oyununun edebi anlamda gerçekten özel bir anlam ifade ettiği olacak. Oyunun henüz başında, şiirsel bir anlatının içerisine giriyoruz ve adeta büyüleyici bir hikayenin kalbine dalıyoruz.

Oyunun hikayesinin yalnızca anlatımı değil, kullandığı şiirsel dil ve anlatım zekası da ilgimi bir hayli çekti. Üst kısımda belirttiğim gibi Türkçe altyazı desteğine sahip olduğundan ötürü, ülkemizdeki tüm oyuncuların anlayabileceği bu edebi durum herkesin hoşuna gider mi bilmiyorum ama beni adeta büyüledi desem yalan olmaz. Edebiyat değerleriyle, insani hisleri gayet güzel harmanlayan bir başlangıcın ardından, hikayenin oyuna olan uygulanışını da ayrıca beğendiğimi söylemek isterim.

Meraklanmayın birazdan oyunun izometrik bir rol yapma oyunu türüne sahip, kendine özgü bir yapısının bulunduğunu anlatacağım. Video oyunu anlamındaki bu özelliklerden önce, oyunun şiirsel yapısına değinmeyi özellikle istedim. Fantastik bir hikayede, duygusal dokunuşların bulunduğunu görmek, uzun yıllarını edebiyatla iç içe geçirmiş olan şahsımı memnun etti. İzninizle, hemen oyunun başından bir örnek vermek istiyorum. Kontrol edeceğimiz karakteri, maceraya gönderirken amcası ona silah veriyor.

Gayet iyi bir seslendirmeyle bu durum adam ona bir silah verdi, diye anlatılırken sırada bekleyen herkesin bir eşya vereceğini düşündüm. Sonrasında, anlatıcı, karısı ona bir öpücük verdi, gibi bir şey söyledi. Şaşırdım. Adamın eşinden sonra duran çocuk ne verebilir diye düşünürken, çocuğu da ona geri dönmesi için bir sebep verdi, benzerindeki cümle bir hayli beğenimi kazandı. Bu şiirsel dili oyunun tamamında duymak ise oyunu gözümde ayrı bir yere koydu. Bazı okurlarımızın oyunun edebi yönünü anlattığımdan ötürü sıkılacağını düşünerek, Children of Morta oyununun, video oyunu kısmında neler sunulduğunu anlatmaya geçsem iyi olur diyorum ve devam ediyorum.

Children of Morta

Biraz Diablo serisi biraz Dead Cells oyununun karışımı olan bir yapım

Children of Morta, geneline baktığımızda bir rol yapma oyunu. Bu yapımın, üst kısımda saydığım şiirsel anlatım eşliğinde oynamaya başladığımda iki farklı yapımdan ilham alındığını hissettim. Daha doğrusu, iki farklı oyun türünün harmanlandığını, bu oyunu oynamaya başladığımda gördüm. Bu oyun türlerinden bir tanesi, izometrik kamera açısıyla oynanan aksiyon ve rol yapma oyunları oldu. Bahsettiğim türe, Diablo serisi ve benzeri oyunları dahil edebiliriz.

Tür anlamında fazla benzerlik göstermeyip, oyunun genel yapısı anlamında aklıma gelen bir diğer oyun ise Dead Cells idi. İyi ki düşük pikselli grafikler kullanılmış, hemen piyasadan bir oyun seçip örnek veriyorsun, diye serzenişte bulunmayın lütfen. Genel yapısı itibariyle bu örneği tercih ettim. Children of Morta oyunundaki her bir bölümün rastlantısal olarak tasarlanması, bu oyundaki kazanımların kullanılması gibi pek çok unsur ile birlikte oyunun arayüzü bana Dead Cells oyununu oldukça anımsattı.

Nihayetinde, karşımızdaki oyunun; Diablo serisi gibi izometrik görüş açısıyla, çok sayıda düşmanla uğraştığımız, Dead Cells gibi her biri rastlantısal olarak tasarlanan bölümlerde öldüğümüzde yeniden en başa döndüğümüz bir yapı içerisinde ilerlediğini söyleyebilirim. Aslında, ne ile karşılaşacağımızı belirttiğim ama biraz da Children of Morta oyunun hikayesiyle bağdaştırıp en baştan neler yaptığımızı anlatırsam, bu oyunun daha rahat anlaşılacağını düşünüyorum.

Şöyle ki, oyunun dünyasını bir çeşit kötülük sarıyor ve oyundaki büyükanne bu kötülüğün sebeplerini ve yok edilebilme nedenlerini arıyor. Kötülüğü yok etmek adına üç farklı alandan bir parça toplamamız gerekiyor. Bu üç farklı alanı, oyunun 3 ana bölümü olarak düşünebilirsiniz. Bizler de bir giriş bölümünün ardından ilk bölgeye hareket ediyoruz. Bu bölgede de 3 ayrı alan bulunuyor ve ilkinden itibaren mücadeleye başlıyoruz. Bizleri nasıl bir mücadelenin beklediğini ve hikayenin nasıl ilerlediğine, alt kısımda devam edeyim.

Children of Morta

Aksiyon ve hikaye, aynı anda ahenkle ilerliyor

Üst kısımda anlattığım durumdan sonra video oyunu dünyasında roguelike diye adlandırılan; her öldüğümüzde bölümün en başına döndüğümüz bir yapıda hareket ediyoruz. Yalnız, Children of Morta oyununda bölümleri kaybettikten sonra en baştan hemen başlamıyoruz. Evimize dönüyor ve genelde hikayenin devam ettiği anlara şahitlik ediyoruz. Tabiri yerindeyse, her öldüğümüzde hikayenin bir adım daha ilerlediğini söyleyebilirim.

Bu arada, oyun alanındaki deneyim puanlarımız ve topladığımız altınlar da yanımıza kar kalıyor. Bir diğer deyişle bu kazanımlarımızı, karakterimizi geliştirmek ve bir sonraki turda daha güçlü adımlar atmak amacıyla kullanabiliyoruz. Karakter gelişimi, iki farklı koldan ilerliyor. Bunlardan bir tanesi Ben’in Atölyesi, diğeri ise Roa Kitabı olarak karşımıza çıkıyor. Bahsettiğim karakter geliştirme bölümleri, evimizin içerisinde rahatlıkla buluyoruz. Oyunun, bir nevi ana menüsü de zaten evimiz oluyor.

Ben’in Atölyesi kısmında, savaş aletlerimize ve kendi yeteneklerimize dair geliştirmeler yapabiliyoruz. Bunlar arasında zırhımızı sağlamlaştırmak, vuruş gücümüzü arttırmak ve hızımızı bir üst seviyeye çıkarmak gibi seçenekler yer alıyor Her bir geliştirme, kademelerle ilerliyor ve savaş alanlarında topladığımız altınlar vasıtasıyla gerçekleşiyor. Roa Kitabı da benzer şekilde altınlar kullanılarak yükseltmeler yapılan bir alan oluyor.

Ayrıca, oyundaki ilerleyişe göre topladığımız yetenek puanlarıyla, bazı yeteneklerin ve özelliklerin kilitlerini açabiliyoruz. Bu yetenekler, her bir karakter için özel olarak açılıyor ve işleniyor. Tıpkı üst kısımda anlattığım, karakter geliştirme seçenekleri gibi. Her bir bölümü oynadıkça kazandığımız altınları karakter geliştirme seçenekleri için kullanabiliyoruz ama asıl yarımcılarımız, sahadaki rastlantısal kazanımlarımız oluyor.

Children of Morta

Children of Morta, oynanış mekanikleri açısından hayran bırakmıyor

Oyun mekaniklerine baktığımda Children of Morta için hikaye ve genel oyun kurgusu için sarf ettiğim övgüleri ne yazık ki söyleyemiyorum. Bu yapımın özellikle dövüş sistemi biraz yavan kalıyor. Hani bu oyunun grafiklerinin gösterdiğinin ötesinde bir yapım olduğunu söylemiştim ya, işte oynanış mekanikleri açısından tam da grafikleriyle benzer bir performansı gördüğümü söyleyebilirim. Çok kötü değil ama adamlar ne yapmış diye hayranlıkla bakılmıyor.

Bu yapıda nasıl hayran kalınır diye soranlar olabilir. Yanıtını, Dead Cells oyununun mekaniklerinden örneklerle verebilirim. Dead Cells oynarken, vuruş anlarındaki tokluk, etrafa saçılan parçalar ve dinamik yapıyı görünce, Children of Morta oyunun da böyle bir his vermesini beklemiştim açıkçası. Biraz daha tek taraflı bir vuruş sistemi var incelemesini gerçekleştirdiğim oyunda. Belirttiğim gibi kötü değil ama çok daha iyi olabilirdi.

Öte yandan, oynanışın yapısı hakkında da kısaca bilgiler sunayım. Ben bu oyunun PC sürümünü oynamama karşın PlayStation 4 kontrolcüsü kullanmayı tercih ettim. Bu kontrolcüyle oyunun gayet uyum içerisinde çalıştığını gördüm. PlayStation 4 kontrolcüsünün Kare tuşuyla birincil vuruş yapılırken, X tuşu ger kaçmamızı veya hızlı hareket etmemizi sağlıyor. Yuvarlak tuşla eşyalarla etkileşime geçebiliyor, L1 tuşuyla kalkanımızı kullanabiliyoruz. Bunlar temel kontrol özelliklerimiz oluyor.

Bir de bölümler sırasında, yine rastlantısal olarak bulduğumuz bazı özel güçler bu oyunda yer alıyor. Bunların arasında etrafımızda bir güç kalkanının oluşması, uçan robot benzeri bir yardımcıyla hareket etmek, güçlerin kullanım süresini uzatan bazı etkenler, şimşek yağmurları atabilme gibi özellikler yer alıyor. Bazı kazanımları sabit biçimde, PlayStation 4 kontrolcüsündeki Üçgen tuşuna atayabiliyoruz. Sürekli bizde kalan bu özellikleri bölümlerde bulduklarımızla değiştirme imkanımız bulunuyor.

Children of Morta

Grafiklerin yapısına aldanmayın, gerçek bir sanat eseri var karşımızda

İncelemekte olduğum oyunun bölümlerinin içerisindeki bazı kazanımların da PlayStation 4 kontrolcüsüne göre R1 ve diğer tuşlara atandığını belirtmek istiyorum. Bu kazanımlar oyun boyunca değişim gösteriyorlar ama bir süre sonra kayboluyorlar. Bir de hiçbir tuşa atanmayan bazı iyileştirmelerin bulunduğunu belirtmeden geçmeyeyim. Bunlar balta atma, darbeler sonrasında düşmanların zehirlenmesi gibi özellikler oluyor ve kullanmak için bir tuşa basmak gerekmiyor.

Children of Morta oyununun genel oynanış yapısından bahsettikten sonra gelelim en göze çarpan kısmı olan grafiklerine. İnceleme yazısındaki görsellerden de göreceğiniz üzere bu oyunun büyük piksellere sahip bir grafik yapısı bulunmakta. Günümüzde oldukça popüler olan bu yapının, Children of Morta oyununda adeta sanatsal bir çalışma gibi yansıtıldığını söyleyebilirim. Özellikle bu oyundaki evimizin her köşesi, tabiri yerindeyse ilmek ilmek işlenmiş gibi duruyor.

Bölümlerin grafikleri için de benzer bir durum söz konusu tabii. Evdeki kadar etkilemese bile rastlantısal olarak her defasında farklı olarak kurgulanan bölüm tasarımlarında pek bir eksiklik göremedim. Oyunun performansı da oldukça akıcıydı. Bölümlerin rastlantısal olarak tasarlanmalarına rağmen, oyuna yansıyan herhangi bir karmaşadan söz edemiyorum.

Bununla birlikte oyunun seslendirmelerine de ayrıca bir parantez açmak istiyorum. Anlatıcının ses tonu gerçekten çok dokunaklı ve oyunun atmosferine katkı sağlıyor. Anlatıcının ses tonu ve oyunun müzikleri için övgü dolu sözler söyleyebiliyorum. Son zamanlarda, bir oyunun atmosferine bu derece katkı sağlayan bir ses ve müzik katkısına az rastladığımı belirterek izninizle son sözlerime geçiş yapayım.

Children of Morta

Children of Morta ile sanatsal ve doyurucu bir deneyim yaşanabiliyor

Temelinde roguelike oyun deneyimini sanatsal dokunuşlarla dolduran Children of Morta, inceleme yazısının genelinde belirttiğim gibi dokunaklı bir yapı sunuyor. Oyunun savaş mekanikleri ortalamayı geçemese de oyunun geneline baktığımda gayet başarılı bir temelle karşılaşıyoruz. Görüneninden çok daha fazlasını Children of Morta oyununda bulabileceğinizi rahatlıkla söyleyebilirim.

Özellikle, edebiyattan hoşlanan ve dokunaklı bir hikayeye eşlik etmek isteyen okurlarımıza bu oyunu önerebilirim. Karakter geliştirme seçenekleriyle zaman içerisinde oynaması daha kolaylaşan bu yapımda başarılı olunmasa dahi hikayenin bir uçtan ilerlemesi gayet güzel bir sunum oluyor. Bu yapımın Türkçe altyazı ve arayüz desteğine sahip olduğunu hatırlatarak izninizle sözlerimiz sonlandırıyorum.

Children of Morta
Children of Morta
Children of Morta, şiirsel anlatımı ve etkileyici atmosferiyle ön plana çıkan bir yapım. Aksiyon ve rol yapma oyunu türündeki bu yapımın fantastik dünyası etkileyici etki gösterirken, oyunun göründüğünden çok daha derin bir yapı barındırması takdir toplayacaktır. Dövüş sistemi olarak benzerlerinin biraz gerisinde kalan yapımın grafik tarzı oyuncuları rahatsız etmeyecektir.
Olumlu
Şiirsel ve zekice kurgulanmış bir hikaye anlatımı barındırıyor.
Çeşitliliğe ve detaylara önem veriyor.
Oyunun yapısıyla hikaye ilerleyişi ustaca birleştirilmiş durumda.
Seslendirmeler ve müzikler, atmosfere doğrudan katkı sağlıyor.
Başarılı Türkçe arayüz ve altyazı desteği.
Olumsuz
Dövüş sistemi biraz yavan kalıyor.
Oyunun çok uzun bir hikaye uzunluğu bulunmuyor.
Karakter animasyonları çok daha iyi olabilirdi.
8.3