General Interactive ve Humble Games; PC, Xbox One ve Nintendo Switch için Chinatown Detective Agency oyunu ile karşımıza çıktı. Aslında bir Kickstarter kampanyası aracılığı ile kendisini ilk defa 2020 senesinde göstermiş olan bu yapıt, daha sonra yayımlanan bir demo versiyonu sayesinde de bazı oyuncuların ilgisini çekmişti. Şimdi ise bu yapıt, resmi çıkışını gerçekleştirdi ve Xbox Game Pass sayesinde bizler de bu oyunu rahatlıkla oynayıp, sizlerin karşısına bir inceleme yazısı ile çıkabildik. Tabii incelemenin kendisine geçmeden önce bu oyun hakkında bazı temel bilgileri vermeye devam etmemiz gerekiyor.

Chinatown Detective Agency, bizleri 2037 senesindeki Singapur ülkesine götürüyor. Cyberpunk temasına sahip olan bu ülkede Amira Darma isimli bir karakteri kontrol ediyoruz. Karakterimiz, eski bir Interpol memuru ve şimdi de özel soruşturmacı olarak kendi işini kuruyor. Singapur içerisinde, Chinatown bölgesinde çalışmaya başlayan Amira Darma, sıra sıra kendisine verilen dosyaları inceliyor ve gizemleri çözmeye çalışıyor. Bu iş sadece Singapur içerisinde değil, dünyanın dört bir yanında gerçekleşiyor. Aynı zamanda da asıl büyük dosyayı çözmeye çalışıyoruz, çalıştığımız ülkedeki büyük bir gizemi çözüyoruz.

Chinatown Detective Agency oyununun sadece bu temel bilgilerine baktığınız zaman karşınızda ilgi çekici bir yapıtın olduğunu düşünebilirsiniz. Yanı, alternatif bir evrende, dünyayı dolaşarak çeşitli suçları çözüyoruz ve bu sırada da asıl büyük olay için ipuçları topluyoruz. Bu mantık kesinlikle güzel ve aslında piyasada da bazı hoş örnekleri var ama incelemekte olduğumuz bu yapıt, aynı zamanda Carmen Sandiego serisinden ilham alıyor. İşte bu ilham, oyuna önemli bir benzersizlik katıyor: Dosyaları, davaları çözebilmek için oyundan dışarı çıkmamız, gerçek hayatta, internetimizi kullanarak araştırmalar yapmamız gerekiyor.

Chinatown Detective Agency oyununun içerisinde gerçek bilgiler veriliyor ve bizler de bu bilgilerin ışığında ipuçlarını çözüyoruz. Bu çözümü gerçekleştirebilmek için de gerçek hayattaki bilgilerden yararlanmamız gerekiyor; oyun içerisinde ipuçlarını çözebilmek için size çoğu zaman yeteri kadar bilgi verilmiyor. Temel oynanış, bu mantığın etrafında ağlarını örüyor olsa bile klasik video oyunu tarzı bulmacalar da zaman zaman sunulabiliyor. Bunların arasında kod kırma gibi bazı benzersiz mekanikler/bulmacalar oluyor. Yalnız, bahsettiğim bu oyunu aşağıya çeken elementleri de oyun içi değil, oyun dışında olanlar.

Chinatown Detective Agency

Chinatown Detective Agency, bizi gerçek dünyaya itiyor

Video oyunlarının güzelliği, kendi dünyalarını içerisinde barındırıyor olmalarıdır. Bir oyun hakkında elde edebileceğiniz en önemli bilgiler, çoğu zaman o oyunun içinde olur. Dış dünyada referans toplamanıza gerek olmaz. Tabii ki bunun tam tersini yapan oyunlar da mevcut ama hiç bilmediğiniz ve/veya ilginizi çekmeyen konular hakkında ciddi anlamda araştırma yapmak hoşunuza gitmiyorsa, Chinatown Detective Agency ve benzeri hiçbir oyun sizi eğlendirmeyecektir. Bunun sebebi de o sıkıcı araştırmaları, oyunun içerisinde ilerlemek için yapmak zorunda kalmanız. Bu tip bir sistem pek de sağlıklı çalışmıyor oyunda.

Chinatown Detective Agency oyununa şöyle bir uzaktan baktığınız zaman kesinlikle ilginizi çekecektir. Zaten oyunun yapısı, teması, atmosferi filan gayet ilgi çekici ama işin içine gerçek dünyada araştırma yapmak girdiği zaman ne yazık ki beni kaybediyor. Yani, ben zaten bu tip şeylerden artık bıkmış bir insan olarak araştırmamı, video oyunu dünyasında, gerçek bilgilerden uzak bir şekilde yapıp, kendimi oyunun dünyasında kaybetmek istiyorum ama bu yapıt, ona izin vermiyor. Bunlar olmasa, karşımızdaki deneyim gayet yüksekleri hedefleyen Point & Click tipindeki bir macera yaşatıyor. Oyunda bayağı bir beyin kullanıyorsunuz.

Chinatown Detective Agency oyununu oynarken, dosyaları çözmeye çalışırken, sürekli olarak dünyayı dolaşıyorsunuz ve aynı anda 1’den fazla fikri sürekli aklınızın ucunda tutmanız gerekiyor ki zamanı geldiği anda doğru kararı verebilin. Oyunun içinde farklı ipuçları buluyoruz ve bunlar bizi farklı kanıtlara götürüyor. Daha sonra da tüm bunları kullanarak dosyaları çözüyoruz. Oyunda ilerledikçe yeni kişilerle tanışıyorsunuz, onlarla daha sonra iletişime geçip, bilgi alabiliyorsunuz ve önemli şeyleri de zamanla not ediyorsunuz. Aynı zamanda, işin içine para ve zaman gibi bazı diğer elementler de giriyor.

Chinatown Detective Agency oyununda zaman ilerliyor ve günün farklı zamanlarında, farklı olaylar yaşanabiliyor. Karakterimizi belirli yerlerde, belirli saatler boyunca bekletebileceğimiz için zamanı hoş bir şekilde kontrol altında tutabiliyorsunuz. Her şeyi kaotik bir hale sokan element daha çok para. Singapur içerisinde yaşamaya devam edebilmek için kira ödemeniz gerekiyor, sizinle bilgi paylaşmak isteyen kişilere bu bilgilerin karşılığını vermeniz gerekiyor ve parayla çok daha fazlasını yapmanız gerekiyor. Para kazanmak için de dosyaları çözmeniz gerekiyor. Parada ipin ucunu kaçırdığınız zaman ise başarısızlık elde ediyorsunuz.

Chinatown Detective Agency

Bu kadar fazla zamanı nerede ve nasıl bulacağız?

Chinatown Detective Agency oyununda düzenli olarak ödemeleri yapabilmek için sürekli paranın akması gerekiyor ve durum böyleyken, tek bir dosyada bile tökezlemek, sonunuzu getirebiliyor. Bu video oyununun ilk problemi bence gerçek dünyadan çok referans istiyor olmasıydı. İkinci problem ise para ve zamanın inanılmaz kısıtlı bir şekilde sunulması. Bu kısıtlama yüzünden zaman zaman oyundan zevk alabilmek bile mümkün olmuyor. Tüm bunların üzerine gelen bir başka büyük problem de ne yazık ki işleri pek düzeltemiyor: Bu video oyununda ne yazık ki dosyalar aktifken kayıt yapamıyorsunuz.

Chinatown Detective Agency oyunundaki bazı dosyalar kısa sürede bitirilebiliyor ama bazıları da o kadar kısa sürmüyor. Eğer hayatınızın belli saatlerini tamamen kesintisiz bir şekilde video oyunlarına ayırabiliyorsanız, bu güzel bir şey ama hayatınızda bazı dikkat dağıtıcı unsurlar varsa, ilginiz başka bir yerde gerekiyorsa, oyun ne yazık ki size yardımcı olmuyor. Dosyanın ortasında oyundan çıkacak olursanız, her şey tekrardan başa sarıyor. Oyunu kayıt edebilmek de zaten herhangi bir dosya aktif değilken mümkün oluyor. Tüm bunların üzerine, ne yazık ki oyunumuzun içerisinde biraz daha fazla problem bulunuyor.

Bu problemlerden bir tanesi, karakterlerin diyalog yazımlarının ve hikayenin ana yazımının oyun ilerledikçe sürekli kötüye gidiyor olması. Chinatown Detective Agency, her şeyiyle çok güzel bir şekilde başlıyor; hikaye ve karakterler gerçekten ilgi çekiyor ama oyunda sona yaklaştıkça, mantık hataları ile karşılaşıyorsunuz ve yazım kalitesi de düşüyor. Bununla alakalı olarak, oyunun seslendirme performansları da biraz problemli. Seslendirme performansları bence ortalama üstü ama kayıt yerlerinin sürekli değiştiğini anlayabiliyorsunuz ve bu çok rahatsız edici oluyor. Ayrıca, ses seviyeleri bile sürekli bir yukarı, bir aşağıya gidiyor.

Chinatown Detective Agency oyununun bir başka problemi de kullanıcı arayüzü. Oyun, çoğu zaman ciddi anlamda kalabalık duruyor ve oyuncuyu boğabiliyor. Ekranda çıkan ek menüleri kapatmak da 1’den fazla tık isteyebiliyor ve hatta şanslıysanız, oyun içerisindeki kritik hatalardan biriyle karşılaşıp, bu menüleri ekranda kilitleyebiliyorsunuz da. Bunu düzeltmek için oyunu kapatıp, tekrar açmanız gerekiyor ve bu sırada da dosya üzerindeki ilerlemenizi kaybediyorsunuz. Yine de bu noktada, oyundaki dosyaların çoğu zaman öğretici olduğunu söyleyip, büyük bir övgü yapmak istiyorum. Genelde öğretici oyunlar pek görmüyoruz.

Chinatown Detective Agency

Chinatown Detective Agency, sunum tarafında da problemli

İnceleme yazımı bitirmeden önce Chinatown Detective Agency oyununun sunumuna da değinmek istiyorum. Bu noktada da öncelikle görsellikten bahsedeceğim. İnceleme yazıma eklediğim görsellerden de anlayabileceğiniz üzere bu yapıt, pikselleştirilmiş bir görüntüye sahip. Eğer bir oyunun görsellik kalitesine önem veriyorsanız, bu sizin için bir problem olabilir. Aynı zamanda oyunun sanat tasarımı da genel anlamda bana çirkin geldi; renk paletleri ve çevre detayları filan Cyberpunk temasını zaman zaman başarılı bir şekilde sunsa bile onun haricindeki anlarda oyun bana çok ama çok çirkin göründü.

Görselliğin yanında, tahmin edebileceğiniz üzere performans tarafında herhangi bir problem bulunmuyor. Oyun, Xbox One (geriye dönük uyumluluk programı dahilinde Xbox Series X/S) konsollarında da stabil bir FPS değeri ile oynanabiliyor. Oyunun konsol ve PC versiyonlarında çok da büyük optimizasyon problemleri yer almıyor. Performans ile ilgili olabilecek tek olumsuz nokta, daha da önce bahsetmiş olduğum oyun içi hatalar olacaktır. Bunun haricinde oyunda pek de olumsuz bir performans ögesi yok. Seslendirmelerden daha önce bahsetmiştim, bunun arkasına gelen müzikler için de vasat diyebilirim.

Chinatown Detective Agency, ne yazık ki 7-8 saatlik yapısı ile bir ev ödevi gibi hissettiriyor. Dosyaları çözebilmek için sürekli olarak gerçek dünyadaki gerçek olayları araştırmak ne yazık ki video oyunlarına bence yakışmıyor. Eğer sevmediğiniz ve ilginizi çekmeyen şeyler hakkında araştırma yapmak sizi sıkmıyorsa, bu bir problem olmayabilir ama haricindeki tüm oyuncular, bu oyundan 1-2 saat içinde sıkılacaktır. Ayrıca oyunda bazı can sıkıcı hatalar da mevcut. Seslendirmelerin başarısızlığı, dengesizlikler, mantık hataları, yazımların sürekli kötüye gitmesi filan da ne yazık ki bu oyunu pek yukarıya çekmeye yetmiyor.

Chinatown Detective Agency, yine de net olarak berbat bir oyun değil. Singapur, Cyberpunk teması ile gerçekten çok ilgi çekici duruyor ve oyun, özellikle de en başlarında hikaye ve karakter tarafında çok ilgi çekici olabiliyor. Zaten oyunun yapımcısı da Singapurlu ve bu sayede ülkenin kültürü ve detayları çok gerçekçi bir şekilde yansıtılıyor. Bunları hem çevrede, hem hikayede, hem de karakterlerde hissedebiliyorsunuz. Yalnız, tüm bunlar da bahsetmiş ve incelemiş olduğum bu oyunu başarılı kılmaya yetmiyor. Bu yüzden de bu yapıtı sadece gerçek dünyada her konuda araştırma yapmayı seven kişilere önerebilirim.

Chinatown Detective Agency
Chinatown Detective Agency
Olumlu
Singapur muhteşem bir şekilde gösteriliyor.
Sinir bozucu olsa bile öğretici bir deneyim sunabiliyor.
Bulmacalar çoğu zaman ilgi çekici ve yüksek kaliteli oluyor.
Karakter portreleri gibi bazı görsel detaylar oldukça hoş.
Olumsuz
Eğlence, araştırma yapmak için gerçek dünyaya baktığınız anda bitiyor.
Herhangi bir dosya aktifken oyunu kayıt edemiyorsunuz.
Hikaye, karakterler ve seslendirme performans sürekli kötüye gidiyor.
Oyunu kontrol etmek zaman zaman sinir bozucu olabiliyor.
5