Orijinal olarak 2022 yılında çıkan ama PlayStation 5 için 2023 içerisinde çıkan Citizen Sleeper, benim o yıl içinde en sevdiğim oyunlardan biri haline gelmişti. Özetle, zar attığımız bir rol yapma oyunu vardı karşımızda ve bu oyun çoğunlukla hikayeye odaklanıyordu. Oynanış tarafında zar atmak ve strateji yapmak gerekiyordu sadece. Beni oldukça zorlamış ama yine de çok sevdiğim bu oyunun devamı, Citizen Sleeper 2: Starward Vector adı altında sonunda çıktı.
Citizen Sleeper 2: Starward Vector içerisinde bir Sleeper oluyoruz. Bu kişiler, insan beyninin emülasyonunun robotik bir bedende yer almasından oluşuyor. Oyunun geçtiği yer ise Starward Belt olarak adlandırılmış. İlk oyunda kendimize bir ev bulmaya çalışıyorduk. İkinci oyunda ise bize özgürlüğümüzü veren kişiden kaçmaya çalışıyoruz. Tabii bu sırada başımıza gelmeyen kalmıyor. Aynı zamanda, belki de ailemiz diyebileceğimiz dostluklar ediniyoruz.
Bu serinin ilk oyununda yalnızdık ama Citizen Sleeper 2: Starward Vector, bir devam oyunu olarak bu yalnızlığı gideriyor ve iki yeni mekanik sunuyor: Kendimize ait bir uzay gemisi ve onun tayfası. Evet, artık uzay gemimizi kullanarak farklı bölgelere seyahat edebiliyoruz ve hatta o bölgelerin dışında olan diğer yerlere de kontratlar alıp, görev yapmak için gidebiliyoruz. Tabii bu sistem, oyuna yakıt ve erzak kaynaklarını da etkiliyor ki dikkatli olmazsanız, bir bölgede sıkışıp, kalabilirsiniz.
Tayfalar ise Citizen Sleeper 2: Starward Vector içerisinde ilerledikçe karşınıza çıkıyor. Bazı karakterler ile görev yaparak onları kalıcı olarak veya sadece o bölgeye özel olarak tayfanıza alabiliyorsunuz. Kalıcı olan tayfa sürekli sizinle geziyor. Bölgeye özel olan tayfa ise sadece o bölgenin kontratlarında kullanılabiliyor. Tayfadaki karakterler kendilerine ait yeteneklere ve zarlara sahip olduğu için onları görevlere getirmek her zaman bir avantaj oluyor.
![](https://shared.fastly.steamstatic.com/store_item_assets/steam/apps/2442460/extras/DicePush.gif?t=1738823670)
Citizen Sleeper 2: Starward Vector içerisinde üç farklı zorluk seviyesi ve karakter sınıfı var. Zorlukların ne yaptığını zaten tahmin edebilirsiniz; karakter sınıfları da seçtiğiniz Sleeper bedeninin temel yeteneklerini değiştiriyor. Mesela, Machinist sınıfın Engineer ve Intuit yeteneği yönde, Interface ve Endure yetenekleri de geliştirilebilir ama Engage yeteneği hiçbir şekilde yok. Ayrıca, Push adı verilen ek bir zar yeteneği de var. İşte diğer iki sınıf da ana yeteneklerde farklı kombinasyonlar sunuyor ve Push yeteneği de eğer yanlış anlamadıysam ufak bir şekilde değişiyor.
Her sınıfın bir kilitli yeteneği var ve Drive adı verilen görevleri yaparak yeni yetenek puanları elde edip, Skill ve Push adı verilen iki kategoride yeteneklerinizi geliştirebilirsiniz. Citizen Sleeper 2: Starward Vector içerisinde sadece karakter sınıfınızda kapalı olan yeteneği geliştiremiyorsunuz. İlla bir dezavantajınız oluyor, onu da tayfa ile kapatıyorsunuz zaten. Biraz önce adını geçirmiş olduğum Engineer gibi yetenek isimleri, zar atarken karşınıza çıkıyor. Oyunun yapısı aynı aslında; eğer ilk oyunu oynadıysanız, ne yapacağınızı biliyorsunuz demektir.
Eğer bilmiyorsanız, şöyle söyleyeyim: Bu oyun içerisinde bölümlerdeki düğümlerle etkileşime geçerek ilerliyorsunuz. Mesela, bir düğüme girdiğiniz zaman genel bir hedefiniz olabilir. Bu hedef, başarılı zar atarak doluyor ve size iki farklı yetenek kontrolü sunan yol ile hedefe ulaşabiliyorsunuz. Diyelim ki seçeneklerden biri Engineer yeteneği istiyor. Sizde de 4’lü bir zar var. Yeteneğiniz nötr ise %25 pozitif, %50 normal ve %25 negatif sonuç doğma şansı var. Negatif sonuç, duruma göre para ve enerji kaybı sağlayabilir, hedefte de hiç ilerleyemezsiniz.
Normal sonuç ise size minimum ilerleme verecektir. Nadiren de olsa pozitif sonuç elde etmek, ilerlemede 1 adım yerine 2 veya 3 adım ilerlemenizi sağlar. Yalnız, her gün maksimum 5 adet zara sahip olabilirsiniz ve bir Sleeper olarak yavaş yavaş benliğinizi kaybettiğiniz için de sürekli olarak hatalarla ve benzeri şeylerle karşılaşıyorsunuz. Yani, bu oyun öyle saf yeteneğinizi sergileyebileceğiniz, nötr bir oyun değil. Karakteriniz ölüyor, içinde yaşadığınız sistem ölüyor, peşinizde de tüm bunları hızlandıracak bir kişi var, sürekli kaçıyorsunuz. Oyun oldukça karanlık.
![](https://shared.fastly.steamstatic.com/store_item_assets/steam/apps/2442460/extras/Map2Nav.gif?t=1738823670)
Citizen Sleeper 2: Starward Vector, mutlu bir oyun değil. İlk oyun da öyle değildi zaten. Yalnız, bu oyunda sizin aleyhinize çalışan çok fazla sistem var. Mesela, açken zar atmak ve gün geçirmek, stresinizin yükselmesine sebep oluyor. Stresiniz de ne kadar yüksek olursa, zarlarınızın kırılma ve kullanılmaz olma şansı o kadar artıyor. Ayrıca, sisteminizde hatalar olduğu için zaman zaman zarlar da glitch kazanıyor ve bu durumda da pozitif sonuç elde etmek, %20 şans ile sınırlanıyor. Bunlar geçici ama en zor seviyede kalıcı glitch zarları ile kalabiliyorsunuz. Hiçbir şey sizin dostunuz değil.
Tabii ki insanlar hariç. Ben, Citizen Sleeper oyununun hikayesine bayılmıştım; gerçekten karanlık ve içinizi açmayacak, kötü biteceğini bildiğiniz bir hikayeyi oynuyordunuz. Yine de kontrol ettiğiniz Sleeper için en iyi sonucu elde etmeye çalışıyordunuz her bir noktada. Citizen Sleeper 2: Starward Vector de kesinlikle öyle ama tayfa sistemi biraz fazla basit. Yani, tayfa karakterlerinin tamamı güvenilmez karakterler olarak tanıtılıyor ama aslında hiçbirinin öyle olmadığını biliyorsunuz; oyun mekaniği onlar. Tabii ki iyi olacaklar ve tayfanıza katılıp, size sonuna kadar yardım edecekler.
Tayfa haricinde bir de gemimiz var demiştim. Kendisinin adı The Rig ve ziyaret ettiğimiz bölümlerde sürekli bizi bekliyor. Bu bölümlere Hub deniyor ve her Hub içerisinde kontrat alıp, The Rig ile o kontrat görevlerini yapmaya gidebiliyoruz. Bu kontratlar Hub ile “aynı atmosferde” oluyor. Yani, başka bir Hub bölgesine gitmiyorsunuz, Dünya’dan Mars’a değil de Ay’a gitmek gibi yani. Kontratlar oldukça tehlikeli olabiliyor, özellikle de yanınızda yeterince erzak yoksa; erzak bittikten sonra her gün atladığınızda stres artıyor ve zarlar da yavaş yavaş kırılıyor.
Bu arada, Citizen Sleeper 2: Starward Vector oyununun tamamında bizim peşimizde bir baş büyük düşman yer alıyor. Yani, sürekli olarak zamana karşı bir yarış da var. Bazen aynı yerde çok uzun süre duramıyoruz ve bazen zaman dolmadan bir şey yapmamız gerekiyor. Bu sistem, ilk oyundaki risklere kıyasla biraz zayıf hissettiriyor. Yani, oyun boyunca sürekli yakalamaca oynuyoruz ve bu beni eğlendirmedi. Belki oyunun yarısı veya çeyreği böyle geçseydi, eyvallah derdim ama oyunun tamamı böyle olunca biraz ciddiyet benim gözümde kayboldu yani.
![](https://shared.fastly.steamstatic.com/store_item_assets/steam/apps/2442460/extras/LocationNav.gif?t=1738823670)
Citizen Sleeper 2: Starward Vector, hikayeye önem veren bir oyun olduğu için anlatılan hikayenin ilgi çekici olması ve yazımların da güçlü olması gerekir. Bana soracak olursanız, bu oyundaki hikayeyi takip etmek, yazım kalitesinden ötürü ilk oyuna kıyasla bir tık daha kolay. Hikaye çoğu zaman ilgi çekici ve diyalog-monolog anlarının da güzelce yazılması bunu destekliyor. Çoğu zaman ben yazıları okurken sıkılmadım veya bunalmadım. Aynı şekilde, karşımıza çıkan karakterlerin de çoğu ilgi çekici. Sadece, baş düşman biraz çizgi film karakteri gibi hissettiriyor, o kadar.
Citizen Sleeper 2: Starward Vector, ilk oyunun daha fazlası gibi. Yani, ilk oyunu eğer sevdiyseniz, bu oyunu sevmemeniz için hiçbir sebep yok ortada. Hikaye hala karanlık ve acı verici. Zar mekanikleri ve RYO mantığı hala tanıdık. Kontrat ve zar kırılmaları gibi yeni mekanikler kesinlikle bir devam oyununda görmek isteyeceğimiz tipten şeyler. Sadece, glitch ve zar kırılma olayları artık oyunun sonuna doğru biraz sinir bozucu olmaya başlıyor. Keşke o sorunlardan kurtulmayla alakalı büyük bir görev veya başka bir şey olsaydı diye düşünmeden edemiyorum. Tabii bu hikayeye aykırı kaçabilir.
Bu arada, Citizen Sleeper 2: Starward Vector oyununun hikayesinden ve karakterlerinden tamamen zevk alabilmek için ilk oyunu oynamış olmanız gerekiyor. Eğer oynamadıysanız birçok referansı ve hikayeyi kaçıracaksınız diye düşünüyorum. Ayrıca ilk oyun da öyle kötü filan değil, aynı şekilde efsanevi bence. Eğer oynamadıysanız, önce onu oynayın, sonra ikinci oyuna gelin. Bu arada, ilk oyunda olduğu gibi bu oyunda da farklı sonlar bulunuyor ve ayrıca farklı karakter sınıfları sayesinde oyunu 1’den fazla kez bitirmek için de ufak bir sebebiniz oluyor.
Citizen Sleeper 2: Starward Vector, şahane bir video oyunu. Zar temelli rol yapma oyunu pek yok, özellikle de bu tarzda ve bu şekilde hikayeye önem veren… Eğer orijinal oyunu oynadıysanız ve sevdiyseniz, kesinlikle bu devam oyununu da oynamanız gerekiyor ama ilk oyunu sevmediyseniz, bu oyunda seveceğiniz veya ilginizi çekecek bir şey yok demektir. Oyun ayrıca sunum tarafında da oldukça güçlü; görsellik güzel, performans sıkıntısız ve müzikler akılda kalıcı. Eğer seriyi biliyorsanız, zaten bu devam oyununda sizi ne beklediğini de biliyorsunuz demektir.