Benim için bu senenin en sürpriz oyunlarından bir tanesi sanıyorum ki Fernbus Coach Simulator olmuştur. Kendisini öncelikle PC üzerinde oynadığım zaman pek sevmemiştim ve aslında konsollar için çıktıktan sonra da ısınamamıştım. Oyuna bir kere daha şans verdikten sonra kendisi bu sene en çok oynadığım oyunlardan biri haline gelmişti. CityDriver için tamamen bu sebepten ötürü heyecanlıydım; geliştiricileri farklı olsa bile simülasyon mantığı çok benzerdi ve zaten dağıtımcı şirketi de aynıydı. Yalnız, sanıyorum ki tarih bir kere daha kendisini tekrarladı.

Adından da tahmin edebileceğiniz üzere CityDriver, şehirde araba sürdüğünüz bir simülasyon oyunu. ViewApp tarafından geliştirilen ve Aerosoft tarafından piyasaya şimdilik sadece PC için sürülen bu yapıt, Münih şehrini size sunuyor. Daha da önemlisi, Münih şehrinin merkezi ve şehir içi otoyolunun 1:1 ölçekli bir şekilde oyuna aktarılmış olması. Yani, bu şehrin merkezinde yaşıyorsanız, kendi evinize teorik olarak gidebilirsiniz ve bu tür bir gerçeklik benim hoşuma gidiyor.

Oyunda seçebileceğiniz birkaç farklı araba var ve 2 tane araç da ek paket olarak satılıyor. Benim sıkıntım, oyunda genel olarak çok lüks spor arabaların yer alıyor olması ve ben böyle bir oyunda daha vasat, daha orta halli şehir arabalarını kullanmayı tercih ederim açıkçası. Benim istediğim gibi birkaç araba da kesinlikle var ama yeterli gelmiyor. Ayrıca, şehirde yapay zeka tarafından kontrol edilen arabalar da sürekli birbirini tekrarlıyor ve şehir, şehir gibi hissettirmiyor.

Münih içerisinde bu yersiz ve lisanssız arabaları kullanırken yapabileceğiniz şeyler aslında oldukça “sandbox” bir yapıya sahip. Basitçe söylemek gerekirse, oyunda ya boş boş etrafta araba süreksiniz, ya da anlamsız görevler yapacaksınız. Bu görevler sadece A noktasından B noktasına bir şey taşımaktan ibaret ama böyle bir oyun için de bence yeterli. Yani, CityDriver gibi bir simülasyon oyununda kesinlikle hikaye görmeyi beklemiyordum ve sunulan görevler bile bence ekstra. Ayrıca, bu görevler için arabadan inip, malları kendimizin taşıyor olması çok hoşuma gitti.

CityDriver

CityDriver, simülasyon olduğunu hissettiriyor

CityDriver oyununun en büyük artısı, kesinlikle bir simülasyon olduğunu anında ortaya koyuyor olması. Aerosoft tarafından piyasaya sürülen diğer oyunlar gibi bu yapıt da sizi gerçekten bir arabayı çalıştırmaya başlatıyormuşsunuz gibi hissettiriyor ve olabildiğince gerçekliğe yaklaşıyor. Bu oyunda araba sürme hissini gerçeklikten alan tek şey, kontrollerin çok hafif hissettirmesi. Yani, kullandığınız araba ne olursa olsun, sanki altınızda bir kuş tüyü varmış gibi bir his doğuyor. O arabaların hiçbirinin ağırlığını kontrollerde ve fiziklerde hissedemiyorsunuz.

CityDriver içerisindeki deneyiminizi özelleştirebiliyorsunuz. Mesela, trafik kurallarını filan açıp, kapatabilmek tamamen size kalmış. Eğer bu kuralları açarsanız, onlara uymanız gerekiyor ve bu gerekli bir detay ama uymadığınız zaman da hiçbir şey olmuyor. Yani, oyunda kazandığınız bir para yok ki yediğiniz ceza bir anlam taşısın. Ayrıca, yapay zekanın da tamamen ölü bir beyne sahip olması, size hiçbir şekilde tepki göstermemesi işleri daha da kötüye sürüklüyor.

CityDriver oyununda Steam Atölye desteği mevcut ve mod geliştiricileri eğer isterlerse yeni arabalar filan yapabiliyorlar ama oyunun topluluğu ne yazık ki ölü ve şu ana kadar yapılmış olan sadece 11 adet mod mevcut ki bu modların kalitesi de en üst düzeyde değil kesinlikle. Mod haricinde, içerik olarak oyunda araba kullanmayı öğretebilecek ve bilginizi sınayabilecek meydan okuma görevleri de mevcut ama onlar da bir noktaya kadar keyif veriyor.

CityDriver oyununa uzun vadede katlanabilmek oldukça zor. Bunun sebeplerinin içinde kesinlikle oynanış hissi ve fiziklerin zayıflığı veya ne bileyim, içerik eksikliği filan var ama en büyük sıkıntıyı oyunun teknik tarafında görüyoruz. Aerosoft genellikle optimizasyonu pek takmayan bir dağıtımcı firma; kendilerinin piyasaya sürdüğü çoğu oyun teknik açıdan zayıf ama oynanıştan kurtarıyordu. Bu oyun ne yazık ki oynanış tarafından da kurtaramıyor. Gelin, şimdi oynanıştan yeteri kadar bahsettiğimize göre teknik detaylara bir göz atalım.

CityDriver

Sayısız probleme karşı tek bir oyun

CityDriver oyununu eğer en yüksek görsellik ayarlarında filan oynayacaksınız aslında oyun güzel görünebiliyor. Araba modelleri gayet güzel ve doku kaplamaları filan da yeteri kadar hoş duruyor. Problem, oyunun her yerinin birbirine benziyor olması. Yani, oyun içinde kullanılan ögeler her yere kopyala-yapıştır bir şekilde yerleştirilmiş ve bu durum, oyunun görselliğini birçok kategoride tekrara sokuyor ki görselliği eleştirmek için aslında bundan çok daha fazla sebebiniz var. Bir diğer problem ise oyun içi ögelerin çok bariz bir şekilde var olup, yok oluyor olmaları.

Oyunun görselliği bahsettiğim problemlerden ötürü kesinlikle başarısız ve optimizasyon problemleri de üstesinden gelinir gibi değil. En iyi donanıma sahip olsanız bile takılmalar, kare sayısında düşüşler ve çok daha fazlasını yaşayabiliyorsunuz. Önünüzde giden arabaların bir anda yok olması veya önünüzde var olmaları can sıkıyor. Oyunun bu dağıtımcı şirketten çıkan diğer yapıtlar gibi aceleye getirilmiş olması ve/veya teknik elementlere çok önem verilmemiş olması ortada.

Ses ve müzik tarafında da bahsedilebilecek bir şey yok. Oyunda zaten müzik adına pek bir şey yok. Sesler de fena değil. Yani, kötü olarak bahsedebileceğim bir şey de yok ama iyi olarak da gözüme hiçbir şey çarpmadı. Oyunun geneli gibi sesler ve ses efektleri de vasat bir seviyede. Yani, özetle sunum hakkında söyleyebileceğim görselliğin genel kalitesi hakkında söyleyebileceğim çok da bir şey yok ki o kalitede de öyle AAA seviyesindeki oyunlarda olduğu kadar değil kesinlikle.

CityDriver, şimdilik sadece PC için çıktı ve gelecekte PlayStation 5 ile Xbox Series X/S için de çıkacak. Ben bu türü sevdiğim için oyuna yeni nesil konsollarda kesinlikle bir şans daha vereceğim ama PC üzerinde elde ettiğim deneyim en iyi ihtimalle vasat denecek haldeydi. Bu yüzden de 15 USD olan fiyatıyla size kendisini önerebilmem pek mümkün değil. Eğer oyuna karşı çok yükseldiyseniz bile %50 civarında bir indirim beklemenizi tavsiye ediyorum. Umuyorum ki oyun konsollar için çıkana kadar daha iyi bir noktaya ulaşabilir.

CityDriver
Olumlu
1:1 ölçekli projeleri her zaman sevmişimdir.
Arabalar kesinlikle simülasyon hissini uyandırıyor.
Kural ve araç seçimi gibi konularda özgürlükçü.
Rastgele görevlerle vakit geçirmesi eğlenceli.
Olumsuz
Çok fazla grafik ve performans problemi var.
Yapay zekada herhangi bir zeka yok.
Trafik kuralları cezalandırmıyor.
Araç kontrolü çok hafif.
5

Etiketler: