Günümüzde piyasaya sürülen video oyunlarının çoğu artık birbirini taklit eder oldu. Yani, ortada kreatif açıdan özgün olan yapıtlar artık nadir olarak bulunabiliyor. Geçen günlerde ise belki tariflerimize uyabilecek ve merakla beklenen video oyunlarından biri olan Code Vein için bir demo yayımlandı. Ben de PlayStation 4 Pro konsolum için bu demoyu indirdim ve sizlere bir ön inceleme yazmak istedim.

Code Vein

Code Vein, tarif edildiği gibi bir oyun mu?

Ön inceleme yazımın başında birçok oyunun artık kopya olduğunu belirttim ve Code Vein oyununun da bu tarife uyabileceğini söyledim ama bu aslında net olarak doğru bir cümle değil. Şöyle ki eğer temele bakacak olursak, bu oyun Souls serisinden temel ögeleri içerisinde bulunduruyor. Yani, Dark Souls serisinden herhangi bir oyunu oynamış olan bir kişinin, bu oyuna yabancılık çekmesi imkansız.

Code Vein, bu benzerliği kucaklamak yerine, kendisini benzer oyunlardan ayırabilecek sistemlere ev sahipliği yapıyor. Evet, oyunun temeli Souls serisinden oyunlara benziyor ama o temelin üzerine kurulan şeyler aslında bu aksiyon oyununu kısmen farklı bir noktaya taşımaya yetebiliyor. Tabii benim oynadığım bu sürüm oldukça kısıtlıydı da. Kim bilir tam sürümde ne gibi ögeler yer alacak?

Şimdi, dilerseniz oyunun kendisinden biraz daha detaylı bahsedeyim. Code Vein oyununun demosunu başlattığınız zaman öncelikle karakterinizi oluşturmanız gerekiyor. Ben, açıkçası karakterimi kendim oluşturmadım, halihazırda oluşturulmuş karakterlerden birini seçtim ama kendi karakterinizi kendiniz yapmak isterseniz de oldukça derin sistemler sizi bekliyor. Oyun, bu yönden beni etkilemeyi başardı.

Karakter oluşturmadan bahsetmişken, oyundaki diğer karakterlerden de kısaca bahsedeyim. Öncelikle, oyunda önemli olan karakterler çok ön plana çıkan tasarımlara sahip. Onları rahatlıkla anlayabiliyorsunuz. Önemsiz karakterlerin de hepsi zaten birbirine benziyor. Bu noktada, birkaç karakterde de bolca ve büyükçe fan servisleri de bulunuyor. Eminim, ne demek istediğim anlaşılmıştır.

Code Vein

Sessiz bir kahraman olmak zorunda mıydık?

Karakterlerden bahsetmeye bir süre daha devam edeceğim; bu video oyununda beni rahatsız eden çok büyük bir nokta yer alıyor: Karakterimiz sessiz. Biliyorum, böylesine bir video oyununda karakterin konuşması pek önemli değildir ama yine de insanlar bizimle konuşmaya çalışınca, bizim karakterimizin sadece kafa sallıyor olması beni her seferinde rahatsız ediyor ve etmeye de devam edecek.

Bu video oyununda zaman zaman yardımcı karakterler de bizim maceralarımıza eşlik edebiliyor. Bu noktada da aslında benim hoşuma giden bir öge ortaya çıkıyor: Yardımcı karakterler işe yaramaz değil. Code Vein oyununun demosu boyunca 2 kez yardımcı karakter size eşlik edebiliyor ve hepsi, sizin yardımınız ile bir bölüm sonu canavarını alt edebilecek seviyede.

Yardımcı karakterlerin çok güçlü olması belki her oyuncunun tercih etmek isteyeceği bir şey değildir ama merak etmeyin; oyun zaten size zorla yardımcı karakter vermiyor. Oyunda yanınızda yardımcı karakter bulundurup, bulundurmak istemeyeceğinizi rahatlıkla seçebiliyorsunuz. Yani, daha zorlu bir deneyim yaşamak isterseniz, illa yardımcı karakterle dolaşmak zorunda değilsiniz.

Karakterler hakkında söylediğim her şeyi özetlemek gerekirse, genel anlamda kahramanın sessiz olması haricinde her şeyin beni memnun ettiğini açıkça söyleyebilirim. Eğer oyundaki kahramanımızda da seslendirme bulunsaydı, en azından bu açıdan kusursuz bir yapıt görebilmek mümkün olurdu ama oyunun şu anki haliyle de karakter konusunda çok ciddi bir sıkıntısı bulunmuyor.

Code Vein

Code Vein, derin sistemler sunuyor

Ben, Dark Souls tarzı video oyunlarında bugüne kadar çok zaman geçirmedim ama o tip oyunların ne kadar derinliğe sahip olduğunu biliyorum. İşte bu noktada da ön incelemesini yazmış olduğum bu yapıt bana daha derin geldi. Öncelikle, sizin karşınıza bir istatistik sayfası çıkıyor. Bu sayfadan, karakterinizin tüm değerlerini görebiliyorsunuz. Asıl mevzu ise envanter kısmında dönüyor.

Code Vein oyununun envanter kısmında karakterimize 2 farklı silah verebiliyoruz ve oyunda 5-6 adet silah tipi bulunuyor. Her silah, karakterimizi farklı yönden etkileyebiliyor ve her durumda da her silahı kullanamıyoruz. Silah haricinde karakterimizin giymekte olduğu pelerin tarzı kıyafet parçası da özelleştirilebiliyor ve bu parça sayesinde de karakterimiz farklı noktalardan gelişebiliyor.

Giyilebilecek ögeler ardından sıra asıl önemli şeyler olan kahramanımızın sınıfı ve yeteneklerine geliyor. Oyunun demosunda 4 farklı sınıftan birini seçebiliyorsunuz ve bu sınıfı oyun boyunca da dilediğiniz gibi değiştirebiliyorsunuz. Karakter sınıfınız, kullanabileceğiniz silahları da etkiliyor ve her sınıf, her silahı kullanamıyor. Mesela, Ranger sınıfına geçerseniz ağır silahları kullanmanız mümkün olmuyor.

Tüm bu karakter sınıfları, kendi içlerinde hediyeler barındırıyor. Bu hediyeler aslında aktif ve pasif yeteneklerden oluşuyor. Oyuncular, aynı anda 4 farklı pasif yetenek ve 8 farklı aktif yetenek kullanabiliyor. Ayrıca bu yeteneklerin kendi içlerinde görevleri oluyor. Eğer o görevleri yaparsanız, yeteneğin seviyesi yükseliyor ve daha güçlü olabiliyorsunuz.

Code Vein

Kullanılabilir küçük ögeleri de unutmamak lazım

Code Vein oyununda kullanılabilir küçük ögeler de bulunuyor. Mesela, bazı ögeler ile canınızı yükseltebiliyorsunuz. Buna çok ihtiyacınız oluyor; Dark Souls oyunlarında olduğu gibi bu video oyununda da size bir düşman vurduğu zaman, sağlam vuruyor. Ayrıca bu ögeler arasında silahınıza zehir katan veya atılabilen ögeler de yer alıyor.

Tabii ki bu video oyununu sürekli olarak kullanıcı arayüzlerinde deneyimlemiyorsunuz; oyunda bölümlere giriyorsunuz ve karşınıza çıkan düşmanları ve bölüm sonu canavarlarını öldürmeye çalışıyorsunuz. İşte tam bu noktada da oyun, Dark Souls ve Bloodborne oyunları gibi işliyor. Bu yüzden de açıkçası oyun hakkında pek bir şey diyemiyoruz. Temel oynanış gayet başarılıydı.

Oyunun demosunda sadece 2 bölüm ve 1 adet bölüm sonu canavarı bulunuyordu. Yine de ben deneyimlerimden memnun kaldım. Mesela, oyundaki seviye atlama sistemi hoşuma gitti; her zaman için seviye atlama veya yetenek açma arasında bir karar vermeniz gerekiyor; puanlar, bu iki sistemden biri için kullanılıyor. Ayrıca, bu video oyununda da kamp ateşlerine benzer bir sistem yer alıyor.

Mistle isimli sistem ile hem kayıt noktaları oluşturabiliyoruz, hem de seviye atlama işlemlerini gerçekleştirebiliyoruz. Ayrıca Mistle ögeleri ile her etkileşime geçtiğimiz zaman bölümlerin haritaları da oluşuyor. Yani, Mistle aracılığı ile eğer kaçırdığınız bir yol varsa, o yolu rahatlıkla görebiliyorsunuz. Bu yüzden açıkçası sistemi de gayet beğendiğimi söyleyebilirim.

Code Vein

Code Vein, sunum konusunda da başarılı görünüyor

Benim için video oyunlarında grafik çok önemli değildir ama bir yapıtın kendisini oyunculara nasıl sunduğuna dikkat ederim. Yani, grafiğin kalitesinden ziyade sanat tasarımına bakmayı tercih ederim ve bu tasarımın, oyun aracılığı ile oyunculara nasıl aktarıldığına dikkat ederim. Code Vein ise bence bu noktada çok başarılı bir iş çıkartıyor.

Oyunun grafikleri, gerçekçilik aramıyor. Çizgi film tadında grafikler var ama o grafikler, kendisini gerçek olabilmek için kasmıyor. Bu sayede de hem karakterler kaliteli ve benzersiz görünüyor, hem de oyundaki her bölüm oldukça hoş görünüyor. Söylemek istediğim şudur ki PlayStation 4 Pro üzerinde Supersampling ile denemiş olduğum bu oyunun görselliği beni memnun etti.

Görsellik ile birlikte performanstan da memnun oldum. Oyun, inanılmaz akıcı bir şekilde, 60 FPS değerinde çalışıyor. Aslında Code Vein gibi bir oyundan da böyle bir performans beklemek gerekiyordu; oyunun herhangi bir açık dünya yapısı bulunmuyor. Grafikler de sistemleri ekstrem seviyede zorlayacak bir şey değil. Yine de optimizasyonun demoda bile başarılı olduğunu söylemek gerekir.

Sesler ise genel anlamda başarılıydı. Oyundaki müzikleri gayet beğendim. Ses efektleri de yeterliydi yalnız seslendirmelerde biraz duygu eksikliği hissettim. Bunun sebebi de muhtemelen ana ses sanatçılarının Japonya temelli olmasıydı ve oyuna İngilizce dublaj geçildi. Yine de bu konuda net bir bilgi sahibi değilim, genel olarak seslendirmelerden tamamen memnun kaldığımı söyleyemeyeceğim.

Code Vein

Güzel bir aksiyon oyunu geliyor olabilir mi?

Code Vein oyununun demosunu oynamadan önce bu yapıt için heyecanlı değildim. Fakat bu demoyu deneyimledikten sonra, oyunun basit bir kopya oyun olmadığını fark ettim. Dürüst olayım, şu anda da bu oyun için öyle inanılmaz heyecanlı değilim ama en azından içimde bu oyunu oynamak için küçük bir his var. Bu his, eminim ki bu tarz oyunu seven oyuncuların içinde daha büyük olacaktır demo sonrasında.

Etiketler:

,