Bir süredir Steam üzerindeki erken erişim hayatını sürdüren Conan Exiles, 8 Mayıs 2018 tarihinde PC, PlayStation 4 ve Xbox One platformları için tam çıkışını gerçekleştirdi. Tabii oyun tam çıkışını gerçekleştirince, bizlerin de inceleme yazısı için konuğu oldu. Şimdi dilerseniz Conan evrenine, PlayStation 4 Pro üzerinde oynadığımız bu hayatta kalma oyunu ile giriş yapalım.
Siz hangi deneyimi yaşamak isterseniz, onu yaşayacaksınız
Conan Exiles, öncelikle bizleri birkaç farklı mod ile karşılıyor. Oyunu istersek tek başımıza, istersek çevrim içi bir arkadaşımız ile eşli oyunculu olarak, istersek de direkt çevrim içi olarak oynayabiliyoruz. Eğer tek başımıza bir deneyim yaşamak istersek, doğal olarak çevrim içi olan başka bir oyuncu bizim oyunumuza katılamıyor. Eşli oyuncu modunda da aynı şekilde, sadece siz ve arkadaşınız oyunu çevrim içi bir şekilde oynayabiliyor. Fakat işler çevrim içi oynamaya gelince, olumlu bir şekilde değişiyor.
Eğer bu deneyimi çevrim içi olarak, onlarca farklı insanla yaşamak isterseniz, PvP veya PvE sunucularından birini seçebiliyorsunuz ki bu durum benim için çok önemli bir şey. Çünkü ben ilk defa oynadığım bu tip video oyunlarında PvP deneyimi yaşamayı sevmiyorum. Bu yüzden, Conan Exiles oyununun PvE sunucularını bulundurması gerçekten büyük bir artı benim için.
Diyelim ki sunucunuzu seçtiniz, sırada ne var? Sırada karakter oluşturma ekranı var efendim. Oyun, açık dünya temelli bir hayatta kalma oyunu olduğu için kendi karakterinizi oluşturmanız gerekiyor. Bu konuda oyun, rakiplerine göre zengin bir karakter oluşturma ekranı sunuyor diyebiliriz sizlere. Conan evreninden farklı ırklar ve çok daha fazlası da bu ekranda karşınıza çıkıyor.
Karakter yaratma ekranı ardından sonunda açık dünyaya bırakılıyorsunuz ve macera da burada başlıyor. Aynı şekilde, hayatta kalma oyunlarının sıkıcılığı da. Etrafta kareye basılı tutarak dolaşıyorsunuz çünkü onlarca, hatta yüzlerce taş ve oduna ihtiyacınız oluyor. Oyundaki maceranız da temelde zaten sürekli kaynak toplamak oluyor ama merak etmeyin, bu oyun içerisinde kaynak toplamak sadece en temel öge. Yapabileceğiniz çok fazla benzersiz şey var!
15 ayda Conan Exiles içerisinde neler değişti?
İnceleme yazımızı devam ettirmeden önce, 15 aydır Steam üzerindeki erken erişim sürecinde olan bu oyunda neler değiştiğini sizlere aktarmak istiyorum hızlı bir şekilde. Böylece oyunun erken erişim süreci ile tam sürümü arasındaki büyük farkı, sizlere daha iyi bir şekilde anlatabilirim umarım.
Conan Exiles, erken erişim süreci boyunca birçok önemli güncellemeye sahip oldu. Bu güncellemeler oyuna yeni harita bölgeleri getirdi, iyileştirilmiş dövüş ve savaş sistemini getirdi, tırmanma özelliğini getirdi. Tabii The Purge isimli, biraz sonra bahsedeceğimiz özellik de oyuna eklendi ve oyun daha da aksiyonlu bir hal aldı. Tabii oyuncuların The Purge saldırılarından korunabilmesi için de sistemler gerekiyordu. Bu sistemler de oyuna erken erişim sürecinde geldi.
Erken erişim süreci boyunca oyuna birbirinden zorlu mağaralar, tanrı avatarları, dünya üzerindeki büyük patron savaşları, dinamik hava koşulları ve açlığımızı giderebilmek adına tarımcılık da eklendi. Böylece oyun, tam çıkışını gerçekleştirdiği zaman yarım bir video oyunu gibi hissettirmedi.
Tüm bunların haricinde oyunda halihazırda bulunan sistemlere yeni içerikler de eklendi. Mesela yeni silahlar, kıyafetler, zırhlar, hareketler ve çok daha fazlası erken erişim boyunca oyuna güncellemeler ile geldi. Yani oyunun geliştirici ekibi, 15 ay boyunca bu oyun üzerinde çok çalıştı. Sonucunda Conan Exiles nasıl bir şeye benzedi dersiniz?
Oyunun temel mekaniklerine değinelim biraz da
Conan Exiles, dediğimiz gibi bir hayatta kalma oyunu. Peki, bir hayatta kalma oyununun en temel mekaniği ne olabilir? Tabii ki eşya üretme. Yine de bu oyun içerisindeki eşya üretme sistemi oldukça detaylı ve derin sayılır. Oyunun en başlarında temel şeyler üretebiliyorsunuz ama ilerledikçe, bazı puanlar kullanarak yeni eşya üretme seçeneklerini açmanız gerekiyor. Bu yönden oyunu gerçekten zengin bulduğumu söyleyebilirim.
Eşya üretme sistemi ile karşımıza çıkan 2 önemli özellik de inşaat sistemi ve NPC yakalama aletleri. Öncelikle, inşaat sistemi Rust gibi video oyunlarındaki gibi çalışıyor. Bu konuda çok önemli bir şey yok. Fakat Conan Exiles içerisinde kendine ait, dev gibi bir şehir bile kurabiliyorsunuz. İşte önemli olan şey bu. Ayrıca bu şehri, yakaladığınız karakterler ile de doldurabiliyorsunuz. Bu karakter sizin için dans edebiliyor, şehrinizi koruyabiliyor veya direkt olarak çalışabiliyor. İşte bu video oyunu, bu noktasında birçok diğer hayatta kalma oyununun ötesine geçiyor.
Oyun içerisinde dinler de bulunuyor. Birçok video oyununda dinler pek işe yaramaz, sadece karakterinizin arka planını doldurmak için seçersiniz ama bu oyunda dinler de çok önemli. Çünkü seçtiğiniz tanrıya taparak, bazı özel puanlar kazanabiliyorsunuz ve bir noktadan sonra, bu puanlar ile dev gibi tanrı avatarlarını yanınıza çağırabiliyorsunuz. Bu avatarlar, düşmanlarınız ile savaşıyor. Peki, bu avatarlara ne zaman ihtiyacınız olacak? The Purge geldiği zaman!
Oyun içerisinde The Purge isimli bir sistem bulunuyor. Siz evinizi, köyünüzü veya şehrinizi tamamladığınız zaman, The Purge bundan haberdar oluyor ve belli aralıklarla sizin bölgenize ciddi anlamda büyük saldırılar düzenleniyor. Bu saldırı sırasında ise sizin yapmanız gereken tek şey, bölgenizi korumak. İşte The Purge geldiği zaman Conan Exiles, oldukça aksiyonlu bir hal alıyor ve bizi kendi içine çekiyor.
Conan Exiles, klasik bir hayatta kalma oyunu değil
Bu video oyununu, piyasada bulunan diğer hayatta kalma oyunlarından ayıran en önemli öge ise, oyunda bir hikayenin bulunuyor olması. Zaten oyun Conan evreninde geçiyor, bir hikaye olmazsa, olmazdı. Oyun boyunca, oyunun açık dünyasında terk edilmiş antik şehirler bulabiliyorsunuz, bazı dost canlısı karakterlerle konuşup, onlardan bilgi alabiliyorsunuz, bazı belgeler bulup, o belgelerden da bilgiler alabiliyorsunuz. Yani, oyunun arkaplanında bir hikaye bulunuyor ve bu durum bence, bu video oyununu, diğer tüm açık dünya-hayatta kalma oyunlarından öne taşıyor.
Bu video oyununu, diğer oyunlardan ayıran başka bir önemli özellik ise, seslendirmeler. Oyundaki ana karakterimiz, klasik bir sessiz insan ama oyundaki diğer birçok karakterin seslendirmesi var, Conan’ın seslendirmesi var. Bu da sizin sürekli oyunu bir sessizlik içerisinde oynamanızı engelliyor ki, bu benim için çok önemli bir öge. Aslında oyundaki seslendirmelere bu kadar emek vermişken, ana karakterlerin de seslendirmelere sahip olmasını çok isterdim.
Bahsetmiş olduğumuz oyunu, diğer hayatta kalma oyunlarından ayıran çok zayıf iki özellikten bahsedeyim şimdi de. Bu özelliklerden ilki, The Exiles Journal olarak geçiyor. Şimdi, oyun gerçekten büyük ve detaylı. Bu yüzden zaman zaman, ne yapmanız gerektiğini unutabilirsiniz. İşte tam da bu anda devreye The Exiles Journal giriyor, özellikle oyunun ilk 10 saatinde filan bu sizin çok işinize yarıyor. Diğer büyük ve detaylı oyunlarda böyle bir sistemin bulunmaması üzücü, bu oyunda bulunuyor olması sevindirici.
Bahsedeceğimiz ikinci özellik ise aslında klasik, yetenek puanlarını harcama sistemi. Her oyunda var yani ama bu oyunda biraz daha farklı olarak çıkıyor karşımıza. Öncelikle, puanlarınızı 7 farklı kategoride dağıtabiliyorsunuz ama her puan verdiğiniz zaman yeni bir özelliğe sahip olmuyorsunuz. Bir kategoride ilk özelliğe sahip olabilmek için 10 puan vermiş olmanız gerekiyor. Oyunda da toplam 70 adet ulaşılabilir özellik bulunuyor. Yani, şimdiden bunların hepsini toplamakta bol şans diliyoruz sizlere.
Tabii bu oyunun da kusurları var
Bu hayatta kalma oyununun kusursuz olmasını çok isterdim ama oyun ne yazık ki kusurlu. Tabii bu noktada belirtmem gerekir, ben oyunun PlayStation 4 Pro sürümünü oynuyorum ve bu kusurların da hepsi PlayStation 4 ve PlayStation 4 Pro sürümüne ait. PC üzerinde bu sorunların, bahsedeceğim kadar ağır olduğunu düşünmüyorum. İnceleme yazımızın bu kısmını okurken lütfen bunu aklınızda bulundurun. Sizlere yanlış bilgi vermiş olmayalım.
Öncelikle, oyunun performansı PlayStation 4 Pro üzerinde çok da güzel değil. Oyun temelinde 30 FPS olarak çalışıyor ama sürekli olarak performans düşüşleri yaşıyorsunuz. Oyun, zaman zaman 10 FPS ile 20 FPS arasında bile seyredebiliyor. Performans sorunları ile uğraşırken, bir yandan da kaplamalar zaman zaman çok geç yüklenebiliyor. Bu da görsel olarak biraz can sıkıyor.
Tabii görselliğin tümü can sıkmıyor, bana soracak olursanız erken erişim sürecinden gelip, düşük bütçeli bir video oyunu olup, PlayStation 4 üzerinde çıkışını yapıp, böyle grafiklere sahip olmak cesaret ister. Tabii ki Conan Exiles dünyanın en gerçekçi grafiklerine sahip değil. Hatta bu grafikler günümüz oyunlarına göre kötü de denebilir ama şimdi Battlefield 1 ile bu oyunu karşılaştıramayız, değil mi? Bize göre bu oyun, kendi türünün en iyi grafiklerine sahip. Tabii ki sadece PlayStation 4 Pro üzerinde. Diğer platformları bilemeyiz.
Tüm bunlar haricinde, oyunun ses sisteminde de önemli hatalar var. Bu konu çok detaylı değil, basitçe şöyle söyleyeyim: Oyunu oynadığınız anların %25, %30 kadarında oyunun sesleri geç geliyor, bazen hiç gelmiyor. Mesela kazmayı yere vuruyorsunuz ama ses hiç yok, bakıyorsunuz 5 saniye sonra geliyor. Ayrıca oyunun kullanıcı arayüzü gerçekten kötü, özellikle de envanter sistemi. Oyunun başlarında hiç rahatsız olmuyorsunuz ama oyunda ilerledikçe, yeni ögeler açıldıkça o envanter sistemi, özellikle eşya yaratma sistemi sizi intihara sürüklüyor. Dediğimiz gibi, bu yine oyunun konsol sürümlerine özel bir durum.
Conan Exiles, tam sürümü ile nasıl bir oyun oldu?
İnceleme yazım boyunca birçok farklı noktada belirttim, bu oyunu PlayStation 4 Pro üzerinde deneyimledim çünkü bilgisayarımın bu oyunu yüksek kalitede çalıştıramayacağından emindim. Oyun, birçok farklı yönde gerçekten benzersiz özelliklere sahipti ve beni ekledi. Fakat buna karşılık, Conan Exiles en temelinde, klasik bir hayatta kalma oyunu ve bu durumu özellikle oyunun en başlarında bolca hissedebiliyorsunuz. Bu, bizce önemli değil çünkü bu tip oyunların trend olduğu dönem geçeli çok oldu.
Tüm bunların haricinde, oyunu herhangi bir konsol üzerinde oynamak, bize soracak olursanız hayatınızda vereceğiniz en kötü kararlardan bir tanesi olabilir. Conan Exiles, temelinde PC üzerinde geliştirildiği için, PC oyuncuları geliştirildiği için, konsol üzerinde acı çekebiliyorsunuz. Özellikle oyunun performansı ve kullanıcı arayüzü, konsollarda kötü. Tüm bunlar yüzünden oyun, konsollarda bir erken erişim hissini vermeye devam ediyor.
Bu erken erişim hissine rağmen Conan Exiles, özellikle içerik ile ilgilenen oyuncuların değerlendirmesi gereken bir oyun. Oyunun PlayStation Store üzerindeki fiyatı 195 TL ve bana soracak olursanız, 195 TL bu oyunun konsol sürümü için çok fazla. Eğer oyunun konsol sürümüne özel olan hataları yaşamasaydım, oyunun PC sürümü 200 TL olsa bile satın alın, oynayın diyebilirdim ama konsol sürümü bize soracak olursanız 195 TL değil. Bana soracak olursanız, bu oyunun konsol sürümü en fazla 80 TL eder. Aslında oyunun orijinal fiyatı da 40 Dolar, uygun yani ama işte ah o ülkemizdeki kurlar yok mu…
Sonuç olarak, Conan Exiles benim herkese önerebileceğim bir oyun. Çünkü oyunun içeriği gerçekten zengin ve derin. Yapabilecek çok fazla şeyiniz var. Bu oyun, rahatlıkla sizin yüzlerce saatinizi elinizden alabilir ama işte konsol üzerinde değil. Çünkü oyunun konsol sürümlerinde bahsettiğim problemler var ve bu problemler, benim tüm oyunu oynama şevkimi kırdı. Oyuna düzenli olarak güncellemeler geliyor, bakarsınız geliştirici ekip yakında bahsettiğim sorunları düzeltir, bilemiyoruz.