Günümüzde her yer video oyunu olmuş halde. Her gün birbirinden farklı onlarca oyun piyasaya sürülebiliyor ve bunların arasından kaliteli olanı bulmak çok zor. Ayrıca, daha yüksek bütçeli olan oyunlar daha da fazla öne çıkıyor ama bütçenin büyük olması, o oyunun başarılı veya popüler olacağını garanti etmiyor. Bunun en büyük örneklerinden biri de bu satırları yazdığım anda Steam üzerinde 141 kişinin oynadığı Concord… 2018 yılında kurulan ve PlayStation Studios dahilinde yer alan Firewalk Studios tarafından geliştirilen bu oyunu Sony Interactive Entertainment, PC ve PlayStation 5 için piyasaya sürdü ve sonucunda vasat bir oyun elde ettik.
Concord, 5v5 tipi bir birinci şahıs nişancı oyunu. Örneklendirmek gerekirse, buna en çok benzeyen oyun serisi Overwatch. Yani, karakterlerimiz/kahramanlarımız ön planda ve hem elimizdeki silahları, hem yeteneklerimizi, hem de takımımız ile iletişimimizi kullanarak başarılı olmaya çalışıyoruz. Oyunda şu anda 5-6 farklı mod ve aynı sayıda harita var. 16 farklı da karakter var. Bu yüzden hoşunuza gidebilecek bir şey bulma ihtimaliniz olsa da sizi bu oyundan soğutacak olan şey daha derinlerde. Ona gelmeden önce oynanıştan bahsetmek istiyorum; şaşırtıcı bir şekilde bu oyunu oynamak gayet eğlenceli ve kaliteli hissettiriyor.
Biraz önce de söylediğim gibi Concord içerisinde 16 farklı karakter var ve her karakter oynanış açısından gerçekten farklı hissettiriyor. Farklı silahlar ve yetenekler sayesinde her oyun tarzına hitap edebilecek bir karakter bulmayı başarabiliyorsunuz. Bunun üzerine, silah ve yetenek kullanmak da tatmin edici bir hisse sahip. Harita tasarımlarının kaliteli ve farklı olması da maçtan maça ihtiyaç olan değişikliği sağlıyor. Bu oyun bence Overwatch veya aynı türdeki diğer oyunlardan bir tık daha yavaş olabiliyor ama aynı zamanda da onlar kadar kaliteli bir oynanışa sahip diyebilirim. Ayrıca, kahramanlar arasında da belli bir denge var ki bu benim oldukça hoşuma gitti.
Concord içerisindeki her karakter yeteri kadar dengeli ve bu yüzden oturmuş bir meta yok. Yani, herkes belli bir karakteri almak için yarışmıyor. Oyun zaten karakter rolleri üzerinden avantajlar sağlıyor ve bu avantajlar maç sırasında kalıcı olarak üst üste biniyor. Yani, oyun sizden sürekli olarak karakter değiştirmenizi bekliyor, sabit bir karakterde kalmamanız gerekiyor tüm avantajları toplayabilmek için. Tek bir maçta her sınıftan bir karakteri oynarsanız, altı avantajın hepsini toplayıp, her açıdan güçlendirilmiş karakterler ile yolunuza devam ediyorsunuz. Bu sayede her maçta arka arkaya aynı beş karakteri görmüyorsunuz ki bu bence çok hoş bir şey.
Concord oyununu açtığınız zaman sizi öncelikle bir sinematik sahne karşılıyor. Bu aslında önemli; oyunun sunduğu özelliklerden biri hikayenin her hafta yayımlanacak yeni bir sinematik sahne ile ilerletilecek olması. Bu ana kadar üç farklı video gördüm ben ve açıkçası pek ilgimi çekmedi. Yani, bunlar hikayenin ilerlemesinden ziyade karakterlerimizin yaşamlarından ufak ufak kesitler gibi hissettiriyor ama konsept olarak hoşuma gitti. Neyse, videoyu izledikten sonra da ana menü ile tanışıyorsunuz. Oyunda hoş bir derinliğe sahip olan Settings sekmesi mevcut. Buradan en azından analogların hassasiyetini filan yükseltmenizi öneririm.
Settings kısmının hemen yanında How to Play sekmesi var ki burada da oyunun en temel özellikleri basit bir şekilde, yazılı olarak anlatılıyor. Daha sonra Galactic Guide var ki burası aslında havalı bir şekilde tasarlanmış bir “Lore” merkezi. Concord oyununda ardından Freegunners sekmesi ile tanışıyoruz. Burada öncelikle karakterleri görüp, özelleştirebileceğimiz Customize seçeneği bulunuyor. Ayrıca, altıncı seviyede açılan Crew Builder özelliği de burada yer alıyor. Kendisinden biraz sonra bahsedeceğim; öncelikle karakterler hakkında hiç de olumlu olmayan cümleler kurmam gerekiyor ki bence oyunun en temel problemi de burada yatıyor.
Concord içerisinde 16 farklı karakter var ve bu karakterlerin neredeyse tamamı kötü tasarımlara sahip. Bu tasarımların hiçbiri gelecekte ikonik olabilecek gibi hissettirmiyor ve karakterlerin çoğu, karakter yaratma ekranında “Rastgele Karakter Oluştur” tuşuna basınca elde edilmiş ilk seçenek gibi duruyor. Oyunu oynadıkça gözünüz alışıyor ama tasarımların başarısızlığı hiç gitmiyor. Bu birinci sorundu. İkinci sorun ise bu karakterleri özelleştirme açısından sunulan seçeneklerin dalga geçer seviyede özensiz olması. Bu oyunda şu anda mikro ödeme veya savaş bileti gibi sistemler yok; kozmetik ögeleri oyunda ilerledikçe açıyorsunuz ve bunların hiçbiri güzel değil.
Concord oyununda ilerleme hissi seviyeler ve o seviyelerin ucundaki ödüller ile veriliyor. Bu ödüllerin de neredeyse tamamı kozmetik. Sıkıntı şu ki oyundaki kozmetik ögeler, karakter modelinin rengini değiştirmekten öteye gidemiyor. Yani, üstündeki kıyafet bile değişmiyor, sadece renk değişiyor. Legendary seviyesindeki kozmetik ögeler biraz farklı, onlar ufak tefek model değişiklikleri yapıyor ama her karakterde o seviyede ganimet yok bile. Olanlarda da sadece 1 adet var. Ben bu oyunu, mavi olan tişörtümü yeşil olarak değiştirmek için oynamak istemiyorum. Daha anlamlı hediyeler bekliyorum ve oyun da ne yazık ki bunu verebilecek duruma sahip değil.
Concord, içerisinde bulundurduğu her bir karaktere 1 veya 2 adet silah, 2 adet aktif yetenek, 1 adet pasif yetenek ve 1 adet de kaçma yeteneği veriyor. Ayrıca her rolün kendisine ait bir avantajı da var, daha önce söylemiştim. Neyse, tüm bunların üzerine bir de karakter varyantı ekleniyor. Şu anda oyunda sadece 8 adet varyant var ve bunlar özetle belli bir karaktere yeni bir kıyafet ve pasif yetenek veriyor. Mesela, Variant 1 olan Lark, spor alanındayken daha hızlı şarjör değiştirme pasif yeteneğine sahip. Variant 2 olan Lark ise birisini öldürdüğünüz veya asist yaptığınız zaman o alanda spor oluşturuyor. Bu varyantların amacı, belli bir karakteri daha farklı oyun tarzlarına sokabilme.
Concord içerisindeki Crew Builder ise kendinize ait 12 kişilik bir kadro kurmanızı sağlıyor. Varyantları kullanıma sokabilmek için mutlaka kendi kadronuzu yapmanız gerekiyor. Uzaktan bakınca kendisi tamamen gereksiz bir özellik olarak görünebilir, haklısınız ama çok derin ve stratejik düşününce işler değişebiliyor. Yani, aynı karakterin farklı varyantlarını bulundurma filan bazı modlarda işe yarayabiliyor. Ayrıca bu sekmeden de rol avantajları rahatlıkla görünebiliyor. Size verilen çok basit şartlar var, o şartları karşıladığınız süre boyunca avantaj rollerini kazanabilmeniz aktif oluyor. Çok da karmaşık bir sistem yok yani aslında orada.
Concord oyununda sırada Job Board var. Burası, yapabileceğiniz görevleri görebileceğiniz bir yer. Oyunda günlük görevler, haftalık görevler, sezonluk görevler ve varyant görevleri bulunuyor. Sezonluk görevler de haftalık bazda veriliyor ve her hafta belirlenen iki ana görevi bitirdiğiniz zaman ufak bir kozmetik ödülü alıyorsunuz. Günlük ve haftalık görevlerde böyle bir ödül yok. Sadece tecrübe puanı veriliyor. Varyant görevlerinde ise şu anda oyunda tek bir görev serisi var, o da Teo için ikinci varyantı açıyor. Bunun için de 5 adımdan oluşan uzun bir görev serisini bitirmeniz gerekiyor. Eğer yanlış anlamadıysam, yeni bir varyant da bu görevlere 1-2 güne eklenecek.
Bunların haricinde Job Board kısmında karakterlerinizin ve hesabınızın seviye ilerlemelerini de takip edebileceğiniz sekmeler bulunuyor. Concord oyunundaki her karakterin kendisine ait bir seviyesi var ve bu seviyeler atladıkça, o karaktere ait kozmetik ögelerin kilidini açıyorsunuz. Hesap seviyesi de aynı şekilde karakterler ve hesabınız için kozmetik ödüller veriyor. Oyun, yeni lore ögeleri topladıkça da lore seviyenizi arttırıyor ama lore toplamak otomatik gibi ve bu seviyelerin ucunda da ben herhangi bir ödül göremiyorum. Ödül olsa bile incelemem yazımın başında da dediğim gibi kozmetik açıdan oyun oldukça zayıf ve albenisi olan hiçbir kozmetik öge ne yazık ki mevcut değil.
Concord oyununun menülerini ve mekaniklerini anladıysak, sırada oyunu oynamanın kendisi var. Oyunda öncelikle pratik alanı, özel bir öğretici bölümü ve zamana karşı yarış modu var. Bunların üçü de tek oyunculu olarak oynanıyor ve hepsinin amacı, oyunu ve karakterleri öğretmek. Gerçek oyuncularla savaşmak için ise Brawl, Overrun ve Rivalry isimli üç oyun listesi var. Brawl, Team Deathmatch ve Kill Confirmed tarzı iki basit oyun modunu bulunduruyor. Öldüğünüz zaman yeniden doğduğunuz için oldukça hızlı tempolu bir oyun deneyimi sunuluyor. Mevcut olan oyun modlarının temeli de zaten bu mantığı gayet güzel bir şekilde besliyor.
Overrun içerisinde de yeniden doğabilmek mümkün ama buradaki oyun modları daha çok bir bölgeyi ele geçirme ve koruma temelli. Yani, düşman öldürmenin ötesine geçiyorsunuz. Aslında, Brawl oyunun temelini öğrenmek için, Overrun ise Rivalry için hazırlık gibi diyebilirim. Concord oyununun en rekabetçi modu Rivalry listesinde. Bu listedeki oyun modlarında yeniden doğma yok ve ekstra tecrübe puanı kazanma aktif. Bu arada, bahsettiğim bu üç oyun listesinde de 2 adet oyun modu var. Yani, oyunda toplamda 6 adet oyun modu mevcut ama temel olarak Overrun ile Rivalry arasındaki modlar birbirine benziyor; iki listede de bölge ele geçirme ve koruma tarzı modlar var.
İnceleme yazımın başında söylemiştim, şu anda Concord oyununu Steam üzerinde 141 kişi oynuyor diye. Ben bu incelememi pazartesi sabahında, erken saatlerde yazmaya başladım ama SteamDB üzerinden oyunun geçmişine bakacak olursam, oyuncu sayısı sürekli olarak düşüyor ve son zamanların en yüksek oyuncu sayısı da 300 civarında. Yalnız, ben oyunu PlayStation 5 konsolumda, çapraz platform desteği kapalı bir şekilde oynadım. Buna rağmen Brawl içerisinde maç bulmam en fazla 1 dakika sürüyor. Tahmin ediyorum ki oyuncu sayısı PlayStation 5 üzerinde daha fazla. Ayrıca, Epic Games Store cephesinde nasıl bir kitle var, onu hiç bilmiyorum.
Bu cümlelerimi olumlu olarak anlamayın. Yani, ben söylemesem bile her şey ortada. Sony Interactive Entertainment, net bir şekilde bu oyunu ölmesi için göndermiş. Böyle bir oyunun ücretli olması ve oyuncu bulması mümkün değil, özellikle de rakipleri katlarca daha kaliteli ve oynaması ücretsiz iken. Öyle ki bu oyunun içeriği daha bol ve kaliteli olsaydı bile zorluk çekeceğini düşünüyorum. Belki gelecekte oyunun ölmemesi için oynaması ücretsiz bir hale getirilebilir veya PlayStation Plus ile filan verilebilir ama bu da oyunu satın alanları sinirlendirecektir. Oyunun iki sezonluk yol haritası belli, bakalım önümüzdeki 6 aylık süreçte neler olacak?
Concord hakkındaki inceleme yazımı bitirmeden önce oyunun sunum elementlerine de değinmek istiyorum. Daha önce de belirttiğim üzere ben bu yapıtı PlayStation 5 konsolumda, 4K/SDR olarak deneyimledim. Elde ettiğim görsellik ise gayet güzeldi. Yani, oyunun karakter tasarımları hariç her şeyi, kullanıcı arayüzü ve menüsü ile bile göze hitap ediyor. Hatta, inceleme yazımda bulundurduğum resmi görseller bile bence oyuna kötülük niyetinde; bu görsellerdekinden çok daha canlı ve temiz görünüyor oyun. Özellikle de bu tip rekabetçi bir oyunda bence temiz görsellik oldukça önemli ve düşmanları kolaylıkla ayırt edebiliyorsunuz çevre tasarımından.
Performans cephesinde en ufak bir sıkıntı yok. Concord, PlayStation 5 üzerinde 60 FPS olarak oynanıyor ve optimizasyon ile alakalı hiçbir sorun yaşamıyorsunuz. Yani, görsel efektler en yüksek düzeye çıksa bile oyun 60 FPS olarak kalmaya devam ediyor. Teknik açıdan ayrıca oyunda herhangi bir hata filan da yok. Sadece, cumartesi günü oyunu oynarken sunucudaki herkesin oyun 20 FPS filan oldu kısa bir süreliğine. Bu da sunucularla alakalı bir sıkıntı gibi görünüyor, yoksa birlikte oynadığım kuzenim de benle aynı anda, aynı berbat performansı alamazdı. Fakat aynı problemi tekrar yaşamadım. Kendisini de yok saymak oldukça kolay açıkçası.
Ses ve müzik cephesinde de Concord aslında güçlü. Oyunun müzikleri ve aynı zamanda atmosferi, 1970’lerin retrowave temasına sahip. Doğruyu söylemek gerekirse oyunda çok fazla seslendirme performansı ve müzik parçası yok ama var olanlar da oldukça kaliteli. Ses efektleri de ayrıca yeterince kaliteli ve temiz. Hatta ayak sesleri biraz fazla temiz, yan koridorda koşan birisi sanki yanımda koşuyormuş gibi hissediyorum bazen ama ona alıştığınız zaman kulaklık takmadan bile sadece hoparlörden gelen sesten düşmanların nerelerden geldiğini rahatlıkla ayırt edebiliyorsunuz. Benim tahminim ayak sesleri her deneyimde duyulsun diye bu kadar ön plana çıkıyor.
Güzel yönlerine rağmen Concord, benim gözümde geleceği olmayan, vasat bir oyun. Bunların da iki büyük kaynağı var. Birincisi, oynanış eğlenceli ve kaliteli olsa bile sizi uzun vadede oyunda tutacak olan şey o oynanış süresinin karşılığında alacağınız ödüller ve bu oyun, albenisi olan en ufak bir ödüle bile sahip değil. Evet, savaş bileti ve mikro ödemelerin olmaması güzel bir şey ama onlar yok diye de bu kadar ucuz kozmetik ögeler hazırlanmaz. İkinci büyük problem ise birincisi ile alakalı. Oyunun durumu böyleyken, 40 USD – 1.400 TL, böyle bir yapıt için inanılmaz fazla. Ne yazık ki oyun, Steam gibi bir platformda ölü olarak görünüyor ve geleceği de hiç parlak değil.
Concord için internet sitemizde daha fazla rehber bulunuyor. Bunların tamamını hemen aşağıdaki listemizden rahatlıkla görebilirsiniz. Eğer aradığınız cevabı rehberlerimiz ile bulamazsanız, sorularınızı yorumlar ile bizlere iletebilirsiniz.
Temel Bilgiler
- Açıklaması, fiyatı ve sürümleri arasındaki farkları
- Yeni başlayanlar için taktikler ve ipuçları
- Tüm karakterler, roller ve rol avantajları
- Crew Builder ve Crew Bonus hakkında bilmeniz gereken her şey
- Karakter varyantları nedir ve nasıl açılır?
- Tüm oyun listeleri ve modları
Teknik Bilgiler
- Sistem gereksinimleri
- PlayStation 5 üzerindeki yeni nesil teknolojiler nasıl kullanılıyor?
- Çapraz platform nasıl kapatılır veya açılır?
- PC versiyonuna özel olan özellikler neler?
Ek Bağlantılar
- Satın almak için: PlayStation Store, Steam & Epic Games Store